Социопат наспроти психопат

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Социопат наспроти психопат

 

Филмовите и популарната култура навидум ги вкоренија поимите психопат и социопат во нашата колективна култура. Сепак, зборовите социопат и психопат се всушност описи на поп-психологијата за она што психијатарот би го дијагностицирал како асоцијално растројство на личноста.

 

Овие два термина психопат и социопат често се користат наизменично. Тие се користат за да се опише личност која поради недостаток на подобар збор е луда. Не е баш убаво да наречете некого психопат или социопат, дури и ако направил нешто што ги повредува вашите или туѓи чувства, а можеби и не е точно.

 

Всушност, има многу конфузија околу тоа што е психопат? А кои се карактеристиките на социопатот?

Сличности и разлики

 

Двата типа против растројство на личноста споделуваат некои заеднички особини. Прво, социопатите и психопатите имаат апсолутно непочитување на безбедноста, благосостојбата, емоционалната сигурност и правата на другите. И психопатите и социопатите имаат измама и манипулативни тенденции и за разлика од популарното верување или филмовите, психопат или социопат не е нужно насилен.

 

DSM-5 е Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања и се користи од здравствените работници во Соединетите Американски Држави и ширум светот за дијагностицирање на социопатски и психопатски нарушувања на личноста.

 

Додека психопатите и социопатите имаат многу заеднички особини, постојат суптилни разлики помеѓу овие два термина. На Америкаan Психијатриска асоцијација ги дефинира двата од овие поими и она што го одделува психопат или социопат, од останатата нормална популација.

 

Според DSM 5, социопатите и психопатите ќе имаат три или повеќе од следниве карактеристики:

 

 • Редовна личност што го крши законот
 • живејте живот со постојани лаги
 • крајно измамен за другите
 • супер импулсивен
 • недостаток на напредно планирање
 • покажува лутина и агресивност
 • се чини дека секогаш избира тепачки
 • нема емпатија за другите
 • не се грижи за безбедноста на другите
 • неодговорност
 • финансиска несигурност
 • недостаток на каење
 • недостаток на срам
 • недостаток на вина

 

Прирачникот DSM 5 е во своето петто издание и се користи од професионалци за дијагностицирање пациенти од 2003 година, но DSM пет, сегашното издание нема специфични дијагноза за психопатија или социопатија, наместо тоа, и двата поими спаѓаат во нарушување наречено асоцијално растројство на личноста или ASPD.

 

Антисоцијално растројство на личноста

 

Пред да ги разгледаме суптилните разлики помеѓу психопатијата и социопатијата, ајде да погледнеме што значи да се има асоцијално растројство на личноста и целокупното официјално име за психопат или социопат. Значи број еден, тие обично имаат неточно чувство за себе. До тригодишна возраст детето го развива своето чувство за себе.

 

Тие се гледаат себеси како одвоени од другите луѓе, и како што детето расте, учи повеќе за светот, исто така учи повеќе за себе и за особините на личноста што го прават уникатен, а кои го прават тоа што се11.Т. Флич, Етиологијата на асоцијалното растројство на личноста: Диференцијалните улоги на негативните детски искуства и детската психопатологија – ScienceDirect, Етиологијата на асоцијалното растројство на личноста: Диференцијалните улоги на негативните детски искуства и детската психопатологија – ScienceDirect.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X19300215.

 

Како што се одвива ова учење, нивното чувство за себе, расте во него, може да го промени нивното чувство за самовлијанија и начинот на кој личноста може да комуницира со другите и со кого избира да биде пријател. Како што расте детето, ова чувство за себе може да влијае на изборот на личноста за кариера, или како ќе одлучи да го помине слободното време и да има силно чувство за себе, тие можат да ги стават достигнувањата, неуспесите и другите настани во правилна перспектива.

ASPD Недостаток на емпатија

 

Луѓето со асоцијално растројство на личноста немаат силно развиено чувство за себе, поточно нивното чувство за себе е пренадувано нешто што недостасува. Тие можеби нема да ги препознаат нивните особини на личноста или како се вклопуваат во поголемо општество и ова искривено чувство за себе игра на нивниот вообичаен недостаток на емпатија и нивните амбиции. Некои луѓе со ASPD може да бараат богатство или богатство за да се чувствуваат задоволни. На други им е тешко да бидат доследни со своите пријатели, семејство или колеги.

 

Сега, се разбира, ова не е единствениот знак на социопат или психопат. Број два е недостатокот на емпатија. Повеќето луѓе ги препознаваат социопатите или психопатите дека немаат емпатија, не се грижат за другите, не се способни да ги искористат чувствата на другите луѓе. Дали тоа значи дека тие не се способни да се грижат или да чувствуваат љубов, не секогаш, но тоа значи дека имаат поголема веројатност да покажуваат навредливи однесувања. Без емпатија, тешко е да се повлечеш и да кажеш, ова не е во ред, или можеби треба да добијам дозвола пред да направам нешто.

 

Патолошки особини на личноста

 

Патолошките особини на личноста кои може да укажуваат на психопат или социопат вклучуваат немање морален компас, барање многу внимание и прикажување генерализирано необично однесување. Не е невообичаено да имате искривено чувство за себе, недостаток на емпатија или покажување однесувања за барање внимание, децата често ги имаат овие особини, бидејќи тие сè уште се развиваат, но штом детето ќе достигне полнолетство, тие треба да бидат способни да имаат здраво чувство за себе. и да ја разбереме емпатијата.

 

Тие исто така треба да знаат како да се однесуваат на начин кој нема да им наштети на себе или на луѓето околу нив. Ако некое лице може да се грижи за својот бизнис без да му наштети на никого, веројатно нема да биде психопат или социопат, но ако тоа однесување е невообичаено алармантно или штетно, тогаш можеби е време да се обратите кај професионалец.

Дефиниција за социопат

 

Ако некој е социопат, сегашно истражување и медицинско мислење2https://www.webmd.com/mental-health/signs-sociopath верува дека ова растројство на личноста е резултат на фактори на околината како што се:

 

 • емоционална занемарување во детството
 • негативни средини во домаќинството
 • физичка злоупотреба
 • тинејџерска злоупотреба на дрога и алкохол
 • емоционална злоупотреба

 

Социопатите имаат тенденција да бидат малку поимпулсивни или понепредвидливи во своите постапки и однесувања отколку психопатите. Социопатите исто така имаат проблеми со приврзаноста и имаат потешкотии да формираат сигурни вистински приврзаност кон другите. Иако некои социопати можат да формираат некаков вид на приврзаност кон група со истомисленици, или навистина, друг социопат, многу социопати не се во можност да задржат долгорочни работни места или да презентираат каква било форма на нормален семеен живот.

 

Социопатите навистина се впуштаат во криминално однесување и кога го прават тоа, тоа е на многу импулсивен и непланиран начин. Тие немаат предвидливост и навидум малку обрнуваат внимание на какви било ризици и навистина последици од нивните постапки. Социопатот ќе стане возбуден и лесно ќе се налути, па кога станува збор за криминалот, овие импулсивни, агресивни и насилни испади ги зголемуваат шансите на социопатот да биде затворен.

Психопат против социопат

 

Кои се особините на психопат наспроти особините на социопат?

 

Без разлика дали некој е психопат или социопат, и двајцата веројатно ќе покажат необично однесување и недостаток на емпатија, но има некои мали разлики помеѓу психопат и социопат, кои треба да се забележат.

 

Првата е дека на психопатите им е многу потешко да воспостават врски со луѓето, социопатот обично не е осаменик, а понекогаш дури и многу добар со луѓето. Социопатите можат да формираат емоционални врски со пријателите и семејството, дури и ако не се целосно емпатични.

 

Психопатот од друга страна, ги нема истите способности да ги формира тие блиски врски, дури и ако се способни да ги шармираат и манипулираат со луѓето што ги среќаваат, тие едноставно не се во можност да ги формираат тие врски.

 

Друга разлика помеѓу психопатите и социопатите е тоа што психопатите имаат тенденција да покажуваат многу поагресивно однесување. Сериските убијци генерално се сметаат за психопати, а не за социопати. Социопат може да биде импулсивен. Но, повторно, тие нема толку веројатно да станат сериски убиец како што импулсивните постапки значат дека тие сè уште чувствуваат некои емоции.

 

Психопатите не чувствуваат толку многу емоции, па затоа агресивното однесување не им изгледа толку лудо, повеќе се чини дека тие само манипулираат со алатка, исто како манипулирање со личност, луѓе со нив или само цел на значи да го добијат тоа што го сакаат. Кога социопат покажува импулсивно или штетно однесување, тие обично го препознаваат тоа и го објаснуваат своето однесување. Сепак, психопатот обично нема да препознае дека прават нешто погрешно. Тие ќе размислат за нивното манипулативно и навредливо однесување и во ниту еден момент не мислат дека грешат или дека можат да нанесат штета.

 

Малку е веројатно дека психопат ќе отиде кај професионалец за ментално здравје за помош, бидејќи тие едноставно не мислат дека им треба. Сега, се разбира, ако одат кај професионалец за ментално здравје, нема да им се каже дека се психопат, терапевтот најверојатно ќе им дијагностицира и тие ќе му дијагностицираат на социопат со асоцијално растројство на личноста.

 

Социопат против психопат: Негување наспроти природа?

 

Додека социопатите се општо прифатени како резултат на фактори на животната средина, како што е траумата во детството, истражувачите се на мислење дека психопатите се раѓаат. Тие веруваат дека да се биде психопат е генетска предиспозиција, поврзана со физиолошки хемиски нерамнотежи на мозокот.

 

Истражувањата покажаа дека оние поединци кои се класифицирани како психопати имаат неразвиени компоненти на мозокот кои се одговорни за регулирање на емоциите и контролата на импулсите.31. НЕ Андерсон и КА Киел, Психопатија: Развојни перспективи и нивните импликации за третман - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321752/. Кога станува збор за приврзаност, на психопатите им е многу тешко да формираат автентични, емоционални врски со другите. Обично, тие ќе формираат плитки, вештачки врски кои на некој начин се дизајнирани да се манипулираат во корист на психопатот и на штета на партнерот психопатски.

 

Психопатите не чувствуваат никаква вина за ниту една своја постапка, без разлика на степенот на повреда или болка што ја нанесуваат на другите. Меѓутоа, другите често ги гледаат психопатите како шармантни, доверливи, елоквентни, артикулирани и самоуверени.

 

Психопатите имаат одлични работни места. Често тие имаат улоги во заедницата. Ним им веруваат семејствата, пријателите и на сите однадвор им се чини дека имаат љубовен однос со своите партнери. Тие имаат тенденција да бидат добро образовани, а можеби и самите научиле многу.

 

Психопатот е злобен и лукав. Ќе направат се за да се заштитат и да го добијат тоа што го сакаат, на сметка на другите. Психопатите се привлечени кон криминалното однесување. И кога го прават тоа, го прават тоа на начин што ги минимизира ризиците за себе. Сите психопатски криминални активности се внимателно планирани за да се осигури дека нема да бидат фатени. И тие ќе се обидат да имаат планови за вонредни ситуации за да ја покријат секоја евентуалност

 

Социопат против психопат што е полошо

 

И социопатите и психопатите се голем ризик за другите поединци и општеството како целина. Тоа е затоа што тие обично живеат како што изгледа како нормален живот.

 

Во однос на тоа што е полошо, ова може да се должи на личните искуства и границите, иако генерално се смета дека кога се гледа социопат против психопат, психопатот генерално се смета за „поопасен“ од двете нарушувања, бидејќи искуствата на психопатот многу помалку поврзани со вината. на нивните постапки.

 

Вистинската опасност е тивкиот психопат кој се однесува како предатор. демнење, лов, манипулирање за да го добијат токму она што го сакаат на сметка на се останато. Психопатите имаат тенденција да се оградат од нивните постапки и да покажат нула емоционална вклученост. Тие не се грижат за каква било физичка или емоционална болка што ја трпат другите. Ова е причината зошто повеќето сериски убијци може да се класифицираат како психопати. И покрај тоа што социопатот или психопатот не мора нужно да бидат насилни, насилството е секогаш присутно во нивната личност и во нивното планирање.

Социопат против психопат против нарцис

 

Нарцисите се најзлобни и најдеструктивни и можат да изгледаат како социопати и психопати. Да се ​​сака нарцис е болно и можеби се прашувате дали таа личност што ја сакате е социопат, психопат или нарцис.

 

Споделени особини помеѓу социопат, психопат и нарцис

 

Социопатот, психопатот или нарцисот може да биде харизматичен, интелигентен, шармантен и успешен, како и несигурен, контролиран, себичен, неискрен и нечесен.

 

Тие споделуваат претерани позитивни слики за себе и чувство на право. На пример, кога се навредливи, тие веруваат дека се оправдани и негираат одговорност за нивното однесување. Им недостасува увид. Иако тие може да глумат соодветни емоционални реакции, ова е обично неискрено, бидејќи им недостига емпатија и емоционална реакција.

 

Додека социопатите и психопатите се квалификуваат како нарциси, не сите нарциси се социопати или психопати. Она што ги тера се разликува. Но, главната разлика е во тоа што социопатите и психопатите се повеќе лукави и манипулативни, бидејќи нивното его не е секогаш во прашање, како што е со нарцисот. Всушност, социопатите и психопатите немаат вистинска личност. Тие се ултимативни измамници кои ја менуваат формата и претпоставуваат каква било личност што им одговара во моментот.

 

Социопат е повеќе пресметлив од нарцис и може однапред да планира агресија. Нарцисот е поверојатно да реагира побрзо со лаги и заплашување. Нарцисите често работат напорно за да постигнат успех, слава и совршенство, но може да ги искористат другите на патот. Спротивно на тоа, социопатите и психопатите се обидуваат да измамат, крадат или финансиски да ги искористат другите. Нарцисите повеќе ги интересира што мислите за нив. Тие имаат потреба од восхит од другите. Ова ги прави зависни и зависни од другите и всушност способни да бидат манипулирани. Помалку е веројатноста да се разведат од својот сопружник отколку социопат или навистина психопат, кој едноставно може да исчезне ако се разоткријат или не го добијат она што го сакаат.

 Идентификување на социопат наспроти психопат во детството

 

Дали децата можат да бидат социопат или психопат?

 

Не многу здравствени работници би биле подготвени да дијагностицираат дете како социопат или психопат. Бидејќи тие се развојно незрели, а нивниот мозок, тело и хормони допрва ќе се развиваат, би било неправедно и немудро да се означи детето како социопат или психопат. Сепак, многу од знаците и симптомите да се биде социопат или психопат се скоро секогаш присутни пред детето да наполни 15 години. начин да станете социопат или психопат или и двете.

 

Иако е тешко да се класифицира детето како социопат или психопат, постојат одредени однесувања и тенденции во детството што укажуваат на тоа дека некој е поверојатно или предиспониран за социопатија или психопатија. Детските психолози ги нарекуваат однесувањата „нарушување на однесувањето“.

 

Нарушувањата на однесувањето кај децата вклучуваат четири категории на препознатливо однесување

 

 1. агресија кон луѓето и животните
 2. уништување на имот
 3. измама или кражба
 4. сериозни прекршувања на правила или закони

 

Ако препознаете некој од овие симптоми кај вашето дете или млад возрасен, тие може да бидат изложени на поголем ризик од асоцијално растројство на личноста и да се претворат во возрасен психопат или социопат.

Социопати против психопати: клучни точки

 

Социопат

 

 • не се грижи како се чувствуваат другите
 • вжештена глава и импулсивна
 • напади на гнев и бес
 • рационализирајте го нивното однесување
 • не може да одржува редовен работен и семеен живот
 • може да формира емоционална поврзаност, но тоа е тешко

 

Психопат

 

 • се преправаат дека се грижат
 • ладно срце однесување
 • не успеваат да препознаат вознемиреност
 • односи кои се плитки и лажни
 • одржува нормален живот како параван за криминални активности
 • не може да формира вистински прилози
 • сакајте ги луѓето на свој начин

 

Претходно: Дали тие се психопат

Следно: Козависни односи

 • 1
  1.Т. Флич, Етиологијата на асоцијалното растројство на личноста: Диференцијалните улоги на негативните детски искуства и детската психопатологија – ScienceDirect, Етиологијата на асоцијалното растројство на личноста: Диференцијалните улоги на негативните детски искуства и детската психопатологија – ScienceDirect.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X19300215
 • 2
  https://www.webmd.com/mental-health/signs-sociopath
 • 3
  1. НЕ Андерсон и КА Киел, Психопатија: Развојни перспективи и нивните импликации за третман - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321752/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .