Дали имам зависна личност?

Дали имам зависна личност?

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Што е зависно растројство на личноста?

 

Терминот „зависно растројство на личноста“ се користи многу во современото општество за да се опише некој што многу лесно се „закачува“ на некоја супстанција или активност. Се верува дека има луѓе кои многу лесно стануваат зависни по краткотрајна изложеност на супстанции, активности и/или настани. Ова верување е особено точно за поединци кога користат алкохол и/или дрога, бидејќи многу луѓе веруваат дека нивната личност ги прави инстантно зависни.

 

Психијатриската медицинска заедница не користи зависно растројство на личноста како вистинска дијагноза за пациентите. Според д-р Мајкл Вивер, медицински директор на Центарот за невробихејвиорални истражувања за зависности при здравствениот научен центар на Универзитетот во Тексас во Хјустон, личностите се екстремно сложени и не постои личност на една личност која е поверојатно да предизвика зависност од личноста на друга личност. .

 

Сепак, постојат некои аспекти од шминката и животот на една личност кои би можеле да ја направат поголема веројатност да станат зависни од алкохол и/или дрога. Некои експерти, исто така, почнуваат да ја поддржуваат идејата дека тенденциите за зависност се генетски и развиваат ДНК тестови за зависност. Истражувањата во медицинската заедница сè уште се во тек, но има нешто што е научено за зависноста.

Кои фактори на ризик можат да доведат до зависност?

 

Лицето зависно од алкохол и/или дрога може да има фактори на ризик во нивните животи кои го водат на патеката на зависност. Постојат неколку фактори на ризик поврзани со зависноста и наместо да има зависно растројство на личноста, тоа би можело да биде причината поради која едно лице се закачува на некоја супстанција.

 

Генетика

 

Генетиката може да игра голема улога во зависноста. Истражувањето покажа дека постои повеќе од 50% можност зависноста на една личност да потекнува од нивната генетска структура.

 

Според д-р Вивер, генетскиот состав е докажан одново и одново како силна можност за зависност. Децата кои потекнуваат од историја на зависност имаат добри шанси и самите да станат зависници. Се разбира, ова не се случува секогаш и генетиката сама по себе не значи дека поединецот автоматски е зависник од алкохол и/или дрога.

 

животната средина

 

Заедно со генетиката, околината на една личност игра голема улога во тоа дали некој ќе стане зависник од дрога и алкохол или не. Детето што ја гледа мајка им или таткото како консумира пијалок и дрога има голема можност да го стори истото кога ќе пораснат.

 

Изложеноста на алкохол и/или дрога може да доведе до зависност на една личност во иднина. Ако поединецот никогаш не е изложен на супстанции или околу нив, невозможно е да стане зависник. Сепак, ако истата личност живее секојдневно со алкохол и дрога околу себе дома, училиште и/или работа, постои можност и таа да стане зависна.

 

Уште еднаш, само затоа што едно лице живее во средина која доживува зависност, тоа не значи дека и самите ќе станат зависници. Сепак, живеењето во средина на зависност од емоционално запоставување може да поттикне дополнителна зависност кај идните генерации.

 

Постојат неколку фактори на животната средина кои можат да ја зголемат можноста лицето да стане зависно. Тие вклучуваат:

 

 • Родителите
 • пријатели
 • Пореметувања на личноста
 • Едукација и активности
 • Стрес
 • Социјална поддршка
 • Град, населба и регион во кој живее едно лице
 • Анксиозност
 • Барање излез од околностите
 • Burnout
 • Достапноста на алкохол и дрога
 • Депресија

 

Важно е да се напомене дека зависноста е болест. Се развива како и повеќето други медицински болести. Лицето со основна генетска слабост на зависност може да биде поподложно ако е изложено на средина што ја размножува.

 

Емоционално и ментално здравје

 

Откако се појави пандемијата COVID-19, медицинската заедница открива повеќе информации за улогата на емоционалното и менталното здравје во секојдневниот живот. Иако претходно беше познато дека одржувањето на емоционалното и менталното здравје на високо ниво е важно, истражувањето откри дека овие два аспекта може да имаат поголемо влијание отколку што некогаш се веруваше во социјалната и физичката благосостојба на една личност.

 

Зависноста може да биде предизвикана од емоционалната и менталната здравствена состојба на една личност. Ако тие се ниски, можно е поголема веројатност да се појави зависност. Поединец со емоционална или ментална болест има поголема веројатност да развие зависност од супстанции за да се справи со нарушувањето.

 

Најчестите нарушувања на менталното здравје кои можат да предизвикаат зависност се:

 

 • Депресија
 • Пореметување со недостаток на внимание
 • Физичка, емоционална и/или ментална траума
 • Недостаток на допамин
 • Синдроми на серотонин

 

Кога се присутни овие проблеми, лицето има двојна дијагноза, исто така позната како истовремена болест. Добрата вест за поединците кои страдаат од зависност е дека многу висококвалитетни рехабилитатори се способни да третираат и злоупотреба на супстанции и нарушувања кои се појавуваат.

Кои се знаците на зависност?

 

Постојат некои специфични знаци на зависност кои се јавуваат кај луѓе кои имаат потреба од алкохол или дрога. Овие знаци се појавуваат и кај луѓе зависни од други работи како што се секс, порнографија, видео игри и друго.

 

Знаците на зависност вклучуваат:

 

 • Опседнат со супстанцијата
 • Секогаш сакајќи повеќе
 • Лажење дека ја користам супстанцијата или дека сте зависни од неа
 • Манипулација со други за да се поттикне нивната зависност
 • Криминалното однесување
 • Продолжување со употреба на супстанција и покрај негативните ефекти
 • Импулсивно однесување
 • Не преземање одговорност
 • Вртежни, нестабилни односи
 • Барање сензација и задоволство
 • Невротичност
 • Чување тајни
 • Преземање ризици

 

Како да избегнете да станете зависник

 

Лицето со зависно растројство на личноста ќе се обиде да замени една зависност со друга. Ова едноставно може да доведе до дополнителна зависност и здравствени проблеми.

 

Постојат неколку начини да избегнете да станете зависник. На пример:

 

 • Избегнувајте да јадете за удобност
 • Избегнувајте да пиете за да се дружите со другите
 • Избегнувајте постојано да ги проверувате социјалните медиуми, е-поштата итн.
 • Избегнувајте да се самолекувате или да користите апчиња или марихуана за релаксација
 • Не избегнувајте да се откажете поради неговата тешкотија
 • Побарајте помош од професионалци

 

Човек не мора да го допре дното за да сфати дека му треба помош. Иако некое лице може да има личност која копнее повеќе, таа не мора да води нездрав начин на живот. Личноста не ја одредува иднината на една личност.

 

Станбените објекти за рехабилитација можат да им помогнат на поединците кои се борат со зависно растројство на личноста да ги прекинат своите зависности и да добијат третман за истовремени нарушувања. Откако ќе се лекува зависноста и пореметувањето кое се појавува, поединците ќе можат да живеат високопродуктивен живот.

 

Првиот чекор за добивање помош е да се признае дека има проблем. Откако ќе се потврди проблемот, рехабилитација во домот може да обезбеди професионална помош потребна за заздравување.

 

Претходно: 10 најчести типови на растројство на личноста што ќе ги сретнете

Следна: Хистрионско растројство на личноста

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .