Синдром на Кинг Бебе

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Синдром на Кинг Бебе

 

Синдромот на Кинг Бебе е тесно поврзан со зависноста и често се гледа како потенцијална причина за зависничко однесување. Како што може да сугерира името, тоа е синдром во кој поединецот, кралот или кралицата, Бебето се гледа себеси како центар на својот универзум, покажувајќи напорно однесување и очекувајќи другите да ги задоволат нивните потреби. Името исто така може да покаже дека не е формално признат синдром и нема дијагностички критериуми во ДСМ. Сепак, многумина кои работат во зависност или имаат искусни зависност ќе го препознаат тоа.

Како започнува синдромот на кралот бебе

 

Терминот има свои корени во Фројд, кој во својот труд алудирал на бебињата како кралски права За нарцизмот. Во класичната приказна, Нарцис бил толку зафатен со сопствената убавина, што се заљубил во својот одраз во базен, напуштајќи го остатокот од светот и на крајот се удавил наместо да ја напушти својата самоопсесија.

 

За Фројд, бебето ја споделуваше оваа нарцисоидна самоопсесија како природна особина за преживување. Зависни од другите за храна, засолниште и развој, тие ќе бараат од другите да се грижат за нив и да ги забавуваат додека не се развијат и, на крајот, не израснат од оваа фаза.

 

Меѓутоа, Детето на кралот никогаш не би излегол од оваа фаза. И ќе продолжи да бара од оние околу него или неа. Посовремените теории сугерираат дека ова може да резултира од физичка или ментална траума во раниот живот што го спречува преземањето на тој развојен чекор. На пример, емоционалното запоставување во детството може да резултира со синдром на Кинг Бебе, создавајќи возрасен човек кој бара внимание за да ја компензира ниската самодоверба.

 

Некои веруваат дека поврзаноста на синдромот на кралот бебе со зависноста е предизвикана од нивниот обид да користат пијалок или дрога за да ги отрпнат тие емоционални рани.

Како изгледа синдромот на Кинг Бебе?

 

Бидејќи не е препознаен како единствен синдром, не постојат договорени дијагностички критериуми. Сепак, не е изненадувачки, синдромот на Кинг Бебе споделува многу особини кои вообичаено се гледаат во услови како што е нарцисоидното растројство на личноста. Овие особини честопати може да изгледаат контрадикторни, но во нивното срце сите имаат заедничка мотивација: Кралот Бебе се гледа себеси во центарот на сè. Без разлика дали тие се моќен шампион или беспомошна жртва во нивниот наратив, тоа е секогаш затоа што тие се најважната личност во ситуацијата.

 

Оние со синдром на Кинг Кид може да чувствуваат дека секогаш треба да бараат одобрување од оние околу нив, секогаш сакајќи да остават добар прв впечаток и претерано се грижат за тоа како може да се перцепира нивното однесување. Но, и покрај ова, тие ќе бидат неверојатно чувствителни на критики. Во меѓучовечките односи, тие би можеле да бидат премногу критични и груби кон оние што ги доживуваат како под нив, додека им се приклонуваат на авторитетни личности.

 

Оние со грандиозна слика за себе може да почувствуваат дека другите им завидуваат, ќе имаат надуено чувство за себе и за нивната идна насока и имаат тенденција да бидат шефови.

 

Други можеби се склони кон самосожалување, но во овие случаи, претпоставете дека нивните неуспеси се резултат на злобата на другите и се случиле само затоа што работеле за да го спречат нивниот успех.

 

Оние околу луѓето со синдром на Кинг Бебе ќе забележале дека имаат тенденција да немаат трајни врски и, навистина, можеби и самите чувствуваат дека се отфрлени од нивната личност. Алтернативно, тие би можеле да сметаат дека Кралското бебе е прилепено и барано, има постојана потреба од внимание или подароци и претерано вознемирено од перцепираните благи.

 

Синдром и зависност од Кинг Бебе

 

Луѓето со синдром на кралот се соочуваат со двојни ризици кога станува збор за зависност. Првата е дека тие се поподложни на тоа. Бидејќи синдромот на Кинг Бебе е предизвикан од рана траума или емоционален проблем, тие често се свртуваат кон дрога или алкохол за да се самолекуваат за тоа. Недостаток на значајна емоционална поддршка на здрави односи и со нарушена самодоверба, тоа само-лекување може да стане механизам за справување што тие го користат за да функционираат. И тој механизам за справување може да стане зависност.

 

Прашањето може да се надополни со ефектите од синдромот на кралот дете. Тие имаат многу помала веројатност да имаат значајна мрежа за поддршка која може да интервенира и да ги поддржи. Тие честопати ги отуѓиле пријателите, па дури и семејството, кои често влегуваат за да ги принудат другите зависници да го решат нивниот проблем. А таму каде што имаат луѓе кои останале блиски, тоа често ќе биде козависна врска, каде што однесувањето на другата личност ги поддржува и охрабрува особините на King Baby.

 

Кинг Бебе во третман на зависност

 

Тоа значи дека дури и ако King Baby влезе во рехабилитација, тие најверојатно ќе го започнат своето закрепнување без силна мрежа за поддршка околу нив. Бидејќи таа мрежа може да биде клучен фактор за закрепнување, може да го зголеми ризикот од релапс кај оние со синдром на Кинг Бебе. Сепак, овој ризик може да се намали со користење на алтернативи, како што се групите за поддршка во дванаесет чекори. Закрепнувањето исто така носи можност да се поправат тие нарушени врски, нешто што е клучен дел од процесот на закрепнување и заздравување од зависноста.

Третман на синдромот на кралот бебе

 

Бидејќи тоа не е формална дијагноза, синдромот на Кинг Бебе нема препорачан третман. Сепак, тоа е нашироко препознатливо, а карактеристиките може да се решат со вообичаени терапии, како што се оние што би биле понудени заедно со третман за рехабилитација.

 

За многумина, советувањето може да биде неверојатно ефикасно. Честопати, советувањето не е за решавање на синдромот на Кинг Бебе, туку за идентификување и лекување на почетната траума што ја предизвикала. Справувањето со тоа, ефикасно, ќе го третира и синдромот на Кинг Бебе бидејќи ќе го деблокира емоционалниот развој што беше пропуштен со години, па дури и децении, претходно.

 

Други форми на терапија исто така можат да помогнат, дури и кога ќе се реши траумата, некои особини на Кинг Бебе најверојатно ќе останат како вообичаени емоционални одговори на ситуации. Когнитивната бихејвиорална терапија може да помогне во овие случаи, помагајќи му на поранешниот Кинг Бејби да го идентификува нивното негативно и деструктивно однесување и да развие нови начини да одговори на нивните чувства.

 

Без оглед на причината, професионалниот третман за синдромот на Кинг Бебе е многу ефикасен, помагајќи му на Кралот Бебе да ги преоцени нивните односи и да ги реши многуте проблеми предизвикани од синдромот.

Често поставувани прашања за синдромот на Кинг Бебе

 

Како да се третира

 

Не постои единствен одговор на ова прашање, бидејќи најдобриот начин за лекување на синдромот на кралот бебе ќе варира во зависност од поединецот и сериозноста на нивната состојба. Сепак, некои вообичаени третмани за синдромот на кралот бебе вклучуваат терапија, лекови и промени во животниот стил. Терапијата може да им помогне на пациентите да научат како да се справат со нивните симптоми и да управуваат со нивната состојба.

 

Лековите, исто така, може да се користат за да се справат со симптомите, а во некои случаи може да биде неопходна операција. Промените во животниот стил, како што се јадење здрава исхрана, редовно вежбање и избегнување на тригер храна или ситуации, исто така може да бидат корисни во управувањето со синдромот.

 

Како да се живее со него

 

Ако живеете со возрасен King Baby, важно е да бидете разбирливи и трпеливи. Синдромот е состојба кога некој се однесува како бебе или мало дете иако е пораснат. Можеби сакаат постојано внимание и грижа и лесно се вознемируваат. Може да биде тешко да се справите со тоа, но постојат начини како да функционира. Обидете се да поставите одредена структура и граници, но бидете и флексибилни.

 

Кои се симптомите?

 

Синдромот е ментално растројство во кое личноста има надуено чувство на самопочит и потреба за прекумерно восхитување и внимание. Луѓето со синдром на Кинг Бебе често имаат потешкотии да прифатат критики и може да станат бесни или одбранбени ако чувствуваат дека се оспорувани или критикувани.

 

Знаци на синдром на Кинг Бебе:

 

  • Прекумерни барања за посебен третман или привилегии
  • Надуено чувство за самопочит или важност
  • Потреба за постојано восхитување и внимание
  • Тешкотии при прифаќање критики
  • Гнев и одбранбеност кога се оспорувани или критикувани

 

Претходно: Дали сте заглавени во токсичен брак?

Следно: Дали тие се психопат

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .