Тренер за животна криза

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Тренер за животна криза

Како луѓе, често поминуваме низ тешки времиња во нашите животи. Се бориме со нашите односи, со работата, борбената злоупотреба на супстанции, совладувањето на загубите и илјада други работи кои можат да ни го свртат животот наопаку. Кога се бориме со една област од нашиот живот, тоа може да влијае на сите области. Сè во нашиот живот е поврзано.

Тренерот за Life Crisis ќе ви помогне да се вратите на вистинскиот пат со вашиот живот. Да ви помогне да ги надминете пречките со кои се соочувате со тоа што ќе ве вооружи со знаење и вештини за обнова и заздравување. Сите ние се среќаваме со животните предизвици и често остануваме без способност да знаеме каде треба да одиме понатаму.1Лош, Сабине и сор. „Споредба на ефективноста на индивидуалното тренирање, само-тренерирање и групна обука: како лидерството ја прави разликата - PMC“. PubMed Central (PMC), 3 мај 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4853380. Може да се чувствувате фрустрирано, безнадежно и заробено. Ако вашите вообичаени вештини не функционираат и работите не се подобруваат, тренерот за животна криза може да помогне.

Тренерот за кризи ќе ви помогне да создадете пат за да продолжите напред. Ние ќе ви помогнеме да изградите стратегии кои ќе ви помогнат да ги надминете тешкотиите со кои се соочувате и ќе ви обезбедиме алатки и вештини за да се вратите на патот на успехот и здравјето.

Разлика помеѓу кризниот тренинг и терапијата

Има многу преклопувања помеѓу тренерот за животна криза и терапевтите, но има и некои клучни разлики. Терапевтите се како хирурзи за ментално здравје, тие го водат ЕР и можат да завршат итни сложени операции. Тренерите имаат комплети за прва помош и можат да обезбедат вежби за рехабилитација. Животниот тренинг може да помогне при поситни повреди или оние кои не се целосно исцрпувачки или опасни по живот. Поединци кои сè уште се способни да се движат низ животот и покрај нивните повреди се совршени за тренер. Понекогаш тренерите и терапевтите можат да работат во тандем обезбедувајќи ви сеопфатен план за здравје и благосостојба.

Терапевтите често обезбедуваат повеќе долготрајна нега која се фокусира на дијагнози или трауми од минатото. Честопати терапијата е фокусирана на минатото и користи анализи и интроспективни техники за да ги надмине болните искуства. Тие работат со клиентите на проблематични верувања, однесувања, врски и понекогаш физички одговори за да им помогнат да создадат постабилна и посреќна иднина.

Тренерите за животна криза доаѓаат и шетаат покрај своите клиенти, тие им даваат информации, размислуваат и испитуваат потенцијални одлуки и насоки. Тие им обезбедуваат на своите клиенти алатки и простор за да ги разјаснат целите и да ги идентификуваат пречките за да создадат акционен план за да ги постигнат нивните посакувани резултати. Коучингот се фокусира на сегашноста и работи на создавање подобра иднина за нивните клиенти. Тие се базираат на акција и им помагаат на своите клиенти да преземат контрола над нивните животи и да го насочат нивниот брод кон нивните цели.

Коучите за животна криза не ги дијагностицираат клиентите со кои работат додека терапевтот ги одредува патологиите за да можат клинички да се лекуваат. Терапевтите ќе помогнат да се испита минатото за да се објасни сегашноста додека животните тренери ги идентификуваат областите со проблеми за клиентите да можат да работат на нивно менување. Терапевтот се фокусира на „зошто“ се појавуваат одредени однесувања додека тренерот работи на „како“ тие можат да се движат кон одредени цели. И тренерите и терапевтите можат да бидат клучни за вашето здравје и благосостојба.

Најголемата животна криза

Што се смета за животна криза? Многу различни форми, настани и искуства може да резултираат со животна криза. Секоја личност е исто така различна во тоа како некој настан може да влијае на нив, што може да одреди дали е криза или не. Може да доживееме куп помали кои се натрупуваат што резултира со преоптоварување и неспособност да се справиме или може да имаме голема животна криза која го има истиот ефект. Сите ние сме под различно влијание и ни требаат луѓе кои ќе ни помогнат да ги пребродиме.

Постојат неколку области од нашиот живот до кои може да дојде до криза, во односите со пријателите, семејството и партнерот, деловното и менталното и физичкото здравје. Ќе ги разбиеме овие различни животни кризи и ќе ви кажеме како тренерот за кризи ќе ви помогне да го надминете тоа.

Тага во блиски односи

Овој тип на криза може да биде многу тежок. Тоа може да биде смрт на брачен другар, дете или родител. Секој од нив доаѓа со свои предизвици, но се фокусира на обработка на тагата и загубата. Многумина од нас во нашата култура не знаат како да ја обработат тагата и како да се откажат и да прифатат сè што ни е одземено. Многу луѓе се плашат дека ако навистина си дозволат да ја почувствуваат болката од тагата, никогаш нема да можат да ја исклучат... тоа ќе ги проголта. Ова не е случај. Кога им се спротивставуваме на чувствата на тага и болка, предизвикуваме тие да останат подолго, она на што се спротивставуваме опстојува. Вашиот кризен тренер ќе ви помогне да ја процесирате вашата тага, болка и гнев на здрав начин. Не мора да бидете сами на ова темно место, но тренерот ќе оди покрај вас во болка, ќе ви помогне да го носите товарот и на крајот да научите да го спуштите.

Смртта на некој близок може да биде неодамнешна, или може да биде нешто од минатото што сè уште ве прогонува и ве спречува да продолжите со вашиот живот. Како што беше споменато претходно, не сме научени како да ја процесираме нашата тага и затоа може да останеме наоколу некое време да не спречи да се чувствуваме присутни во нашите животи. Можете да научите како да го обработите ова за да можете да си го вратите животот со живите.

Тренер за развод

Разводот може да биде емотивен тобоган што одзема време и е ориентиран кон детали. Може да разделите сè од вашата куќа, работи, а понекогаш и домашни миленици и деца. Може да се појават многу емоции и може да биде тешко да се обработат ефективно. Може да има многу гнев и тага што може да се чувствува сеопфатно. Наместо да посегнувате по нездрави стратегии за справување, тренерот за кризи може да ви помогне да останете фокусирани, организирани, емоционално поддржани. Вашиот кризен тренер ќе биде таму за да ви помогне јасно да размислите за емотивно наполнетите прашања и да ви помогне ефективно да се изразите. Тие ќе ви помогнат со вештините за комуникација и грижа за себе. Тие исто така можат да ви помогнат да се редефинирате себеси сега кога повторно сте сингл и повторно да се поврзете со вашето вистинско Јас.

Преболување на афера

Неверството е огромен прекин во основата на врските, довербата. Може да се чувствувате збунети, повредени, изневерени, лути или како нешто да не е во ред со вас. Можеби се чувствувате сами и се плашите да го споделите ова со вашите блиски пријатели поради срам. Може да се плашите за својата иднина и да чувствувате дека немате избор или знаете каде да се обратите. Честопати некој може да предизвика многу поголема штета на врската по аферата поради лутина, болка и болка. Афера или неверство не значат крај на врската ако не сакате да биде.

Тренерот за животна криза ќе ви помогне да го истражите вашето чувство и да ве поддржи во која било насока во која сакате да одите. Тренерот ќе ви помогне во текот на овој период, давајќи ви безбеден простор да се чувствувате и да ви помогне да истражите различни опции и перспективи на она што се случило. Коучот може да ви помогне да стекнете јасност во однос на тоа каде сакате да одите оттука и да ви обезбеди алатки и вештини за здраво и конструктивно да комуницирате со вашиот партнер. Не мора да бидете сами или да се чувствувате осудувани низ овој процес, тренерот е тука за да ви помогне во овој тежок период додека ви обезбедува чекори за да се движите низ него.

Ментално и физичко здравје

Медицинска дијагноза: Добивањето дијагноза опасна по живот, како што е ракот, може да биде многу штетно за нашето ментално и физичко здравје. Дури и со проширување на методите на лекување, оваа дијагноза може да ве спречи вас и вашите најблиски во вашите патеки. Наместо редовната работа и стресните фактори, вашиот живот се свртува кон прегледи и третман на лекар. Ова може да биде многу емотивно и без разлика дали вие или вашата сакана ја добиле дијагнозата, може да биде тешко да знаете како да ги обработите сите емоции и да останете силни. Вашата способност да останете силни и позитивни во овој период е многу важна за вашето здравје и тренерот ќе ви помогне да го направите тоа. Тренерот за кризи ќе ви помогне да останете организирани и оптимисти додека поминувате низ овој процес.

Ментално здравје: Дали се чувствувате немотивирано, депресивно или се борите со друга дијагноза за ментално здравје. Дури и кога сте стабилизирани, сепак може да се борите со секој ден. Можеби се чувствувате изгубено и не сте сигурни каде да си го однесете животот. Можеби се чувствувате нејасно за вашата насока и цели. Тренерот за кризи ќе ви помогне да останете мотивирани и да ви обезбеди одговорност додека ги дефинирате и се движите кон вашите цели.

Тренер за ненадејна несреќа

Ако дојдете во сообраќајна несреќа, како сообраќајна несреќа или паѓање и кршење на коски, може да ве спречи. Можеби нема да можете да се вратите на истата работа или кариера доколку вклучува физичка работа или вежбање. Ова може да биде многу тешко. Не можете да одите, да вежбате или да ја правите вообичаената дневна активност. Може да почнете да се чувствувате заглавени и да се мешате лудо. Помислата дека треба да го пренасочите вашиот живот или да морате да се одморите од сè може да се чувствува неподнослива. Можеби ќе треба да го жалите вашиот стар идентитет и да работите на создавање поинаква иднина. Ова може да биде огромна загуба. Можеби негирате степенот на вашите повреди и се плашите да ги добиете одговорите. Ова може да предизвика депресија и финансиски оптоварување на вас и вашето семејство. Во овие моменти важно е да ги обработите емоциите, а потоа да разберете нов план. Тренерот за кризи може да ви помогне да ве води во нова насока гледајќи нови опции и работи што ве инспирираат. Важно е да се одморите и да знаете дека ова не е крај на вашиот живот, туку можност за нешто ново.

Злоупотреба на супстанции и обука за зависност

За многу луѓе, употребата на супстанции е стратегија за справување со животните предизвици. Можеби сте пораснале со родители кои се потпирале на алкохол и дрога за да се справат со нивните животи и емоции и на тој начин природно сте гравитирале и вие. Можеби таа чаша вино навечер се претворила во неколку шишиња и не можете да запрете. Може да се чувствувате непријатно да разговарате со некого за тоа затоа што се плашите да бидете осудени или да признаете дека имате проблем.

Тренерот за животна криза може да ви помогне да го решите проблемот на неосудувачки начин. Не мора да се срамите што супстанциите почнаа да ви го заземаат животот. Можете да побарате помош и да ја вратите контролата. Тренерот за кризи може да ви помогне да креирате дневни рутини со вградени вештини за справување кои здраво ќе ве поддржат. Ако сте подготвени и подготвени за промена, тренерот може да ви помогне да се поврзете со потребната поддршка. Можеби ќе треба да добиете стручна помош од клиника за рехабилитација и тренерот може да го поддржи процесот на прием во рехабилитација. Кризниот тренер ќе биде тука за вас во текот на целиот процес и ќе ве поддржува во создавањето подобра иднина. Иднина во која се чувствувате опремени со животните предизвици и можете да најдете радост и среќа во секојдневието без прекумерна употреба на супстанции.

Деца

Да се ​​има дете со значителна попреченост може да биде многу предизвик. Понекогаш знаете при раѓањето дали ќе бидат сериозно инвалиди или понекогаш се потребни неколку години за да се видат знаците на различни нарушувања како што е аутизмот. Ова може да ви го сврти животот наопаку. За родителите може да биде многу предизвик да ја прифатат и да ја жалат оваа реалност. Честопати родителите може да се чувствуваат како тие да се виновни нивното дете е родено на овој начин, но овој срам и вина прават повеќе штета отколку корист. Ниту еден родител не го сака ова за своето дете и честопати нема контрола над тоа што се случува. Вашиот живот сè уште ќе биде исполнет со радост, исто како и со секое дете, но вашиот свет ќе биде поинаков. Ќе истражувате здравствена заштита, владини придобивки и специјално образование. Навигацијата по ова може да биде тешко, исцрпувачко и збунувачко.

Вашето дете може да страда од предизвици за менталното здравје, како што се злоупотреба на супстанци од тинејџери, шизофренија, пркосно нарушување, АДХД или самоповредување. Ова може да предизвика многу конфузија и болка како родител. Повторно, се прашувате каде сте згрешиле и не знаете што да направите за да ги поддржите нив и себеси.

Тренерот може да ви помогне низ овој процес. Ви дава безбеден простор да се соочите со тагата, срамот и вината што можеби ги чувствувате. Ви обезбедува поддршка во обезбедувањето на вашето дете и сопствената грижа за себе. Ви помага да истражите различни опции за грижа и поддршка. Да се ​​има дете со овие предизвици може да биде наградно на начини, но мора да имате мрежа за поддршка околу вас.

Тренер за деловна криза

Финансиска загуба 

Нашите кариери и финансиската сигурност се многу важни за нашата благосостојба. Имаме хипотеки за плаќање и семејства за поддршка кога ова е загрозено, тоа може да предизвика хаос. Ако доживеете финансиска загуба во вашата компанија или сте отпуштени од вашето вработување, тоа може да биде многу вознемирувачко. Многу страв може да навлезе и може да предизвика да се замрзнете или да влезете во борба или бегство.2Гровер, Сими и Адријан Фурнам. „Коучингот како развојна интервенција во организациите: систематски преглед на неговата ефикасност и механизмите кои лежат во основата на тоа - PMC“. PubMed Central (PMC), 14 јули 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4945054. Може да биде тешко да ги организирате вашите мисли и да создадете план за акција што ќе го спроведете. Кризниот тренер може да ви помогне да се вратите на вистинскиот пат. Ви помагаме да пронајдете нови начини за приходи и да создадете рутина и навики кои ве поддржуваат во успехот. Тие исто така можат да ви помогнат да ги балансирате другите области од вашиот живот на кои оваа криза може да влијае.

Започнување на нов бизнис 

Започнувањето нов бизнис или борбата во вашиот сопствен бизнис може да биде надвор од стрес. Може да се чувствувате расфрлани и сами. Ова може да влијае на сите области од вашиот живот и да предизвика губење на фокусот и насоката. Кога ќе бидеме преоптоварени и ќе нѐ прегази со страв, може да ги пропуштите можностите за раст. Кога се обидуваме да создадеме од место на очај, страв и неорганизираност, може да биде тешко да бидеме продуктивни и успешни. Тренерот за кризи ќе ви помогне да останете организирани додека ќе ви помогне да најдете јасност и насока со вашата деловна визија. Да ви помогнеме да креирате чекор по чекор план за успех и да ги надминете сите ограничувачки верувања што ве спречуваат.

Има многу други животни кризи на кои може да наидете како на пример поминување низ нова транзиција како што се преселување, нова кариера, ново бебе, започнување нова врска. Работите за кои веруваме дека се успеси можат исто така да создадат стрес кај нас. На многумина од нас им треба поддршка додека минуваат низ овие различни животни настани и можеби не сакаме да ги оптоваруваме пријателите со нашите проблеми. Честопати нашите пријатели можат да ни дадат совет само врз основа на нивното сопствено искуство, или може само да ви кажат што мислат дека сакате да го слушнете и тоа можеби нема да ви помогне да стигнете до онаму каде што треба за да бидете здрави и продуктивни. Ако дозволите кризата да трае подолг временски период, вашето ментално и физичко здравје ќе почне да опаѓа поради хроничен стрес и непродуктивност.

Што прави тренерот за животна криза?

Кризните тренери ќе ви помогнат да стекнете увид, знаење, вештини и алатки за да ги надминете животните предизвици. Тие нудат безбеден простор за емоционална обработка и нудат здрави алатки и активности кои ќе ви помогнат да се движите напред. Тие ќе понудат насоки и ќе обезбедат едукација и алатки кои ќе помогнат да се креираат нови акциски планови. Тие ќе ви помогнат да стекнете увид и јасност во вашите страсти и цел што ќе ве мотивира да ги направите потребните промени за да живеете здрав живот и балансиран живот.

Зошто е важен кризниот коучинг?

Многу луѓе се борат, но немаат идеја како да поминат одредени пречки во нивниот живот. На поединецот им останува малку насоки за тоа како да водат живот кој е полн, не само благосостојба, туку и просперитетен. Многу поединци се соочуваат со криза и немаат вештини или способност да ја надминат затоа што никој не ги научил како тоа да го направат.

Ако не се соочите со вашите предизвици со соодветни алатки, ризикувате да ископате подлабока дупка. Ја ризикувате вашата емоционална и финансиска сигурност. Тренерите за кризи се важни затоа што ќе ви помогнат да стекнете контрола над вашиот живот и да создадете план за да го добиете мирот и среќата кон кои се стремите во овој живот. Нема загуба или болка што не можете да ги надминете. Вие сте отпорни. Можеби никогаш нема да бидете исти како порано, но работите можат да бидат подобри. Секогаш ја имате способноста да напредувате и да напредувате во овој живот и кризен тренер ќе биде со вас во текот на процесот. Не мора да се чувствувате сами, изгубени или заглавени.

Што може да постигне тренерот за животна криза со клиентите?

Кризните тренери ќе им помогнат на своите клиенти да ја вратат контролата врз нивниот живот. Кризен тренер е тука за вас во вашето време на потреба. Тие ќе ви пружат сочувство, емоционална поддршка и олеснување.3Јарош, Јоана. „Што е Life Coaching? Интегративен преглед на литературата заснована на докази“. Што е Life Coaching? Интегративен преглед на литературата заснована на докази, psycnet.apa.org/record/2016-44739-004. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Кризниот тренер не само што ќе понуди поддршка, туку ќе ви помогне да го надминете предизвикот. Тие ќе ви дадат надеж. Тие ќе ве поттикнат да правите избори што ќе ве придвижат кон вашите цели со насока и цел.

Кога клиентите работат со кризен тренер, тие добиваат поголема јасност околу нивниот живот и повеќе не се плашат од промените што мора да ги направат на своето патување. Тие се чувствуваат емотивно опремени да продолжат со својот живот слободно.

Како изгледа животот после кризен тренер

По кризниот тренинг, човек е вооружен со алатки, вештини и знаење за да се чувствува сигурен во соочувањето со животните предизвици. Кога животот не оди според планот, тие ќе се чувствуваат сигурни во нивната способност ефективно да се движат.

По секоја сесија, клиентите ќе добијат ново ниво на зајакнување. Тие ќе се запознаат себеси на подлабоко ниво и ќе ја разберат нивната улога да станат луѓе што сакаат да бидат. Тие ќе добијат јасна насока за нивниот живот во однос на кариерата, финансиите и врските. По кризниот тренинг, тие ќе почувствуваат како се раствораат нивните ментални блокови и ќе имаат простор да го постигнат својот вистински потенцијал.

Најдобар тренер за животна криза

Physis Recovery, најдобрата компанија за животна криза во светот е достапна преку Најдобра рехабилитација во светот да им помогне на клиентите ментално да преживеат трауми како што се финансиска несигурност, осакатувачки страв, развод, исцрпувачки стрес, паника и анксиозност.

Животниот тренинг вклучува:

1) Како мозокот ја обработува траумата
2) Кои промени треба да ги направите токму сега за да се подготвите и да напредувате
3) Кој е циклусот на траума и како можеме да го пребродиме
4) Што ја блокира еластичноста која е критична за адаптација
5) Клучни физички и нутритивни промени што треба да се направат за да се намали стресот

Physis Recovery е меѓународно признат ментор и извршен тренер, сертифициран специјалист за траума и најпродаван автор специјализиран за управување со промени, траума и трансформација.

Без разлика дали станува збор за личност која се соочува со крајот на нивниот брак или хаосот што доаѓа од затворањето на бизнисот, Адел верува во личниот допир, помагајќи им на луѓето со кое било прашање со кое се соочуваат и од кој било размер. Нејзиното корпоративно искуство ѝ овозможи да се фокусира на мерливи и водени од резултати временски рокови што ги носи во нејзините програми за обука и менторство. Користејќи пристап за управување со проекти, кој има за цел да креира цели и да ги погоди целите побрзо и поефикасно, таа исто така признава дека секој проблем е уникатен за поединецот што поминува низ него, и соодветно ги прилагодува нејзините програми и пристап.

За директно да се поврзете со Адел Терон, едноставно користете ја безбедната форма подолу. Не заборавајте да ни дадете онолку детали колку што се чувствувате удобно и секако дека вашиот мобилен/ќелија е за верификација и усогласеност со заштитата на податоците.

 

Претходно: Добрите и лошите страни на онлајн траума терапија

Следна: Што е теорија на приврзаност

  • 1
    Лош, Сабине и сор. „Споредба на ефективноста на индивидуалното тренирање, само-тренерирање и групна обука: како лидерството ја прави разликата - PMC“. PubMed Central (PMC), 3 мај 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4853380.
  • 2
    Гровер, Сими и Адријан Фурнам. „Коучингот како развојна интервенција во организациите: систематски преглед на неговата ефикасност и механизмите кои лежат во основата на тоа - PMC“. PubMed Central (PMC), 14 јули 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4945054.
  • 3
    Јарош, Јоана. „Што е Life Coaching? Интегративен преглед на литературата заснована на докази“. Што е Life Coaching? Интегративен преглед на литературата заснована на докази, psycnet.apa.org/record/2016-44739-004. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.