Зависност од пропофол

Напишано од Пин Нг

разгледани од страна на Филипа Голд

Зависност од пропофол

 

Зависноста од пропофол доби широко распространето срам на поп-културата како дрога што го уби „кралот на попот“ Мајкл Џексон. И покрај тоа што неговото име го препознаваат многу луѓе, лекот може да биде непознат за повеќето поединци кога станува збор за неговата употреба.

 

Исто така познат како Диприван, Пропофол ја успорува активноста на мозокот и нервниот систем. Лекот се користи за да се заспие некого и да се одржи во состојба на мирување. Пропофол се дава за време на операција како општа анестезија. Може да се користи и за други медицински процедури. Возрасни и деца може да се администрира Пропофол. На пациентите во критична нега и со помош на механички вентилатор или машина за дишење, може да им се даде и пропофол.

 

Уште во 2013 година беше објавено дека Пропофол се злоупотребува и поединци стануваат зависни од оваа дрога. Најалармантен аспект за една студија за зависноста од Пропофол фокусирана на поединците кои го користат. Утврдено е дека здравствените работници го злоупотребуваат лекот повеќе од која било друга група11.М. Ксионг, Н. – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836055/.

Зошто пропофол предизвикува зависност?

 

Пропофолот најчесто се користи во медицинските услови поради неговиот брз почеток и краткото време за опоравување. Во најголем дел, Пропофол има помалку несакани ефекти од другите анестетички лекови. Поради овие причини, медицинските работници претпочитаат да го користат лекот за да ги смируваат пациентите.

 

Лекот се инјектира преку IV во вената на пациентот. Пациентите се чувствуваат опуштено и брзо заспиваат по инјектирањето, што овозможува да започне операцијата. Пропофол мора постојано да се дава на пациент или поединецот ќе се разбуди околу пет минути по давањето на почетната доза.

 

Едно лице може да добие високо ниво на пропофол кога се зема рекреативно. Луѓето инјектираат мали дози од лекот во нивните вени што предизвикува нивно зголемување. Континуираната употреба на лекот доведува до зависност. Во моментов, Диприван не е наведен како контролирана супстанција во САД. Затоа, таа стана многу злоупотребувана дрога.

 

Кои се ефектите на Пропофол?

 

Најстрашниот аспект на Пропофол е тоа што лекот се злоупотребува од здравствените работници. Лекот е лесно да се украде од медицинските установи, давајќи им можност на здравствените работници да го земат лекот и да не бидат фатени. Додека другите лекови како што се марихуаната и мет може да се појават на тест за дрога, Пропофол не се прикажува во уринарниот тест.

 

Едно лице најверојатно ќе земе мали дози на Диприван за да добиете ефекти слични на пијанство од алкохол. Поединецот може да се чувствува вртоглаво, да ги изгуби инхибициите, да се чувствува непространето и слатко. Ако лекот се инјектира во вената во поголеми дози, поединецот најверојатно ќе ја изгуби свеста. Кога личноста ќе се разбуди, ќе биде во еуфорична состојба.

 

Несаканите ефекти на Пропофол започнуваат речиси веднаш по земањето на лекот. Испуштањето може да се случи неколку моменти по инјектирањето на лекот. Ова може да доведе до физичка повреда поради паѓање или сообраќајни несреќи. Поединци кои страдаат од депресија, траума или долготрајна физичка болка се идентификувани како злоупотребувачи на пропофол.

Може ли некој да се предозира со пропофол?

 

Одговорот на ова прашање е едноставен: Да, човек може да се предозира и да умре од пропофол. Едно лице може да земе премногу пропофол за да се предозира и резултатот е смрт. Доза од четири лажички пропофол е фатална и не постои лек за да се оживее човек од предозирање. Не постои противотров за пропофол и ако некое лице се предозира, ќе умре.

 

На 25 јули 2009 година, Мајкл Џексон почина поради предозирање со пропофол. Џексон бил злоупотребувач на Пропофол и го користел лекот за да спие со години пред смртта. За жал, поради смртта на Џексон од висок профил од рацете на опасната дрога, повеќе луѓе експериментираат со Пропофол22.М. Роуз, Психијатрија онлајн, Американскиот весник за психијатрија.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2010.10091293.

 

Лицето кое е зависно ќе помине низ симптоми на повлекување кога ќе престане да ја користи дрогата. Симптомите на повлекување може да вклучуваат неправилно чукање на срцето, забрзано чукање на срцето, тремор, халуцинации, конфузија, возбуда и треска. Зависниците од пропофол може дури и да бидат во заблуда до една недела. Симптомите на одвикнување, наводно, се многу слични на повлекувањето од бензодиазепините.

 

За зависноста и злоупотребата од пропофол денес се знае повеќе од кога било досега. Постојат центри за третман на злоупотреба на супстанции со програми за помош на поединци кои страдаат од зависност од пропофол. Злоупотребата на пропофол не мора да доведе до смрт од предозирање. Поединците можат да ја добијат потребната помош за да живеат трезвено и без зависност.

 

Следно: Зависност од Вивитрол

  • 1
    1.М. Ксионг, Н. – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836055/
  • 2
    2.М. Роуз, Психијатрија онлајн, Американскиот весник за психијатрија.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2010.10091293
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .