Ментални нарушувања на Мечо Пу

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

[popup_anything id="15369"]

Нарушувања на менталното здравје кај Вини Пу

 

Вини Пу е иконична детска приказна со многу морал што им се нуди на читателите. Веројатно, најважниот морал е формирањето цврсти, трајни пријателства со другите. Она што би можело да ве изненади е истражувањето што го направи Вини Пу и расчленувањето на ликовите од приказната.

 

Во 2000 година, д-р Сара Шеј и група колеги објавија труд под името Патологија во дрвото на сто акри: невроразвојна перспектива на АА Милн во журналот на Канадското медицинско здружение. Нивниот извештај тврди дека ликовите на Вини Пу покажуваат симптоми кои вообичаено се гледаат кај поединци кои страдаат од развојни нарушувања и психолошки болести1Шеа, Сара Е., и сор. „Патологија во дрвото од сто хектари: Невроразвојна перспектива на АА Милн“. Патологија во дрвото од сто акри: Невроразвојна перспектива на АА Милн, www.cmaj.ca/content/163/12/1557. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. Од објавувањето на трудот на Шеа и компанијата, групата доби различни одговори од луѓе ширум светот.

 

И покрај негативните критики за весникот објавен во 2000 година, објавувањето на филмот „Збогум Кристофер Робин“ додаде тежина на аргументот на Шеа. Филмот беше објавен во 2017 година, речиси две децении по објавувањето на весникот, и се фокусираше на тешкотиите на авторот на Вини Пу А.А. Милн со посттрауматско стресно нарушување.

Дали ликовите на Мечо Пу имаат ментални нарушувања?

 

Малку е веројатно дека Милн седнал и ги напишал приказните за Вини Пу со идејата дека секој лик ќе покаже различен проблем со менталното здравје. Наместо тоа, Милн ги напишал ликовите онака како што сметал дека одговараат, но сепак тие прикажувале различни проблеми со менталното здравје што ги доживеал.

 

Милн служел во британската армија за време на Првата светска војна. Тој претрпел повреда во битката кај Сом во 1917 година. По напуштањето на војската во 1920 година, тој го насочил својот фокус кон пишување книги за деца и Вини Пу беше објавен во 1926 година.

 

Кога Милн ја напушти војската шест години пред објавувањето на Вини Пу - и три години откако беше повреден во битка - идејата дека војниците може да имаат проблеми со менталното здравје поради она што го доживеале беше странски концепт. За посттрауматско стресно растројство не се зборуваше редовно во круговите за ментално здравје до 1980 година.

 

Претходно, се тврдеше дека војниците или поранешните војници имале „школски удар“ и повеќето луѓе не разбирале дека траумата од војната многу влијаела врз нив. Има смисла што некои од емоциите и чувствата што ги доживеа Милн беа пренесени на неговите ликови од книгата. Милн живеел до 74 години откако доживеал мозочен удар пет години пред тоа.

 

Се тврди дека Милн никогаш не бил истиот по враќањето од Првата светска војна. Но, тоа не беше само една голема војна што ја доживеа Милн. Тој, исто така, се приклучил на армијата за Втората светска војна. Покрај тоа што се бореше да се прилагоди на животот по војната, Милн имаше тешко време да се справи со тоа да биде татко. Една теорија тврди дека Мечо Пух бил обид да се излечи и да се поврзе со неговиот син Кристофер Робин. Користејќи креативно изразување, Милн се обиде да заздрави во свет во кој мажите не бараа помош за нивните ментални нарушувања.

Ментални нарушувања на Мечо Пу

 

Додека трудот на Шеа ги разгледуваше проблемите со менталното здравје прикажани од ликовите на Вини Пу, севкупната цел на трудот беше да ја разгледа менталната благосостојба на луѓето околу нас. За време на истражувањето и пишувањето на трудот, лекарите ги расеале проблемите со менталното здравје на секој лик.

 

Според лекарите, менталните нарушувања прикажани во Вини Пу вклучуваат:

 

 • Вини Пу - Нарушување на хиперактивност со дефицит на внимание и опсесивно-компулсивно нарушување кое е изложено поради неговата љубов кон медот и повторувачкото броење
 • Прасе - генерализирано анксиозно растројство
 • Зајак - нарцизам
 • Eyeore – Дистимичко нарушување
 • Був - дислексија
 • Кристофер Робин - Не може да се дијагностицира нарушување, но тој нема родителски надзор и поминува голем дел од своето слободно време зборувајќи со животни
 • Тигар – АДХД
 • Канга - социјално анксиозно растројство
 • Ру - аутизам

 

Може да биде лесно да се тврди дека работата на Шеј и нејзините колеги може да се искористи за да се сечат ликовите на повеќето детски книги и да се најдат слични проблеми со менталното здравје. Треба да се напомене дека истражувачите ги објавија своите наоди со нивните „јазици во образите“. Шеј заклучил дека е прилично лесно и брзо да се дијагностицираат сите во приказната за Вини Пу.

Збогум Чистофер Робин

 

Збогум Кристофер Робин беше објавен во 2017 година, една година пред многу поуспешниот финансиски филм за Кристофер Робин да стигне во кината. Додека вториот се фокусира на Кристофер Робин и ликовите на Вини Пу, првиот е за Милн по Првата светска војна. Во филмот, Милн доживува ретроспективи и има визии за уништување на војната.

 

Според Домнхол Глисон, кој ја играше Милн во филмот, авторот имал темна страна и бил осаменик. Автобиографијата на Милн, Сега е премногу доцна: Автобиографијата на писателот, не се фокусираше на војната. Наместо тоа, Милн користел приказни како што е Вини Пу за да ги ослободи своите внатрешни чувства2Шеа, Сара Е., и сор. „Патологија во дрвото од сто хектари: Невроразвојна перспектива на АА Милн - ПМЦ“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC80580. Пристапено на 12 октомври 2022 година..

 

Според Шеа, таа не била свесна за битката за менталното здравје на Милн пред објавувањето на весникот. И покрај недостатоците на ликовите, Шеј верува дека начинот на кој тие се однесуваат едни со други низ приказните се идеални примери за учење на децата. Во ред е да имате проблеми со менталното здравје што ги покажуваат ликовите, а поддршката од другите може да ви овозможи да се справите со нарушувањето.

Патологија во дрвото на сто акри: невроразвојна перспектива на АА Милн

 

Треба да се запомни дека пишувањето на Шеа и компанијата имаше целосно хумористичен тон. Тоа не е статија која треба да се сфати премногу сериозно, иако некои од набљудувањата се чини дека се во право за парите. Постојат некои хумористични дијагнози и предвидувања за иднината на Ру и Вини Пу.

 

Милн веројатно немал за цел да го напише секој лик со проблем со менталното здравје. Во 1920-тите, малку е веројатно дека тој знаел за секое од овие нарушувања на менталното здравје до степен до кој секој лик ги покажувал. Наместо тоа, веројатно Милн го зел она што му се случувало во животот и го ставил во неговите ликови, нешто што добриот писател секогаш го прави.

 

Да немаше два филма објавени 17 и 18 години соодветно по објавувањето на „Патологија во стото акр дрво: невроразвојна перспектива на АА Милн“, малку е веројатно дека повеќето луѓе и обожавателите на Вини Пу ќе дознаа за студијата.

 

Претходно: Дали е поголема веројатноста оние со високи достигнувања да бидат зависници?

Следна: Разбирање на нарцисоидна проекција

 • 1
  Шеа, Сара Е., и сор. „Патологија во дрвото од сто хектари: Невроразвојна перспектива на АА Милн“. Патологија во дрвото од сто акри: Невроразвојна перспектива на АА Милн, www.cmaj.ca/content/163/12/1557. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  Шеа, Сара Е., и сор. „Патологија во дрвото од сто хектари: Невроразвојна перспектива на АА Милн - ПМЦ“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC80580. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .