Осветлување на гас

Напишано од Пин Нг

разгледани од страна на Мајкл Пор

Разбирање на Gaslighting

 

Гасlighting е редовно користен термин во психологијата и видовите на злоупотреба што може да се издржи. Терминот „gaslighting“ стана нешто ново на кое треба да се внимава, иако концептот воопшто не е нов.

 

Многу луѓе можеби ги почувствувале чувствата што може да ги предизвика гаснењето во врска или конфликт11.GZ Gass and WC Nichols, Gaslighting: A marital syndrome – Contemporary Family Therapy, SpringerLink.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/BF00922429, но можеби не можеле сосема да го стават прстот или точно да му опишат на некој друг што се случува.

 

Концептот не е нов во врските, ниту зборот, но можеби е популарноста околу зборот. Ова повторно откривање на осветлувањето на гас им помогна на многу луѓе да ги откријат проблемите што ги имаат во нивните односи. Тоа им помогна на луѓето да сфатат дека често во конфликт, тие не се проблемот и дека нивната реалност е исто толку вистинита како и онаа на нивниот партнер.

 

Разбирање на врската Gaslighting

 

Ако терминот ви е нов или не го разбирате целосно, гаснењето е еден поединец кој ја негира реалноста на друг поединец. Тоа вклучува газиран светилник да му каже на gaslightTEE дека нешто што го виделе или се сеќавале дека се случило не се случило. Галичарот можеби не сфаќа дека го прават тоа, но нивното однесување има огромно влијание врз личноста на која палат гас.

 

Жртвите на гасење во врска се занимаваат со:

 

 • чувство на сомнеж во себе
 • второ погодувајќи се
 • неспособни сами да носат одлуки
 • потпирајќи се на нивниот партнер за да донесува одлуки

 

Како се случува гаснењето во врска?

 

Запалување на гас во врската може да се случи со мали секојдневни задачи како што е говорот на вашиот партнер тие ја зграпчи поштата кога го знаеш тоа ќе правеше. Некој кој редовно е на гас често е принуден да ја прилагоди целата своја перспектива за такво нешто, дури и ако знае и се сеќава дека самите ја зграпчиле поштата.

 

Нивниот партнер или пријател постојано ја негира нивната реалност и ги убедува дека е неточна. Запалувањето на гас може да се случи и во навистина сериозни ситуации. Вашиот партнер би можел целосно да негира афера или неверство иако имате доказ преку финансиските сметки. Човек кој запали некого во врска со гас може да убеди некој што има цврст доказ дека има афера дека само замислува работи и не ги разбира парите доволно добро за да го обвини.

 

Гасламирањето во врската често се меша како чувствителност и тие не се иста работа. Некој кој е газиран често го натера да верува дека е премногу чувствителен или лесно се вознемирува иако можеби има целосно право да биде. Ова постојано негирање на реалноста или она што очајниците веруваат дека е вистина е доволно за да се вознемири или збуни некој.

Знаци дека сте жртва на гаснење:

 

 • Не се чувствувате доволно адекватни за вашиот партнер и почнувате да верувате дека вашиот партнер е секогаш во право, а вие сте глупави или неинтелигентни. Ова не е случај. Вашиот партнер, пријател или член на семејството едноставно има начин што ве тера да мислите дека сте.

 

 • На луѓето кои имаат гас често им е тешко да донесуваат одлуки затоа што се толку редовно убедени дека она што го мислат е погрешно или неточно.

 

 • Се извинувате многу повеќе отколку што треба. На крајот, на жртвите на гаснење им се наметнува да веруваат дека нивната неточност или лажна реалност е товар за грејачот.

 

 • Се чувствувате премногу чувствителни? Веројатно сте само вознемирени затоа што вашата реалност се негира и тоа е сосема разбирливо.

 

 • Глумете збунето или лудо? Да верувате во една работа, а потоа да ви кажат дека всушност е нешто сосема друго? Обидот да ја завиткате вашата глава околу нешто што сте го виделе со свои очи дека не е вистина е доволно за да направите некој да се чувствува малку збунет.

 

 • Се оправдуваш за однесувањето на газичарот. Оваа личност ефективно ве убедила дека таа е секогаш во право, а вие секогаш грешите. Овој идеал ве тера да ги ставите на пиедестал и често ќе го оправдувате нивното однесување затоа што мислите на нив и нивното мислење многу високо.

 

 • Нешто се чувствува надвор и не можете да го ставите прстот врз него. Знаете дека она што сте го виделе е она што сте го виделе. Знаете дека не го направија тоа што рекоа дека го направиле, но убеден сте дека грешите. Ова е збунувачки и се чувствува чудно што треба целосно да ја промените вашата перспектива за нешто за што цврсто се чувствувате.

 

Дали сум жртва на гаснење во врска?

 

Ако некое од тие сценарија ви звучи познато, можеби ќе треба да ја преиспитате или прилагодите оваа врска пред да одземе премногу штета на вашето ментално здравје. Тешко е да се пријде на бензинец и треба да знаеш како ќе оди разговорот. Запомнете, во нивниот ум тие секогаш ќе биде во право и ќе секогаш ќе греши. Она што тие го мислат е вистинска реалност, а она што вие го мислите е лажно замислена верзија на реалноста што е само во вашата глава.

 

За ваш сопствен разум, тоа треба да се поправи, но може да биде тешко, особено ако се работи за член на семејството или долгогодишен партнер.

Нарцис од гас

 

Често, запалките се навредливи нарциси. Кога ќе ве запали нарцис, тие се впуштаат во атентати на карактери и ги поништуваат вашите мисли, емоции, перцепции и разумност. Целта на одslighter е да ја натера жртвата да се сомнева во себе. Злоупотребата на гаснење предизвикува лицето да го изгуби чувството за идентитет, перцепција и вредност.

 

Гасламирањето е форма на нарцисоидност и социопатски тенденции бидејќи сакаат да добијат моќ над некого. Тоа е форма на психолошка манипулација што се користи во односите со цел да се одржи контролата врз друга личност. Потеклото на терминот може да се следи во британска драма во која насилниот сопруг манипулира со околината и настаните со цел да ја натера неговата сопруга да ја доведе во прашање нејзината реалност.

 

Сфаќате дека пуштањето гас во врската го зголемува темпото или станува уште поекстремно ако нарцисистот што го запали гасот се чувствува дека можеби ќе ја напуштите навредливата ситуација.

 

Стоп за гасење во врска

 

Запишете разговор во кој се чувствувавте како да сте запалени. Секој детал, што се сеќавате и во што се обидоа да ве убедат. Расчленувањето на деталните раскажувања како ова откако ќе се случат може да ви помогне вистински да разберете и да ја завиткате главата околу она што се случува.

 

Кажете му на пријател или член на семејството. Ако ве гази и имате блиски односи со други луѓе, тие веројатно забележале. Можете да ги прашате што мислат за динамиката на вашата врска или дали се свесни за гаснење во вашата врска. Можете детално да им ја прочитате ситуацијата и разговорот што сте ги запишале. Имајќи некој со кој имате поинаков тип на врска, помагајќи да се открие што се случува може да ви ги отвори очите.

 

Побарајте стручна помош

 

Разговарајте со професионалец кој ќе ви помогне да ги соберете алатките што ви се потребни за да се соочите и да ја промените ситуацијата. Личноста која ве запали со гас веројатно има предност над вас кога станува збор за конфликт во врската. Дури и ако сте разбрале и прифатиле дека ова се случува, можеби немате алатки и зборови што ви се потребни за да ви помогнат да го поправите.

 

Зборувањето со професионалец, како што е советник или терапевт може да ви помогне да ги дадете алатките и зборовите што треба да му ги кажете на лицето кое ве запали со гас. Тие, исто така, можат да ви помогнат да ве водат низ она што се случува откако ќе започнете да разговарате за осветлувањето на гасот со грејачот. Врската можеби е најдобро да се прекине, но може да има начини да се поправи ако поединецот е подготвен да вложи и работа.

 

Гасламирањето не е ново, но тоа не значи дека за вас е стара вест. Можеби неодамна сте откриле дека тоа се случува со вас или со некој што го сакате. Тоа не е лесно да се надмине бидејќи често вклучува целосно нарушување на нечија реалност. Сепак, од витално значење е да се направи напорна работа што е можно поскоро за да се спречи понатамошно и потрајно самосомневање.

 

Претходно: Пазете се од прикриениот нарцис

Следно: Емоционалните ефекти од каменувањето

 • 1
  1.GZ Gass and WC Nichols, Gaslighting: A marital syndrome – Contemporary Family Therapy, SpringerLink.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/BF00922429
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .