Дали зависноста е болест или избор?

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дали зависноста е болест?

 

Зависноста значи различни работи за различни луѓе. За некои тоа значи принуда да користат зависни, а понекогаш и опасни супстанци - присила е клучниот збор. За другите тоа е изговор што го користат зависниците за да се заштитат од вината за сите одлуки што ги носат за да ја одржат својата зависност.

 

Па, кој е во право?

 

Во оваа статија ќе разговараме за двете страни на аргументот - зависноста како болест и зависноста како избор.

 

Науката зад зависноста

 

Кога користите супстанција која предизвикува зависност пред да бидете „зависни“, единственото чувство што го добивате е од самата хемиска супстанција. За опијатите ова може да биде возбуда, за бензодиазепините - релаксација. За зависности во однесувањето (понекогаш познати како зависности од процеси) како што се зависност од секс и коцкање, тоа чувство може да биде возбуда и одвраќање или брзање со преземање ризик. Но, кога некој продолжува да ја користи супстанцијата до точка каде што е зависник, хемијата на мозокот му се променила.

 

Допаминот, кој го носи исчекувањето на злоупотреба на супстанции, може целосно да ги спречи напорите на ангелот на вашето рамо, принудувајќи ве да игнорирате какви било причини зошто ова е лоша идеја. Штом ќе дојде највисокото ниво, „колото за награда“ на вашиот мозок произведува хемикалии кои ја зајакнуваат вашата потреба за повеќе допамин, подобри удари и поголеми ризици.

 

Не секој што избира да се занимава со пиење и земање дрога има „основна причина“ за тоа. Тоа може да се должи на притисокот од врсниците, љубопитноста или само барање забава. Но, за оние кои продолжуваат да стануваат зависни, често има причина зошто употребата на супстанции станува проблем. Траумите од детството, лошиот квалитет на живот и проблемите со менталното здравје можат да бидат фактори зошто некој може да се сврти кон супстанции - за да го одвлече вниманието од болка и негативни емоции.

Аргументот за - Зависноста од дрога е болест

 

Контроверзноста зад зависноста како модел на болест често доаѓа од морална основа. На зависноста се гледа како на морален неуспех или личен недостаток. Лагите, измамата и неморалното однесување во кое се впушта зависникот им носи болка на нивните најблиски. Семејствата и пријателите кои би можеле да се обидат со добродушен обид да ги изнесат негативните последици од употребата на супстанции често се подложени на гнев, што го олеснува обвинувањето на зависникот што „избрал“ да биде зависник.

 

Сепак, тоа е покомплицирано од тоа. Лагите, тајноста и измамата се дел од зависноста - за да се избегне осудување и да се скрие од срамот. Нивниот лут одговор на предизвикот е често одбранбен механизам, поттикнат од моќни хемиски промени во мозокот, за да се спречи било што да се најде помеѓу зависникот и неговата зависност.

 

Без разлика дали почетоците на зависност се должат на природата или негувањето, моделот на болеста на зависност се согласува дека употребата на супстанција која предизвикува зависност започнува како избор. Дури кога однесувањето не стане компулсивно, приказната станува посложена. До моментот кога ќе се промени хемијата на нивниот мозок, зависното лице сè уште „избира“ да продолжи да користи супстанци кои предизвикуваат зависност, но изборот е направен под принуда од принуда предизвикана од хемиската промена во неговиот мозок.

 

Иако има некои кои одат против житото, научната заедница генерално се согласува дека зависноста е болест многу на начинот на кој се болестите на менталното здравје. Дали би сметале дека некој со булимија, кој прејадува со храна, а потоа повраќа, направил избор да го стори тоа? Се сомневам.

 

Зависноста како семејна болест

 

Иако научната заедница не ја најде точната причина зошто, оние со членови на семејството кои се борат со злоупотреба на супстанции имаат значително поголема веројатност самите да ги злоупотребат супстанциите. Самите ваши гени можат да ви дадат предиспозиција да станете зависници, а околината во која сте израснале е огромен фактор.

 

Семејните социо-економски фактори имаат силна врска со употребата на дрога. Оние чии семејства се бореле финансиски или живееле во посиромашни области имаат многу поголема веројатност да злоупотребат дрога и алкохол на млада возраст. Растењето околу употребата на дрога и алкохол е исто така главен фактор во тоа дали ќе злоупотребувате супстанции кои предизвикуваат зависност.

 

Вашата семејна динамика воопшто може да тежи. Децата со родители кои се борат со активна зависност имаат помала веројатност да живеат во стабилен семеен дом. Траумата во детството и адолесценцијата е поврзана со состојбите на менталното здравје и зависноста и придонесува за гледање на зависноста како „семејна болест“.

Аргументот против - Зависноста од дрога е избор

 

Постојат многу причини зошто некој може да верува дека зависноста е избор. Понекогаш тоа може да дојде од место на незнаење, како што е гледањето дека некој продолжува да се впушта во штетно однесување и да не можеш да разбереш зошто тоа може да биде случај.

 

Сепак, за некои, тие ја гледаат зависноста како изговор за зависникот. Тие чувствуваат дека зависното лице може да ја користи зависноста како штит, спречувајќи каква било лична вина за повредата и болката што може да ги предизвика нездравото однесување поврзано со зависноста.

 

Постои одредена дебата во научната заедница за тоа колку избор е вклучен во зависноста и дали ознаката „болест“ може да биде штетна. Кога се класифицира како болест, зависноста често се става меѓу хроничните состојби кои не можат да се излечат. Оваа мантра ја следат и групи за дружење како АА.

 

„Ние во друштвото на АА веруваме дека не постои такво нешто како лек за алкохолизам. Никогаш не можеме да се вратиме на нормалното пиење, а нашата способност да се држиме подалеку од алкохол зависи од одржувањето на нашето физичко, ментално и духовно здравје“. Анонимни алкохоличари

 

Некои здравствени работници сметаат дека оваа ознака на неизлечива болест ги повредува сите напори за лекување на зависноста и дека третманот понекогаш може успешно да го отстрани секое компулсивно однесување. Ако се третираат како „нормални“ состојби како што се дијабетес и астма, може да го игнорирате фактот дека постојат основни психолошки фактори кои ја поттикнале зависноста.

 

Значи, дали зависноста е болест или зависноста е избор?

 

Дебатата за тоа дали зависноста е избор или зависност може да биде корисна за научната заедница, но за јавноста може да ги зајакне негативните стереотипи и предрасуди. Иако употребата на зависнички супстанции за прв пат е избор, постојат добри научни докази дека штом зависноста ќе завладее, поврзаните однесувања стануваат компулсивни. Без разлика дали е избор или болест, има едно нешто за кое се согласуваат и двете страни во расправата - на зависниците им е потребна помош.

 

Претходно: Лоша навика против зависност

Следно: Зависност од криптовалути

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.