OCD и зависност

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

OCD и зависност

Опсесивно-компулсивно растројство (OCD) е сеопфатно чувство кое го обзема животот на една личност.1Сакс, Габриеле и Андреас Ерфурт. „Опсесивно компулсивно и сродни нарушувања: од биолошка основа до рационален фармаколошки третман | Меѓународен весник за невропсихофармакологија | Оксфорд Академик“. OUP академски, 1 јануари 2018 година, Academy.oup.com/ijnp/article/21/1/59/4565843. Тоа влијае на денот на една личност и целосно го попречува животот што го има – или сака да го има. OCD влијае на секојдневните рутини и обврски на поединецот. Филмовите и телевизијата прикажуваат лица кои страдаат од OCD, а честопати се прикажуваат како хумористични. Телевизиските ликови како Адријан Монк (монах) или Моника Гелер (Пријатели) имаат OCD на комични начини на кои мора да вршат активности повеќе пати. Овие состојби прават да изгледа дека OCD е состојба што не треба да се сфати сериозно. Вистината е дека OCD го контролира животот на една личност и ги заробува во она што се чувствува како затвор на принуда.2Форнаро, Микеле и др. „Опсесивно-компулсивно нарушување и сродни нарушувања: сеопфатно истражување - Анали на општата психијатрија“. БиоМед Централ, 18 мај 2009 година, annals-general-psychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1744-859X-8-13.

Рутините кои одземаат многу време низ кои поминуваат болните од OCD водат до проблеми со вработувањето, училиштето и домашниот живот. OCD може да доведе до тоа поединците да бидат невработени, социјално изолирани и академски да пропаднат.3Недостаток, Калеб В. „Опсесивно-компулсивно нарушување: третмани засновани на докази и идни насоки за истражување - PMC“. PubMed Central (PMC), 22 декември 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782190. OCD може да доведе до тоа лицата да најдат начини да се самолекуваат за да ги надминат своите проблеми и да се чувствуваат „понормално“.

Како се комбинираат OCD и зависноста?

Заболените од OCD може да чувствуваат анксиозност, депресија и напнатост одвнатре. Во патувањето да најдат помош, заболените може да се свртат кон дрога и алкохол. Иако се чини дека лековите и алкохолот првично помагаат, тие само предизвикуваат влошување на симптомите.

Истражувањето покажа дека голем дел од заболените од OCD, исто така, ги исполнуваат критериумите за поединци кои живеат со нарушување на злоупотреба на супстанции.4Манцебо, Марија Ц., и сор. „Клинички примерок за нарушување на употребата на супстанции во опсесивно компулсивно нарушување - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 септември 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705178. Многу од поединците кои се занимаваат со OCD и зависност почнаа да користат дрога и алкохол за да се борат со нивните симптоми на OCD. Истражувањето исто така покажа дека луѓето кои доживеале OCD во адолесценцијата или како тинејџери развиле полоши проблеми со злоупотреба на супстанции подоцна во животот. Овие лица рано во животот доживеале изолација и емоционално запоставување од детството, создавајќи психолошка вознемиреност и осакатувачка анксиозност.

Што предизвикува зависност кај заболените од OCD?

Социјалната изолација е главен фактор во создавањето на зависност кај лицата со OCD. Принудата да се прават рутини одново и одново наведува многу луѓе да сметаат дека страдалникот е различен и чуден. Тоа го наведува болниот да биде изолиран од пријателите, семејствата и познаниците. OCD може да остави лице затворено дома поради принудите што постојат во него.

Изолацијата може да доведе до депресија која пак води до лица кои користат и злоупотребуваат дрога и/или алкохол. Страдачите може да доживеат циклус на изолација, злоупотреба на дрога и/или алкохол и депресија. Може да се развијат и други нарушувања на менталното здравје, како што е анксиозноста. Злоупотребата на дрога и алкохол дури може да доведе до дополнително OCD. За жал, зависноста и OCD може да се зголемат и да доведат до хоспитализација, нарушување во исхраната и/или деструктивно однесување.

Добивање помош за OCD и зависност

OCD влијае на мал процент од луѓето. Се проценува дека дури 2.2% од населението е погодено од OCD во дадена година.5НИМХ. „НИМХ“ Опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).“ Национален институт за ментално здравје (NIMH), www.nimh.nih.gov/health/statistics/obsessive-compulsive-disorder-ocd. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Иако OCD не е честа појава во споредба со другите психијатриски нарушувања, тоа е сеопфатна состојба која има сериозни импликации врз животот на една личност. Комбинацијата на OCD и додавање само го отежнуваат животот на една личност.

Медицинските професионалци сега можат да им помогнат на заболените од OCD и зависност повеќе од кога било досега.6Schneider, Jennifer P. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/JA-100108428?scroll=top&needAccess=true&journalCode=isum20. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Постои низа медицински ресурси кои им даваат на специјалистите способност да им помогнат на пациентите.7Смит, П., и сор. „Компулсивност и учење со веројатно обратно учење кај OCD и зависност од кокаин | Семантички научник“. Учење на компулсивност и веројатно обратно учење кај OCD и зависност од кокаин | Семантички научник, 1 Jan. 2018, www.semanticscholar.org/paper/Compulsivity-and-probabilistic-reversal-learning-in-Smith-Benzina/3ae46b47d433f38939d014125a081abd11bff81c. За жал, заболените од OCD често не сфаќаат дека им е достапна помош. Тие можат да живеат со години и со OCD и со проблеми со зависноста пред да ја добијат потребната помош.

 

Претходно: Клеитрофобија: Страв да бидете заробени

Следна: Дали е поголема веројатноста оние со високи достигнувања да бидат зависници?

 • 1
  Сакс, Габриеле и Андреас Ерфурт. „Опсесивно компулсивно и сродни нарушувања: од биолошка основа до рационален фармаколошки третман | Меѓународен весник за невропсихофармакологија | Оксфорд Академик“. OUP академски, 1 јануари 2018 година, Academy.oup.com/ijnp/article/21/1/59/4565843.
 • 2
  Форнаро, Микеле и др. „Опсесивно-компулсивно нарушување и сродни нарушувања: сеопфатно истражување - Анали на општата психијатрија“. БиоМед Централ, 18 мај 2009 година, annals-general-psychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1744-859X-8-13.
 • 3
  Недостаток, Калеб В. „Опсесивно-компулсивно нарушување: третмани засновани на докази и идни насоки за истражување - PMC“. PubMed Central (PMC), 22 декември 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782190.
 • 4
  Манцебо, Марија Ц., и сор. „Клинички примерок за нарушување на употребата на супстанции во опсесивно компулсивно нарушување - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 септември 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705178.
 • 5
  НИМХ. „НИМХ“ Опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).“ Национален институт за ментално здравје (NIMH), www.nimh.nih.gov/health/statistics/obsessive-compulsive-disorder-ocd. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 6
  Schneider, Jennifer P. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/JA-100108428?scroll=top&needAccess=true&journalCode=isum20. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 7
  Смит, П., и сор. „Компулсивност и учење со веројатно обратно учење кај OCD и зависност од кокаин | Семантички научник“. Учење на компулсивност и веројатно обратно учење кај OCD и зависност од кокаин | Семантички научник, 1 Jan. 2018, www.semanticscholar.org/paper/Compulsivity-and-probabilistic-reversal-learning-in-Smith-Benzina/3ae46b47d433f38939d014125a081abd11bff81c.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.