Разбирање на луксузната рехабилитација

автор: Janeејн Верверички    Уредник: Александар Бентли    Прегледано: Dr Рут Аренас

Луксузна рехабилитација против стандардна рехабилитација

 

Постојат различни рехабилитации достапни за поединци кои бараат помош со злоупотреба на супстанции. Терминот рехабилитација се користи за сите видови установи за третман, иако не сите центри се исти. Постојат различни рехабилитации за различни видови на злоупотреба на супстанции.

 

Една од главните разлики во рехабилитацијата се стиловите на објектите. Можеби сте наишле на луксузни рехабилитации во потрагата по помош. Иако стандардната рехабилитација е одлична опција за да се стави крај на вашиот проблем со дрога и/или алкохол, луксузната рехабилитација може да биде повеќе во склад со вашите потреби.

 

Избор помеѓу луксузна рехабилитација и стандардна рехабилитација

 

Не постои единствен третман кој одговара на сите за поединци кои страдаат од злоупотреба на дрога и алкохол. Рехабилитантите обезбедуваат различни третмани и терапии за да ги насочат проблемите од кои страдаат клиентите.

 

Ако барате помош од рехабилитација, центарот што го избравте навистина зависи од вашите специфични потреби. Изборот на погрешна рехабилитација може да има несакани последици. Можеби најлошиот проблем е што не функционира и вашите проблеми продолжуваат откако ќе бидете отпуштени.

 

Некои луѓе се враќаат на дрога и алкохол откако ќе ја напуштат програмата за лекување. Честопати, програмата може да се обвини делумно или целосно поради тоа што не одговара на целите на поединецот.

 

Стандардна рехабилитација може да ви обезбеди голем број на придобивки11.М. Inanlou, B. Bahmani, A. Farhoudian и F. Rafiee, Recovery од зависност: систематизиран преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215253/. Најзначајно е тоа што може да се наоѓа во близина на вашиот дом, што ве спречува да патувате на долги растојанија за да добиете третман. За споредба, луксузната рехабилитација може да ви даде ексклузивни програми за третман што не се достапни во стандардната установа. Луксузната рехабилитација може да ви даде повеќе време да се фокусирате на вашите специфични потреби.

Зошто треба да изберете луксузна рехабилитација наместо стандардна рехабилитација?

 

Терминот луксузна рехабилитација честопати потсетува на објекти со срамен изглед кои наликуваат на одморалишта, а не на центри за третмани за физичко и ментално здравје.

 

Постои погрешна претстава за тоа што навистина е луксузна рехабилитација. Со понудените луксузни погодности, многу луѓе ќе помислат дека рехабилитациите се игралишта за богати луѓе со проблеми со дрога и алкохол. Реалноста на луксузната рехабилитација е далеку поинаква од тие заблуди. Зависноста од дрога и алкохол е опасна по живот. Страдањето од зависност не само што води до проблеми со физичкото и менталното здравје, туку може да предизвика и прекин на односите со пријателите и семејството.

 

Зависноста од алкохол и дрога е сложена состојба. Често е предизвикана од траума што се јавува во минатото на корисникот. Злоупотребата на дрога и алкохол може да биде симптом на истовремени нарушувања како анксиозност и депресија. Дрогата и алкохолот се користат за да се справат со осакатувачките ментални проблеми.

 

Додека луксузната и стандардната рехабилитација им помагаат на поединците да се исчистат и заздрават, првата го прави тоа малку поинаку. Луксузната рехабилитација се фокусира на вашите потреби и гради третман околу тие потреби. Има поголем фокус на поединецот отколку на групата.

 

Придобивките од луксузната рехабилитација

 

Луксузната рехабилитација нуди индивидуализиран третман за жителите кој се фокусира на лекување физички и ментални проблеми. Поединците кои страдаат од зависност може да имаат основни проблеми со менталното здравје, а луксузните рехабилитации работат на лекување на оние проблеми што предизвикуваат злоупотреба на супстанции.

 

Многу луксузни рехабилитации користат холистички пристап за лекување на целиот клиент. Стандардните рехабилитации можеби немаат способност или персонал да им обезбедат на клиентите пристап кој ги третира умот и телото.

 

Програмите како анонимни алкохоличари и анонимни наркотици користат основен пристап кој им е пропишан на сите нивни клиенти. Овој пристап има свои предности, но има и свои недостатоци, и можеби нема да работи за секого.

 

Луксузните рехабилитанти се обидуваат да ги запознаат своите клиенти. Персоналот на луксузната рехабилитација ќе ги интервјуира и медицинските ги проверува своите клиенти пред да започне програмата за лекување. Персоналот ќе може да создаде приспособен план за вашето закрепнување.

 

Заедно со приспособена програма за лекување, луксузните рехабилитации имаат помал број на персонал од клиенти. Ова значи дека имате можност тесно да соработувате со вашите советници и терапевти. Може дури и да имате повеќе сесии неделно. Колку повеќе сесии имате, толку повеќе шанси имате да ги идентификувате проблемите што довеле до проблеми со зависноста.

 

Целосен континуитет на опции за закрепнување и грижа обезбедуваат и луксузните рехабилитации. Луксузните центри ќе имаат програми за вас откако ќе бидете отпуштени од објектите. Програмите за последователна нега се важни за да го продолжите вашето патување до трезвеност откако ќе ја напуштите рехабилитација. Стандардната рехабилитација не секогаш има способност да понуди дополнителна нега.

 

Видови на терапија што ги нуди луксузната рехабилитација

 

Луксузните рехабилитации нудат поголеми удобности, се на различни локации и обезбедуваат подлабоки или разновидни третмани. Ако добивате помош со зависноста од дрога и алкохол, тогаш ги преземате вистинските чекори за да ја вратите контролата врз вашиот живот.

 

Некои од третманите достапни во луксузната рехабилитација вклучуваат терапија на дивина, авантуристичка терапија, терапија со вежбање, терапија со животни, терапија со уметност и многу повеќе. Стандардната рехабилитација можеби нема можност да понуди некоја или сите од тие дополнителни терапии. Стандардната рехабилитација може да се фокусира само на CBT, DBT или други терапии што се базираат во училници и состаноци.

 

Терапијата во луксузни рехабилитации е креативна. Тоа не е истиот третман што се користи од клиент до клиент. Погодностите се исто така различни и креативни. Нема да најдете многу исти погодности во стандардната рехабилитација. Луксузните центри нудат удобности како што се базени, фитнес центри и многу повеќе.

 

Според Ричард Ларџ, директор на Remedy Wellbeing, „Luxury Rehabs од меѓународните установи се даватели на третмани кои им служат на луѓето во највисоките ешалони на општеството кога се соочуваат со лични, трауматски и емоционални проблеми. Овие често се неверојатно чувствителни по природа.

 

На пример – во изминатата година клиентите го вклучија – финансискиот директор на една голема котирана инвестициска банка која претрпе зависност од коцкање, шеф на нацијата кој страдаше од осакатена анксиозност и депресија што влијаеше на неговата способност дури и да држи говори, добро позната двојка која се соочува со развод. ќе ја чини нивната семејна империја повеќе милијарди да се донесе и сакаа да го спасат својот брак и да ги заштитат своите деца од понатамошно медиумско внимание додека растат, член на европско кралско семејство кое страда од низа емоционални проблеми и проблеми со употребата на супстанции. Целосната тајност е од суштинско значење за нив.

 

Повеќето вистински луксузни рехабилитанти кои служат се занимаваат само со околу 20 клиенти годишно. Секој од нив обично се третира на сосема различна локација. Има само 1 клиент во исто време во која било од нашите установи за третман на Remedy Wellbeing, на пример. Тие често носат свој персонал за поддршка (како што се претставници на канцелариите за обезбедување или семејство), а нашиот персонал за лекување и другиот персонал им се придружуваат.

 

Ова се случува на локации низ светот, а нашиот тим треба да се мобилизира и често да оди кај нив. Другите клиенти претпочитаат да нè имаат во нивниот дом - бидејќи треба да продолжат со своите деловни или лидерски обврски додека се лекуваат, а други повторно сакаат да бидат што подалеку од медиумите во нивната земја22.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com. На почетокот на годината, имавме голема американска личност која дојде во Азија на третман за да избега од значајното медиумско внимание поради јавен инцидент што се случи во САД.

 

Дали се луксузни хотели за рехабилитација?

 

Луксузните рехабилитанти во никој случај не се „хотели на славни личности“ како што некои луѓе ги опишаа. Тие се едно лице во исто време, интензивни програми за лекување кои се целосно приспособени за поединецот, парот или семејството вклучени. Овие луѓе избираат луксузна рехабилитација наместо објекти од стандардна класа за високо ниво на приватност. Секој клиент во вистинска луксузна рехабилитација има различни потреби и секој процес на лекување е единствен за нив.

 

Цена на луксузна рехабилитација наспроти стандардна цена за рехабилитација

 

Некои луѓе се чини дека се вознемирени од цените на луксузната рехабилитација. Честопати е шок кога луѓето го учат тој третман за зависност на луксузна рехабилитација може да чини над 300,000 УСД неделно. Сепак, за луѓето што ги посетуваат овие објекти, 300,000 американски долари не се сметаат за големи пари за да се подобрат и закрепнат. На пример, изнајмување на луксузна јахта чини над 500,000 долари неделно, а влезните трошоци за добар приватен авион се над 50 милиони долари.

 

Приватност на луксузната рехабилитација наспроти стандардните групи за рехабилитација

 

Кога поединецот избира да присуствува на која било луксузна или стандардна рехабилитација која има групи, би било мудро прво да разговарате за ова со вашиот адвокат. Ништо не ги спречува присутните да ги споделат вашите информации јавно и тоа силно влијаеше на резултатите за луѓето.

 

Главната разлика помеѓу нелуксузната и луксузната рехабилитација

 

При изборот помеѓу нелуксузна и луксузна рехабилитација, запомнете дека секоја установа за третман на зависност нуди свој сет на искуства, удобности и нивоа на грижа. Главните разлики помеѓу нелуксузната и луксузната рехабилитација се трошоците, локацијата, удобностите и видовите третмани.

Добивање помош од луксузна рехабилитација

 

Ако сте подготвени да го направите првиот чекор за да добиете помош, тогаш луксузната рехабилитација би можела да биде идеална дестинација за вас. Персонализирана терапија, единствени програми за третман и фантастични удобности може да ви помогнат да го завршите циклусот на злоупотреба на алкохол и дрога.

 

Стандардна рехабилитација сè уште може да ви ја обезбеди потребната помош, но имањето програма што е прилагодена на вас може да биде од корист. Престојот во луксузна рехабилитација може да ви помогне уште еднаш да се вклучите во животот. Можеби ќе можете да останете поврзани со надворешниот свет и да продолжите со вашата работа.

 

Луксузната рехабилитација редовно работи со директори, познати личности и други луѓе од висок профил. Ова овозможува да се добие потребната приватност. Луксузната рехабилитација е идеална опција за секој што бара помош и може да биде совршен начин да се стави крај на зависноста.

 

Претходно: Дали луксузната рехабилитација е губење пари?

Следно: Сè што не е во ред со луксузната рехабилитација

  • 1
    1.М. Inanlou, B. Bahmani, A. Farhoudian и F. Rafiee, Recovery од зависност: систематизиран преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215253/
  • 2
    2.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.