Третман за биполарно растројство

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Третман за биполарно растројство

 

Биполарното растројство, претходно наречено манично-депресивно растројство е сериозна состојба на менталното здравје. Во просек, 2.8% од населението е дијагностицирано со ова нарушување, а 83% од случаите се тешки.

 

Ова нарушување се карактеризира со драматични промени во расположението, енергијата и нивото на активност. Како таков, редовно погрешно се дијагностицира како гранично растројство на личноста (БПД) или шизофренија11.JR Geddes и DJ Miklowitz, Третман на биполарно растројство – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876031/.

 

Дијагноза на биполарно нарушување

 

За да се дијагностицира биполарно растројство, медицинските професионалци користат различни алатки за евалуација, вклучувајќи:

 

 • Физички преглед

 

Овој преглед обично користи лабораториски тестови за да ја открие медицинската состојба што ги предизвикува вашите симптоми.

 

 • Табелирање на расположение

 

За да помогне во дијагнозата на вашата состојба, вашиот лекар може да побара од вас да водите евиденција за вашите шеми на спиење, расположенија и други фактори.

 

 • Психијатриска проценка

 

Друга ефикасна дијагностичка алатка е проценка од психијатар. Ова обично го спроведува психијатар. За време на оценувањето, тие ќе разговараат со вас за вашето однесување, мисли и чувства. Надвор од ова, вашиот психијатар може да побара од вас да пополните прашалник/психолошко самооценување. Со ваша дозвола, тие можат дури и да ги прашаат вашите блиски пријатели и членови на семејството за вашите симптоми.

 

 • Споредба со критериумите за биполарно растројство

 

Друг начин на кој вашиот психијатар може да ви дијагностицира е споредувајќи ги вашите симптоми со оние на биполарните и други сродни нарушувања како опишан од DSM-5 на APA.

Третман на биполарно растројство

 

Бидејќи БПД е доживотна состојба, сите пристапи за третман на биполарно растројство (лекови/терапија) се насочени кон управување со состојбата. Третманите за биполарно растројство вклучуваат:

 

Медицински третман за биполарно растројство

 

Обично, вашиот лекар ќе ве стави на лекови веднаш штом ќе ви биде дијагностицирано биполарно растројство. Општо земено, видот и дозата на лекот на кој се ставате зависат од вашите специфични симптоми.

 

Препишаните лекови обично вклучуваат:

 

 • Стабилизатори на расположението - овие лекови обично се препишуваат за контрола на манични и хипоманични епизоди поврзани со биполарно растројство. Овие лекови вклучуваат карбамазепин и литиум

 

 • Лекови против анксиозност - бидејќи луѓето со биполарно растројство имаат периоди на анксиозност и раздразливост, понекогаш привремено им се препишуваат лекови против анксиозност како бензодиазепините. Овие обично им помагаат да спијат подобро

 

 • Антидепресиви - понекогаш вашиот лекар може да ви препише антидепресив за да ви помогне да се справите со депресијата поврзана со биполарно. Ова треба да се направи внимателно - овие лекови може да предизвикаат манична епизода

 

 • Антипсихотици - овие лекови обично се препишуваат кога симптомите на депресија и манија продолжуваат дури и кога се лекуваат со други лекови. Тие вклучуваат лурасидон, зипразидон и рисперидон

 

 • Антидепресив-антипсихотични - еден од најпопуларните лекови во оваа категорија е Symbax. Ги комбинира антипсихотичните моќи на оланзапин и антидепресивните квалитети на флуоксетин

 

Сепак, без разлика на тоа кој тип на лекови ве става вашиот лекар, има некои работи што треба да ги имате на ум. На пример, наоѓањето на вистинските лекови за вас е процес кој генерално се потпира на обиди и грешки. Така, ќе мора да бидете трпеливи додека вие и вашиот лекар ги истражувате различните видови достапни лекови - вашите несакани ефекти ќе станат поблаги додека се приближувате до вистинските.

 

Што и да правите, не престанувајте да ги користите лековите - ова може да ве натера да предизвикате манична/хипоманична епизода или да ве направи депресивни/самоубиствени.

Психотераписки третман за биполарно растројство

 

Освен што ќе ве натера на лекови, вашиот психијатар ќе препорача и психотерапија за да ви помогне со симптомите на биполарно растројство. Некои од најефикасните типови на терапија за оваа состојба вклучуваат:

 

 • Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) - овој тип на терапија може да ви помогне да идентификувате што обично ги предизвикува вашите манични епизоди и да научите како здраво да се справите со овие предизвикувачи

 

 • Интерперсонална и социјална терапија со ритам – овој тип на терапија се фокусира на стабилизирање на вашата дневна рутина. Ова на крајот ќе ви помогне подобро да управувате со вашето расположение

 

 • Терапија фокусирана на семејството - ова гарантира дека вашето семејство може соодветно да ве поддржи да се придржувате до вашиот план за лекување. Тоа му помага на вашето семејство да ги препознае предупредувачките знаци на вашите манични епизоди и да знае како да се справи со нив

 

 • Психоедукација - со учење повеќе за биполарното растројство, вие и вашите најблиски може да бидете во подобра позиција да се справите

 

Други опции за биполарен третман

 

Покрај психотерапијата и лековите, постојат и други начини за лекување на биполарното растројство. Тие вклучуваат електроконвулзивна терапија (ЕКТ) и транскранијална магнетна стимулација (ТМС). Првото вклучува намерно минување на електрични струи низ мозокот, предизвикувајќи напад.

 

Ова може да ја промени хемијата на мозокот и да ги промени симптомите на некои ментални болести. Ова е особено одлична опција за луѓе чии биполарни лекови не делуваат или кои не можат да земаат антидепресиви поради здравствени причини22.MW Jann, Дијагноза и третман на биполарни нарушувања кај возрасни: Преглед на доказите за фармаколошки третмани – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296286/. Интересно е дека транскранијалната магнетна стимулација исто така се смета како остварлива опција за оние кои не можат да земаат антидепресиви.

Стратегии за справување

 

Освен барањето третман за биполарно растројство, постојат и други начини на кои можете да научите да се справите со БПД.

 

Некои совети вклучуваат:

 

 • Останете фокусирани на вашите цели и закрепнување
 • Најдете нови начини да се опуштите и да се опуштите - размислете за јога, медитација, терапија со масажа или таи чи
 • Канирајте ја вашата енергија на здрави места како хоби и вежбање
 • Придружете се на група за поддршка за луѓе со биполарно растројство за да можете да добиете поддршка од луѓе со слични искуства

 

 

Претходно: Престанете да бидете зависни

Следно: Биполарно растројство

 • 1
  1.JR Geddes и DJ Miklowitz, Третман на биполарно растројство – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876031/
 • 2
  2.MW Jann, Дијагноза и третман на биполарни нарушувања кај возрасни: Преглед на доказите за фармаколошки третмани – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296286/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.