Агорафобија

Агорафобија

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Агорафобија; причини, симптоми, лекови

Агорафобијата е една од најпогрешно разбраните состојби на менталното здравје. Иако повеќето луѓе слушнале за тоа, тие ќе имаат тенденција да веруваат дека тоа е страв од гужви или страв од отворени простори, па дури и страв од напуштање на куќата воопшто. Меѓутоа, вистинската состојба е многу посложена.

Што е агорафобија?

Терминот, како и многу медицински термини, потекнува од старогрчки. „Агората“ беше централен јавен плоштад или место за состаноци, така што буквалната дефиниција за агорафобија би била страв од јавни простори. Ова, во комбинација со фактот дека агорафобијата има тенденција да се доживее кога е надвор, резултираше со вообичаени заблуди за состојбата1Хара, Наоми и сор. „Развојот на агорафобија е поврзан со симптомите и локацијата на првиот паничен напад на пациентот - PMC“. PubMed Central (PMC), 11 април 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349583..

Всушност, попрецизен е стравот од ситуации во кои човекот не се чувствува безбедно и се плаши дека бегството ќе биде тешко, па дури и невозможно, кога, за повеќето луѓе, тие ситуации би биле сосема нормални. Толпата може да предизвика агорафобија бидејќи поединецот се чувствува ограничен, а обемот на луѓе ги остава да се чувствуваат заробени. Исто така, јавниот превоз може да предизвика напади бидејќи лицето не чувствува контрола и не може лесно да избега ако возилото се движи. А широко отворените простори може да предизвикаат напади бидејќи им недостигаат очигледни места за безбедност или помош доколку нешто се случи.

Што предизвикува агорафобија?

Не е јасно што ја предизвикува агорафобијата, иако постојат неколку теории.

Се чини дека има генетска компонента во состојбата. Луѓето имаат поголема веројатност да развијат агорафобија ако има семејна историја на агорафобија. Некои истражувања покажаа дека луѓето со агорафобија имаат тенденција да имаат малку послаб вестибуларен систем од општата, неагорафобична популација, која може да има генетска компонента2Шин, Џин и сор. „Клинички импликации на агорафобија кај пациенти со панично растројство - PMC“. PubMed Central (PMC), 24 јули 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387026..

Вестибуларниот систем е низа канали во внатрешното уво кои, заедно со сетилата како видот, ни помагаат да одржуваме рамнотежа и положба. Хипотезата е дека послаб вестибуларен систем значи повеќе потпирање на визуелните знаци за рамнотежа. Кога ќе се отстранат, на пример во преполна толпа, тоа може да предизвика дезориентација и анксиозност, а кај некои тоа има неизбежен ефект што предизвикува напади на паника и агорафобија.

Исто така, се чини дека постои врска со злоупотреба на супстанции, со депресивни лекови, како смирувачи и алкохол, поврзани со појавата на агорафобија. Во овие случаи, агорафобичните симптоми завршиле со прекин на употребата на лекот. Повторно, не е јасно зошто ова може да биде причина, иако се шпекулира дека промените во хемијата на мозокот може да резултираат со анксиозност да се активира полесно во некои околности3Куч, Клаус. „Агорафобија: Што навистина рече Вестфал“. Агорафобија: Што навистина рече Вестфал, journals.sagepub.com/doi/10.1177/070674379203700212. Пристапено на 12 октомври 2022 година..

Постојат некои шпекулации дека агорафобијата има еволутивно објаснување. Постои јасна еволутивна предност да се биде внимателен во непознати средини; опстанокот на еден вид, на крајот на краиштата, зависи од тоа дали ќе може да се идентификува и да реагира на заканите. Агорафобијата може да биде резултат на непотребно активирање на инстинкт за борба или бегство кога се наоѓате во непознато опкружување, па дури и познато опкружување каде што има неконтролирани фактори.

Конечно, иако секој може да страда од агорафобија, таа има тенденција да ги погодува жените повеќе отколку мажите. Но, без оглед на причините, таа е неверојатно честа појава, околу 1.8 милиони Американци се погодени од состојбата.

Кои се симптомите на агорафобија?

Дијагностичкиот и статистички прирачник за нарушувања на менталното здравје, DSM-5, наведува неколку симптоми, од кои сите треба да бидат присутни за формална дијагноза на агорафобија. Иако многумина веруваат дека се агорафобични, на пример, не сакаат гужви или претпочитаат познати места, вистинската агорафобија може да биде изнемоштена состојба.

Дијагностичките критериуми вклучуваат изразен и непропорционален страв или најмалку две различни ситуации, на пример гужва и јавен превоз, и моментален одговор на анксиозност кога ќе се соочите со овие ситуации. За повеќето луѓе ова ќе биде напад на паника, а за некои агорафобици неочекуван напад на паника ќе биде првиот симптом што ќе го искусат.

Личноста треба да препознае дека стравот е непропорционален. Сепак, и покрај нивното рационално разбирање, тие сепак ќе покажат однесување на избегнување или анксиозност што го нарушува нивниот нормален живот. Овие симптоми треба да бидат присутни најмалку шест месеци.

Конечно, не треба да има друга основна состојба што може да ги објасни симптомите. Сепак, ова не значи дека агорафобијата треба или ќе биде единствената состојба која може да се дијагностицира. Најчесто се јавува со други нарушувања, најчесто со панични нарушувања: околу една третина од луѓето на кои им е дијагностицирано панично растројство, исто така, ќе имаат агорафобија. Исто така, често се забележува со депресија, анксиозност, опсесивно-компулсивни нарушувања и други социјални фобии.

Како е да се има агорафобија?

Најчестиот симптом на агорафобија е напад на паника или анксиозност. Ова се интензивни, често застрашувачки епизоди. Иако агорафобијата е состојба на ментално здравје, нападот на паника е многу реален физички одговор.

За време на напад на паника, телото ќе ослободи големи количини на епинефрин, хемикалија за бегство или борба. Ова брзо ќе предизвика неколку физички реакции, вклучително и зголемен пулс, потење и треперење или треперење. Во екстремни случаи, може да предизвика гадење и повраќање, како и вртоглавица и отежнато дишење. Оние кои ги доживеале ќе пријават страв од губење на контролата, било на нивните емоции, тело или однесување; многу агорафобици се плашат од повраќање или дефекација за време на напад. Некои напади на паника се толку тешки што ќе го остават лицето да се плаши дека ќе умре.

Нападите на паника се интензивни, но обично се релативно кратки. Почнувајќи нагло, тие обично ќе го достигнат својот максимален интензитет во рок од десет минути и ќе завршат во рок од триесет минути, иако психолошката вознемиреност што ја предизвикуваат ќе трае многу подолго.

Како и другите ментални здравствени состојби, агорафобијата ќе влијае на нечиј начин на живот, не само кога е во тешки ситуации, или поради однесувањето на избегнување што го прифаќаат или поради анксиозноста што ја имаат во исчекување на стимулот. На пример, некој што вообичаено би патувал со јавен превоз може да се соочи со избор помеѓу страв од траума два пати на ден или наоѓање алтернативен, а можеби и многу помалку удобен начин да го преземе патувањето.

Агорафобичарите различно ќе го покажат своето однесување на избегнување, во зависност од нивната презентација. Сепак, тие често ќе избегнуваат ситуации како возење, да бидат сами надвор од дома, да пазаруваат на прометни места или да користат јавен превоз.

Појавата на интернет значи дека ефектите од ова можеби не изгледаат толку длабоки. Интернетот значи дека луѓето можат да купуваат, да работат, па дури и да се дружат од дома. Сепак, тоа исто така значи дека агорафобичарите можат да пропуштат многу од вообичаените социјални интеракции кои го збогатуваат човечкиот живот, како и да создаваат ризици за нивното физичко здравје од она што може да стане егзистенција слична на пустиникот.

Некои дури сугерираат дека интернетот всушност ја зголемува инциденцата на агорафобија, бидејќи луѓето не ја примаат терапијата со природна изложеност што инаку би ја добиле. Со други зборови, на оние со благи симптоми им е полесно да го нормализираат агорафобичното однесување и, според тоа, да развијат потешка презентација на состојбата.

Дали агорафобијата може да се лекува?

Агорафобијата може ефикасно да се третира. Меѓутоа, бидејќи најчесто се појавува со други состојби на ментално здравје, препорачливо е да се побара стручна поддршка за да се осигура дека закрепнувањето е целосно.

Може да се препишат лекови кои ќе помогнат во лекувањето. Антидепресивите, кои исто така можат да имаат антианксиозно дејство, можат да помогнат во стабилизирање на симптомите во некои ситуации. Иако тие ќе значат дека клиентот сега може да оди на места кои претходно ја предизвикале состојбата, само лековите обично не се доволни. Бидејќи агорафобијата е специфична за места или ситуации, а лекот не може да биде толку специфичен, тој ќе има тенденција да се користи кога има истовремени состојби, како генерализирано анксиозно растројство, или во врска со терапија.

Терапијата е ефикасна во лекувањето на агорафобијата. Когнитивната бихејвиорална терапија може да помогне со предизвикување на мисловните процеси, но терапијата со експозиција или систематската десензибилизација е најчесто користениот и ефективен пристап.

Терапијата со изложеност ќе изгради толеранција на предизвикувачките ситуации. Тоа ќе го направи со изложување на поединецот на нивната фобија во контролирани ситуации и зголемување на количините. Користејќи пример за некој кој не може да користи јавен превоз, тие може да почнат во канцеларијата на својот терапевт да гледаат видеа од железничка станица и патување. За време на ова, тие можат да разговараат за чувствата и реакциите што ги доживуваат. Од ова, тие може да се надополнат до посета на железничка станица и во одреден временски период да ја зголемат нивната изложеност. Следната посета може да помине извесно време внатре во станицата, потоа да се качите во воз и да патувате кратко растојание во следните посети.

Тие, исто така, ќе се учат на техники за самопомош што исто така ќе им користат на оние кои искусуваат благи агорафобични симптоми, кои можеби не го исполнуваат прагот на DSM за дијагноза на агорафобија. Тие ќе вклучуваат учење повеќе за агорафобијата и како менталните и физичките одговори функционираат за да се создаде анксиозност, користење на визуелизација за да се подготват за ситуации и техники како длабоко дишење за да управуваат со секоја анксиозност што ја доживуваат.

Конечно, поопшти техники за управување со стресот ќе помогнат при агорафобични симптоми и ќе им помогнат на повеќето луѓе без оглед на нивното ментално здравје. Тие ќе вклучуваат промени во животниот стил, како минимизирање на внесот на лекови како кофеин, никотин и алкохол, редовно вежбање и практикување на свесност и релаксација.

 

Претходно: Енохлофобија: Страв од гужви

Следна: Дефиниција за номофобија

Живеење со агорафобија

  • 1
    Хара, Наоми и сор. „Развојот на агорафобија е поврзан со симптомите и локацијата на првиот паничен напад на пациентот - PMC“. PubMed Central (PMC), 11 април 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349583.
  • 2
    Шин, Џин и сор. „Клинички импликации на агорафобија кај пациенти со панично растројство - PMC“. PubMed Central (PMC), 24 јули 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387026.
  • 3
    Куч, Клаус. „Агорафобија: Што навистина рече Вестфал“. Агорафобија: Што навистина рече Вестфал, journals.sagepub.com/doi/10.1177/070674379203700212. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .