Ефекти од каменување

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на Stonewalling

 

Можеби сте доживеале или сте моментално во врска во која вашиот партнер се бори да комуницира. Има некои луѓе кои едноставно не комуницираат со своите партнери и не ги изразуваат своите емоции. Иако ова може да биде природно за некои, тоа може да биде и тактика што ја користат другите за да го контролираат својот партнер. Ова се нарекува каменување и вклучува континуирано одбивање на една личност во врска да комуницира со другата.

 

Каменото ѕидање е вообичаена тактика што луѓето ја користат за време на конфликт или тешки ситуации. Едно лице може да ја искористи тактиката за да избегне непријатна ситуација, разговор или разговор со некој друг. Ова се должи на индивидуалното чувство на страв да се вклучи во емотивен разговор, дискусија или тепачка11.Ј.Е. Бини, М.Н. Студија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363036/.

 

Дефиниција за каменување

 

Стоундинг е однесување кое се користи „за одложување или опструкција со одбивање да се одговори на прашања или со избегнување“. Тоа е штетна тактика која може да ги оштети односите. Да се ​​биде во врска со некој кој каменува може да биде многу тешко. Веројатно ќе се чувствувате многу фрустрирани бидејќи е тешко да се комуницира со поединецот што ја користи тактиката.

 

Поединци користат каменување за да избегнат дискусии за нивните чувства. Луѓето го каменуваат со напуштање на разговорот без објаснување, одбивајќи да дадат невербална комуникација или одбиваат да зборуваат за прашањето во срцето на проблемот. Може да се чувствувате вознемирени кога вашиот партнер ќе каменува. Покрај тоа, може да почувствувате лутина, фрустрација и незадоволство кај партнерот.

 

Камените ѕидови може да бидат континуирани кога лицето се повлекува од разговор со денови, недели, па дури и месеци. Кога човек каменува и го напушта разговорот, тоа не го прави за да се смири. Наместо тоа, поединецот го користи периодот за да се воздржи од зборување на темата што е прифатена. Може да се користи и за да ве налути или фрустрира. Камените ѕидови не значи дека подоцна ќе разговарате со вашиот партнер за ова прашање. Тоа значи дека лицето кое го прави каменувањето не сака да зборува за проблемот.

 

Stonewalling наспроти злоупотреба на врската

 

Стравот раѓа каменување. Може да се користи од страна на лице за да се намали напнатоста за време на огромно време или емоционална ситуација. Може да се користи и за само-смирување за да се подобри проблемот. Истражувањата покажаа дека мажите имаат поголема веројатност да каменуваат отколку жените. Ова често се прави за да се избегне конфликт и да се остане неутрален.

 

Иако не звучи како каменувањето да е опасна или штетна тактика, може да биде. Stonewalling може да се користи од страна на партнерот за контрола или манипулација. Можеби сте доживеале дека партнерот намерно користи каменување со тоа што одбива да зборува. Ова е начин да ја продолжите ситуацијата во одреден временски период и да ве спречи да барате други начини за решавање на проблемите. Камените ѕидови може да се користат и за да се спречи некоја личност да ја прекине врската.

 

Може да почувствувате низа емоции ако вашиот партнер користи тактики за каменување. Вашата самодоверба може да добие голем удар и може да почувствувате чувство на безнадежност. Дополнително, може да чувствувате дека нема контрола над некоја ситуација или врска. Stonewalling се користи за стекнување моќ во врската. Опасниот аспект на каменувањето е тоа што партнерот може да го искористи за да стекне моќ над својот партнер. Тоа е тактика во која можеби не ни сфаќате дека моќта ја презема вашиот партнер.

Знаци за каменување

Камените ѕидови не се секогаш очигледни и знаците вклучуваат:

 

  • Почнувате сериозна дискусија со критикување на вашето момче/девојка/сопружник
  • Партнерот ве игнорира кога ќе почнете да зборувате
  • Партнерот е зафатен со нешто кога сакате да имате сериозна дискусија

 

Камените ѕидари го прават следново:

 

  • Ако вашиот партнер постави прашање или даде коментар, вие одеднаш станувате одбранбени.
  • Во секое време избегнувате да се расправате со партнерот
  • Да се ​​биде „точен“ во секое време е најважно за вас

 

Одговори на тоа да бидеш каменуван

 

Најлесен начин да му одговорите на партнерот што го заглавува каменот е да му дадете корист од сомнежот. Можеби вашиот партнер е преоптоварен и не може да разговара за одредена тема. Треба да се обидете да не контактирате со партнерот. Погрижете се вашиот партнер да знае дека сте подготвени да зборувате кога е подготвен да комуницира.

 

Иако можеби сте фрустрирани од однесувањето на вашиот партнер, проблемот може да биде нешто што сте го направиле. Осигурете се дека вашето однесување е под контрола и дека не сте го создале проблемот. Камените ѕидови може да бидат одбранбен механизам на вашиот партнер поради нешто што сте го направиле.

 

Ако сте се обиделе да му дадете поддршка на партнерот и да останете позитивни, но каменувањето не престанало, треба да направите чекор назад. Грижете се за сопствените емоции и направете грижа за себе. Ако продолжите да давате поддршка и во исто време да бидете каменувани од вашиот партнер, проблемите може да се зголемат.

 

Stonewalling vs. Осветлување на гас

 

Gaslighting е немедицински термин кој бил измислен во 1930-тите. Гасламирањето обично вклучува лице кое тврди дека нешто што било кажано не се случило. Ситуацијата станува вербална битка со една личност да ја обвинува другата и обратно. Ви кажуваат дека лажете или замислувате работи кога партнерот ве гази.

 

Разликата помеѓу каменување и гаснење е во тоа што првото е да не комуницираме. Гасламирање се случува кога парот комуницира, но комуникацијата е негативна и станува игра за обвинување.

 

Емоционални ефекти од каменување

 

Препознавањето на каменување може да биде тешко. Може да биде тешко да сфатите дека партнерот ве каменува, иако некои знаци се поочигледни од другите. Ако вие сте тој што каменува, сфаќањето дека сте виновни е голем чекор во вистинската насока. Можете да добиете помош за да ја подобрите вашата сегашна или идна врска.

 

Терапијата е достапна за поединци за подобрување на негативните искуства и односи. Камените ѕидови се штетни за односите и однесувањето што предизвикува негативни влијанија, потребна е помош од професионалци. Професионалните експерти за терапија и ментално здравје можат да ви ја дадат вам или на партнерот потребната помош за да се стави крај на каменувањето.

 

Претходно: Гасламирање во врска

Следно: Дали сте заглавени во токсичен брак?

  • 1
    1.Ј.Е. Бини, М.Н. Студија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363036/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .