Клеитрофобијата е страв од заробување

Клеитрофобијата е страв од заробување

Напишано од Метју Ајдл

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е клитрофобија?

Клаустрофобијата е вообичаен страв меѓу луѓето и се јавува кога имате ирационален страв од затворени простори. Замислете да се возите во лифт и да имате напад на паника затоа што сте клаустрофобични. Клеитрофобијата е уште еден вид страв што луѓето го доживуваат, но сепак е малку поинаков и не е толку широко дијагностициран како клаустрофобијата1Херинга, Рајан Ј., и сор. „Малтретирањето во детството е поврзано со променето коло на страв и зголемени интернализирачки симптоми до крајот на адолесценцијата - PMC“. PubMed Central (PMC), 4 ноември 2013 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3839755..

Ако некогаш сте имале ирационален страв да бидете заробени, тогаш ќе сте доживеале клитрофобија. Тоа е фобија која многу луѓе ја мешаат со клаустрофобија поради нивните сличности. Најзабележителна сличност е тоа што луѓето кои страдаат од двете фобии се плашат од затворени простори.

Една од главните разлики е тоа што клитрофобијата се однесува на фобии кои се јавуваат во зимските месеци. Ова се должи на можниот ризик да останете заробени во мраз или снег. Голем број настани може да предизвикаат клитрофобија, како што е заклучувањето во мала соба.

Симптоми на клеитрофобија

Вашата клитрофобија може да се активира поради недостаток на можност да избегате од соба. Сепак, не се само ограничените простори како соби кои предизвикуваат клитрофобија. Вашата клитрофобија може да се активира со возење во автомобил и носење цврсто прицврстен безбедносен појас. Возењата во забавен парк, заклучени соби или апарат за магнетна резонанца исто така може да предизвикаат клитрофобија кај заболените.

Симптомите на клитрофобија се многу слични на оние од другите фобии. Затоа, може да направи клитрофобијата да изгледа како нешто друго, како што е клаустрофобијата. Симптомите на клеитрофобија се активираат од искуството да се чувствувате заробени и може да претрпите напад на паника, да врескате, да станете физички насилни, да се замрзнете и да не можете да се движите, да се обидете да побегнете или да почнете да плачете.

Во некои околности, не можете да ја напуштите ситуацијата. Ако тоа се случи, може да почнете обилно да се потите, да почувствувате зголемен пулс и/или да се разболите физички. Можеби ќе можете само да размислувате за напуштање или бегство од ситуацијата.

Која е разликата помеѓу клеитрофобијата и клаустрофобијата?

Може да доживеете клаустрофобија во секое време. Доколку сте клаустрофобични, можеби имате намера да влезете во мал простор, но пред да влезете во него, доживувате напад на паника. Во фокусот на фобијата е стравот од мали простори.

Спротивно на тоа, клеитрофобијата може да се активира со тоа што навистина ќе биде ограничен на мала област. Лицето со клеитрофобија често е удобно да влегува во мали простори во кои може слободно да ги напушти. Специфичниот фокус на клитрофобијата е затворен, заробен или неможност да го напушти просторот.

Можеби сте доживеале трауматски настан што предизвикува клитрофобија. Траумата што може да доведе до клитрофобија вклучува заробување во мал тунел, длабока дупка или заклучување во мала област како плакар, стар фрижидер или багажник од автомобил.

Дознајте повеќе за клеитрофобијата и клаустрофобијата

Разликите на клеитрофобијата и клаустрофобијата се суптилни; сепак, и покрај тоа што се суптилни, тие разлики се важни. Можеби е речиси невозможно луѓето да ги разделат двата страва. Лицето со клитрофобија или клаустрофобија може да страда од антиципативна анксиозност, која се јавува пред да се случи некој настан.

На пример, ако одите во болница за магнетна резонанца, може да доживеете напад на паника во пресрет на процедурата бидејќи знаете дека ќе влезете во затворен простор и не можете да излезете.

Клеитрофобијата може да изгледа многу како клаустрофобија ако очекувате дека има дури и шанса да останете заробени во соба или мал простор. Исто така, луѓето кои страдаат од клаустрофобија може да се чувствуваат заробени во соба или мал простор и покрај тоа што се слободни да си заминат.

Кои се третманите за клитрофобија?

Клеитрофобија и клаустрофобија може да постојат кај една личност во исто време. Обучен професионалец за ментално здравје може да постави дијагноза. Вашите симптоми може да бидат доволно сериозни за да го ограничат животот. Ако е така, треба да се консултирате со професионалец за ментално здравје.

Третманот за клеитрофобија може да вклучи систематска десензибилизација. Може да ви се препишат и други техники на когнитивно однесување, кои добро функционираат со стравови и фобии. Не треба да ги пробувате техниките на КБТ без помош од професионалец за ментално здравје.

Ако страдате од поблаги симптоми на клитрофобија, може да најдете олеснување од голем број техники за самопомош. Може да откриете дека имањето пат за бегство од соба или ситуација ви овозможува одредена леснотија.

Други начини за ублажување на симптомите на клитрофобија може да биде да ги отстраните бравите од собите во вашата куќа или да ја оставите вратата на просторијата малку отворена, за да не се чувствувате заробени. Овие техники може да ви помогнат да се чувствувате помирни.

Во некои случаи, вашата клитрофобија може да биде доволно силна за лекови. Сепак, многу професионалци за ментално здравје сакаат пациентите прво да посетуваат психотерапија. Ова им дава шанса да работат на поприроден третман за фобијата.

Стоп! Техника

Заболените од анксиозност можат да го користат Стоп! Техника за спречување на нивните симптоми и проблеми. Не функционира за секого, но ако страдате од напади на паника и анксиозност, вреди да се обидете. Стоп! Техниката е CBT алатка која има за цел да ги спречи вашите мисли да се тркаат или да ве спречи опсесивно да се грижите.

Техниката функционира така што ќе го извикате зборот „стоп“ кога ќе почувствувате страв како се крева внатре. Можеби на почетокот ќе викате „стоп“ гласно, но додека напредувате со користење на техниката, можете да кажете „стоп“ тивко или тивко. Треба да се напомене дека техниката не работи за секого бидејќи паничното растројство кај ниту една личност не е исто.

КБТ со изложеност

КБТ честопати е основната форма на терапија за да им помогне на луѓето кои страдаат од анксиозност. Кога се комбинираат со изложеност, луѓето со оваа фобија имаат најмногу поддржан терапевтски пристап на дофат на раката.

Изложеноста е суштински дел од процесот на терапија. Искусувајќи ја изложеноста, се соочувате со вашите стравови. Техниката се заснова на долга историја на истражување на однесувањето и пациентот. Тоа сугерира дека постојаното соочување со страшната ситуација, додека управува со анксиозноста, ќе го елиминира одговорот на лицето на стравот.

Ако вашиот живот е ограничен од клитрофобија, треба да побарате помош од професионалец за ментално здравје. Со барање и завршување на третманот, би можеле да си го вратите животот.

 

Претходно: Дефиниција за номофобија

Следна: OCD и зависност

  • 1
    Херинга, Рајан Ј., и сор. „Малтретирањето во детството е поврзано со променето коло на страв и зголемени интернализирачки симптоми до крајот на адолесценцијата - PMC“. PubMed Central (PMC), 4 ноември 2013 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3839755.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .