Енохлофобија: Страв од гужви

Енохлофобија: Страв од гужви

Напишано од Пин Нг

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е Енохлофобија?

Влијанието на СОВИД-19 предизвика голем број проблеми со менталното здравје на поединци ширум светот. Изолацијата, смртта и другите последици од пандемијата доведоа до тоа луѓето да се борат со своето ментално здравје. Едно прашање што може да влијае на луѓето во пресрет на СОВИД-19 и враќањето на „нормалниот“ живот, е енохлофобијата, која е страв од гужви.

Сега кога луѓето повторно се здружуваат, изолацијата и грижите за заразување со СОВИД-19 може да направат повеќе луѓе да се плашат од гужви. Енохлофобијата е тесно поврзана со агорафобијата, која е страв од места или ситуации. Тоа е исто така тесно поврзано со охлофобија, страв од толпи слични на толпата1Џеферсон, Џејмс В. „Социјално анксиозно растројство: повеќе од само малку срамежливост - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181152. Пристапено на 12 октомври 2022 година..

Сепак, постојат некои разлики помеѓу енохлофобијата и другите две фобии. Луѓето кои страдаат од енохлофобија веруваат дека постои „согледана опасност“ создадена од големи толпи луѓе со кои може да се сретне секој ден. Луѓето исто така се плашат дека може да се заглават, изгубат или наштетат во толпата, без разлика на големината.

Енохлофобијата е дел од категоријата фобии која е класифицирана како ирационални стравови кои можат да создадат сериозна вознемиреност кај луѓето. Можеби ќе ви бидат предизвикувачки специфичните ситуации кога станува збор за собирање во толпата. Енохлофобијата нема медицинска дијагноза, но постојат некои форми на терапија кои можат да ви помогнат да го надминете стравот. Не функционираат сите терапии, но некои можат да ги намалат или третираат вашите симптоми.

Како енохлофобијата влијае на вашиот секојдневен живот?

 

Енохлофобијата може да ве натера да чувствувате интензивен страв за настани што веројатно нема да се случат. Иако разбирате дека ништо нема да се случи или дека стравот е ирационален, тој сепак е интензивен. Енохлофобијата е толку интензивна што доминира во вашиот секојдневен живот.

Интензивниот страв што го создава енохлофобијата се јавува секогаш кога ќе наидете на толпа луѓе. Стравот ми се јавува во типични ситуации како што се спортски настани, тематски паркови, концерти или фестивали. Сепак, тоа не е секогаш случај.

Енохлофобијата ги напаѓа луѓето во помали толпи и секојдневно. Може да страдате од страв од гужви во такви случаи како што се:

 

 • На јавен превоз
 • Во кино
 • Во продавниците за храна
 • Во трговските центри
 • Во парковите на отворено
 • На плажите и/или јавните базени

 

Човек не мора да биде во толпа за да страда од напад на енохлофобија. Фобијата може да се појави кога размислувате да бидете околу толпа или на преполно место. Стресот и анксиозноста може да се предизвикаат само од помислата на толпата. Енохлофобијата може многу да влијае врз вашиот работен век или училишните студии.

Кои се симптомите на енохлофобија?

 

Можеби нема да можете да учествувате во активности што ги сакате поради енохлофобија. Ова може да се случи постепено или одеднаш. Неможноста да учествувате во активности што претходно сте ги правеле може да предизвика дополнителни психолошки проблеми. Може да станете депресивни, да доживеете ниска самодоверба и да имате намалена самодоверба.

Симптомите на енохлофобија се многу слични на анксиозноста. Симптомите вклучуваат:

 

 • Зголемен пулс
 • Потење
 • Вртоглавица
 • Скратен здив
 • Болка во стомакот
 • Дијареа
 • Плаче

 

Што предизвикува енохлофобија?

 

Точната причина или причините за енохлофобија не се познати. Сепак, се верува дека фобиите може да се поврзат со анксиозни нарушувања. Фобиите може да бидат научени или наследни, што значи дека фобијата сте ја стекнале од родител. Ако вашиот родител имал страв од гужви, тогаш можеби сте го добиле истиот страв како дете. Како што стареевте и станавте возрасни, стравот стана фобија. Одредени фобии може да се пренесат во вашето семејство, но може да развиете различен тип на страв од вашите родители и другите роднини.

Негативното искуство од минатото, исто така, може да доведе до страв од гужви и собири. Ако сте доживеале повреда во толпа или сте се изгубиле во група луѓе, сега можеби имате страв кој потсвесно пораснал. Умот е моќен и телото го следи. Умот сега може да ви каже да избегнувате гужви за да се држите подалеку од опасните ситуации.

Енохлофобијата не е само несакање на толпата. Тоа е страв кој може да го преземе секојдневниот живот. Можеби ќе почнете да избегнувате луѓе, гужви и одредени ситуации. Ова значи дека може да го промените распоредот и да тргнете од својот пат за да побегнете од гужви и преполни места.

Со избегнување на одредени места и ситуации, можете да ги смирите симптомите на енохлофобија. Сепак, тоа може да предизвика долгорочни проблеми. Може да прескокнете важни активности или искуства со пријателите и семејството само за да избегнете гужви.

Како да се справите со енохлофобијата?

 

Енохлофобијата води до интензивни стравови од групи и толпи. Тоа може да го направи животот предизвик додека се обидувате да избегнете луѓе и места. Може да помогне да се избегнат луѓе и места, но на крајот, вие предизвикувате долгорочни проблеми, што ја влошува фобијата. Наместо избегнување, тоа може да помогне да се подобри вашиот животен стил, што може да помогне да се намали енохлофобијата.

Многу луѓе се свртеа кон внимателноста за лекување на симптомите на енохлофобија. Со фокусирање на тоа да бидете во моментот, можете да го заштитите вашиот ум од неразумни мисли. Внимателноста може да ве спречи постојано да размислувате за вашите стравови и да ги спречи да се појават.

Кога планирате активност во или околу голема толпа, треба да се визуелизирате како самоуверени, мирни, опуштени и безбедни во околината. Корисно е да поканите пријател или член на семејството заедно со вас на настанот. Ова може да ви помогне да останете фокусирани на моментот.

Со намалување на вашата анксиозност, можеби ќе можете да управувате со симптомите на енохлофобија. Некои стратегии вклучуваат:

 

 • Редовно вежбајте
 • Јадете здрава исхрана
 • Доволно спијте
 • Останете адекватно на хидратација
 • Консумирајте помалку кофеин
 • Користете техники за релаксација, како што се вежби за дишење
 • Фокусирајте се на трошење време на активности во кои уживате
 • Искусете социјални активности кои вклучуваат мали групи

 

Дали има третмани за енохлофобија?

 

Терапијата е главната форма на третман на енохлофобија. Може да доживеете комбинација на терапија за разговор и техники на десензибилизација, како што се:

 • Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ): Тип на терапија за разговор што ви овозможува да ги надминете вашите стравови.
 • Терапија со експозиција: полека ќе бидете изложени на гужви.
 • Технологија за виртуелна реалност: терапијата може да ви овозможи да се десензибилизирате кон гужвите и покрај тоа што не сте во реални групи на луѓе.
 • Визуелна терапија: Со користење на фотографии, ќе работите на преобликување на вашето размислување за толпата.
 • Групна терапија: Групната терапија може да ве поврзе со други луѓе кои исто така се занимаваат со фобии.

 

Самото несакање толпи не значи дека имате силен страв од нив. Сепак, избегнувањето на нив и страдањето од горенаведените симптоми може да значи дека доживувате енохлофобија. Ако вашата дневна рутина е засегната од страв од гужви, разговарајте со вашиот лекар.

 

Претходно: Невроза

Следна: Агорафобија

 • 1
  Џеферсон, Џејмс В. „Социјално анксиозно растројство: повеќе од само малку срамежливост - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181152. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .