Опозициско пркосно нарушување

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е спротивставено пркосно нарушување?

 

Родителите може да искусат да живеат со тинејџер кој понекогаш е пркосен. Тоа може да ја оптовари нивната врска и да предизвика клин меѓу нив. Многу родители може да претпостават дека има проблем со нивното дете поради тоа што е спротивставено.1Бојлан, Криста. „Многу лица на опозициско пркосно растројство - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917664. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Сепак, децата кои се пркосни покажуваат здрав знак на развој во односите со нивните родители.

Родител кој не е навикнат неговото дете да биде ненадејно пркосно може да биде вознемирено. Тоа може да ги испрати да бараат причина за новото однесување. Родителите може да откријат дека опозициското пркосно нарушување е многу слично на она што го доживуваат од нивното дете. Постои разлика помеѓу опозициското пркосно нарушување и децата само се пркосат додека растат во тинејџерските години.

Специјалисти за ментално здравје објаснуваат дека спротивставеното пркосно нарушување вклучува прашања поврзани со контролата на емоциите и однесувањата. Нарушувањето вклучува агресија, расправии, конфликти и уништување имот.2Гош, Абхишек и др. „Опозициско пркосно нарушување: Тековен увид - PMC“. PubMed Central (PMC), 29 ноември 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5716335.

Тинејџерски предизвици наспроти опозициско пркосно растројство

 

Тинејџерите честопати можат да се борат да го најдат вистинското вклопување на училиште, дома и во нивниот личен живот. Поединците поминуваат низ брзи промени во текот на нивните тинејџерски години додека нивните тела се развиваат внатре и надвор. Многу тинејџери со нови слободи ќе им се спротивстават на родителите и ќе ги оспорат воспоставените правила што ги поставиле родителите.

Семејствата можеби ќе треба да се справат со различни прашања додека нивните деца растат. Сепак, тинејџерите кои ги предизвикуваат правилата на нивните родители се различни отколку кај младите луѓе кои се занимаваат со опозициско пркосно нарушување. Најголемите разлики помеѓу двете области лежи во зачестеноста, упорноста и распространетоста на пркосот низ различни ситуации.3Џонс, Сара Х. „Опозициско пркосно растројство: Преглед и стратегии за едукаторите“. Опозициско пркосно нарушување: преглед и стратегии за воспитувачите, journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1048371317708326. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Родителите треба да ја земат сметката за возраста, полот и сите културни прашања што може да постојат. Покрај тоа, пркосот може да се појави поради траума или доцнење во развојот на една личност. Опозициското пркосно растројство често се дијагностицира од специјалисти за ментално здравје кога детето е на возраст од рано основно училиште.4Лавињ, Џон. „DEFINE_ME“. DEFINE_ME, www.jaacap.org/article/S0890-8567(09)60838-8/abstract. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Дијагнозата често завршува околу адолесценцијата.5MedlinePlus. „Опозициско пркосно нарушување: Медицинска енциклопедија MedlinePlus“. Опозициско пркосно нарушување: Медицинска енциклопедија MedlinePlus, medlineplus.gov/ency/article/001537.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Децата кои страдаат од спротивставено пркосно нарушување често имаат воспоставен модел на проблематично однесување. Опозициско пркосно растројство симптомите може да вклучуваат:

 

 • Детето е често луто и раздразливо
 • Брзо и често губење на темпераментот
 • Лесно се нервира
 • Вербална пресметка со авторитети
 • Одбивање да се следат утврдените правила
 • Намерно вознемирува или нервира луѓе
 • Обвинувајќи ги другите луѓе за грешки
 • Да се ​​биде одмаздољубив

 

Дали нарушувањето на спротивставениот пркос се појавува само кај момчињата?

 

Симптомите се различни кај момчињата и девојчињата. Иако разликата е мала, момчињата можат да покажат поголема физичка агресија. Момчињата може да имаат експлозивни темпераменти и да покажуваат акти на насилство. Ова може да доведе до уништување на имот или борби.6Schoorl, Jantiene и сор. „Тешкотии во регулирањето на емоциите кај момчињата со спротивставено пркосно нарушување/нарушување на однесувањето и врската со коморбидните особини на аутизам и особини на дефицит на внимание“. Тешкотии во регулирањето на емоциите кај момчињата со спротивставено пркосно нарушување/нарушување на однесувањето и врската со коморбидните особини на аутизам и особини на дефицит на внимание | PLOS ONE, 15 јули 2016 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0159323.

Девојките можат да покажат слични знаци на агресија и лути.7Трепат, Естер. „Разлики во полот во спротивставеното пркосно нарушување - PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2011 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22047856. Родителите може да сметаат дека нивните ќерки се поманипулативни, кажуваат повеќе лаги и одбиваат да соработуваат. Малите расправии може да ескалираат и може да се упатат закани за самоповредување со тврдење дека ќе се изврши самоубиство.

Родителите може да се чувствуваат преоптоварени со дете кое покажува нарушување на спротивставениот пркос. Семеен терапевт може да им помогне на родителите да се помират со менталното здравје на нивното дете.8Клиниката Мајо. „Опозициско пркосно нарушување (ОДД) – Симптоми и причини“. Мајо Клиниката, 25 јануари 2018 година, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/opositional-defiant-disorder/symptoms-causes/syc-20375831. Детето ќе биде упатено во резиденцијален центар од професионалец за ментално здравје за да ја добие потребната помош.

 

Претходно: Гранично растројство на личноста и алкохол

Следна: Пасивно агресивно однесување

 • 1
  Бојлан, Криста. „Многу лица на опозициско пркосно растројство - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917664. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  Гош, Абхишек и др. „Опозициско пркосно нарушување: Тековен увид - PMC“. PubMed Central (PMC), 29 ноември 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5716335.
 • 3
  Џонс, Сара Х. „Опозициско пркосно растројство: Преглед и стратегии за едукаторите“. Опозициско пркосно нарушување: преглед и стратегии за воспитувачите, journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1048371317708326. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 4
  Лавињ, Џон. „DEFINE_ME“. DEFINE_ME, www.jaacap.org/article/S0890-8567(09)60838-8/abstract. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 5
  MedlinePlus. „Опозициско пркосно нарушување: Медицинска енциклопедија MedlinePlus“. Опозициско пркосно нарушување: Медицинска енциклопедија MedlinePlus, medlineplus.gov/ency/article/001537.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 6
  Schoorl, Jantiene и сор. „Тешкотии во регулирањето на емоциите кај момчињата со спротивставено пркосно нарушување/нарушување на однесувањето и врската со коморбидните особини на аутизам и особини на дефицит на внимание“. Тешкотии во регулирањето на емоциите кај момчињата со спротивставено пркосно нарушување/нарушување на однесувањето и врската со коморбидните особини на аутизам и особини на дефицит на внимание | PLOS ONE, 15 јули 2016 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0159323.
 • 7
  Трепат, Естер. „Разлики во полот во спротивставеното пркосно нарушување - PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2011 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22047856.
 • 8
  Клиниката Мајо. „Опозициско пркосно нарушување (ОДД) – Симптоми и причини“. Мајо Клиниката, 25 јануари 2018 година, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/opositional-defiant-disorder/symptoms-causes/syc-20375831.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.