Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Зависност од кокаин

 

Кокаинот е познат како дрога за забави - „горен“ што се користи во бањите во ноќните клубови ширум светот. Но, зад репутацијата на сјајот и глемот што ја ужива кокаинот, зависноста од кокаин може да има сериозни и долготрајни ефекти врз оние што страдаат.

 

Медиумите обично го прикажуваат кокаинот или како бел прав што го шмркаат момци со високи финансии, или како „пукаат“ камења што ги пушат некои од најобесправените во општеството. Сепак, вистината е дека кокаинот може да шмрка, инјектира и пуши од широк спектар на членови на општеството. Не секој продолжува да станува зависник, но зависноста може да има погубни ефекти врз оние кои имаат.

 

Значи, колку кокаинот предизвикува зависност?

 

Кокаинот е наркотик од распоредот II во САД, класифициран од DEA, што значи дека има висок потенцијал за злоупотреба. Тешко е да се пресмета точно како кокаин кој предизвикува зависност е, но кога се направени обиди кокаинот (особено крек кокаинот) често се наоѓа високо на листата заедно со алкохолот, хероинот и метамфетаминот.

 

Кога некој зема кокаин, тој делува како моќен стимуланс за да даде интензивен „висок“. Ова високо се зголемува многу брзо и обично трае само 30-60 минути. Откако ова ќе помине, корисникот често повторно зема кокаин за да се врати на високо ниво. Во текот на една ноќ, ова може да доведе до тоа некој да користи кокаин дури 10 пати. Секој удар на кокаин предизвикува допамин да се акумулира во вашиот мозок. Со честа или повторена употреба на кокаин, може да почувствувате подолготрајна желба, симптоми на повлекување и принуда да продолжите да користите.

 

Некои може да станат зависни од кокаин чисто затоа што уживаат во забавата начин на живот и сакате да го доживувате високото често додека сте надвор. Меѓутоа, за други, зависноста може да се формира како одвраќање од основните емоции, за да се смири болката и да се „лечи“ лошото расположение и анксиозноста. Кокаинот може да стане особено проблематичен и нездрав доколку корисникот продолжи да го користи кокаинот како средство за самоусовршување, особено кога се комбинира со промените во хемијата на неговиот мозок кои се јавуваат при зависност.

Опасностите од зависноста од кокаин

 

Може да се смета дека имате зависност од кокаин или зависност ако чувствувате принуда да користите или не можете да престанете да користите кокаин. Оние со зависност често продолжуваат да злоупотребуваат супстанции и покрај негативните последици по нивното здравје и општо живот.

 

Честопати зависниците од кокаин се борат да видат дека има проблем со нивната употреба на кокаин, бидејќи тие би можеле да ги видат само краткорочните „позитивни“ - еуфоријата, енергијата и довербата што може да ги обезбеди кокаинот. Тие исто така може да искусат симптоми на повлекување кога не се користи кокаин, и затоа ја поврзуваат употребата на кокаин со поништување на овие негативни ефекти.

 

Сепак, постојат многу опасности од употребата на кокаин и на краток и на долг рок. Ако мислите дека некој пријател или близок станува зависник од кокаин, постојат неколку важни знаци и симптоми на кои можете да внимавате.

 

Знаците на зависност од кокаин вклучуваат:

 

 • Промени во расположението и панични напади
 • тешкотии при спиење
 • Анксиозност и депресија
 • Вознемиреност и немир
 • Лажење или тајност околу употребата на кокаин
 • Симптоми на повлекување како што се раздразливост, замор и параноја

 

Додека „искусните“ корисници на кокаин можеби чувствуваат дека нивната употреба на кокаин е безбедна, секој пат кога земаат кокаин преземаат ризик. Кокаинот во прашкаста форма може да се исече со други супстанции без да се промени неговиот изглед, што значи дека никогаш не знаете што земате. Кокаин сече со фентанил е особено моќен и носи висок ризик од смрт.

 

Кокаинот има неколку краткорочни ефекти, кои можат да бидат особено опасно кога се меша со други лекови или со алкохол. Алкохолот, хероинот и опиоидите може да ја зголемат токсичноста на кокаинот заедно со некои лекови на рецепт како што се антидепресиви и антипсихотици.

 

Краткорочните опасности од употребата на кокаин вклучуваат:

 

 • Срцеви удари
 • Мозочен удар
 • Ненадеен срцев застој
 • Предозирање

 

Кога се користи долгорочно, кокаинот може да предизвика трајно оштетување на вашите витални органи. Ова е особено изразено кога некој е зависник и од кокаин и од алкохол. Кога вашиот црн дроб ги обработува и двете, метаболит се нарекува кокаетилен се произведува. Ова може да го продолжи времето потребно за алкохолот и кокаинот да го напуштат вашиот систем и да произведува поштетен ефект отколку само да користите кокаин.

 

Долгорочните опасности од употребата на кокаин вклучуваат:

 

 • Високо крвен притисок
 • Зголемен ризик од срцев удар
 • Зголемен ризик од абнормален срцев ритам
 • Оштетување на црниот дроб и бубрезите
 • Проблеми со дишењето
 • Често крварење од носот

Третман за зависност од кокаин

 

Во зависност од тежината и околностите на зависноста од кокаин, може да се разгледаат различни пристапи за третман. Првиот чекор кон закрепнување е да побарате стручна помош од вашиот лекар или од некој кој може да ви даде совет за тоа кои услуги се достапни во вашата област.

 

Ако страдате од тешки симптоми на повлекување, можеби ќе треба да се подложите на детоксикација со кокаин. Ова може да се направи во центар за опоравување од зависност или како дневен третман (секој ден во посета за лекување) или рехабилитација во домот (престој во центарот за опоравување за време на траењето на вашата детоксикација).

 

Дури и ако симптомите на повлекување не се сериозни, може да биде корисно да присуствувате на а центар за рехабилитација, било како амбулантски или резидент. Рехабилитацијата може да обезбеди безбеден простор за да истражите зошто сте станале зависни, да примате терапија за лекување на основните емоционални тешкотии и да учествувате во терапевтски активности кои ве учат како да живеете без кокаин.

 

Програми со 12 чекори како што се наркотици Анонимните се исто така фантастичен начин да го започнете вашето закрепнување. Овие програми за дружење обезбедуваат простор за слушање и зборување за прашања поврзани со зависноста, добиваат поддршка од врсниците кои разбираат низ што поминувате и започнуваат со 12-те чекори до закрепнување.

 

Заклучок

 

Кокаинот е супстанца која создава многу зависност и кога се користи и кратко и долго терминот може да има катастрофални ефекти за вашето здравје и начин на живот. Зависниците од кокаин често не сфаќаат дека нивната употреба на кокаин станува проблем. Откако зависникот од кокаин ќе признае дека има проблем, помошта е достапна преку медицински професионалци, центри за рехабилитација, и програми со 12 чекори.

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман