Дали сум во зависна врска?

Дали сум во зависна врска?

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Кога ќе го слушнете терминот „козависна врска“, вашиот ум може веднаш да помисли на поединци кои се прилепени и секогаш околу својот значаен друг. Сепак, има повеќе за овој термин. Поединците кои се козависни ги планираат своите животи околу тоа да му угодат на другата личност во врската.

 

Овозможува значајниот друг, им овозможува на козависната индивидуа да го базира целиот свој живот околу нив. Овозможувачот станува центар на универзумот и козависната индивидуа не може да живее без нивна контрола11.Ј. Кален и Ај. Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1023/A:1021627205565.

 

Најлесен начин да се категоризира козависната врска е кога на едната личност му треба другата личност, која пак чувствува потреба да биде потребна. Кодезависноста е кружна и се формира циклус кога на едниот партнер му треба другиот. На едниот партнер му треба другиот за да преживее додека другиот едноставно треба да му биде потребен.

 

Што е козависна врска?

 

Иако терминот козависна врска може да се користи во романтичен контекст, не мора да бидете во романтична врска за да се појави козависност. Зависноста може да се случи помеѓу пријателите, членовите на семејството или романтичните партнери. На пример, родител кој му овозможува на своето дете навика за дрога за да го спречи да го напушти домот е форма на козависна врска.

 

Козависната личност во врска нема личен идентитет и нема интереси надвор од нивната врска. Среќни се само кога се жртвуваат за партнерот.

 

Зависната врска е спротивна на козависната унија. Во зависна врска и двајцата партнери ја прават заедницата важна. И покрај тоа што ја ставаат врската на прво место, и двајцата партнери имаат надворешни интереси и пријатели. Партнерите можат подеднакво да ги изразат своите емоции.

 

Ако мислите дека сте во козависна врска, тогаш има некои предупредувачки знаци на кои треба да внимавате:

 

Лоша и/или недостаток на комуникација

 

Партнерите во козависна врска не кажуваат што значат или чувствуваат. Се грижат дали ќе ја вознемират другата личност во врската. Можеби чувствувате дека треба да одите по лушпи од јајца2https://en.wikipedia.org/wiki/Codependency и не кажувај го своето мислење. Агресивната комуникација, како што е викањето, може да резултира поради тоа што комуникацијата не се слуша или доаѓа до другата личност. Може да дојде до манипулација меѓу партнерите, а комуникацијата може да биде нестабилна што резултира со расправии.

 

Стекнување контрола и моќ

 

Во козависна врска, поединецот кој е под контрола создава средина во која нивниот партнер го врти својот живот околу нив32.Ј. Бергерон, Прашања за кодепензија во одбрани современи американски драми. | Семантички научник, Прашања за кодезависност во избрани современи американски драми. | Семантички научник.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.semanticscholar.org/paper/Codependency-Issues-in-Selected-Contemporary-Plays.-Bergeron/adf99527be6880b30825d8bd19956735fa3627. Веројатно и двете лица имаат ниска самодоверба што создава прилепување кај двете страни. Врската може да започне доволно невино со еден од поединците кои тврди дека двојката треба да поминува повеќе време заедно. Проблемите со довербата се јавуваат со текот на времето додека поединецот кој е под контрола се бори да ја задржи моќта.

 

Нема индивидуален идентитет

 

Иако изгледа забавно и романтично што започнува нова врска со тоа што вашиот партнер сака да ги прави истите работи, тоа всушност може да биде доста деструктивно. Секој е индивидуалец со свои желби, потреби и соништа.

 

Можеби не го сфаќате тоа, но вашите хоби и интереси можеби се само ваши партнери. Недостатокот на пријателства и активности надвор од вашиот партнер е знак дека сте зависни. Вашата козависност би можела да започне како нешто безопасно како споделување на сметка на Фејсбук за да се прошири и да нема вредни пријателства надвор од вашата врска.

 

Злоупотреба на алкохол, злоупотреба на дрога и зависност

 

Кога во врската ќе се додадат алкохол и дрога, тоа може да ги претвори партнерите во сиромашни поединци на патот кон уништување. Злоупотребата на супстанции може да направи еден од двајцата партнери да помогне, додека на другиот му требаат за да го засити проблемот со зависноста. Ако едниот партнер има зависност од дрога, тогаш другиот може едноставно да овозможи таа зависност да продолжи и покрај тоа што не е корисник на супстанција. Ова се случува кога овозможувачот не сака другиот партнер да ги напушти.

 

Партнерите во козависна врска и двајцата можат негативно да се потпираат еден на друг. Така, и двајцата партнери можат да си овозможат. Сепак, вообичаено е дека козависните односи имаат еден партнер кој е овозможувач додека другиот има потреба од нив.

 

За да се подобри или прекине козависната врска, еден или двајцата партнери може:

 

 • Преземете чекори кон создавање одредена разделба во врската. Едниот или обете поединци може да најдат некои интереси или активности надвор од врската.
 • Поминете време со членовите на семејството или пријателите кои ви даваат поддршка за да ја намалите меѓусебната зависност.
 • Овозможувачот мора да престане да му помага на својот партнер кој зависи од нив.
 • Запишете се во програма за обединување на семејството

 

Козависните односи можат да бидат деструктивни и да резултираат со дефекти на менталното и физичкото здравје. Постојат начини да се подобри козависната врска за да функционира за двете страни. Ако сте во козависна врска, идеално е да побарате помош за да ја подобрите.

 

Претходно: Како да престанете да бидете зависни

Следно: Третман за биполарно растројство

 • 1
  1.Ј. Кален и Ај. Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1023/A:1021627205565
 • 2
 • 3
  2.Ј. Бергерон, Прашања за кодепензија во одбрани современи американски драми. | Семантички научник, Прашања за кодезависност во избрани современи американски драми. | Семантички научник.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.semanticscholar.org/paper/Codependency-Issues-in-Selected-Contemporary-Plays.-Bergeron/adf99527be6880b30825d8bd19956735fa3627
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.