Синдром на нарцисоидна злоупотреба

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дали сте жртва на синдром на нарцисоидна злоупотреба

 

Преживеаните го опишуваат живеењето во нарцисоидна врска како живеење „вистински буден кошмар“ каде што првично не биле свесни за злоупотребата што била измислена, планирана и планирана против нив. Многу жртви пријавуваат чувство на безнадежност уште во закрепнувањето од нарцисоидна злоупотреба бидејќи сè повеќе се соочуваат со ладни факти дека многу верувања што ги сметале за вистинити во врската се откриваат дека се лажни, или уште полошо сè уште фабрикувани и манипулирани за да одговараат на нивниот нарцисоиден партнер.

 

Животот во емотивно навредлива врска е нешто што никој не треба да мора да го поднесе, иако нарцисоидните насилници може да биде многу тешко да се идентификуваат. Животот со а Нарцистичкиот партнер може да доведе до голем број психолошки проблеми и сериозно да влијае на менталното здравје на една личност. Прашањата за ПТСН и катастрофално негативната самодоверба можат да траат со години по завршувањето на злоупотребата, па затоа е од витално значење да се бара висококвалитетен третман за нарцисоидна злоупотреба.ако мислите дека вие или некој што го сакате се бори со синдром на нарцисоидна злоупотреба.

 

Кои техники ги користи нарцисистот

 

Иако нарцисоидната злоупотреба генерално спаѓа под описот на контрола на умот или емоционална манипулација, постојат неколку начини на кои нарцисите имаат тенденција да го прават тоа. Свесно или несвесно, поединците имаат тенденција да манипулираат со зборови и јазик за да го контролираат однесувањето на партнерот. Нарцисистите користат манипулативни техники како што е осветлувањето на гас за да ги збунат и дезориентираат своите партнери и да ги направат поранливи на емоционална злоупотреба и други форми на манипулација.

 

„Gaslighting“ е термин што може да се користи прекумерно овие денови, но си го обезбеди своето место во популарната култура како начин да се опише манипулација на нарцисисти со некој друг, обично романтичен партнер, иако не е ограничен само на нив и може да го вклучи нивното семејство, пријателите. или колеги и деловни соработници.

 

Терминот гаснење доаѓа од познатиот филм на Џорџ Кјукор од 1944 година „Гаслам“ заснован на истоимената драма за сопругот кој се обидува да ја убеди својата сопруга дека е луда иако е целосно разумна. На крајот, преку вклучување на други луѓе, жената го доведува во прашање она што нејзиниот сопруг и го кажувал и прави да се чувствува и таа повторно го потврдува својот разум. Иако е само филм, пораката е соодветна во реалниот свет.

 

Разбирање на нарцисоидна злоупотреба

 

За да се разбере нарцисоидната злоупотреба, од клучно значење е прво да се има општо разбирање за тоа што е нарцис и како тие дејствуваат. Клиничката дефиниција е нарцисоидно растројство на личноста11.Р. Монк, Психијатрија онлајн, Американскиот весник за психијатрија.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2014.14060723, а тоа значи некој кој има покачено чувство за сопствената самопочит. Нивните животи во голема мера се водени од заситувањето на нивното претерано верување во нивната важност на штета на повеќето луѓе што ги среќаваат, гледајќи ги како предмети со кои можат да манипулираат за да ја зајакнат нивната желба за восхит.

 

Нарцисистите користат мноштво трикови во однесувањето, вклучително: измама, создавање сомнежи во главите на другите луѓе во корист на насилникот, водење на пријателите и семејството и другите во одлуки што го прават нарцисот да изгледа добро дури и ако тоа ги повредува тие луѓе ментално и/или физички , создавајќи недоверба меѓу социјалната група, така што луѓето мислат дека само насилникот е доверлив и многу повеќе.

 

Познавањето на овие особини може да биде од витално значење за да се запре злоупотребата. Нарцисоидното растројство на личноста е клинички препознаено нарушување што обично го дијагностицира професионален здравствен работник. Нарцисите често се исклучително интелигентни луѓе кои знаат како да манипулираат со другите без тие да го сфатат тоа, па затоа може да биде тешко да се возвратат против злоупотребата.

 

Синдром на нарцисоидна злоупотреба

 

Синдромот на нарцисоидна злоупотреба е нарушување што се јавува кога личноста живее и поминува долго време со нарцис. Луѓето кои се борат со синдроми на нарцисоидна злоупотреба често се сомневаат во нивните вредности и причини, но нема сомнеж дека проблемот е реален.

 

Кога лекарите ќе дијагностицираат пациент, тие ќе ги разгледаат симптомите што ги трпи лицето. Ако имате треска со течење на носот и застојот, лекарот може да ви дијагностицира грип. Синдромот на нарцисоидна злоупотреба е комбинација на симптоми што може да се појават кога некој страда од нарцисоидна злоупотреба, а тие можат да се појават во различни форми. Ако се плашите дека страдате од оваа злоупотреба, може да помогне да разговарате со лиценциран терапевт за понатамошен увид.

 

Емоционални симптоми

 

Нарцисистите се експерти кои им кажуваат работи на луѓето и постапуваат на одредени начини што ги тераат емоциите на жртвата да флуктуираат многу, честопати вклучувајќи го емоционалното однесување кое личноста никогаш претходно не го покажала. Следниве се примери за само некои од емоционалните одговори што може да ги претрпи жртвата на злоупотреба: агитација, анксиозност, депресија, страв, вина, чувство на емоционално губење контрола, паника и многу повеќе.

 

Симптоми на однесување

 

Додека емоционалните манифестации на синдромот на нарцисоидна злоупотреба ќе бидат внатрешни и не секогаш забележливи за другите, злоупотребата може да предизвика и симптоми на однесување. Ова се физички манифестации на промена во начинот на кој личноста дејствува околу другите, што може да биде витален поим за откривање на злоупотребата. Тие може да вклучуваат: дејствување антисоцијално, злоупотреба на алкохол и дрога, темпо нагоре и надолу, немир и неколку други однесувања.

 

Когнитивни симптоми

 

Донекаде поврзани со емоционалните симптоми, когнитивните манифестации на синдромот на нарцисоидна злоупотреба се оние кои создаваат загрижувачка промена во начинот на размислување на една личност. Најтипичните примери за овие негативни влијанија вклучуваат: конфузија, губење на концентрација, губење на меморијата, кошмари, ослабена способност за решавање проблеми и многу повеќе.

 

Жртви на синдром на нарцисоидна злоупотреба

 

Во многу случаи, тоа е едноставно идеја ставена во вашата глава од вашиот нарцисоиден партнер и веројатно може да биде дури и форма на нарцисоидна проекција, но оние кои се борат со синдромот на нарцисоидна злоупотреба често имаат тешко време да ја препознаат оваа реалност. Бидејќи вашиот ум е толку збунет од постојана злоупотреба и емоционална манипулација, ќе почнете да го преиспитувате она што знаете дека е реално.

 

Жртвите на синдромот на нарцисоидна злоупотреба генерално спаѓаат во една од двете категории

 

Синдром на несвесна нарцисоидна злоупотреба

 

Оваа фаза се јавува кога жртвата не е свесна за злоупотребата што е извршена, или кога е во фаза на активно негирање. Пријателите и семејството може добро да видат што сѐ уште се случува со жртвата за која се смета дека се мешаат, љубоморни или едноставно се обидуваат да ја уништат нивната врска. Во зависност од вештината на нарцисот или дали е отворен или прикриен нарцис, или нивото на нивните постапки, сите околу жртвата може блажено да не се свесни за мрачните сили кои се во игра. Жртвите на синдромот на нарцисоидна злоупотреба често имаат тешко време да ја препознаат реалноста на нивната ситуација, бидејќи нивните умови се толку збунети од постојаната злоупотреба и емоционалната манипулација.

 

Синдром на свесна нарцисоидна злоупотреба

 

За време на свесниот стадиум, жртвата се наоѓа во главната улога на сопственото хорор шоу, се сомневајќи се во сопствената разумност откако ќе биде изложена на гас, ги преиспитува мотивите на своите партнери, а сепак оптоварени со чувства на нелојалност поради тоа. Честопати, свесната жртва на синдромот на нарцисоидна злоупотреба може да посегне и да се довери на блиски познаници, само за да ги најде овие познаници веќе отруени против нив со приказни за ментална болест и непредвидливо однесување. Жртвите на нарцисоидна злоупотреба можат да почувствуваат огромна количина на социјална изолација и оваа изолација не е секогаш замислена, во многу случаи е реална.

 

За жал, модерната човечка природа е ирационално однапред програмирана да ги бара негативните страни во ситуација, со слаба грижа за позитивните. На пример, нарцисот веројатно ќе најде уво со симпатии додека им кажува на другите за вашите лоши избори за родителство, при што пријателите навидум ги прекопуваат овие информации за да ја поттикнат сопствената потреба за озборувања и самоилузорна супериорност.

 

Предупредувачки знаци на нарцисоидна злоупотреба

 

Забележувањето на предупредувачките знаци на синдромот на нарцисоидна злоупотреба започнува со прегледување на симптомите и проценка дали мислите дека се совпаѓате со нив. Ако одговорот е да, тогаш ова ви дава почетна точка да се обидете да закрепнете и потенцијално терапија за да се стави крај на злоупотребата.

 

Ако не сте загрижени за злоставуваниот, сепак мислите дека некој што го познавате можеби страда од синдром на нарцисоидна злоупотреба, истата логика важи, набљудувајте го неговото однесување и споредете го со листата на потенцијални симптоми како прв чекор. Ако вие или некој што го познавате е жртва на нарцисоидно злоставување, тогаш размислете за чекорите што треба да се преземат кога ќе оставите нарцис.

 

Нарцисоидна злоупотреба и ПТСН

 

Многу од симптомите пријавени од лица кои страдаат од нарцисоидна злоупотреба се слични на симптомите на ПТСН:

 

  • Негативни и штетни мисли
  • Да се ​​биде емоционално или физички поттикнат во ситуации поедноставни до трауматски ситуации
  • Доживување на ретроспективи
  • Избегнување на одредени луѓе или ситуации
  • Чувство на изолација и одвоеност
  • Хипервнимателност

 

Нарцисоидна злоупотреба во козависни односи

 

Спротивностите се привлекуваат: додека козависноста може да се гледа како спротивност на нарцисоидно растројство на личноста, многу козависни се цел на, и подеднакво привлечени од оние со високо ниво на нарцисоидност.

 

И нарцисистите и козависните можат да изгледаат крајно шармантно и енигматично на почетокот на врската со намерата на нарцисистите да се надополнат себеси, а козависните уживаат да му обрнуваат внимание на новиот партнер. На козависниот ќе му биде лесно да „падне“ на вниманието и нарцисистот брзо станува опседнат од целосната контрола понудена од козависниот. И козависниот и нарцисот создаваат стапица од која бегството е и тешко и емотивно предизвикувачко.

 

Закрепнување од нарцисоидна злоупотреба

 

Нарцисоидна злоупотреба може да се реши или самостојно или со помош на медицински експерт или терапевт.

 

Не се задржувајте на штетата што ја направил насилникот, бидејќи нарцисите би можеле да го преземат вашиот гнев кон нив и да можат да го манипулираат тоа за дополнително да ве злоупотребуваат. Наместо тоа, без разлика дали ќе побарате стручна помош или ќе одлучите сами да се соочите со злоупотребата, од витално значење е да ставите буквално и фигуративно растојание помеѓу вас и нарцисот, дури и ако тоа е некој близок и тоа значи целосно да го исклучите од вашиот живот како единствен. начин да се запре злоупотребата. Кога насилниците немаат лесен пристап до вас, тие не можат да успеат со нивната злоупотреба.

 

Без оглед на опцијата што ќе ја изберете за соочување и надминување на злоупотребата, бидете сигурни дека синдромот на нарцисоидна злоупотреба не е траен и не мора да има долготрајни влијанија. Тоа е клише, но вистина е дека признавањето на злоупотребата е првиот чекор кон негово ставање крај.

 

Претходно: Разбирање на нарцисоидна проекција

Следно: Како да оставите нарцис

  • 1
    1.Р. Монк, Психијатрија онлајн, Американскиот весник за психијатрија.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2014.14060723
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.