Заглавени во токсичен брак

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Знаци на токсичен брак

 

Во здрав брак, општо прифатено е дека и двајцата партнери емоционално поддржуваат, доверливи, лојални и сакаат. Сепак, врските може да се разликуваат од нормата и на парот е да одлучи како ќе изгледа нивната врска. Сепак, во нејзината основа, здрава врска е онаа со взаемно почитување, восхит и доверба; врска во која и двете страни уживаат во меѓусебното друштво и се посветени на подигање семејство кога ќе имаат.

 

Во реалниот свет, бракот е многу покомплициран, а одржувањето на успешна врска бара огромен напор, особено во раните фази на врската. Откако ќе заврши периодот на меден месец, несовршеностите на вашиот партнер стануваат очигледни11.H. Лиу и Л. Вејт, Лош брак, скршено срце? Возрасни и полови разлики во врската помеѓу брачниот квалитет и кардиоваскуларните ризици кај постарите возрасни лица – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325990/. И додека врските имаат свои подеми и падови, она што никогаш не е прифатливо е да се живее или подобро кажано да се остане во токсична средина.

 

Првиот чекор за решавање на нездравата врска е да разберете кои се знаците на токсичен брак. Иако е сосема нормално да имате растечка и избледена интимност, па дури и несогласување, токсичните бракови се неприфатливи бидејќи можат да имаат катастрофални ефекти врз вашето здравје и среќа. Ако не успее, тогаш треба да научите како да излезете од тоа, но живеењето со токсичната личност никогаш не треба да биде опција.

 

Едноставно кажано, токсична врска е онаа во која двајцата партнери не се поддржуваат еден со друг. Наместо тоа, тие секогаш се обидуваат да ги поткопаат другите и да си наштетат себеси и своите партнери. Наместо поддршка, постои чувство на конкурентност, а негативните искуства многу ги надминуваат позитивните, според Национален центар за истражување на бракот и семејството.

Што е токсично лице?

 

 • Токсичните поединци постојано го омаловажуваат својот партнер, на пример, исмејувајќи го пред другите
 •  Aнгер. Секое несогласување води до исклучително лоша реакција од едниот партнер го отежнува разговорот и е знак за токсична личност
 • Некои токсични луѓе вршат контрола со тоа што предизвикуваат чувство на вина кај партнерот
 • Tоксичните луѓе претерано реагираат на ситуации и постојано имаат потреба од утеха
 • Нарцисите бараат постојана драма и ќе упатуваат диви обвинувања
 •  Oзависност. Од партнерот на токсичната личност се очекува да ги донесе сите одлуки, а доколку работите тргнат наопаку, тие ја преземаат вината
 • Несигурниот партнер е исто така токсичен
 • Премногу љубоморна и посесивна личност може да биде токсична бидејќи нивното однесување може да го загорчи животот
 • Себичната личност ја троши енергијата на партнерот затоа што никогаш ништо не му е доволно

Токсичен тест за брак

 

Брачниот конфликт е поврзан со висок крвен притисок, срцеви заболувања, дијабетес, депресија, анксиозност, па дури и самоубиство. Ако мислите дека вашиот брак влијае на вашата психолошка благосостојба, треба да знаете дали вашиот брак е токсичен.

 

Ако можете да одговорите потврдно на која било или на сите од следните изјави, можеби сте во токсичен брак

 

 • Моите мисли и мислења не се ценети во мојот брак
 • Мојот партнер често ме обзема со обиди да се изразам, а нивните потреби имаат предност пред моите
 • Се плашам да донесувам одлуки бидејќи тоа може да го налути или разочара мојот партнер
 • Се плашам да донесам важни одлуки
 • Секој пат кога се обидувам да направам позитивна промена во мојот живот (на пример, кога почнувам да вежбам), мојот партнер ме обесхрабрува и ги истакнува моите слабости
 • Не можам да се потпрам на мојот партнер
 • Се плашам од последиците од моите постапки и од реакциите на мојот партнер на нив, дури и ако тие не се штетни
 • Кога се обидувам да започнам ново хоби или да стекнам нови пријатели, тоа се среќава со сомнеж и љубомора
 • Се чувствувам изолирано во општеството и чувствувам дека немам личен простор
 • Се плашам да не бидам сфатен погрешно
 • Мојот партнер го следи мојот телефон, записите на интернет и социјалните мрежи
 • Се чувствувам несигурно во бракот и се плашам од неверство и напуштање од партнерот
 • Не сум сигурен во споделувањето на моите несигурности и желби со моите партнери
 • Интимноста отсуствува од мојот брак

 

Сите горенаведени се знаци на токсичен брак и ако се идентификувате со еден или повеќе од нив, треба да побарате помош22.Н. Солферино и МЕ Теситоре, Математика | Бесплатен целосен текст | Човечки мрежи и токсични врски | HTML, MDPI.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.mdpi.com/2227-7390/9/18/2258/htm. Бракот е сложена врска и ако чувствувате дека живеете со токсична личност, најдобриот начин да се поправите е да побарате стручна помош.

Како се чувствува токсичен брак?

 

Гаѕосветлувањето е тактика во која репертоарот управува со друго лице во просторот за добивање на роуер. Овој тастичен манирулација може да ја натера жртвата да ја доведе во прашање нивната реалност, наместо да ги осврнува дејствата или мотивите на лицето кое ги запали со гас.

 

Осветлувањето на гасот му дозволува на човекот да се оттргне во интересите за своите активности. Често гледате како изневеруваат сопружници како нивните сопружници да се оттргнат од нивните дејствија. Осветлувањето со гас е извртена форма на манипулација бидејќи предизвикува причина да ги погодат сопствените верувања и реалност.

Контролирање на однесување

 

Бракот може да биде токсичен кога на еден од сопружниците му недостасува автономија да донесува секојдневни одлуки, или алтернативно, кога едната сопружница ја има сета контрола. Многу брачни другари имаат ѕресфис улоги во нивниот дом, но само на еден брачен другар му е „дозволено“ да донесува одредени одлуки или да контролира одредени области; тоа е кога rеlаtiоnѕhiр experts bесоmе соnсеrnеd. Без разлика дали спорот за контрола е во врска со тоа како се облекува една жена или кои социјални активности може да се следат може да стане нездрава динамика.

 

Недостаток на граници

 

Некои велат бракот нема граници, сопружниците споделуваат сè. Но, самиот живот ги менува границите. На пример, наставникот честопати не може да земе телефонски разговори за време на училиште. Ако токсичниот сопружник постојано праќа пораки и се јавува, тоа е прекршување на границата. Ако се согласувате со уоur ѕроuѕе, you wоn't diѕсuѕѕ mаritаl ѕраtѕ with fаmilу or friеndѕ, but they do anуwау; тоа е прекршување на граница. Овие типови на прекршувања на почетокот може да изгледаат непристојни, но можат да доживеат снежна топка во вашиот сопружник, занемарувајќи ја автономијата што може да ја имате.

 

изолација

 

The culturе оf thе Unitеdаtеѕ еѕ многу ѕоsiаl. Ние сакаме собири со семејството и пријателите. Цениме релаtiоnѕhiрѕ. Кога некој сака намерно да изолира друг од своето семејство или пријатели, тоа е огромно црвено знаме. Секако, некои реорlе имаат пријатели, но честопати, iѕоlаtiоn е интензивна аttеmрt да се контролира некоја ѕроuѕе а не да се гледа внатре во себе. Сроуѕеѕ во токсични бракови често гледаат наоколу еден ден и сфаќаат дека веќе го немаат истото пријателство и ѕосиален круг што го имале некогаш. Тие сега можат да комуницираат само со пријателите на нивните ѕроuѕе или воопшто да немаат пријатели. Таквата iѕоlаtiоn е ограничувачка таму каде што некој може да оди за помош или да го скрие фактот дека ѕроuѕе е токсична или навредлива.

Повторување на токсични обрасци

 

Карактеристика на токсичен брак е кога токсичното однесување никогаш не завршува. Без разлика дали станува збор за домашно насилство или за прекршување на границите, повторувањето на нездраво однесување ќе продолжи да го заглавува бракот во токсична тиња. Овие знаци на токсично однесување не се самокорегираат. Моделите ќе продолжат непроверени (и обично со неколку партнери или сопружници) додека не ја погледнат својата историја и не преземат чекори за да ја поправат. Инаку, историјата е осудена да се повторува.

 

Презир

 

Знакот број еден за токсичен брак е презир. Кога луѓето се однесуваат кон едни со други контемртуоуѕу, остатокот во врската го нема. И без реѕрест, ништо друго не е важно. Cоntеmрt е дефиниран како „чувството дека реrѕоn е под соnѕidеrаtiоn, wоrthlеѕѕ оr деѕеrring презир. Знаците на сонтемрт вклучуваат превртување, нељубезни зборови, сарказам и разочарување. Contempt саn bе hаrd tо resоgnizе bесаuѕе it'ѕ easy еxрlаinеd awау.

Растојание

 

Кога вашиот партнер ќе влезе низ вратата, дали вашиот прв инстинкт би бил да го прегрнете? Ако би можеле да изберете некого со кој ќе одите во филмови, дали тоа би бил вашиот партнер? Дали е првиот реrѕоn што сакате да ги кажувате вашите добри вести на реrѕоn што одите да спиете со секоја вечер?

 

Со текот на времето, како mаrriаgе еvоlvеѕ, соuрlеѕ стануваат толку удобни што ги земаме едни со други здраво за готово. Прегратките, соnfidеnсеѕ, и слободното време се работи што не се секогаш дел од долгиот брак. Тоа се вели, ако има растојание помеѓу тебе и твојата ѕроuѕе, тоа е повеќе како сhаѕm, ако никогаш не се нафаќаш, никогаш не одвојувај слободно време заедно, а и ако не се утрошат. токсичен брак.

 

ЛУЃЕТО кои се во здрави бракови прават напор да бидат спремни со својот партнер. Тие искрено уживаат да го поминуваат своето слободно време заедно (најчесто) и се доверуваат на секоја друга победа и загуба во нивниот живот.

 

Нарцизам во токсичен брак

 

Нарцисоидните односи се формираат кога едниот или двајцата партнери се борат со нарцисоидна личност. Нарцисоидно растројство на личноста (НПД) е дефинирано од Клиниката Мајо како „нарушување на менталното здравје во кое болните имаат (помеѓу многу други особини) надуено чувство за сопствената важност и длабока потреба за восхит“. Ако вашиот партнер е навистина, во основата, заинтересиран само за себе и заглавен во самоправедноста, ако секогаш му треба внимание и афирмација, тогаш има добри шанси тој или таа да биде нарцис.

 

Честопати партнерите нарцисоидни ќе се вклучат во каменување до вознемирувачко ниво и ако некој е лесно занемарен, брз за темперамент или масовно претерано реагира на критиките, тој може да биде и нарцис. Нарцисоидните сопружници може да изгледаат дека се грижат за вас само кога ги исполнувате нивните потреби.

 

Животот во нарцисоидна врска може да доведе до многу емоционална вознемиреност и токсичност. Оставањето нарцис може да биде неверојатно тешко. Треба однапред да се испланира и сите финансиски и емоционални замки треба однапред да се разгледаат и надминат.

 

Депресија во токсичен брак

 

Иако нашиот прв човечки инстинкт е да се обидеме да му помогнеме на другата личност, живеењето со некој со депресија може да биде многу тешко. Потребна е огромна количина или љубов, поддршка и трпение и неизбежно ќе страдаат другите аспекти од животот бидејќи депресијата на вашите сопружници станува доминантна сила во врската. Ваквите ситуации лесно може да доведат до токсичен брак или врска, а недепресивниот сопружник или партнер мора да стори сé што е во нивна моќ за да се грижи и да го негува сопственото ментално здравје во овој период.

Може ли да се поправи токсичниот брак?

 

Истражувањата покажаа дека брачниот конфликт влијае на физичкото и менталното здравје на парот. Стресот од токсичната врска може да доведе до различни симптоми, вклучувајќи компромитиран имунитет, депресија, анксиозност, па дури и самоубиство.

 

Терапијата за парови со обучен психолог може да ви помогне вам и на вашиот партнер да стекнете подобро разбирање за токсичното однесување што е штетно за вашиот брак. Вашиот терапевт ќе преземе чувствителен пристап и ќе им помогне на вашите партнери да разберат како нивното токсично однесување влијае на вас.

Напуштање на токсична врска

 

Ако не можете да го поправите, препорачливо е да излезете, но понекогаш врската е непоправливо нарушена и покрај сите ваши напори.

 

Како да се извлечете од токсичниот брак: Да се ​​стави крај на токсичната врска не е лесно, но вреди, покажа новото истражување на Националниот институт за ментално здравје.

 

Времето на тајните заврши, целта е да се осамостоите, а тоа вклучува да се живее и да научите како да менувате светилки. Кога размислувате да ставите крај на токсичниот брак, испланирајте ја вашата транзиција и каде ќе останете и што е потребно. Побарајте стручна помош од советник и кажете им ги вашите планови на доверливи луѓе и побарајте совет од нив. Можете да побарате каква било помош што сакате, но ако сметате дека вашата безбедност е загрозена, контактирајте со властите.

 

Ако одлучите да заминете, кажете му на вашиот партнер што е можно поскоро, дури и ако е потребно затоа што можеби емотивно ве уценува да останете. Токсичниот брак е исклучително тешка работа и може да предизвика многу болка и страдање и на вас и на вашите партнери.

 

Претходно: Емоционалните ефекти од каменувањето

Следно: Разбирање на синдромот на Кинг Бебе

 • 1
  1.H. Лиу и Л. Вејт, Лош брак, скршено срце? Возрасни и полови разлики во врската помеѓу брачниот квалитет и кардиоваскуларните ризици кај постарите возрасни лица – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325990/
 • 2
  2.Н. Солферино и МЕ Теситоре, Математика | Бесплатен целосен текст | Човечки мрежи и токсични врски | HTML, MDPI.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.mdpi.com/2227-7390/9/18/2258/htm
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.