Престанете да бидете зависни

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Зошто да престанете да бидете козависни

Нездравата врска не е добра за ниту еден поединец. Менталните влијанија на една нездрава врска може да бидат огромни, но не е само вашата ментална состојба која може да биде оштетена. И вашата физичка благосостојба може да биде повредена во нездрава врска. Некои поединци ги доживуваат истите проблеми одново и одново во односите. Секој пат кога ќе заврши врската, тие ги изразуваат своите желби следниот да биде поинаков. За жал, истите грешки се прават и врската станува токсична со текот на времето.

 

Емоционалната зависност од момче, девојка, сопруга или сопруг може да доведе до токсична врска во која ви треба таа личност да функционира секојдневно. Кодезависност е термин кој се користи за опишување на врска во која две лица со дисфункционални личности го создаваат и/или го истакнуваат најлошото еден во друг. Замислете дека сте во врска со некој што само прави да се чувствувате полошо за себе и за другите, но сепак не можете да излезете од таа врска поради различни причини. Ова е козависна врска и може да предизвика влошување на вашето ментално и физичко здравје.

Разбирање на козависната личност

Честопати, терминот козависен се користи за да се опише „потребна“ личност во врска. Иако ова може да биде точно во прилики, има многу повеќе да се биде козависен отколку едноставно да се биде „потребен“. Личноста која е зависна од друга индивидуа се жртвува во животот за да ја подобри благосостојбата, среќата и расположението на партнерот. Овие можат да бидат големи жртви во животот за да се зголеми среќата на другата личност.

 

Во исто време, поединецот што ги прави сите жртви не добива ништо за возврат од својот партнер. На крајот, личноста која е козависна има промена во расположението и среќата. Всушност, нивното расположение и среќа често се во директна корелација со целокупната благосостојба на нивниот партнер. Со текот на времето почнувате да го губите идентитетот и се што правите се врзува за партнерот. Вашиот идентитет е изгубен и вие го преземате идентитетот на вашиот партнер11.А. Crouts, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J020V14N01_08.

 

Козависните личности копнеат за одобрување од нивните партнери. Партнерот обично има доминантна личност. Тие обично добиваат чувство на задоволство поради контролирањето на нивниот партнер и напредуваат од потребата на зависната личност да биде околу нив.

Кои се знаците на козависно однесување?

Знаци на козависно однесување на една личност:

 

 • Тешкотии во донесувањето одлуки без совет од партнерот или другите
 • Тешкотии во комуникацијата со партнерот или пријателите
 • Тешкотии да ги изразат своите чувства
 • Тешкотии за започнување нови проекти без поддршка од пријателите, семејството, партнерот или другите
 • Чувство безвредно освен ако тоа не им е потребно на другите
 • Поседување опсесивна желба за одобрување од другите
 • Поседување ниска самодоверба или недостаток на доверба во себе
 • Поседување на нездрава зависност од семејството, пријателите и партнерот
 • Не можат да се грижат за себе
 • Избегнување на несогласувања со другите поради страв од неодобрување
 • Поседување опсесивна потреба за поддршка од другите
 • Се чувствувате беспомошно или ранливо кога ќе останете сами
 • Не поседуваат личен идентитет или интереси надвор од нивните партнери
 • Поседување претерано чувство на одговорност за постапките на друго лице
 • Правење екстремни жртви за туѓа среќа
 • Очајно барам друга врска веднаш по завршувањето на едната

 

Козависните особини на личноста може да доведат до нездрави односи со партнерот, пријателите и/или семејството. Ако поседувате една или повеќе од овие особини, тоа не значи дека сте заробени во козависна врска. Можете да направите позитивни промени во вашиот живот со тоа што ќе откриете како да престанете да бидете зависни и да оставите токсични врски.

Како да престанете да бидете козависни

За да откриете како да престанете да бидете зависни од другите, прво мора да сфатите дека сте во козависна врска. Ова започнува со разбирање на знаците на зависност од друга личност. Во романтична врска, едниот партнер е познат како овозможувач. на другите, прво мора да сфатите дека сте во козависна врска.

 

Ова започнува со разбирање на знаците на зависност од друга личност. Во романтична врска, едниот партнер е познат како овозможувач. Овозможувачот има емоционална или физичка потреба која е доста тешка. Другиот поединец во врската е козависната личност. Тие се подготвени да направат секакви жртви кои се неопходни за да ги задоволат потребите на партнерот. Личностите на парот ќе се испреплетат со текот на времето и повеќе не можат да функционираат независно.

 

Откако ќе препознаете дека сте во врска зависна, ќе треба да вложите време и напор за да ја надминете. Најдобар начин да се запре козависната врска е да се добие стручна помош од обучена личност која може да ви помогне да се одделите од менталното и физичкото уништување на врската. Ова е првиот чекор за надминување на козависната врска откако ќе сфатите дека имате проблем.

 

Добро обучен психолог може да ви ја обезбеди потребната помош за да ставите крај на нездравото однесување. Индивидуалните и групните тераписки сесии се одлични начини да се изразите себеси и да научите техники за надминување на поврзаноста. Можеби ќе побарате терапија за парови за длабоко да се нурнете во внатрешните работи на вашата врска.

 

За жал, овозможувачите можеби нема да сакаат да бараат терапија за парови бидејќи таа го осветлува нивното деструктивно однесување и желбата да земат од козависна личност без да вратат ништо. Терапевтот или советникот може да ги открие вашите чувства кои биле потиснати со текот на времето.

Какви опции имаат козависните поединци?

Козависните поединци имаат повеќе опции отколку само тераписки сесии. Всушност, може да побарате алтернатива за професионална помош, барем за почеток.

 

Како да престанете да бидете зависни, 9 стратегии вклучуваат:

 

 • Кратки периоди на одвојување од партнерот за да создадете независност
 • Воспоставете „време за мене“, започнете хоби или активност во која уживате
 • Не го фокусирајте животот на вашиот партнер
 • Поминете повеќе време со семејството или пријателите за да создадете круг за поддршка
 • Престанете да правите екстремни жртви за среќата на вашиот партнер
 • Поставете граници во вашата врска
 • Фокусирајте се на тоа како да престанете да бидете козависни
 • Правете работи што ве прават среќни дури и ако вашиот партнер не го одобрува
 • Не прифаќајте физичка или ментална злоупотреба од вашиот партнер
 • Земете третман за каква било злоупотреба на дрога и/или алкохол искусни вие или партнерот

 

Зависноста е форма на зависност. Вие сте зависни од тоа да му угодувате на вашиот партнер, пријатели или членови на семејството во зависна врска додека овозможувачот е зависник од задоволувањето на вашата потреба. Станувајќи свесни за вашата ситуација, можете да го надминете вашето козависно однесување и да имате поисполнет однос со другите. Подоброто разбирање на поврзаноста може да доведе до тоа да живеете и да функционирате во поздрава врска.

 

Претходно: Козависни односи

Следно: Третман за биполарно растројство на личноста

 • 1
  1.А. Crouts, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J020V14N01_08
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.