Козависни односи

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Разбирање на козависни односи

 

Терминот козависен едноставно значи нездрава психолошка врска во која едно лице овековечува туѓа зависност или штетно однесување.

 

Козависната врска има одреден степен на нездрава токсичност, каде што едно лице нема самодоволност или автономија. Важно е да се знае разликата помеѓу зависноста од друга личност, што може да биде позитивна и посакувана особина, и поврзаноста, која е штетна.

 

Едната или двете страни можат да бидат козависни. Козависната личност ќе ги занемари другите важни области од нивниот живот за да му угоди на партнерот. Нивната екстремна посветеност на оваа личност може да предизвика штета на: врските, кариерата и одговорностите

 

Следниве се неколку примери кои ја илустрираат разликата:

 

Зависни наспроти Козависни односи

 

Зависен Козависна
Двајца се потпираат еден на друг за поддршка и љубов. И двајцата наоѓаат вредност во врската. Козависната личност се чувствува бескорисна освен ако не е потребна и прави драстични жртви за овозможувачот. Козависниот е среќен само кога прави премногу жртви за својот партнер. Тие чувствуваат дека мора да му бидат потребни на оваа друга личност за да имаат каква било цел.

 

Двете страни ја прават својата врска приоритет, но можат да најдат радост во надворешни интереси, други пријатели и хоби.

 

Козависната личност се чувствува бескорисна освен ако не е потребна и прави драстични жртви за овозможувачот. Козависниот е среќен само кога прави премногу жртви за својот партнер. Тие чувствуваат дека мора да му бидат потребни на оваа друга личност за да имаат каква било цел.

 

И двајцата можат да ги изразат своите емоции и потреби и да најдат начини да ја направат врската корисна за двајцата.

 

Едно лице чувствува дека неговите желби и потреби се неважни и нема да ги изразат. Тие може да имаат тешкотии воопшто да ги препознаат сопствените чувства или потреби.

 

Предупредувачки знаци на козависни односи

 

Може да биде тешко да се направи разлика помеѓу личност која е козависна и личност која е премногу приврзана или многу опседната со друга личност, но сепак постојат некои предупредувачки знаци за козависна врска.

 

Лицето кое е козависно обично:

 

 • Не наоѓајте задоволство или среќа во животот надвор од тоа да правите работи за другата личност
 • Останете во врската дури и ако се свесни дека партнерот прави повредливи работи
 • Направете сè за да му угодите и да го задоволите нивниот овозможувач без разлика колкав е трошокот за нив самите
 • Чувствувајте постојана грижа за нивната врска поради нивната желба секогаш да ја прават другата личност среќна
 • Искористете ги сите нивни време и енергија за да му дадат на партнерот сè што ќе побара
 • Чувствувајте се виновни што размислуваат за себе во врската и нема да изразуваат никакви лични потреби или желби
 • Игнорирајте го нивниот сопствен морал или совест за да го правите она што го сака другиот

 

Други луѓе може да се обидат да разговараат со козависниот за нивните грижи. Но, дури и ако другите сугерираат дека личноста е премногу зависна, на личноста во козависна врска ќе му биде тешко да ја напушти врската11.I. Бејкон, Е. Мекеј, Ф. Рејнолдс и А. Мекинтајр, Живото искуство на Кодепенденцијата: интерпретативна феноменолошка анализа – Меѓународен весник за ментално здравје и зависност, СпрингерЛинк.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-018-9983-8. Козависната личност ќе почувствува екстремен конфликт околу одвојувањето од овозможувачот бидејќи нивниот сопствен идентитет е фокусиран на жртвување за другата личност.

 

Како се развива зависна врска

 

Нарушен родителски однос

 

Луѓето кои се козависни како возрасни често имале проблеми со емоционалното запоставување од детството и нивниот родителски однос како дете или тинејџер. Можеби биле научени дека нивните потреби се помалку важни од потребите на нивните родители или дека воопшто не се важни. Во овој тип на семејства, детето може да се научи да се фокусира на потребите на родителите и никогаш да не мисли на себе.

 

Сиромашните родители можат да ги учат своите деца дека децата се себични или алчни ако сакаат нешто за себе. Како резултат на тоа, детето учи да ги игнорира сопствените потреби и секогаш размислува само за тоа што може да направи за другите. Во овие ситуации, еден од родителите може да има проблем со зависност од алкохол или дрога или недостаток на зрелост и емоционален развој, што резултира со нивни егоцентрични потреби.

 

Навредлива семејна динамика

 

Децата учат да ги потиснуваат своите чувства како одбранбен механизам против болката од злоупотреба. Како возрасен, ова научено однесување резултира со грижа само за туѓите чувства и непризнавање на сопствените потреби. Понекогаш личноста која е злоупотребена ќе бара навредливи врски подоцна, бидејќи тие се запознаени само со овој тип на врска. Ова често се манифестира во козависна врска.

 

Живеење со ментално или физички болен член на семејството

 

Зависноста може да произлезе и од грижата за лице кое е хронично болно. Да се ​​биде во улога на негувател, особено на млада возраст, може да резултира младиот човек да ги запостави сопствените потреби и да развие навика само да им помага на другите. Многу луѓе кои живеат со болен член на семејството не развиваат козависност. Но, тоа може да се случи во овие типови на семејни средини, особено ако родителот или примарниот старател во семејството ги прикажува дисфункционалните однесувања наведени погоре.

Надминете ги козависните односи

 

Идентификувајте го моделот во вашиот живот

 

Откако ќе разберете како всушност изгледа поврзаноста, направете чекор наназад и обидете се да ги идентификувате повторливите обрасци во вашите сегашни и минати врски. Козависните луѓе имаат тенденција да се потпираат на потврдување од другите наместо на самопотврдување. Овие склоности кон самопожртвуваност може да ви помогнат да се чувствувате поблиски со вашиот партнер. Кога не правите работи за нив, може да се чувствувате бесцелно, непријатно или да доживеете пониска самодоверба.

 

Вежбајте здрава љубов во зависни врски

 

Не секоја нездрава врска е козависна, но сите козависни врски се дефинитивно нездрави. Ова не значи дека козависните односи се осудени на пропаст. Само ќе треба малку работа за да се вратат работите на вистинскиот пат. Еден од првите чекори во тоа е едноставно учење како изгледа здрава, некозависна врска22.H. Смит, Зависност на членовите на семејството на зависник од алкохол, Кодексација на членовите на семејството на зависник од алкохол – ScienceDirect.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042814032777.

 

Поставете граници во козависните односи

 

Границата е граница што ја поставувате за нешто што не ви е удобно. Можеби сте толку навикнати да им правите удобност на другите што ќе ви биде тешко да ги земете предвид вашите сопствени граници. Можеби ќе треба малку вежбање пред да можете цврсто и постојано да ги почитувате сопствените граници.

 

Обезбедете здрава поддршка во козависните односи

 

Нема ништо лошо во тоа да сакате да му помогнете на партнерот, но постојат начини да го направите тоа без да ги жртвувате сопствените потреби. Запомнете, можете да покажете љубов кон вашиот партнер со тоа што ќе поминете време со него и ќе бидете тука за него без да се обидувате да управувате или да го насочите неговото однесување. Партнерите треба да се ценат едни со други поради тоа што се, а не она што го прават еден за друг.

 

Идентификувајте ги вашите сопствени потреби

 

Козависните обрасци често започнуваат во детството. Можеби помина долго време откако сте престанале да размислувате за сопствените потреби и желби. Запрашајте се што сакате од животот, независно од туѓите желби. Дали сакате врска? Обидете се да пишувате дневник за што и да постават овие прашања. Пробувањето нови активности може да помогне. Ако не сте сигурни во што уживате, пробајте работи што ве интересираат. Можеби ќе откриете дека имате талент или вештина за која никогаш не сте знаеле33.LA Aristizábal, општествени науки | Бесплатен целосен текст | Козависност во односите на парови затворени жени | HTML, MDPI.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.mdpi.com/2076-0760/9/11/189/htm.

 

Размислете за терапија за козависни односи

 

Козависните особини можат да станат толку вкоренети во личноста и однесувањето што можеби ќе ви биде тешко да ги препознаете сами. Дури и кога ќе ги забележите, козависноста може да биде тешко да се надмине соло.

 

Ако работите на надминување на поврзаноста, препорачуваме да побарате помош од терапевт кој има искуство да работи со закрепнување од овој комплициран проблем, како што е терапевт за семејни системи.

 

Претходно: Социопат наспроти психопат

Следно: Како да престанете да бидете зависни

 • 1
  1.I. Бејкон, Е. Мекеј, Ф. Рејнолдс и А. Мекинтајр, Живото искуство на Кодепенденцијата: интерпретативна феноменолошка анализа – Меѓународен весник за ментално здравје и зависност, СпрингерЛинк.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-018-9983-8
 • 2
  2.H. Смит, Зависност на членовите на семејството на зависник од алкохол, Кодексација на членовите на семејството на зависник од алкохол – ScienceDirect.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042814032777
 • 3
  3.LA Aristizábal, општествени науки | Бесплатен целосен текст | Козависност во односите на парови затворени жени | HTML, MDPI.; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.mdpi.com/2076-0760/9/11/189/htm
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.