Невроза

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

[popup_anything id="15369"]

Што треба да знаете за неврозата

 

Неврозата е комбинација од анксиозност, опсесивно размислување, вознемиреност и специфично ниво на дисфункција при завршување на секојдневните задачи. Неврозата доведува до невротично однесување на поединецот. Со текот на годините, значењето на неврозата е променето.

 

Едно време, неврозата беше секоја ментална болест која не беше психоза. Во денешно време, неврозата се смета за особина на личноста. Терминот невроза се користи редовно овие денови. Затоа, од витално значење е да се разберат причините, симптомите, третманот и историјата на проблемот со менталното здравје.

 

Дефиниција за невроза

 

Неврозата е термин што го користат психолозите и психијатрите за да се однесуваат на вознемирени чувства, симптоми и однесувања. Во меѓувреме, некои лекари користат невроза за да опишат спектар на ментални болести, освен психотични нарушувања.

 

Невротичното лице има проблеми поврзани со тоа што е загрижувачка личност или премногу размислува и нема ментално растројство. Ако лицето со невроза не е во состојба да ги третира своите проблеми и се сврти кон нездрави механизми за справување, подоцна може да доживее анксиозно растројство.

 

Невроза нарушувања што може да ги доживее поединецот вклучуваат:

 

 • Раздвојување анксиозно растројство
 • Генерализирано растројство на анксиозност
 • Специфична фобија од анксиозност
 • Нарушување на социјалното вознемирување
 • Панично растројство
 • Нарушување на паничен напад
 • Анксиозно растројство предизвикано од супстанции и/или лекови

Која е разликата помеѓу неврозата и невротизмот?

 

Неврозата и невротизмот се различни прашања. Неврозата е сложена и има повеќе причини и симптоми. Главната разлика помеѓу двете нарушувања на менталното здравје е дека неврозата е проблем кој вклучува анксиозност и опсесивни мисли.

 

Невротичноста е особина на личноста и не го прикажува истото негативно влијание врз секојдневниот живот на поединци кои страдаат од анксиозна состојба. Современите психолози не го користат терминот невроза поради тоа што е застарен збор.

 

Поединците со невротични личности веројатно ќе пушат, злоупотребуваат алкохол и консумираат дрога. Тие, исто така, може да покажат нарушувања во исхраната, да немаат мрежи за социјална поддршка и да доживеат развод.

 

Неврозата е класа на функционални ментални нарушувања кои вклучуваат хроничен стрес, но ниту заблуди ниту халуцинации. Терминот повеќе не се користи од страна на професионалната психијатриска заедница во Соединетите Држави, бидејќи беше елиминиран од Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ) во 1980 година со објавувањето на DSM III. Сепак, сè уште се користи во ICD-10 Поглавје V F40–48.

 

Неврозата не треба да се помеша со психоза, која се однесува на губење на допир со реалноста. Ниту, пак, треба да се помеша со невротичност, основна особина на личноста предложена во теоријата за особини на личноста на Големите пет.

 

Невроза наспроти психоза

 

Додека неврозата се однесува на внатрешните борби и ментални и физички нарушувања, психозата е главно растројство на личноста означено со груби ментални и емоционални нарушувања. Неврозата е благо ментално растројство, а психозата се однесува на „лудост“ или „лудило“. Ако имате невроза, вашите симптоми може да се поврзани со основно ментално растројство, но вие можете да се грижите за себе. Ако доживувате психоза, вашето однесување е непредвидливо и одвоено од реалноста што го отежнува грижата за себе.

 

Трансферна невроза

 

Трансферна невроза е термин што Зигмунд Фројд го ​​воведе во 1914 година за да опише „цела серија психолошки искуства не како што припаѓаат на минатото, туку како што се однесуваат на личноста на аналитичарот во сегашниот момент“. Кога се развива преносната невроза, односот со терапевтот станува најважен за пациентот, кој насочува силни инфантилни чувства и конфликти кон терапевтот, на пр. пациентот може да реагира како аналитичарот да е неговиот/нејзиниот татко.

Причини и симптоми на невроза

 

Две од причините за невроза се генетиката и околината. Сепак, постојат некои други причини и симптоми кои водат до нарушување на менталното здравје. Ако се плашите дека сте развиле невроза, тогаш има неколку работи на кои треба да внимавате. За да одредите дали имате невроза, одлучете дали сте ги доживеале следните причини и симптоми:

 

 • Анксиозност и страв
 • Прекумерна грижа и вина
 • Фокусирајте се на повеќе негативни емоции и реакции
 • Раздразливост и лутина
 • Ниска самодоверба и самосвест
 • Лоша реакција на стрес фактори
 • Верувањето дека секојдневните ситуации се заканувачки
 • Депресија
 • Емоционална нестабилност

 

Можеби сте загрижени дека некој пријател или член на семејството има невроза. Еве неколку работи на кои треба да внимавате:

 

 • Редовно има потреба од уверување и валидација
 • Премногу зависни од другите
 • Козависни во односите
 • Известување на нивното незадоволство или стрес на другите
 • Конфликти со другите поради недостаток на емоционална отпорност
 • Недостаток на способност за отскокнување
 • Перфекционистички тенденции и опседнатост да ги исправиме работите
 • Летање од рачката за време на сериозни разговори

 

Иако овие причини и симптоми се редовни примери за тоа што го доживуваат луѓето со невроза, само затоа што покажувате еден или повеќе од проблемите не значи дека сте невротични. За да одредите дали страдате од невроза, важно е да разговарате со професионалец за ментално здравје.

Видови невроза

 

Неврозата доаѓа во различни форми. Едно лице не може да страда од ист тип на невроза како друго лице.

 

Видовите на невроза вклучуваат:

 

 • Вознемирената невроза е екстремна форма на анксиозност. Поединци со вознемирена невроза ќе покажат напади на паника, треперење и потење.
 • Депресивната невроза се состои од постојана и длабока тага во комбинација со губење интерес за хоби и активности.
 • Опсесивно-компулсивната невроза се карактеризира со наметливи мисли, однесувања и/или ментални акти кои се повторуваат. Овие навики можат да предизвикаат вознемиреност бидејќи се повторуваат постојано.
 • Војната или борбената невроза е позната и како посттрауматско стресно нарушување. Тоа вклучува прекумерен стрес и неможност да функционира со секојдневниот живот. Воената невроза се јавува по трауматски настани.

 

Дијагноза на невроза

 

Здравствените работници во моментов не поставуваат дијагнози на невроза. Симптомите што личат на невроза се сместени во категоријата на анксиозност и депресивни нарушувања.

 

Професионалците за ментално здравје дијагностицираат невротичност со помош на тестови на личноста. Резултатот што го добива лицето на тестот за личност им овозможува на професионалците за ментално здравје да го разберат влијанието на невротизмот. Поединецот може да постигне низок, среден или висок резултат на тестот за личност за невротичност.

 

Нискиот резултат значи дека личноста е емотивно стабилна. Тие се способни да се справат со стресот со повеќе успеси отколку поединците кои постигнале високи резултати на тестовите за личност.

 

Третмани за невроза

 

Лицето со дијагноза на невроза ќе добие стандардна психолошка нега за лекување. Третманот може да вклучува психотерапија, психоактивни лекови и вежби за релаксација. Вежбите за релаксација може да вклучуваат задачи за длабоко дишење.

 

Поединци може да подлежат на третман за невроза, како што е когнитивна бихејвиорална терапија. Професионалци за ментално здравје може да препишат креативни терапии. Креативните терапии може да вклучуваат уметничка терапија или музикотерапија. Тие се користат за лекување на ментални нарушувања слични на невроза.

 

Нарушувањата на личноста не можат да се излечат по природен пат. Добрата вест е дека неврозата може да се третира природно. Штом некој ќе сфати што ги предизвикува нивните проблеми, може многу подобро да управува со нив. Невротичното однесување може да се намали.

 

Постои силна врска помеѓу исхраната на една личност и менталното здравје. Серотонин се произведува во гастроинтестиналниот тракт. Серотонинот е критичен во емоциите. За да се подобри производството на серотонин, едно лице може да додаде повеќе свежа храна во својата исхрана. Додавањето шарена храна во секојдневните оброци може да го подобри менталното здравје. Поединец кој страда од невроза може да се консултира со диететичар за да ја подобри својата исхрана. Покрај тоа, ограничувањето на внесот на алкохол и кофеин може да направи голема разлика во симптомите.

 

Само затоа што некое лице покажува невротично однесување не значи дека има проблем. Невротичните тенденции не значат дека поединецот има нарушување на менталното здравје. Меѓутоа, ако неврозата или невротичните тенденции почнуваат да го заземаат животот на една личност, тогаш тие треба да побараат помош од давател на ментално здравје. Раното решавање на прашања и однесувања може да ги ограничи нивните влијанија подоцна во животот. Постои достапен третман за лица кои страдаат од невроза и начини за управување со симптомите.

 

Претходно: Хистрионско растројство на личноста

Следна: Страв од преполни места

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .