Разбирање на зависноста од хероин

Зависност од хероин

Хероинот добива многу негативен печат, и тоа со добра причина. Употребата на хероин дури и еднаш може да биде многу опасна, а кога зависноста не се лекува, речиси сигурно ќе доведе до влошување на квалитетот на животот и често - смрт. Третманот за зависност од хероин е многу тежок за зависникот, но ќе му овозможи да живее здрав, среќен и нормален живот.

 

За хероинот

 

Хероинот е високо зависност супстанција позната во медицински термини како диаморфин. Тој е класифициран како опијат, група на супстанции која вклучува кодеин, морфин, фентанил, оксикодон и хидрокодон. Секоја од овие супстанции може да ја користат лекарите за да ја ублажат силната болка, но исто така најчесто се злоупотребуваат (кога се препишуваат) и се злоупотребуваат (кога се добиваат незаконски).

 

Хероинот се произведува од растение афион и вообичаено е познат по имиња вклучувајќи наркотик, шмек и ѓубре. Доаѓа во форма на прав или „црн катран“ и обично се инјектира, иако понекогаш се шмрка, пуши или шмрка. Хероинот често може да се „пресече“ со други супстанции во прав или за да се зголеми обемот на продажба или да се подобрат ефектите.

 

Употребата на хероин стана епидемија во САД, при што и употребата и смртните случаи од хероин значително се зголемија во последните две децении.

Колку предизвикува зависност хероинот?

 

Хероинот е класифициран како супстанција од Распоред I од Агенцијата за борба против дрога (DEA) во САД, што значи дека има висок потенцијал за злоупотреба. Општо прифатено е како една од достапните супстанции кои создаваат најмногу зависност и најштетна за неговите корисници.

 

Кога се користи, хероинот брзо патува до вашиот мозок и делува на опиоидните рецептори. На корисникот му дава чувство на еуфорија неколку минути проследено со поспаност, смиреност и чувство на одвоеност од светот помеѓу 1-5 часа. Првиот „хит“ на хероин бара само мала доза и често предизвикува повраќање кај новите корисници.

 

Бидејќи секоја употреба на хероин ги таргетира мозочните „центри за задоволство“, често е проследена со повторена употреба. Секој пат кога користите хероин, вашето тело се навикнува на него и почнувате да развивате толеранција - што значи дека со секоја употреба мора да земате поголема количина за да го добиете истиот ефект.

 

Хероинот брзо станува зависност бидејќи повторената употреба ја менува хемијата на вашиот мозок - што значи дека почнувате да копнеете за хероин и станувате преокупирани со него. Колку подолго ова трае, толку е посилна желбата, до точка каде што може постојано да губите интерес за било што друго освен за употреба на хероин. Зависноста од супстанции може да се дефинира како принуда да се користи супстанција, и покрај негативните последици по здравјето и начинот на живот на зависникот.

 

Зависноста од хероин може да го натера зависното лице на огромни должини за да го добие следниот хит на хероин, вклучувајќи лажење, крадење и други недозволени активности. Ова не е секогаш случај – зависноста од хероин може да влијае на секој што ќе почне да ја злоупотребува, од успешни милионери до најобесправените во нашето општество.

 

Откако телото ќе изгради толеранција кон хероин, зависното лице почнува да чувствува симптоми на повлекување кога не користело хероин шест до дванаесет часа.

Симптомите на повлекување вклучуваат:

 

 • Агитација
 • Дијареа и повраќање
 • Болки во телото
 • Несоница
 • Чувство на студ и треперење

 

Овие симптоми на повлекување често се многу тешки и понекогаш можат да станат опасни по живот. Постојат неколку знаци и симптоми на кои треба да внимавате доколку сте загрижени дека некој станува зависен од хероин.

 

Симптомите на зависност од хероин вклучуваат:

 

 • Принуда за употреба на хероин
 • Чувство на неспособност да запре
 • Значително губење на тежината
 • Замор и слаба енергија
 • Красти на кожата, модринки или траги од игла
 • Возени очи и течење на носот
 • Поминуваат помалку време на нивните интереси или со најблиските
 • Тајност и срам околу нивната употреба на дрога
 • Проблеми со парите

Краткорочни опасности од хероинот

 

Употребата на хероин дури и еднаш може да биде сериозен ризик за вашето здравје. Хероинот понекогаш се сече со опасни материи како што е фентанил, а толеранцијата на телото кон хероин е многу ниска доколку никогаш претходно не сте го користеле. Двете сценарија може да доведат до смрт од предозирање, што е секогаш ризик дури и кога сте користеле хероин подолго време.

 

Предозирање се случува кога опиоидните рецептори на вашето тело се преоптоварени. Рецепторите за дишење во вашиот мозок се засегнати и почнувате да дишете бавно, понекогаш целосно престанувате. Како што вашето тело станува гладно од кислород, вашите усни и прсти стануваат сини, а вашата кожа бледа и влажна. Може да страдате од трајно оштетување на мозокот ако нивото на кислород остане ниско, и на крајот може да умрете од недостаток на кислород.

 

Бидејќи предозирањето е толку вообичаено кај зависниците од хероин, во многу области може да добиете а самоинјектор на налоксон (познат како Наркан) за пријател или близок да го користите ако се предозирате. Ова делува веднаш за да ги промени ефектите врз вашите опиоидни рецептори, помагајќи ви да почнете повторно да дишете. Меѓутоа, откако ќе се користи, веднаш мора да се повика брза помош. Ефектот на Наркан може да трае помалку од еден час, а кога ќе помине ќе почнете повторно да се предозирате.

 

Хероинот е особено опасен кога се комбинира со други лекови, како на пр кокаин, алкохол, бензодиазепини и метадон.

Долгорочни ефекти од употребата на хероин

 

На долг рок, употребата на хероин може да биде погубна за вашето тело.

 

Директните ефекти од долготрајната употреба на хероин вклучуваат:

 

 • Болести на срцето и белите дробови
 • Колапсирани вени
 • Инфекции и апсцеси на местата на инјектирање
 • Ендокардитис (тешка за лекување инфекција на срцевиот залисток)
 • Инфекција која се пренесува преку крв како што се ХИВ и хепатитис Ц од споделување на игли
 • Оштетување на мозокот, црниот дроб и бубрезите
 • Хронично крварење од „псевдоаневризми“ на местата на инјектирање

 

Не само што хероинот предизвикува директно оштетување на вашето тело, туку може да предизвика и индиректни ефекти поради ефектите од зависност и повлекување. Хероинот е толку зависен што може да ве натера да дадете приоритет на употребата на хероин пред сè друго во вашиот живот.

 

Индиректните ефекти може да вклучуваат:

 

 

 • Игнорирање на веќе постоечки или нови медицински состојби
 • Одбивање прием во болница бидејќи ќе го изгубите пристапот до хероин
 • Лошата исхрана доведува до сериозни недостатоци на витамини
 • Лошо здравје на забите и лична хигиена
 • менталното здравје услови
 • Одвојување од семејството и пријателите
 • Губење на сите ваши хоби и интереси
 • Губење на работата, домот и идентитетот

Третман за зависност од хероин

 

Зависноста од хероин може да биде неверојатно огромна. Желбите се интензивни, повлекувањата неподносливи и можеби се чувствувате како никогаш да не се опоравите. Можеби гледате како пријател или близок полека го губи животот поради хероин или чувствувате очај додека вашиот живот е заземен.

 

Добрата вест е дека зависноста од хероин може да се лекува, а зависникот може да продолжи живеат здрав и среќен живот. Изборот на третманот зависи од тоа колку е тешка зависноста од хероин и колку се сериозни симптомите на повлекување. Првиот чекор за повеќето е да признаат дека имаат проблем и да прашаат некого - некој близок, здравствен работник или центар за рехабилитација - за помош.

 

За повеќето луѓе, одењето „ладна мисирка“ од хероин е опасно и неверојатно непријатно, и во некои случаи може да биде опасна по живот. Третманот со хероин обично започнува со детоксикација за повлекување со помош на лекови во центар за рехабилитација (рехабилитација). Некои објекти, исто така, нудат медицински потпомогната брза детоксикација.

 

Лекови како што се бупренорфин (субоксон), метадон и се администрираат налтрексон во период од 5-10 дена, намалувајќи го секој ден. Овие лековите делуваат слично како хероинот и го отстрануваат одвикнувањето симптоми, но полесно се намалуваат и имаат помалку опасни ефекти. Третманот со помош на лекови се презема во центар за рехабилитација за да се овозможи медицински надзор.

 

За време на престојот во центар за рехабилитација, може да ви бидат понудени и:

 

 

Програмите од 12 чекори, како што е Анонимниот наркотици, се многу корисни за зависникот што се опоравува. Овие групи за дружење обезбедуваат поддршка од врсници од луѓе кои поминале низ слично патување во нивниот живот и можат да обезбедат простор без проценка за да ја раскажете вашата приказна или да побарате совет.

 

Заклучок

 

Зависноста од хероин е многу зависна и опасна супстанција. Тоа може да стане сериозно штетно за вашето здравје и за вашиот живот воопшто ако станете зависни. Првиот чекор до закрепнување од зависноста од хероин е да побарате помош. Центрите за рехабилитација како што е Бока Рекавери нудат детоксикација преку третман на повлекување со помош на лекови, како и да ви обезбеди сè што ви треба за да започнете и да го одржите вашето закрепнување од зависноста од хероин.

 

Центар за зависности

Центар за зависности

Разбирање на зависноста

Зависност: Непријатната вистина

Зависност од Xanax

Разбирање на зависноста од Xanax

Зависност од пукнатини и третман

Разбирање на зависноста од крек

Зависност од хероин

Разбирање на зависноста од хероин

Зависност од фентанил

Зависност од фентанил

Зависност од Викодин

Разбирање на зависноста од Викодин

Зависност од OxyContin

Зависност од оксиконтин

Зависност од тразодон

Зависност од тразодон

Зависност од кодеин

Зависност од кодеин

Зависност од кокаин

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Вкрстена зависност

Вкрстена зависност - скриена опасност од закрепнување од зависност

Зависност од Вивитрол

Зависност од Вивитрол

Зависност од пропофол

Зависност и злоупотреба од пропофол

Зависност од габапентин

Зависност од габапентин

Зависност од Wellbutrin

шмркање Wellbutrin

Зависност од декседрин

Зависност и третман од декседрин

Зависност од антидепресиви

Зависност од антидепресиви

Зависност од Адерал

Долгорочни ефекти на Adderall

ДНК тест за зависност

ДНК тест за зависност

Зависност од рум

Зависност од рум

коцкање цигара

Лудопатија

Зависност од адреналин

Зависност од адреналин

Зависност од алкохол

Дефиниција за алкохоличар

Наука за зависности

Разбирање на науката за зависноста

Зависност од плевел

Како да престанете да пушите трева

Зависност од шеќер

Зависност од шеќер - Дали сум зависен од шеќер?

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Розова зависност од дрога

Розова дрога

Уметничка терапија за зависност

Разбирање на уметничка терапија за зависност

Зависност од лажење

Зависност од лажење

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем?

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем

Филмови за зависноста

Филмови за зависноста

Зависник од пари

Зависник од пари

Зависност од шопинг

Зависност од шопинг