Разбирање на биполарното растројство

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Разбирање на граничното растројство на личноста (БПД)

Биполарното растројство е ментална болест која се карактеризира со екстремни промени во расположението. Поединците кои страдаат од биполарно растројство може да доживеат крајни издигнувања и огромни падови. Заболените може да доживеат манија, што е симптом опишан како екстремно покачено расположение11.MW Jann, Дијагноза и третман на биполарни нарушувања кај возрасни: Преглед на доказите за фармаколошки третмани – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296286/. Заболените од биполарно растројство може да доживеат епизоди на депресија кои ги оставаат многу ниски и се чувствуваат неспособни да ја надминат.

 

Поединците кои страдаат од биполарно, исто така познато како биполарна болест, може да се борат да се справат со секојдневниот живот. Задачите на работа, училиште или одржување на пријателства и/или романтични врски може да бидат невозможни. Иако не постои лек за биполарната болест, постојат третмани достапни за оние кои страдаат од ова нарушување. Опциите за третман ви овозможуваат да управувате со симптомите на нарушувањето и да живеете што е можно понормален живот.

Факти за биполарно растројство

Околу 2.8% од возрасните Американци страдаат од биполарно растројство22.MG Carta, O. Sorbello, MF Moro, KM Bhat, E. Demelia, A. Serra, G. Mura, F. Sancassiani, M. Piga и L. Demelia, Биполарни нарушувања и Вилсонова болест – BMC Psychiatry, BioMed Central .; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-12-52. Тоа не е толку ретко како што може да изгледа. На околу 5 милиони луѓе всушност им е дијагностициран. Во просек, луѓето почнуваат да покажуваат симптоми на биполарно растројство околу 25-годишна возраст.

 

Депресијата на биполарното растројство трае минимум две недели. Поединецот може да доживее манична епизода неколку дена или недели одеднаш. Заболениот може да доживее повеќе епизоди на промена на расположението во текот на годината. Не сите луѓе на кои им е дијагностицирана биполарна болест ќе доживеат повеќе епизоди на промена на расположението. Можеби имаат само ретки промени во расположението.

Кои се симптомите на биполарното растројство?

Едно лице ќе доживее три главни симптоми кога станува збор за биполарно растројство. Трите специфични симптоми се манија, хипоманија и депресија. Лицето кое страда од манија може да почувствува емоционални издигнувања. Тие можат да доживеат возбуда, еуфорија, импулсивност и да бидат полни со енергија.

 

Епизодата на манија може да предизвика личноста да се вклучи во некои многу ризични однесувања, вклучително и финансиски трошења, незаштитен сексуален однос и употреба на дрога.

 

Хипоманијата по карактеристики е блиска до манијата. Таа е класифицирана како не толку тешка како манија. Додека манијата може да создаде проблеми во животот на една личност, хипоманијата може да не резултира со проблеми на училиште, на работа или во односите. Лицето кое страда од хипоманија сè уште може да доживее забележителни промени во расположението.

 

Луѓето со биполарно растројство доживуваат депресија со следните воздишки:

 

 • Длабоки или силни напади на тага
 • Безнадежност
 • Загуба или недостаток на енергија
 • Незаинтересираност за активности во кои личноста претходно уживала
 • Продолжени периоди на малку или премногу сон
 • Мисли на самоубиство

 

Биполарното растројство се карактеризира со сложени и разновидни симптоми. Ова го прави тешко да се дијагностицира биполарното растројство.

Симптоми на биполарно растројство кај жени

Биполарното растројство не ги дискриминира мажите и жените. Поединците од двата пола страдаат од биполарно растројство во еднаков број. Главните симптоми се разликуваат помеѓу мажите и жените.

 

Жените кои имаат биполарно растројство може да страдаат од следниве симптоми:

 

 • Дијагностициран таму 20-ти или 30-ти
 • Може да доживее поблаги епизоди на манија
 • Страдајте од повеќе епизоди на депресија отколку од манични епизоди
 • Искусете брзо возење велосипед, што е четири или повеќе епизоди на манија и депресија во една година
 • Страдајте од други состојби како што се дебелина, анксиозно растројство, мигрена и болести на тироидната жлезда
 • Поседуваат поголем ризик од нарушување на употребата на алкохол

 

Во споредба со мажите, жените можат да доживеат повеќе рецидиви на биполарно растројство. Се верува дека хормоналните промени како што се бременост, менопауза и менструација предизвикуваат промени што ги доживуваат жените.

Симптоми на биполарно растројство кај мажи

Мажите можат да доживеат различни симптоми од жените. Овие симптоми не мора да бидат потешки или помалку сериозни. Тие се само различни.

 

Биполарните симптоми кои ги доживуваат мажите вклучуваат:

 

 • Дијагностицирани порано во животот од жените
 • Имајте посилни, потешки епизоди
 • Искусете посилни епизоди на манија
 • Може да се бори со проблеми со злоупотреба на супстанции
 • Дејствувајте за време на епизоди на манија

 

Едно од најголемите проблеми со кои се соочуваат мажите во споредба со жените е тоа што не бараат помош кога е потребна. Жените се со поголема веројатност да добијат медицинска помош. За жал, мажите може да се свртат кон самоубиство наместо медицинска помош.

Причини за биполарно растројство

Иако биполарното растројство е вообичаено прашање за менталното здравје што го доживуваат околу 5 милиони Американци, сепак е малку мистерија. Лекарите и истражувачите продолжуваат да истражуваат што го предизвикува. Тие, исто така, сè уште истражуваат како се развива кај одредени поединци, а не кај други луѓе.

 

Причините за биполарно растројство вклучуваат:

 

 • Генетика - родителите може да пренесат биполарно растројство на своите деца. Поединецот има поголема веројатност да развие состојба на ментално здравје ако нивните родители или браќа и сестри исто така страдаат од тоа. Иако на вашите родители можеби им било дијагностицирано биполарно растројство, тоа не значи дека ќе го развиете.
 • Мозок - структурата на мозокот може да влијае на вашите ризици за нарушување. Абнормалностите во вашиот мозок може да го зголемат ризикот од развој на болеста.
 • Фактори на животната средина – Околината во која живеете и ја доживувате може да ве направи подложни на развој на биполарна болест. Надворешните фактори придонесуваат за нарушувањето и не се само вашиот ум и тело кои влијаат на развојот на истиот. Факторите на животната средина вклучуваат високи нивоа на стрес, трауматски искуства и болест.

 

Поединците кои развиваат биполарно типично страдаат од комбинација на фактори, а не само од еден специфичен фактор.

Тестови за биполарно растројство на личноста

Лекарите ќе направат повеќе тестови за да утврдат дали поседувате нарушување на менталното здравје. Само еден резултат од тестот не покажува дали имате биполарно растројство или не.

 

Тестовите за биполарно вклучуваат:

 

 • Целосен физички преглед во кој се земаат тестови на крв и/или урина.
 • Ќе се изврши целосна проценка на менталното здравје во која ќе бидете упатени кај професионалец за ментално здравје. Психолог или психијатар ќе бара знаци на биполарно растројство за време на проценката на менталното здравје.
 • Можеби ќе ви биде побарано да водите дневник за расположение. Ќе ги следите вашите чувства и расположенија за да му дадете на вашиот лекар појасна слика за вашите чувства и кога ќе се појават.
 • Вашиот лекар ќе користи листа на критериуми утврдени во Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ) за да потврди каква било дијагноза.

 

Биполарното растројство не може да се излечи, но може да се контролира преку различни третмани како што се лекови, психотерапија и промени во животниот стил. Овие третмани им овозможуваат на поединците да живеат понормален живот.

 

Претходно: Третман за биполарно растројство

Следно: БПД наспроти биполарно

 • 1
  1.MW Jann, Дијагноза и третман на биполарни нарушувања кај возрасни: Преглед на доказите за фармаколошки третмани – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296286/
 • 2
  2.MG Carta, O. Sorbello, MF Moro, KM Bhat, E. Demelia, A. Serra, G. Mura, F. Sancassiani, M. Piga и L. Demelia, Биполарни нарушувања и Вилсонова болест – BMC Psychiatry, BioMed Central .; Преземено на 10 октомври 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-12-52
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.