Дали мојот партнер е психопат?

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дали мојот партнер е психопат?

Терминот психопат често се фрла наоколу, но неговата вообичаена употреба за опишување на одредени луѓе дозволи зборот да изгуби голем дел од своето значење. Зборот „психопат“ го користат професионалците за ментално здравје за да опишат личност која е неемоционална, бесчувствителна и морално корумпирана.

 

Психопатот не е официјална дијагноза во заедницата за ментално здравје. Терминот најчесто се користи во правни и клинички услови. Можеби сте запознаени со терминот „психопат“ од телевизија, филмови и книги за криминал од вистинскиот живот, каде што често се злоупотребува.

 

Дефинирање на „психопат“

 

Првично, зборот „психопат“ се користел за да се опише личност која е манипулативна, измамничка и негрижа. Терминот за опишување на тие три особини подоцна беше променет во „социопат“. Ова беше направено бидејќи социопат го опфаќа фактот дека овие лица се надвор да му наштетат на општеството. Со текот на годините, истражувачите почнаа уште еднаш да го користат терминот „психопат“.

 

Многу пати, „психопат“ и „социопат“ се користат наизменично. Треба да се напомене дека „социопат“ опишува личност со асоцијални тенденции и е под влијание на социјалните или еколошките фактори. Се верува дека психопатските особини се повеќе вродени кај луѓето. На крајот, и негенетските и генетските прашања веројатно играат улога во обликувањето на асоцијалните особини на една личност.

 

Денес, многу луѓе кои се етикетирани како психопат најверојатно ќе бидат дијагностицирани дека страдаат од асоцијално растројство на личноста. Антисоцијалното растројство на личноста е пошироко прашање за менталното здравје и се користи за да се опише личност која рутински дејствува и ги прекршува дефинираните правила. Сепак, само мал број луѓе кои страдаат од асоцијално растројство на личноста всушност се сметаат за психопати.

 

Лицето кое покажува психопатско однесување варира од поединец до друг. Некои психопати се сексуални престапници и/или убијци. Други психопати всушност може да бидат успешни деловни луѓе или лидери.

 

Нарцис против психопат

 

Нарцисоидно растројство на личноста - еден од неколкуте видови на растројства на личноста - е ментална состојба во која луѓето имаат надуено чувство за сопствената важност, длабока потреба за прекумерно внимание и восхит, проблематични односи и недостаток на емпатија за другите11.Б. Смит, Прелистајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14789949.2014.943798. Нарцисите често се етикетирани како психопати и точно е дека на крајниот крај на скалата нарцисистите, социопатот и психопатот се многу слични.

 

Карактеристиките на нарцисистите се:

 

 • Грандиозност. Претерано чувство на самобитност
 • Прекумерна потреба за восхит
 • Површни и експлоататорски односи
 • Недостаток на емпатија
 • Нарушување на идентитетот
 • Тешкотии со приврзаност и зависност
 • Хронични чувства на празнина и досада
 • Ранливост на животни транзиции
 • Опасно кога се обидувате да заминете

 

Карактеристики на психопат

 

Можеби е тешко да се направи разлика помеѓу луѓе кои се психопати и поединци кои поседуваат психопатски особини. Мора да се направи разлика помеѓу двете. Може да покажете бројни психопатски особини, но не и да бидете психопат.

 

Личност со психопатски особини може да не се впушта во психопатско однесување. Само лице со психопатски особини и асоцијално однесување се смета за психопат од современите професионалци за ментално здравје.

 

Карактеристиките што ги покажува психопат се:

 

 • Асоцијално однесување
 • Нарцизмот
 • Површен шарм
 • Импулсивност
 • Бесмислени, неемоционални чувства
 • Недостаток на вина
 • Недостаток на емпатија

 

Ако покажете некоја од овие особини, не плашете се. Истражувањето покажа дека над 25% од популацијата поседува една или повеќе психопатски особини. Сепак, помалку од 1.0% од населението се вклопува во дефиницијата за психопат.

 

Список за проверка на психопатија

 

Со користење на списокот за проверка од 20 ставки за психопатија на зајаците, лекарот за ментално здравје може да утврди дали некое лице е психопат. Списокот за проверка содржи спектар на особини со кои се мери една личност.

 

Секоја особина се оценува на скала од три точки за тоа дали се однесува или не се однесува на поединецот:

 

 • Не се применува (0)
 • Се применува до одреден степен (1)
 • Целосно се однесува на поединецот (2)

 

Ако поединецот постигне 30 или повеќе резултати, тој се смета за клинички психопат. На пример, серискиот убиец Тед Банди постигна 39 на контролната листа за психопатија на зајаците. Канадскиот истражувач Роберт Харе ја развил контролната листа во 1970-тите. Поединецот треба да биде тестиран од професионалец за ментално здравје за вистински преглед.

 

Списокот за проверка на психопат ги вклучува следните психопатски карактеристики:

 

 • Сјај/површен шарм
 • Грандиозно чувство на самопочит
 • Потреба за стимулација и склоност кон досада
 • Патолошко лажење
 • Поврзување/манипулативно
 • Недостаток на каење и/или чувство на вина
 • Намалени емоционални реакции
 • Безобразен и со недостаток на емпатија
 • Паразитски начин на живот
 • Лоши контроли на однесувањето
 • Промискуитетно сексуално однесување
 • Рани проблеми во однесувањето
 • Недостаток на реални, долгорочни цели
 • Импулсивност
 • Неодговорност
 • Неприфаќање одговорност за сопствените постапки
 • Многу краткорочни брачни врски
 • Малолетничката деликвенција
 • Укинување на условниот отпуст од затвор
 • Врши различни видови на кривични дела

Што предизвикува една личност да биде психопатска?

 

Психопатските особини се во основа под влијание на генетиката на поединецот. Сепак, според истражувањата, во игра се и негенетски фактори. Научниците открија знаци на атипично функционирање во одредени области на мозокот, како што е амигдалата, кај поединци кои покажуваат психопатски особини. Има уште многу да се научи за психопатијата и мозокот.

 

Едно лице може да почне да покажува рани карактеристики на психопатија, кои се нарекуваат „безобразни-неемоционални особини“, пред да наполни 10 години. Поединците може да добијат формална дијагноза од давател на грижа за ментално здравје, како што е нарушување на однесувањето. Само затоа што личноста покажува психопатски особини во детството, тоа не значи дека поединецот ќе порасне за да стане психопат како возрасен.

 

Високиот резултат на списокот за проверка на психопатија Харе ја утврдува мерката за особини на психопатија кои можат да претставуваат сериозни проблеми за успешна терапија. Постојат докази дека поврзаните асоцијални однесувања и психопатски особини може да исчезнат во текот на животот на една личност. Во моментов, не е познато колку добро терапијата може да ги смени особините на психопатијата кај поединецот.

 

Дали насилството е резултат на психопатско однесување?

 

Психопатите и психопатското однесување се синоним за убијци и сериски убијци. Модерната телевизија, филмовите и книгите великодушно ги користат термините за да ги опишат убијците во нивните приказни.

 

И покрај тоа што психопатите се користат како лошо момче или девојка во медиумите, тоа не значи дека сите поединци на кои им е дијагностициран психопат се убиец. Всушност, тоа воопшто не значи дека овие луѓе се опасни.

 

Постои литература која тврди дека психопатите би можеле да бидат понасилни од општата популација. Сепак, вистината е дека не сите психопати се насилни или покажуваат насилна природа.

 

Истражувањата покажаа дека некои луѓе на кои им е дијагностициран психопати се всушност успешни во своите улоги во бизнисот и во други области. Овие луѓе се со помала веројатност да го прекршат законот и поголема е веројатноста да заземат високи лидерски позиции. Познати како „успешни психопати“, овие индивидуи може да се тестираат повисоко во одредени области, како што се особини на совеста, наместо во антисоцијални особини.

 

Претходно: Разбирање на синдромот на Кинг Бебе

Следно: Социопат наспроти психопат

 • 1
  1.Б. Смит, Прелистајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 9 октомври 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14789949.2014.943798
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.