Разбирање на нарцисоидна проекција

Напишано од Пин Нг д-р

Изменето од Хју Соамс

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

Разбирање на нарцисоидна проекција

 

Нарцисоидно растројство на личноста е вид на растројство на личноста. Поединците кои страдаат од нарцисоидно растројство на личноста доживуваат ментална состојба што предизвикува болниот да создаде надуено чувство за сопствената самобитност. Нарцисоидното растројство на личноста предизвикува поединецот да формира длабока потреба за внимание и тоа мора да биде прифатено прекумерно и целосно фокусирано на нив.

 

Поединците исто така доживуваат проблематични односи и немаат емпатија кон другите. Додека луѓето со нарцисоидно растројство на личноста изгледаат кул и самоуверено, зад фасадата се крие кревка личност со проблеми со самодовербата. Нивната ниска самодоверба често ги тера да се урнат при најмали критики.

 

Една од главните области во кои нарцисоидното растројство на личноста предизвикува проблеми се односите. Иако може да се појават проблеми на работа, училиште или во финансиски случаи, поединците навистина имаат проблеми во односот со другите луѓе - романтични, платонски, семејни.

 

Луѓето со нарцисоидно растројство на личноста можат да се борат да најдат задоволувачка врска бидејќи секој се чувствува неисполнет. Покрај тоа, на другите можеби не им се допаѓа да бидат во близина на личноста која покажува нарцисоидни особини и синдромот на нарцисоидна злоупотреба е добро документиран.

 

Односите се главен проблем за нарцисоидните поединци, а проекцијата е една од главните алатки што тие ги користат и предизвикува проблеми во романтичните или пријателските сценарија. Нарцисоидна проекција е главен одбранбен механизам што го користат оние кои страдаат од нарцисоидно растројство на личноста. Нарцисоидна проекција не се користи само од оние кои страдаат од нарушување на менталното здравје, бидејќи насилниците, зависниците и лицата со нарушувања на личноста исто така се потпираат на одбранбениот механизам11.Ј. Сомерс, идентитет, нарцизам и одбранбени механизми во доцната адолесценција, идентитет, нарцисоидност и одбранбени механизми во доцната адолесценција – ScienceDirect.; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656685710203.

 

Проекцијата се користи за одбрана на постапките и зборовите на една личност. Едно лице може да го користи за да се одбрани од импулси и особини што ги прави несвесно. Луѓето кои проектираат ги ставаат мислите и чувствата на некој друг, а не на себе. Тоа е начин да се чувствувате подобро за одредени аспекти од животот или донесените одлуки.

Како функционира нарцисоидна проекција

 

Еден пример за нарцисоидна проекција е кога мажот тврди дека неговата девојка го мрази. Во оваа ситуација, тој всушност ја проектира врз неа омразата што ја чувствува кон девојката. Нарцисоидна проекција најчесто се користи од зависници од дрога и алкохол кои ги обвинуваат другите за нивните зависности. Зависник од хероин може да ги обвини своите родители за нивната зависност од дрога, додека алкохоличар може да тврди дека нивните соработници се причината поради која не можат да престанат да пијат.

 

Експертите ја сметаат нарцисоидната проекција како примитивна одбранбена стратегија. Неговата употреба ја искривува реалноста и ги игнорира фактите на ситуацијата. Ова му овозможува на човекот да функционира и го храни своето его и покрај тоа што реалноста на ситуацијата не е усогласена со лажниот наратив.

 

Кога возрасните користат нарцисоидна проекција, тоа покажува недостаток на зрелост и слаб емоционален развој. Тоа е затоа што тоа е одбранбена тактика што децата често ја користат.

 

Знаци на нарцисоидно растројство на личноста

 

Симптоми на нарцисоидно растројство:

 

 • Претерано чувство на самобитност
 • Чувство на право
 • Бараат постојано восхитување/пофалба
 • Потреба да бидете препознаени како супериорни без причина
 • Преувеличувајте ги нивните достигнувања и таленти
 • Преокупирани со фантазии поврзани со успехот, моќта, сјајот, изгледот или совршениот партнер
 • Верувајте дека се супериорни
 • Тврдат дека можат да се дружат само со луѓе еднакви на нив
 • Доминирајте во разговорите и омаловажувајте или гледајте со презир на луѓето за кои веруваат дека се инфериорни
 • Очекувајте посебни услуги
 • Побарајте несомнена усогласеност со нивните очекувања
 • Искористете ги предностите на другите за да го добиете нивниот пат
 • Поседува неспособност и неподготвеност да ги препознае потребите и чувствата на другите луѓе
 • Завидувајте им на другите и верувајте дека другите им завидуваат
 • Однесувајте се на арогантен начин, наидете на вообразени и фалби
 • Инсистирајте да го имате најдоброто од сè и фалете се со тоа

 

Проектирање на другите

 

Поединците кои проектираат кон другите имаат ниска самодоверба и можат да бидат чувствителни за одредено прашање. На пример, алкохоличар кој е чувствителен во врска со нивното пиење и проекти, го обвинува брачниот другар кој ги поттикнува да престанат да пијат. Кога самодовербата е ниска или чувствителноста е висока, лицето може да биде ранливо да верува дека проекцијата е вистинита.

 

Со проектирање на овие идеи на другите и прифаќање на нив како факти, човекот ја комплицира нивната врска, градејќи проблеми. Кога поединецот проектира верување на својот партнер, проекцијата се потврдува кога значајниот друг ќе ја прифати идејата. Насилникот добива контрола врз врската кога неговата проекција е прифатена од другата личност. За возврат, тоа може да доведе до опаѓање на самодовербата на значајниот друг кога ќе се прифати проекцијата што дополнително ја усложнува врската.

 

Лице во возрасна врска со зависник и/или насилник, може да се жртвува за да избегне конфликт. Во исто време, нивната самодоверба може да биде намалена за прифаќање на проекциите што им се ставаат. Личноста која е нарцисоиден проектор може лесно да злоупотребува, искористува и манипулира со партнерот.

 

Како нарцисист проектира и напаѓа друга личност

 

Бидејќи на повеќето нарциси им недостасува самосвест, лесно им е да ги нападнат другите користејќи повеќе тактики. Нарцис ги негира недостатоците што ги има и ги обвинува другите за недостатоците.

 

Пет начини на кои нарцисоидна личност проектира на некој друг:

 

 • Те викам/правам претпоставки/обвинувам
 • Имитирајќи и претерувајќи
 • Проектирајте ги сопствените гледишта за себе на другите
 • Играјте ја жртвата
 • Свртете ги табелите/одбраната „ти си ти“.

 

Справување со нарцисоидно однесување

Поставете граници

 

Кога едно лице проектира, може да биде тешко да се знае што да се направи како одговор. Најлесната реакција е да се постави граница која едноставно ја испраќа проекцијата назад до другата личност. Експертите наведуваат дека границата создава одбранбен ѕид кој го штити човекот од проекторот.

 

Примери за граници вклучуваат:

 

 • „Не гледам на тоа така“.
 • "Не се согласувам."
 • „Јас не преземам одговорност за тоа“.
 • „Тоа е твое мислење“.

 

Еден од најважните одговори на нарцисоидна проекција е да не се расправате со личноста и да не станете одбранбени. Ова само додава масло на огнот и ги потврдува чувствата на проекторот во нивниот сопствен ум. Со едноставно напуштање на разговорот, нарцисот е оставен да се справи со сопствените емоции.

 

Често поставувани прашања за нарцисоидна проекција

 

Како да кажете дека нарцисистот проектира?

 

Еден начин да откриете дали некој проектира е да го прашате за нивните чувства. Нарцисистите често ќе ги проектираат своите негативни чувства и мисли на другите, па ако ги прашате за нивните чувства, тие веројатно ќе негираат дека имаат негативни мисли или чувства и наместо тоа ќе ве обвинат дека ги имате. Друг начин да се каже дали некој проектира е според контекстот на разговорот. На пример, ако нарцисистот зборува за тоа колку е лоша друга личност, веројатно е дека тие всушност се опишуваат себеси во негативно светло и ја користат другата личност како жртвено јагне.

 

Што е нарцисоидно пресликување?

 

Нарцисоидно пресликување е техника која нарцисите ја користат за да ги задоволат своите потреби. Тоа вклучува користење на други луѓе како огледала за да ја одрази идеализираната слика на нарцисот за себе. Со тоа, нарцисот може да го види она што сака да го види и да се чувствува потврдено во нивната слика за себе. Проблемот со нарцисоидно пресликување е што тоа е еднонасочна улица.

 

Другото лице се користи исклучиво за задоволство на нарцисот и не се гледа како индивидуа сама по себе. Ова може да биде многу штетно за односите бидејќи доведува до чувство на празнина и осаменост од страна на личноста која се огледува.

 

Дали нарцисоидна проекција е ментална болест?

 

Нарцисоидна проекција во моментов не е класифицирана како ментална болест во Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ). Сепак, нарцисоидното растројство на личноста е наведено во DSM како ментална болест. Нарцисоидна проекција е одбранбен механизам што го користат луѓето со нарцисоидно растројство на личноста. Тоа вклучува припишување на сопствените неприфатливи мисли, чувства или атрибути на некој друг. Ова му овозможува на лицето со нарцисоидно растројство на личноста да ги негира сопствените негативни квалитети и да избегне одговорност за своето однесување.

 

Следно: Дали сте жртва на синдром на нарцисоидна злоупотреба

 • 1
  1.Ј. Сомерс, идентитет, нарцизам и одбранбени механизми во доцната адолесценција, идентитет, нарцисоидност и одбранбени механизми во доцната адолесценција – ScienceDirect.; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656685710203
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .