Долгорочни ефекти на Adderall

Напишано од Хелен Парсон

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Ефектите на Adderall на долг рок

Во текот на последните неколку децении, се повеќе и повеќе деца и тинејџери се дијагностицирани со АДХД. Всушност, многу е вообичаено кај некои возрасни лица да се дијагностицира подоцна во животот, ако тие и тие медицински професионалци веруваат дека дијагнозата може да им помогне да го живеат својот живот подобро отколку без неа. И со таа дијагноза, обично доаѓа и лек1Лахан, Шахин Е. и Анет Кирхгеснер. „Стимуланти на рецепт кај поединци со и без нарушување на дефицит на внимание и хиперактивност: злоупотреба, когнитивно влијание и негативни ефекти - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 јули 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3489818.. Лековите што обично се препишуваат за оние со пореметување на дефицит на внимание и хиперактивност? Адерал.

Што е Адерал?

Адерал е стимулативен лек. Тоа е всушност комбинација од два стимуланси: декстроамфетамин и амфетамин2Брајарс, Лесли и Тимоти Тод. „Преглед на фармаколошко управување со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност – PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956327. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Комбинацијата на двете од овие супстанции помага да се зголеми количината на активност што се одвива во вашиот централен нервен систем. Вашиот централен нервен систем е она што ги контролира вашиот мозок и 'рбетниот мозок - и двете се одговорни за повеќето од вашите дневни телесни функции.

Овој лек најчесто се препишува за АДХД, но може да се препише и за други состојби, како што е нарколепсија. Лекот делува така што ја менува хемијата во вашиот мозок. Се претпоставува дека АДХД е предизвикана од неправилно избалансирана количина на невротрансмитери во мозокот. Состојбата обично е предизвикана од нерамнотежа количина на допамин и норепинефрин. Несоодветните нивоа на овие невротрансмитери се она што доведува до симптоми на АДХД.

Симптоми на АДХД:

 • делувајќи без размислување
 • неможност за фокусирање
 • неможност да се седи мирно
 • прекинувачки концентрации
 • тешко време да се остане на задачата

АДХД не е ограничен на овие симптоми и не секој го има секој од овие симптоми.

Adderall помага во ублажување на овие симптоми со:

 • зголемена будност
 • подобрен фокус
 • повисоки нивоа на енергија
 • намален немир
 • подолг распон на внимание

Ублажувањето на овие симптоми е она што им помага на оние со АДХД подобро да се фокусираат и да бидат поуспешни на училиште, но некои ризици доаѓаат заедно со лекот - дури и ако ви е препишан и ако го земате правилно. Тој е исклучително зависен, така што оние на кои им е препишан лекот на млада возраст може да станат зависни и да се потпрат на Адерал3Вилсон, Х. Кент и сор. „Ефектот на лековите базирани на стимуланси со продолжено ослободување врз невропсихолошката функција кај адолесцентите со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност – ScienceDirect“. Ефектот на лековите базирани на стимуланси со продолжено ослободување врз невропсихолошкото функционирање кај адолесцентите со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност - ScienceDirect, 17 октомври 2006 година, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0887617706001363.. Па дури и со правилна, но доследна употреба, може да има ефекти врз срцето по патот. Дел од она што му помага на корисникот да се фокусира на задачите е зголемениот пулс. Овој зголемен пулс може да влијае на здравјето на срцето подоцна во животот.

Долгорочни ефекти на Adderall

Зошто е толку важно да се знаат долгорочните ефекти на Adderall? Па, како што беше споменато претходно, дури и оние што се правилно препишани и го користат лекот според упатствата може да станат зависни од супстанцијата. Долготрајната употреба може да има негативни влијанија врз корисникот. Исто така, важно е да се зборува за долгорочните ефекти бидејќи е исклучително вообичаен стимуланс за употреба, дури и ако не ви бил правилно препишан лекот. Оние кои сакаат да бидат поуспешни на училиште или на работа, можат да го искористат Adderall за да им помогнат да се фокусираат и да постигнат повеќе отколку што би можеле без.

Adderall им овозможува на многу луѓе можност да влечат цела ноќ по цела ноќ со непрекинат фокус. Ова му даде на лекот репутација дека успешно им помага на оние со висок стрес кариери да постигнат поголем успех. Иако тоа технички може да биде точно за некои, падот што доаѓа по висок Adderall или откако некој ќе престане да го користи лекот може да биде штетен и да доведе до широк спектар на други состојби.

Додека Adderall е исклучително корисен и го менува животот за некои, важно е да знаете како долгорочните ефекти на Adderall влијаат на вас или имаат влијание врз вашиот живот на долг рок.

Долгорочни ефекти од злоупотребата на Adderall

Зависност и други бихејвиорални или ментални состојби.

Адерал предизвикува екстремно зависност и долгорочните корисници често можат да станат многу зависни од дрогата. Зависноста поврзана со Адерал на крајот може да доведе до други ментални состојби како што се депресија и анксиозност. Промената на физичката хемија која Адерал ја има на мозокот е она што вообичаено ги предизвикува овие проблеми. Идејата за самоубиство не е невообичаена кај оние кои злоупотребуваат Adderall или престануваат по долготрајна употреба.

1. Долгорочни ефекти на Adderall: Оштетување на срцето.

Adderall го зголемува вашиот пулс, подобрувајќи го вашиот фокус. Иако ова е корисно за многумина, долгорочната употреба има сериозно влијание врз здравјето на срцето - особено ако веќе имате веќе постоечки состојби поврзани со вашето срце. Многу долгорочни корисници може да имаат срцев или мозочен удар поради неговото влијание врз кардиоваскуларното здравје. Оштетувањето на срцето што е направено од злоупотреба на Адерал не е реверзибилно како неколку други симптоми поврзани со злоупотреба на лекот.

2. Долгорочни ефекти на Adderall: Расположение/емоционални нарушувања.

Адерал вообичаено може да предизвика напади на паника и други сериозни промени во однесувањето. Адерал често воведува манична состојба за време на употребата и може да ја влоши состојбата како биполарно растројство отколку што би била без.

3. Долгорочни ефекти на Adderall: Проблеми со белите дробови.

Адерал има способност да ги оштети белите дробови и редовното дишење. Ова често се поврзува со кардиоваскуларните проблеми предизвикани од Адерал, но Адерал исто така има способност да ги оштети белите дробови и потенцијално да предизвика белодробна болест.

4. Долгорочни ефекти на Адерал: Психоза и параноја

Забележано е дека долгорочната употреба на Adderall предизвикува халуцинации, параноја, симптоми слични на оние на шизофренија и психоза. Ова понекогаш може да се реши со времето поминато во клиника или болница за детоксикација од лекот, но честопати нема да се реши самостојно.

Долгорочни ефекти на Adderall на мозокот и телото

 • Тешкотии со спиењето
 • Неможност да се концентрира
 • Недостаток на мотивација
 • Депресија
 • Раздразливост
 • Летаргија
 • Замор
 • Агресија
 • Мисли на самоубиство
 • Менување на расположението
 • Параноја
 • Халуцинации
 • Анксиозност
 • Панични напади
 • Срцева болест
 • Губење на тежината
 • Главоболки
 • Потреси
 • Запек

 

Адерал, како и многу лекови препишани за нарушувања на расположението или однесувањето, има свои несакани ефекти. Лекот може навистина да го промени животот на оние на кои им е дијагностицирана и соодветно препишана, но потенцијалот дури и на оние на кои им е препишан лекот да станат зависни од него е многу голем. Значи, оние што го користат лекот надвор од регулиран рецепт често се соочуваат со сериозни долгорочни ефекти кои доаѓаат заедно со неговата употреба4Вејандт, Лиза Л., и сор. „Неврокогнитивни, автономни и ефекти на расположението на Adderall: Пилотска студија за здрави студенти од колеџ - PMC“. PubMed Central (PMC), 27 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165228.. Најалармантна од нив е често срцевата болест и оштетувањето поврзано со Адерал.

Дури и оние без претходно постоечки срцеви заболувања може да имаат одредено оштетување на срцето поврзано со Адерал по неговата употреба. И ако некому не му го препишал лекот од давател на услуги, тој често не ги сфаќа ризиците што доаѓаат заедно со него. Некои нарушувања во однесувањето и расположението може да се отстранат по прекинот на употребата, но штетата што му се нанесува на срцето не е реверзибилна. Adderall најдобро се користи под будното око на искусен лекар и е нешто што не треба да се сфаќа лесно.

 

Претходно: Топ 10 опасни дроги

Следна: Actiq Fentanyl Lollipop

 • 1
  Лахан, Шахин Е. и Анет Кирхгеснер. „Стимуланти на рецепт кај поединци со и без нарушување на дефицит на внимание и хиперактивност: злоупотреба, когнитивно влијание и негативни ефекти - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 јули 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3489818.
 • 2
  Брајарс, Лесли и Тимоти Тод. „Преглед на фармаколошко управување со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност – PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956327. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 3
  Вилсон, Х. Кент и сор. „Ефектот на лековите базирани на стимуланси со продолжено ослободување врз невропсихолошката функција кај адолесцентите со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност – ScienceDirect“. Ефектот на лековите базирани на стимуланси со продолжено ослободување врз невропсихолошкото функционирање кај адолесцентите со пореметување со дефицит на внимание/хиперактивност - ScienceDirect, 17 октомври 2006 година, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0887617706001363.
 • 4
  Вејандт, Лиза Л., и сор. „Неврокогнитивни, автономни и ефекти на расположението на Adderall: Пилотска студија за здрави студенти од колеџ - PMC“. PubMed Central (PMC), 27 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165228.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .