Пасивно агресивно однесување

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Пасивно агресивно однесување

Обвинувањата за пасивно агресивно однесување се вообичаени. Повеќето луѓе ќе бидат обвинети за тоа во некоја фаза, и малку е веројатно дека некој никогаш не бил пасивен агресивен барем еднаш во животот. За огромното мнозинство, пасивното агресивно однесување е повремена абер од нивното нормално јас, можеби ненамерен одговор на тешка или непријатна ситуација или динамика.1Хопвуд, Кристофер Ј., и сор. „Конструктивна валидност на пасивно-агресивно растројство на личноста - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862968. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Пасивното агресивно однесување може да се сумира како користење дејства за индиректно изразување на негативните чувства и емоции наместо отворено да им се обраќате. За некои луѓе, овие однесувања се толку вообичаени што создаваат проблеми како за себе, така и за оние околу нив.

Пасивно Агресивно однесување, по својата природа, може да биде тешко да се идентификува. Начинот на кој луѓето го покажуваат тоа може да се помешаат со обичното однесување, а обичните постапки може погрешно да се идентификуваат како пасивни агресивни. Во пракса, станува проблем кога моделите на однесување се конзистентни и одржливи во редовните интеракции.

Што е пасивно агресивно однесување?

Невозможно е сеопфатно да се наведат пасивните агресивни однесувања. Но, сите тие делат заедничко јадро на начин за индиректно изразување на некоја форма на негативност, без разлика дали тоа е несогласување со упатствата на работното место или незадоволство од однесувањето на некој близок до нив, пасивен агресивен ќе има тенденција да најде начин да покаже незадоволство, а не изречно наведено. Но, иако комплетната листа е невозможна, постојат неколку вообичаени пасивни агресивни однесувања.

Скриено непријателство

Луѓето може да покажат прикриени знаци на непријателство. Ова ќе биде покриено со невина акција, но ќе има критика. Тие може да се кријат зад комплиментите, на пример, пофалување на колега пред да додадете неповолна споредба со некој друг, или намерно завршување на домашната работа пред член на семејството.

Повлекување или избегнување

Пасивната агресивна личност може емоционално да се повлече од групата. Иако физички се присутни, тие можеби нема да учествуваат на состаноци или активности, избегнувајќи контакт со очи или дискусија, па дури и користејќи ја својата тишина за да им направат на другите непријатно. Кога се принудени да комуницираат, тие може да ги ограничат нивните одговори, на пример да даваат затворени одговори кои го нарушуваат нормалниот разговорен тек.

Лошата изведба

Луѓето може да покажат пасивно агресивно однесување со лошо работење на работа или училиште. Тие може да не успеат да ги завршат задачите или треба да бидат потсетени за нивните обврски. Или искористете прилики да покажете мали знаци на непочитување, како на пример да се појавите малку доцна на секој состанок или да оставите впечаток дека сте неподготвени. Дури и оние кои изгледаат дека ги исполнуваат нивните барања може да го сторат тоа на пасивен агресивен начин, на пример следејќи ги инструкциите до писмо или секогаш работат до одреден рок.

Тврдоглавост и песимизам

Пасивно Агресивното однесување често е придружено со тврдоглавост или песимизам. Тие може непотребно да ги влечат нозете или да се противат на цели. Ова често ќе биде придружено со поплаки, на пример за тоа што другите не го ценат или раководството не разбира како работите навистина функционираат.

Треба да се напомене дека сите овие однесувања можат да бидат сосема разумни. Понекогаш луѓето доцнат на состаноците од вистински причини или мора да се спротивстават на неразумните очекувања, а понекогаш раководството не ги разбира потребите на нивниот персонал. Важен фактор во пасивното агресивно однесување не е изгледот, туку мотивацијата.

Дали пасивното агресивно однесување е состојба на ментално здравје?

Без оглед на тоа колку пасивно агресивно однесување покажува поединецот, тоа само по себе не е призната состојба на ментално здравје. Сепак, пасивното агресивно однесување е препознаено како симптом на некои состојби, DSM5 го идентификува како „продорна шема на негативистички ставови и пасивен отпор кон барањата за адекватни перформанси во социјални и професионални ситуации“.

Некои состојби, исто така, ќе предизвикаат однесувања што може да изгледаат пасивно агресивно. Депресијата, на пример, може да доведе до тоа луѓето да изгледаат мрзливи и повлечени во социјалните ситуации затоа што немаат енергија или склоност за социјална интеракција. Анксиозноста може да предизвика одолговлекување и доцнење поради загриженоста за тоа дали работата ќе биде соодветна или што може да одржи состанок.

И, за некои луѓе, нивната личност може да ги направи да изгледаат пасивни агресивни. Секој различно се изразува. Некој кој постојано доцни може едноставно да биде неорганизиран и да не изразува негативни емоции за состаноците. Или некој со многу сува смисла за хумор може често да прибегнува кон сарказам или цинизам без да биде пасивен агресивен.

Не се знае точно зошто некои луѓе демонстрираат пасивно агресивно однесување. Најверојатното објаснување е дека тоа е научено однесување, а поверојатно е да го покажат оние кои биле сведоци на тоа како начин на справување во раниот семеен живот.

Како треба да се реши пасивното агресивно однесување?

Пасивното агресивно однесување е неверојатно тешко да се справите бидејќи е тешко точно да се препознае и, кога е забележано, уште потешко е да се идентификува основната причина. Пасивната агресивна личност се однесува на тој начин експлицитно за да избегне справување со своите емоции.

Пасивно Агресивно однесување од другите

Ако искусувате пасивно агресивно однесување од другите, за жал, многу малку можете да направите за тоа. На крајот на краиштата, на однесувањето може да му се обрати само лицето кое го покажува. Ако е можно, најдобриот пристап е избегнување. Пасивно Агресивното однесување може емоционално да исцрпува и поедноставно е да го избегнете отколку да се обидете да се справите со неговите ефекти.

Во ситуации кога не можете да го избегнете поединецот, на пример работна ситуација, тогаш „методот на сива рок“ може да има одреден успех. Се користи за справување со нарцизмот, го доби своето име поради тоа што не реагира на несакано однесување, исто како што карпата нема да реагира на брановите на океанот. Со тоа што не реагира на однесувањето, го отстранува секое емоционално задоволство што може да има, и на крајот, било каков поттик за пасивно агресивно однесување.

Пасивно Агресивно однесување кај поединецот

Клучот за справување со пасивното агресивно однесување е свесноста. Пасивната агресивна личност треба да размисли за своето однесување, да ги земе предвид причините и причините, да размислува за тоа што предизвикува пасивни агресивни прикази и како може да го прекине циклусот на однесување.

Отстранувањето на потребата за пасивно агресивно однесување исто така помага. Останувањето оптимисти и отвореното зборување за нивните чувства може да го спречи развојот на пасивната агресија.

Третман за пасивно агресивно однесување

Бидејќи не постои специфична состојба на ментално здравје, не постои специфичен третман за пасивна агресија. Меѓутоа, бидејќи може да се поврзе со други состојби, вреди да се посети лекар за да се истражат причините и можните причини за однесувањето.

Ова може да резултира со голем број опции за третман. Меѓутоа, доколку е соодветно, КБТ се покажа како ефикасен. Помагајќи му на пациентот да ги идентификува своите чувства и бихејвиорални предизвикувачи, КБТ може да помогне во справувањето со пасивното агресивно однесување и исто така може да се користи за лекување на многу други состојби кои можеби придонеле за однесувањето.

 

Претходно: Опозициско пркосно нарушување

Следна: 10 најчести типови на растројство на личноста што ќе ги сретнете

Како да се справите со пасивното агресивно однесување

  • 1
    Хопвуд, Кристофер Ј., и сор. „Конструктивна валидност на пасивно-агресивно растројство на личноста - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862968. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.