Разбирање на зависноста од крек

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на зависноста од крек

 

Во 2014 година, Националното истражување за употреба и здравје на дроги (NSUDH) процени дека над 21 милион Американци на возраст од 12 години и постари страдале од нарушување на злоупотреба на супстанции. Се тврди дека Америка губи околу 600 милијарди долари годишно поради нарушување на злоупотреба на супстанции.

 

Според Националниот институт за злоупотреба на дроги (NIDA), се губат пари поради трошоците за кривичната правда, правните трошоци, здравствената заштита и недостатокот на производство на работното место. Крек кокаинот е една дрога со која Американците во моментов се борат. Тоа е дрога која создава голема зависност и е многу тешко да се прекине со употреба на ладна мисирка.

 

Колку е зависен крек кокаинот?

 

Една од дрогите која постојано води до зависност кај корисниците е крек кокаинот. Крек е дрога која се добива од кокаин. Често познат како „дрогата на богатите“ кокаинот се произведува од растението кока во Јужна Америка. Во својата форма на прав, кокаинот произведува интензивна висока. Тоа предизвикува допамин да го преплави мозокот. Ефектите се непосредни, но краткотрајни, што резултира со тоа што на корисниците им треба се повеќе и повеќе кокаин за да се издигнат.

 

Крек се создава кога напојуваниот кокаин се меша со вода и најчесто со сода бикарбона. Смесата потоа се вари за да се формира цврста материја. Супстанцијата потоа се лади и се крши на мали парчиња. Овие парчиња потоа дилерите на дрога ги продаваат како крек. Името на лекот доаѓа од неговиот звук „пукање“ кога се загрева и пуши.

 

Крек кокаинот е исклучително предизвикува зависност. Причината зошто е толку зависен е поради високата концентрација на состојки. Само една употреба може да направи лице зависник од дрога.

Одење во рехабилитација поради зависност од крек од кокаин

 

Иако крекот предизвикува многу зависност, постои помош за да се стави крај на зависноста од смртоносната дрога. Закрепнувањето е тешко и исклучително оданочување. Ќе го тестира вашиот физички и психолошки состав. Можно е сам да се стави крај на зависноста од крек од кокаин, но со стручна помош можете засекогаш да ја прекинете зависноста од дрогата.

 

Рехабилитацијата ве отстранува од околината на зависност од крек од кокаин. Многу луѓе кои се борат со зависноста остануваат вкоренети во атмосфера која поттикнува зависност. Рехабилитацијата ја елиминира оваа атмосфера и обезбедува средина со поддршка за да се стави крај на вашата потреба од лекот.

 

Постојат центри за лекување кои се специјализирани за зависност од крек од кокаин. Со барање помош од една од овие стручни институции, вие самите си ги обезбедувате алатките потребни за да се стави крај на оградувањето на вашиот живот.

 

Разбирање на патувањето до животот по зависноста од крек

 

Откако ќе одлучите да добиете помош од професионална рехабилитација, ќе го започнете патувањето до живот без крек кокаин. Откако ќе го направите овој чекор, ќе започнете со детоксикација. Центарот за третман на пукнатини ќе ви обезбеди безбедна средина за детоксикација од дрогата што предизвикува зависност.

 

Подложени на детоксикација во контролирана средина ви овозможува безбедно да го отстраните токсичниот лек од вашето тело. Вашето ментално здравје ќе биде тестирано во оваа фаза бидејќи депресијата и анксиозноста се појавуваат за време на процесот на детоксикација.

 

Слезе од зависноста од крек кокаин е стрмен. Многу луѓе сакаат да ја прекинат зависноста од крек од кокаин, но стравот од менталната и физичката болка ги спречува да влезат во фазата на детоксикација. Заедно со депресија и анксиозност, корисниците на крек доживуваат силни желби кога ќе влезат во спуштање11.SR Radfar и RA Rawson, Тековни истражувања за метамфетамин: епидемиологија, медицински и психијатриски ефекти, третман и напори за намалување на штети – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354220/.

 

Детоксикацијата ќе предизвика повлекување од крекот. Ќе почувствувате желби, физички симптоми и психолошки симптоми. Овие симптоми може да бидат интензивни и може да траат до еден месец или повеќе. Сепак, повеќето корисници на крек кокаин поминуваат низ најлошите делови од повлекувањето три до седум дена. Вашата детоксикација и повлекување ќе зависат од вашето ниво и должина на употреба на крек кокаин.

 

Најчестите симптоми на повлекување од зависноста од крек кокаин вклучуваат:

 

  • Анксиозност
  • Интензивни желби
  • Екстремен замор и замор
  • Несоница и несоница
  • Тешка депресија и тага
  • кошмарите

 

Периодот на повлекување е многу тежок. За жал, многу корисници не сакаат да поминат низ повлекување поради страв. Ова предизвикува релапс на корисниците на крек кокаин. Меѓутоа, враќањето на пукнатината не значи дека не успеавте во обидот да се исчистите. Треба да запомните дека патот до долгорочна трезвеност е долг и кривулест.

Проценка на различните видови третман за рехабилитација од зависност од пукнатини

 

Постојат различни видови на опции за рехабилитација со крек кокаин. Рехабилитацијата во болница честопати се смета за најдобро решение за зависност од дрога и алкохол. Установите за рехабилитација на стационарните доаѓаат во сите облици и големини. Исто така, постојат различни планови за третман за рехабилитација што ги користат стационарните центри.

 

Некои од најчестите практики што ќе ги користи стационарната рехабилитација за крек од кокаин е когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ), терапија еден-на-еден, групна терапија, групи за поддршка и психоедукативни групни сесии.

 

Исто така, ќе најдете и други методи на лекување што се користат во многу болнички центри за рехабилитација од кокаин за крек. Овие методи може да вклучуваат внимание и медитација, програмирање во 12 чекори, активности надвор од локацијата и многу повеќе. Повеќето програми за рехабилитација од кокаин ќе траат 30 дена, но во зависност од вашето ниво на зависност, можеби ќе можете да останете подолго.

 

Никогаш не ја потценувајте важноста на последователна грижа за зависноста од Крек после рехабилитација

 

Поради нивото на зависност што ја создава крек кокаинот кај корисниците, најверојатно ќе ви треба континуирана нега по рехабилитација. Центарот за третман ќе ви помогне да се прилагодите на животот после зависност. Интензивната терапија и советувањето ќе ви помогнат да се справите со животот и предизвиците со кои се соочувате без лекови.

 

Некои рехабилитации со крек кокаин обезбедуваат поддршка во форма на стручна обука. Ова ви помага низ процесот на закрепнување со тоа што ве учи вештини за работа. Многу поранешни зависници од крек тешко се реинтегрираат во општеството. Рехабилитантите сакаат да спречат поединец да се повтори и да му обезбедат вештини за реинтеграција во општеството има за цел да ги намали шансите за релапс.

 

Групите за поддршка се достапни и ви даваат можност да разговарате со некого. Разговорот со група за поддршка можеби е разликата помеѓу користењето на крек уште еднаш и останувањето трезвено. Со градење врски со група или заедница по рехабилитација, си давате шанса да останете чисти и трезвени долгорочно.

 

Ако се борите со зависност од крек од кокаин, постои помош за вас. Рехабилитацијата во болница е идеален начин да се стави крај на зависноста и да се врати контролата врз вашиот живот. Да се ​​стави крај на зависноста од крек кокаин е долг, тежок пат. Ќе биде потребна ментална и физичка сила, а веројатно ќе биде потребна поддршка од професионалци во установа за одвикнување од кокаин. Ако сакате да го започнете патувањето кон ослободување од дрога, тогаш можете да го започнете уште денес.

 

Претходно: Зависност од шопинг

Следно: Зависност од кристален мет

  • 1
    1.SR Radfar и RA Rawson, Тековни истражувања за метамфетамин: епидемиологија, медицински и психијатриски ефекти, третман и напори за намалување на штети – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354220/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .