10 најчести типови на растројство на личноста што ќе ги сретнете

10 најчести типови на растројство на личноста што ќе ги сретнете

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Типови на растројство на личноста

 

Нарушувањата на личноста се нарушувања на менталното здравје кои влијаат на тоа како размислувате, се однесувате, чувствувате и се однесувате со другите луѓе. Додека некои нарушувања на личноста благо влијаат на тоа како функционирате, некои имаат сериозни ефекти, што на крајот предизвикува проблеми во вашите односи, работа и академици. Како такви, тие не само што влијаат на вас туку и на оние со кои сте блиски.

 

Обично, овие типови на растројство на личноста стануваат очигледни во тинејџерските години и продолжуваат во зрелоста. Сепак, некои од нив стануваат помалку очигледни како што влегувате во средна возраст. Иако не постојат дефинитивни причини за нарушувања на личноста, постојат некои фактори кои го зголемуваат ризикот од овие нарушувања.

 

Ризиците од нарушувања на личноста вклучуваат:

 

 • Социјалната и еколошката состојба
 • Детска траума/злоупотреба
 • Генетика

 

Видови на растројства на личноста

 

Општо земено, постојат 10 типа на растројства на личноста. Тие спаѓаат во 3 категории - кластер А (сомнително), кластер Б (импулсивни и емоционални) и кластер Ц (анксиозни) нарушувања на личноста. Секој кластер има нарушувања на личноста со слични симптоми и карактеристики. Затоа, не е изненадувачки што многу луѓе со растројство на личноста имаат барем уште едно.

 

Друга работа што треба да се забележи е дека ако пациентот не ги исполнува целосните критериуми на специфичен тип на растројство на личноста, тие обично се дијагностицираат како одредена особина за нарушување на личноста (PD-TS) или нарушување на личноста што не е поинаку наведено (PD-NOS).

1. Кластер А Типови на растројство на личноста

 

Исто така познати како сомнителни нарушувања на личноста, нарушувањата на кластерот А се карактеризираат со чудно, ексцентрично размислување и непредвидливо, параноично однесување. На крајот на краиштата, таквото размислување и однесување влијае на тоа како пациентите функционираат во нивниот секојдневен живот и на стабилноста на нивните односи.

 

3-те нарушувања кои спаѓаат во оваа категорија вклучуваат:

 

Параноично растројство на личноста (ППД)

 

Луѓето со ова нарушување се измачувани со огромно чувство дека нешто лошо ќе им се случи и дека другите сакаат да ги справат. Живеат во постојан страв и можат да се плашат од секојдневните ситуации. На крајот на краиштата, ова нарушување може да ги направи претпазливи за сите околу нив. Други знаци на параноично растројство на личноста вклучуваат:

 

 • Немир
 • Непријателство
 • Тврдоглавост
 • Љубомора и контролирачки тенденции
 • Недостаток на самосвест и тенденција да се обвинуваат другите
 • Отпор на луѓето да им се доближат
 • Тешкотии во релаксација
 • Висока чувствителност на критики
 • Погрешно толкување на ситуации и претерано реагирање, т.е. исфрлање на невини коментари
 • Двоумење кога станува збор за доверување на другите поради страв дека тие ќе ги користат информациите против вас

 

Шизоидно растројство на личноста (СПД)

 

Ова нарушување се карактеризира со недостаток на интерес за формирање или одржување на лични односи. Луѓето со ова нарушување веруваат дека блиските односи само ќе бидат пречка за нивниот секојдневен живот. Како такви, тие изгледаат ладни и настрана. Знаците на шизоидно растројство вклучуваат:

 

 • Претпочитање да останете сами
 • Минимално емоционално изразување
 • Минимално задоволство од секојдневните животни активности
 • Мал до никаков интерес за сексуална активност
 • Недостаток на мотивација
 • Рамнодушност кон туѓите мислења за нив
 • Неможност да ги собереш социјалните знаци
 • Незаинтересираност за двонасочни разговори

 

Шизотипно растројство на личноста (СПД)

 

Некој со шизотипско растројство на личноста обично се смета за необичен од другите. Тоа е затоа што ова нарушување е поврзано со ексцентрично однесување и заблуди. Како такви, луѓето со ова нарушување се склони да зборуваат и да дејствуваат на начини кои не изгледаат соодветни - тоа им отежнува да одржуваат блиски односи. Знаците на шизотипско растројство на личноста вклучуваат:

 

 • Зголемена анксиозност околу другите
 • Верувајќи дека можете да влијаете на другите користејќи го вашиот ум
 • Верувањето во случајни настани ви испраќа скриена порака
 • Одговарајќи на другите несоодветно или сомнително
 • Сомнеж и параноја
 • Чудно облекување, размислување, однесување, верувања и говор
 • Осаменост и изолација
 • Социјална анксиозност

2. Кластер Б Типови на растројство на личноста

 

Исто така познати како импулсивни и емоционални нарушувања на личноста, нарушувањата во овој кластер се карактеризираат со емоционално, непредвидливо, импулсивно и драматично однесување/размислување.

 

Кластерот Б Типови на личности вклучуваат:

 

Антисоцијално растројство на личноста (ASPD)

 

Луѓето со ова нарушување се ставаат себеси пред другите, фокусирајќи се на сопствените потреби и приоритети. Ова ги прави импулсивни кога станува збор за задоволување на нивните потреби, што им отежнува да одржуваат здрави врски. Знаците на асоцијално растројство на личноста вклучуваат:

 

 • Недостаток на емпатија
 • Агресивно и понекогаш насилно однесување
 • Недостаток на самосвест или каење
 • Непочитување на безбедноста, потребите и чувствата на другите
 • Импулсивно однесување
 • Учество во непромислени дела кои се незаконски или опасни, што доведува до редовни проблеми со законот
 • Склоност кон брзо досадување
 • Неможност да се задржат добри оценки или да се задржи работата
 • Редовно кршење на туѓите права

 

Гранично растројство на личноста (БПД)

 

Исто така познато како емоционално нестабилно растројство на личноста (EUPD), ова е најчестото растројство на личноста во категоријата Б кластер. Се карактеризира со ниска слика за себе, тешкотии во регулирањето на емоциите и тешкотии во одржувањето здрави врски. Нејзините знаци вклучуваат:

 

 • Менување на расположението
 • Интензивен страв од отфрлање и напуштање
 • Параноја
 • Халуцинации
 • Дисоцијација од реалноста
 • Самоповредување и самоубиствено однесување
 • Интензивни и нестабилни врски
 • Анксиозност, депресија и ПТСН
 • Лоша меморија и концентрација
 • Учество во ризично однесување како небезбеден секс

 

Нарцисоидно растројство на личноста (НПД)

 

Некој со ова нарушување нема емпатија и има потреба од постојано восхитување/внимание. Таквите луѓе обично се сурови, манипулативни, себични и снисходливи. Други знаци на ова нарушување вклучуваат:

 

 • Заблуди на величественост
 • Недостаток на самосвест
 • Верување дека тие се единствени и дека заслужуваат подобро од другите
 • Фантазии за успех и моќ
 • Ароганција
 • Очекувањето на постојано восхитување и пофалби

 

Хистрионско растројство на личноста (ХПД)

 

Ова нарушување се карактеризира со потпирање на позитивни повратни информации за да се зголеми сопствената самодоверба. Како такви, луѓето со ова нарушување обично бараат внимание - тие дејствуваат непредвидливо и драматично за да привлечат внимание. Исто така тие:

 

 • Променете го нивното мислење за да ги задоволите другите
 • Страв од напуштање
 • Преемотивни се
 • Опседнати се со статус
 • Нерасположени се
 • Изгледа лажен
 • Лесно се под влијание
 • Имајте проблеми со одржување на здрави граници

3. Кластер В Типови на растројство на личноста

 

Ова се нарушувања на личноста кои се карактеризираат со екстремна анксиозност. Тие вклучуваат:

 

Опсесивно-компулсивно растројство на личноста (OCPD)

 

Ова нарушување се карактеризира со нездрава преокупација со перфекционизам и контрола на околината. Иако е слично на OCD, ова нарушување се фокусира повеќе на личноста отколку на однесувањето. Знаците на OCPD вклучуваат:

 

 • Имајќи исклучително високи стандарди за себе и за другите
 • Чувство на вознемиреност кога работите не одат како што сакате
 • Преокупираност со тоа што мислат луѓето за вашите несовршености
 • Опседнатост со ред, правила и детали
 • Тврдоглавост и ригидност

 

Зависно растројство на личноста

 

Личноста со зависно растројство на личноста има тенденција да биде многу зависна од одредени луѓе и постојано бара внимание и поддршка. На крајот на краиштата, ова би можело да ја преоптовари другата личност во врската. Знаците на зависно растројство на личноста вклучуваат:

 

 • Несигурност
 • Ниска самодоверба
 • Страв од напуштање
 • Демнење на другата личност
 • манипулативен
 • Тешкотии при донесување одлуки
 • Неможност за функционирање без поддршка од другата личност
 • Параноја кога не сте во контакт со другата личност

 

Избегнувачки растројство на личноста

 

Бидејќи луѓето со ова нарушување доживуваат многу вознемиреност кога се околу одредени луѓе, предмети или места, тие целосно ги избегнуваат. Ова обично влијае на нивниот секојдневен живот и може да доведе до изолација и депресија. Знаците на ова нарушување вклучуваат:

 

 • Страв од отфрлање и напуштање
 • Панични напади
 • Тешкотии во одржувањето на врските
 • Социјална анксиозност и асоцијално однесување

Третман на растројства на личноста

 

Бидејќи овие нарушувања траат доживотно, нивното лекување не е едноставно. Тоа е особено тешко бидејќи луѓето со овие нарушувања имаат особини кои ги тераат да се спротивстават на третманот. Овие особини вклучуваат недостаток на самосвест, параноја и недоверба. Сепак, со сеопфатен пристап на третман, негативните влијанија на состојбата може да се ублажат.

 

Некои опции за третман за кои е докажано дека делуваат вклучуваат:

 

 • Лекови како антидепресиви, антипсихотици, стабилизатори на расположението и лекови против анксиозност
 • Когнитивна бихејвиорална терапија (CBT)
 • Когнитивна аналитичка терапија (CAT)
 • Интерперсонални терапии (IPT)

 

Претходно: Пасивно агресивно однесување

Следна: Дали имам зависна личност?

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.