Нарушување на личноста

како да оставите нарцис

Како да оставите нарцис

Од клучно значење е да се забележи дека оставањето нарцис не е како да оставите друга личност. Тие се одлични во чувството на вина, извртување на зборови наоколу и можат да бидат многу убедливи да ве убедат да останете. Ако на крајот се чувствувате како сите проблеми во вашата врска навистина ...

Прочитај повеќе
Клеитрофобија Страв да бидете заробени

Клеитрофобија: Страв да бидете заробени

Клеитрофобија и клаустрофобија може да постојат кај една личност во исто време. Обучен професионалец за ментално здравје може да постави дијагноза. Вашите симптоми може да бидат доволно сериозни за да го ограничат животот. Ако е така, треба да се консултирате со професионалец за ментално здравје.

Прочитај повеќе
Енохлофобија Страв од толпи

Енохлофобија: Страв од гужви

Енохлофобијата не е само несакање на толпата. Тоа е страв кој може да го преземе секојдневниот живот. Можеби ќе почнете да избегнувате луѓе, гужви и одредени ситуации. Ова значи дека можете да го промените вашиот распоред и да тргнете од вашиот пат за да се оддалечите од гужвите...

Прочитај повеќе
прикриен нарцис

Пазете се од прикриениот нарцис

Поединецот со отворен нарцизам е типично екстровертен, храбар и бара внимание. Овие луѓе може да станат агресивни или насилни кога нивното чувство за статус е оспорено од другите. Помалку е очигледно да се каже дали некоја личност има прикриен нарцизам. Луѓето со прикриен нарцизам често ...

Прочитај повеќе
нарцисоидна проекција

Разбирање на нарцисоидна проекција

Експертите ја сметаат нарцисоидната проекција како примитивна одбранбена стратегија. Неговата употреба ја искривува реалноста и ги игнорира фактите на ситуацијата. Ова му овозможува на човекот да функционира и го храни своето его и покрај тоа што реалноста на ситуацијата не е усогласена со лажниот наратив. ...

Прочитај повеќе
Опозициско пркосно нарушување

Опозициско пркосно нарушување

Семејствата можеби ќе треба да се справат со различни прашања додека нивните деца растат. Сепак, тинејџерите кои ги предизвикуваат правилата на нивните родители се различни отколку кај младите луѓе кои се занимаваат со опозициско пркосно нарушување. Најголемата разлика помеѓу двете области лежи во зачестеноста, упорноста и...

Прочитај повеќе
синдром на нарцисоидна злоупотреба

Синдром на нарцисоидна злоупотреба

Животот во нарцисоидна врска е опишан од преживеаните како живеење „вистински буден кошмар“ каде што првично не биле свесни за злоупотребата што се подготвува, заговара и планира против нив. Дури и во закрепнување од нарцисоидна злоупотреба, многу жртви пријавуваат чувство на безнадежност додека тие ...

Прочитај повеќе
осветлување на гас

Осветлување на гас

Запалување на гас во врската може да се случи со мали секојдневни задачи како што е вашиот партнер да каже дека ја зграпчил поштата кога знаете дека сте го направиле тоа. Некој кој редовно е на гас често е принуден да ја прилагоди целата своја перспектива за такво нешто дури и ако ...

Прочитај повеќе
Агорафобија

Агорафобија

Агорафобијата е една од најпогрешно разбраните состојби на менталното здравје. Иако повеќето луѓе слушнале за тоа, тие ќе имаат тенденција да веруваат дека тоа е страв од гужви или страв од отворени простори, па дури и страв од напуштање на куќата воопшто. На ...

Прочитај повеќе
Дефиниција за номофобија

Дефиниција за номофобија

Номофобијата е состојба која погодува многу луѓе, истражувањето од 2008 година покажа дека 53% од луѓето биле погодени од неа. И покрај ова, не постои договорена дефиниција или третман за тоа. Тоа е затоа што номофобијата е создадена како маркетиншки трик, а името ...

Прочитај повеќе