Дали е поголема веројатноста оние со високи достигнувања да бидат зависници?

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Личностите кои создаваат зависност обично се дефинираат со потрагата по задоволство, стимулација и ослободување од непријатност. Дали често го занемаруваме фактот дека луѓето со високи постигања имаат поголема веројатност да имаат зависни личности?

 

Дали е поголема веројатноста оние со високи достигнувања да бидат зависници?

 

Зависноста ги погодува луѓето од сите сфери на животот, но одредени професии изгледаат повеќе склони кон оваа болест. Всушност, некои истражувачи направиле врски помеѓу професиите со високи достигнувања и зависноста. Образложението зад овој феномен е дека луѓето со природна висока толеранција за достигнувања и предизвици се со поголема веројатност да бидат привлечени кон преземање ризик, дури и кога станува збор за дрога или алкохол.

 

Луѓето кои имаат работни места со високи достигнувања имаат тенденција да бидат поверојатно да бидат зависници од дрога (понекогаш легални). Една од причините за поголема веројатност да бидат зависни од дрога е затоа што имаат високо ниво на стрес, а овие луѓе често се свртуваат кон дрога за релаксација.

 

Според една студија во Американското списание за психијатрија, откриено е дека луѓето кои имаат работни места со високи достигнувања имаат поголема веројатност да развијат зависност од злоупотреба на супстанции. Студијата исто така покажа дека луѓето со работни места со високи постигања почесто пијат и пушат цигари, што би можело објаснете зошто тие исто така имаат поголема веројатност да се развијат други зависности.

 

Како да препознаете дали имате проблем со високи постигнувања

 

 • Мора да се натерате да се одморите, иако сакате да работите.
 • Се чувствувате како да сте секогаш зад себе и никогаш не доаѓате до точка каде што сте задоволни со вашата моментална ситуација.
 • Имате проблем да се опуштите или да седите мирно.
 • Се чувствувате како да не можете да кажете не на ништо (дури и ако тоа не е добра идеја).
 • Имате претерано чувство за временска итност.

 

И на крај, ако се најдете заглавени во циклус на бескрајна зафатеност и сте под стрес од чувството дека секогаш мора да биде вака, тогаш може да имате проблем со високи постигнувања. Ако постојано ги споредувате вашите достигнувања со други луѓе, тогаш можеби имате проблем со високи достигнувања.

Двата типа на зависност: Злоупотреба и Зависност

 

Кога станува збор за зависноста, постојат два различни типа: злоупотреба и зависност. Злоупотреба е кога користите нешто на начин кој не е наменет. Зависноста е кога не можете да функционирате без неа. Постои голема разлика помеѓу овие, но честопати, зависноста започнува со злоупотреба. Ова пак води до зависност, неможност да функционира без супстанцијата.

 

На некои луѓе дури им е тешко да ги разликуваат двете бидејќи злоупотребата може да биде слична на зависноста, но не мора да биде. Во некои случаи, злоупотребата станува зависност. Да земеме пример за алкохол. Алкохолот се користи како социјален пијалок, така што луѓето го користат како начин за релаксација и релаксација. Сепак, за некои тоа станува друга приказна.

 

Алкохолот има ефект врз хемиското својство наречено ГАБА (гама-амино маслен киселина) која е природна хемикалија на мозокот која ја намалува анксиозноста и стресот. Така, кога луѓето пијат, нивото на ГАБА се зголемува и му помага на мозокот да се опушти. Меѓутоа, кога некое лице пие повеќе од нивната дизајнирана граница, тогаш нивото на ГАБА ја надминува границата и лицето доживува интоксикација.

 

Кои се ефектите од хроничната злоупотреба?

 

Во случај на алкохол, проблемот лежи во тоа што може да му нанесе голема штета на телото. Ова е особено точно кога злоупотребата на алкохол станува навредлива. На пример, не треба многу време за црниот дроб да почне да откажува ако злоупотребувате алкохол или некој што го злоупотребува може да страда од труење со алкохол, кој исто така се нарекува делириум тременс (DT"s). ДТ се јавуваат кај луѓе кои страдаат брза детоксикација од алкохол, меѓу другите симптоми кои може да вклучуваат напади или смрт.

 

Во случајот со марихуаната, проблемите започнуваат кога постојано користите марихуана подолго време. Првото прашање е дека тоа може да предизвика депресија и анксиозност, што обично е привремена ситуација. Сепак, оваа депресија и анксиозност можат да станат поизразени кога личноста продолжува да го користи лекот.

 

Во случајот на опиоиди како што е OxyContin, хронична злоупотреба може да значи нарушување на употребата на опиоиди кое понекогаш се нарекува и зависност од опиоиди. OxyContin е лек на рецепт кој може да се користи за лекување на умерена до силна болка, но поради неговиот потенцијал за злоупотреба и злоупотреба, може да доведе и до сериозно нарушување на употребата на опиоиди. Ако вие или некој близок се борите со проблеми со зависност или злоупотреба, најдоброто нешто што треба да направите е да добиете стручна помош.

Како да знаете дали сте зависник со високи достигнувања?

 

Ако си го поставувате ова прашање, тогаш веројатно не сте зависник. Ако се прашувате дали сте или не зависник, тоа веројатно значи дека не сте зависни од нешто. Се разбира, тоа не значи дека не можете да создадете зависност, но за повеќето луѓе потребно е прилично време и изложеност пред зависноста да се вкорени. Но, има некои луѓе кои имаат генетска предиспозиција за зависност, а тоа може многу брзо да ги погоди.

 

Зависноста може да биде тешко да се идентификува бидејќи може да има многу форми. Еве само неколку од најчестите:

 

 1. Користите дрога или алкохол во ситуации кога тоа е физички опасно
 2. Имате сериозни семејни, социјални, образовни, професионални или правни проблеми поради вашата употреба на дрога
 3. Продолжувате да користите дроги и покрај постојаниот или повторлив социјален или интерперсонален проблем предизвикан или влошен од вашата употреба
 4. Имате толеранција (потребни се поголеми количини на лек за да го почувствувате истиот ефект) и симптоми на повлекување.
 5. Поминувате многу време користејќи или размислувајќи за користење, подготовка за употреба или користење на дрога.
 6. Користите дрога или алкохол, и покрај тоа што имате постојан или повторлив физички или психолошки проблем предизвикан или влошен со употреба.
 7. Вие користите сами.

 

Заклучок: Проблеми со зависноста

 

Луѓето со проблем со високи достигнувања не поминуваат низ животот со чувство дека им е потребна помош. Наместо тоа, тие наоѓаат начини да си помогнат себеси и на другите. Првиот чекор за да се ослободите од навиката е да сфатите дека на прво место имате проблем. Ако откриете дека не можете да се откажете од нешто, без разлика колку се трудите, тогаш можеби сте зависник.

 

Претходно: OCD и зависност

Следна: Ментални нарушувања на Мечо Пу

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.