Лоша навика против зависност

автор: Метју Ајдл Уредник: Александар Бентли Прегледано: Мајкл Пор
Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да добиеме провизија.

Лоша навика против зависност

 

Често го слушаме од пријателите и саканите како се шегуваат дека се „зависни“ од кафе, шеќер или шопинг. Но, дали тие се зависни или имаат само лоша навика за кафе? Додека ние како луѓе сме суштества на навики, без разлика дали се добри или лоши, зависноста може да се смета уште еден чекор понапред, носејќи ја навиката на екстремно и штетно ниво. Која е вистинската разлика помеѓу навиката и зависноста и како тие влијаат на нашите умови и тела?

 

Дефиниција за лоша навика

 

Прво, мора да разбереме што мислиме кога разговараме за навика. Навиката генерално може да се дефинира како акција или однесување што го правите редовно и често, така што со текот на времето се создава шема на однесување.

 

Понекогаш навиката е потсвесна, што значи дека ја правиме без да ја сфатиме. Навиките можат да бидат или корисни или штетни за нашата ментална и физичка благосостојба. Повторувајќи ги таквите однесувања, повторно и повторно, создаваме патишта во нашиот мозок што не е напор да се следат и кои можат да ни станат втора природа.

 

Оваа автоматизација нè прави поефикасни во извршувањето на навиката. Корисен начин да откриете дали сте формирале навика е дали таа станала постојано автоматизирана или рутинска, без да морате повеќе да размислувате за тоа и не ви изгледа како достигнување.

 

За да создадеме навика, го следиме циклусот знак-рутина-награда. Да речеме, на пример, дека имате навика да јадете грицки додека гледате телевизија. Прво, започнуваме со знак или активирач, како што е вклучување на телевизорот. Репликата е проследена со рутина, како што е посегнување по вашите закуски.

 

Можеби свесно не го поврзувате вклучувањето на телевизорот како активирач за грицкање. Конечно, добивате награда или исход од јадење вкусни грицки, што исто така може да значи дека може да се прејадете. Повторете ја оваа шема секој ден доволно денови и сте создале навика, иако потенцијално лоша. Процесот, исто така, функционира за да внесете добри навики во вашиот живот или да ги замените лошите навики со добри.

 

Дефиниција за зависност

 

Зависноста го следи истиот пат на знак-рутински исход што го прави една навика, но ескалира - навиката станува зависност кога негативно влијае на вашиот секојдневен живот и ви е тешко да го прекинете дејството што ја формира навиката.

 

Обично мислиме на зависноста како прекумерна конзумација на алкохол, дрога или храна, или однесувања како шопинг или коцкање премногу, но секоја лоша навика може да премине во зависност.

 

Знаците дека вашата навика станала зависност може да вклучуваат: физичка желба, толеранција на супстанции како алкохол или дрога што резултира со поголема количина потребна за корисникот да се чувствува подобро, видливо опаѓање на физичкото здравје, континуирано повторување на однесувањето и покрај негативните последици. , и симптоми на повлекување ако некому му недостига доза алкохол, храна или лекови на кои се навикнале.

 

Што е најважно, зависноста може да има основни и структурни промени на мозокот, кои потоа влијаат на систем за наградување во мозокот, што резултира со тоа што мозокот не може да се справи со ситуации без допаминскиот удар на добрите чувства што го снабдува фокусот на нивната зависност.

 

На пример, може да испиете чаша вино откако ќе се соочите со стресен ден на работа. Стресниот ден е знак за пиење вино, што прави да се чувствувате подобро емоционално. Пиењето вино после работа станува редовна навика откако ќе имате неколку стресни денови по ред, а наскоро вашиот мозок не може да се справи на физиолошко ниво со стресот на работа без да испиете чаша вино, а во тој момент тоа станало зависност.

 

Одговорот на допамин, доброто чувство откако сте се напиле, е главната разлика овде, бидејќи не е присутен во навиките. Тоа што допаминот, исто така, води до толеранција на супстанција и потребна зголемена количина за да се добие истото добро чувство додека се соочуваат со повлекување ако поминат без него, исто така е нешто уникатно за зависност и не се наоѓа во лошите навики.

 

Ако вие или некој близок сте загрижени за лошата навика да стане зависност, онлајн терапијата може да помогне. Разликата помеѓу онлајн терапијата за навики и зависности е во тоа што терапевтите се достапни 24/7 кога ви се потребни, така што не мора да чекате до вашата неделна сесија за да ја добиете потребната помош. Притиснете овде за да добиете помош денес

Клучна разлика помеѓу лоша навика и зависност

 

Покрај екстремноста и физиолошките промени што може да ги има зависноста, другата клучна разлика помеѓу лошата навика и зависноста ја опкружува способноста да се промени. Лошата навика може да бара одредена волја и одлучност за да се прекине, но обично може да се направи сама без помош или поддршка од други и не мора да претставува проблем за лицето кое ја извршува навиката.

 

Кога лошите навики стануваат зависност?

 

Зависноста, од друга страна, често има потреба од стручна помош и семејна поддршка за да се прекине, бидејќи е многу тешко, ако не и речиси невозможно, да се направи тоа сам, а зависноста влијае и на зависникот и на оние околу нив.

 

Тешкотијата да се прекине зависноста делумно доаѓа од физичките промени кои зависноста, особено зависноста од супстанција како дрога или алкохол, може да ги има на мозокот.11.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab. Како што зависноста хемиски го менува мозокот, менувајќи го начинот на функционирање, отстранувањето на супстанцијата што создава зависност често предизвикува симптоми на повлекување и може да го направи зависникот многу болен како резултат.

 

Постојат многу различни начини за пристап до помош за зависност, од кои многу вклучуваат комбинација на рехабилитација во домот, терапија и медицински третман. Секој што се бори со зависност треба да запомни дека не е срам да бараш помош и дека ја заслужуваш љубовта и поддршката од оние околу тебе. Истражувањата покажаа дека оние кои бараат помош со зависноста преку лекување имаат многу поголема веројатност целосно да закрепнат.

 

Генерално, разликата помеѓу лоша навика и зависност е дефинирана на два начина. Прво, таа зависност е повеќе одзема и бара за човекот отколку лоша навика, тешко е да се откаже и типично му штети на секојдневниот живот.

 

Второ, зависностите имаат физиолошки влијанија врз мозокот, додека лошите навики не. Зависностите имаат моќ да го пренасочат мозокот и да го направат зависен од супстанцијата или однесувањето што предизвикува зависност за да се чувствуваме среќни22.С. Sussman и AN Sussman, Разгледувајќи ја дефиницијата за зависност – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210595/. Тие имаат поголема промена во тоа како функционираат нашите умови и тела фундаментално отколку лошите навики, и често ни треба професионална, а понекогаш и долгорочна поддршка за да ја надминеме зависноста.

 

Претходно: Вкрстена зависност

Следно: Дали зависноста е болест или избор?

  • 1
    1.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab
  • 2
    2.С. Sussman и AN Sussman, Разгледувајќи ја дефиницијата за зависност – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210595/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.