Хистрионско растројство на личноста

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Д-р Рут Аренас Мата

Клучни Килими

 • 6% од светската популација страда од хистрионско растројство на личноста

 • Хистрионското растројство на личноста е растројство на личноста од Кластер Б

 • Однесување на хистрионската личност, вклучувајќи небезбедна сексуална активност, злоупотреба на дрога и алкохол и импулсивност

 • Личност со историска личност користи социјални вештини за да манипулира со другите

 • Личноста со историска личност е изложена на поголем ризик од депресија

 • Терапијата може да помогне

 • За помош може да се користат лекови против анксиозност и антидепресиви

Разбирање и лекување на историско растројство на личноста

 

Околу 6% од светската популација страда од хистрионско растројство на личноста, но во Соединетите Држави, оваа бројка е 9%. Иако значителен број од населението во САД страда од растројство на личноста, многу поединци не ја разбираат целосно менталната болест.

 

Пандемијата COVID-19 му помогна на светот да ги разбере проблемите со менталното здравје повеќе од кога било досега. Сепак, сè уште има стигми околу болестите на менталното здравје, а растројството на личноста е една од оние сложени болести кои сè уште не се целосно разбрани.

 

Нарушувањата на личноста се сложени проблеми со менталното здравје. Од една страна, тие изгледаат чудно, но од друга, многу им отежнуваат на страдалниците да бидат во близина. Во повеќето случаи, поединецот со растројство на личноста не сфаќа дека има проблем.

 

И покрај тоа што имаат докази за поседување на растројство на личноста, оние кои страдаат може да бидат несвесни за тоа. За лицата со хистрионско растројство на личноста, може да биде многу тешко да се препознае проблемот.

 

Хистрионско растројство на личноста - што е тоа?

 

Хистрионското растројство на личноста е дел од класата на психолошки нарушувања означени како нарушувања на личноста во Кластер Б1Торгерсен, Свен и др. „Наследноста на нарушувањата на личноста од кластерот Б проценета и со лично интервју и со прашалник - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606922. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. Оваа класа на психолошки нарушувања често прикажува непредвидливи, драматични и емоционални типови на личност.

 

Личноста која страда од хистрионско растројство на личноста обично има хаотичен внатрешен личен живот. Овие луѓе ќе ја мерат својата самодоверба според прифаќањето на другите поединци. Ова не е исто како да чувствувате притисок од врсниците. Личноста со историска личност е поттикната да бара внимание. Овие однесувања кои бараат внимание се деструктивни.

 

Постојат неколку однесувања поврзани со хистрионската личност, вклучувајќи небезбедна сексуална активност, злоупотреба на дрога и алкохол, импулсивност и преземање непотребни ризици. Овие самоуништувачки однесувања помагаат да се отежнат односите за страдалниците.

 

Дополнително, за време на врската, личноста со хистрионско растројство на личноста може да верува дека врската со друга личност е посилна и поинтимна отколку што навистина е. Може да резултираат нестабилни односи со другите. Проблемите со менталното здравје како депресија и анксиозност можат да произлезат од овие врски.

 

Луѓето кои страдаат од историска личност функционираат нормално во општеството во најголем дел. Може дури и да покажете силни социјални вештини и да бидете прилично пристојни до интимна врска.

 

Едно лице може да манипулира со другите со вклучување во однесувања кои се самоуништувачки ако нивната анксиозност расте поради самодовербата и самопочитта. Може да се зголеми и ризикот од самоубиствени гестови.

Симптоми на хистрионско растројство на личноста

 

Лицето со хистрионско растројство на личноста често ги користи своите социјални вештини за да манипулира со другите. Овие поединци имаат добри социјални вештини, кои им овозможуваат да манипулираат со другите. Заболените од хистрионско растројство на личноста сакаат да бидат во центарот на вниманието и манипулирањето со другите им овозможува да го постигнат тоа.

 

Заболените од хистрионско растројство на личноста може да ги покажат следните симптоми:

 

 • Треба да бидете во центарот на вниманието за да се чувствувате удобно
 • Облечете се провокативно за да привлечете внимание
 • Покажете несоодветно однесување кое често е заводливо или флертувачки
 • Брзо менувајте ги емоциите
 • Дејствувајте драматично додека покажувате недостаток на искреност
 • Бидете исклучително загрижени за нивниот физички изглед
 • Постојано барате одобрение или уверување од другите
 • Бидете лесно под влијание на другите
 • Бидете исклучително чувствителни на неодобрување или критики
 • Рутината лесно ви здосадува и не успевајте да ги завршите проектите што ги започнуваат
 • Дејствувајте пред да размислите за последиците
 • Донесувајте брзи одлуки без да размислувате за последиците
 • Себични и предизвикуваат недостаток на грижа за другите
 • Имаат потешкотии во одржувањето на врските
 • Појавување плитко или „лажно“ околу другите
 • Се заканува дека ќе изврши самоубиство
 • Обидете се да се самоубиете за да привлечете внимание од другите

Кои се причините за пореметување на личноста со историско потекло

 

Не е познато што предизвикува хистрионско растројство на личноста. Стручните лица за ментално здравје веруваат дека наследните фактори и научените однесувања предизвикуваат ментално здравје. Сепак, ова може да биде само фактор во лице кое развива хистрионско растројство на личноста.

 

Болеста на менталното здравје може да се појави кај семејства кои се подложни на неа. Ова овозможува едно лице да може да го наследи. Сепак, еден млад човек може да го научи однесувањето од родител и да го користи откако ќе го види.

 

Факторите на животната средина, исто така, може да играат улога во развојот на хистрионското растројство на личноста. Недостатокот на казнување или критика, позитивното засилување дадено кога се изведуваат одобрени однесувања и непредвиденото внимание од страна на родителите кон нивните деца, сето тоа може да бидат фактори на животната средина кои придонесуваат за нарушувањето.

 

Децата може да бидат збунети за типот на однесување што добива одобрение од родителите. Пореметувањето на личноста често се создава од темпераментот и психолошката шминка на една личност, заедно со начинот на кој вештините за справување со стресот се учат на рана возраст.

 

Како да се дијагностицира хистрионско растројство на личноста

 

За да се дијагностицира хистрионско растројство на личноста, пет од осумте симптоми мора да бидат присутни кај поединец.

 

Пет од следните осум симптоми мора да бидат дијагностицирани од страна на професионалец за ментално здравје:

 

 • Под силно влијание на другите или околностите
 • Непријатно кога не е во центарот на вниманието
 • Го користи своето тело за да привлече внимание
 • Користи провокативно или сексуално однесување за да привлече внимание
 • Склоност да се верува дека врските се поинтимни отколку што се во реалноста
 • Прикажува преголеми изрази на емоции и драматика
 • На говорот му недостасуваат детали и е под влијание на луѓето околу нив
 • Прикажува плитки изрази на емоции кои брзо се менуваат

Добивање третман за хистрионско растројство на личноста

 

Лицето со хистрионско растројство на личноста е изложено на поголем ризик да развие тешка депресија. Депресијата може да влијае на способноста на поединецот да го задржи вработувањето, да остане фокусиран на задачите и целите или да развие здрави односи.

 

Поради сериозноста на депресијата и нејзините ефекти, лекарите може да предложат лекови од страна на професионалците за ментално здравје.

 

Лековите против анксиозност и антидепресиви може да се користат за да помогнат при симптомите на анксиозност и депресија. Сепак, овие лекови не ја третираат болеста.

 

Терапијата може да му помогне на поединецот и да му овозможи да ги истражи причините за менталното здравје. Покрај тоа, терапијата може да му помогне на лицето да развие вештини за справување за да живее попозитивен живот.

 

Когнитивната бихејвиорална терапија ќе се фокусира на мислите и емоциите на една личност. КБТ може да ги истражи проблемите што ги има една личност и како основните проблеми ги засилуваат. Може да се постави двојна дијагноза за лице кое страда од злоупотреба на супстанции или други проблеми со менталното здравје кои исто така се појавуваат.

 

Злоупотребата на супстанции и хистрионското растројство на личноста влијаат еден на друг и се комбинираат за да ги влошат целокупните проблеми.

 

Достапна е помош за луѓе со хистрионско растројство на личноста. Рехабилитацијата е еден од начините да се добие потребната помош за да се стави крај на менталното здравје.

 

Претходно: Дали имам зависна личност?

Следна: Невроза

 • 1
  Торгерсен, Свен и др. „Наследноста на нарушувањата на личноста од кластерот Б проценета и со лично интервју и со прашалник - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606922. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.