Калифорнија трезвено објасни

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Кали трезен

 

Отвореноста на Деми Ловато за нивните борби со зависноста и менталното здравје беа белег на нивната кариера. Детска ѕвезда која стана позната со серија улоги на Дизни каналот, се бореше со зависноста пред да влезат на рехабилитација во Калифорнија на 18 години. трезен објект.

 

Зависноста на Ловато повторно се најде на насловните страници кога, во 2018 година и еден месец по објавувањето на Трезен, кој откри дека по шест години трезвеност им се повторило, итно биле пренесени во болница по предозирање. Дискутирање за закрепнување во интервјуа и документарни серии Танцување со ѓаволот, Ловато откри во 2021 година дека биле „Трезвени во Калифорнија“. И покрај тоа што се воздржуваше од други дроги, Ловато одлучи да се справи со закрепнувањето со употреба на канабис и алкохол во умерени количини. Уште еднаш, употребата на дрога на Ловато беше главната вест.

Калифорнија трезен дефиниција

 

Иако Ловато може да биде личност од највисок профил што го промовира концептот на „Калифорнија трезен“ или „Кали трезен“, има многу кои го користат овој термин за да го опишат нивниот пристап кон дрогата. За жал, не постои јасна дефиниција, тоа значи дека речиси секој може да го опише својот пристап кон дрогата како Кали трезен.

 

Додека Ловато го нарече тоа како нивен начин на приближување кон закрепнувањето, други може да го користат за да опишат начин на живот кој вклучува рекреативна употреба на дрога, во некои случаи упатувајќи на многу блага употреба, како што е повремено пиење или ретката употреба на дрога во социјални ситуации.

 

Сепак, терминот почесто се користи за да се опише пристапот кон лековите кој е умерен, но и наменски. Некој кој е трезен Кали може редовно да користи мали количества канабис затоа што чувствува дека се справува со анксиозноста или повремено користи психоделици затоа што ја стимулира креативноста или врти благи проблеми со менталното здравје.

 

За некои, ова може да биде следење на зависност и да се користи како дел од нивното закрепнување, со контролиран пристап кон лековите што ги сметаат за поблаги додека се воздржуваат од нивната претходна зависност. И ова беше дефиницијата на Ловато: користење канабис и алкохол како дел од нивната стратегија за да се избегне повторното користење на опиоиди.

 

Кали трезвено намалување на штети

 

Некои го споредија пристапот кон намалување на штети, клинички признат, но не универзално прифатен, пристап кон рехабилитација. Во намалувањето на штети, основната теорија е дека иако апстиненцијата може да биде идеален, тоа не е секогаш лесно или веднаш возможно.

 

Алкохоличарот, на пример, можеби ќе треба да ја намали употребата на алкохол за да избегне потенцијално фатални симптоми на одвикнување од алкохол. Алтернативно, зависник од опиоид може да користи замени како метадон, за да помогне во управувањето и контролата на нивната зависност. Принципот е да се замени зависноста со нешто што е помалку веројатно да предизвика штета, дури и ако во некои случаи се уште е зависност.

 

Иако Калифорнискиот трезен може да потпадне под широкиот чадор за намалување на штети, клучната разлика е во тоа што намалувањето на штети обично е дел од формалните планови за лекување. Во едно интервју, Ловато предложи да разговараат за пристапот со оние кои се вклучени во нивното закрепнување, но не го откри одговорот. И со намалување на штети и со Кали трезен, стручното мислење е поделено.

Калифорнија трезен против трезен

 

Моделот на апстиненција е доминантен модел на лекување на зависност со децении. Во голем дел, ова се засноваше на практичното искуство на зависниците и оние што ги лекуваат. Недостатокот на контрола е вообичаен симптом на зависност, а контролата може да се изгуби многу брзо.

 

Можеби најпознатиот модел на апстиненција е програмата на анонимен алкохол од дванаесет чекори. Ова го одразува заедничкото искуство на алкохоличарите дека „само еден“ пијалок не е доволен, и откако ќе се напијат, тие не можеа да знаат кога да престанат.

Трезен не трезен

 

Тој пристап кон лекувањето на зависности се прошири и во лекувањето на други зависности, дури и оние кои не вклучуваат дроги, како што е коцкањето. Ова, исто така, резултираше со заедничкиот модел на рехабилитација на детоксикација проследен со апстиненција, бинарен модел кој не дозволува враќање на умереноста. И овој бинарен пристап има многу поддржувачи, трезното откровение на Ловато Кали поттикна критики од поранешни зависници, вклучително и други познати личности, кои инсистираа дека има само трезвени или не трезни, нема категорија „трезен, туку...“.

 

Сегашното разбирање на зависноста може да даде некои докази за нивниот аргумент. Додека различните зависности функционираат на различни начини, се чини дека сите тие се формирани од мозочните нервни патишта, а особено оние поврзани со задоволството и наградата. Во овој модел, зависноста не е толку многу од супстанцијата или активноста, туку од одговорот што го предизвикува во мозокот.

 

Опасноста е што тие патишта лесно може да се прилагодат за да одговорат на друг лек, а трезвен пристап на Кали го прави тоа поверојатно. Навистина, опасноста од вкрстена зависност за време на закрепнувањето е толку висока што отстранувањето на се што е потенцијално зависно е вообичаена практика во центрите за рехабилитација и третмани.

 

Дали Калифорнија трезвено функционира?

 

Медицинското поле на зависност продолжува да се развива, а засиленото разбирање за тоа како функционира исто така значи дека некои професионалци почнуваат да се сомневаат во православието на апстиненција. Еден, едноставен, аргумент против апстиненцијата е дека постојат некои зависности каде што апстиненцијата е или невозможна или блиску до невозможна.

 

Зависностите од работи како храна, шопинг или секс би можеле да спаѓаат во оваа категорија. Иако не сите се согласуваат дека тие можат да се дефинираат како зависност, оние кои се третираат како зависност користат модел на рехабилитација кој се фокусира на враќање на умереноста и контролата.

 

Аргументот е едноставен. Ако зависник од храна може да се лекува и да продолжи да има здрава и независна диета, тогаш зошто не можат и другите зависници? Експертите кои го поддржуваат овој пристап сугерираат дека наместо да се гледа зависноста како бинарна, вклучена-исклучена ситуација, таа треба да се гледа како спектар, со апстиненција на едниот крај и неконтролирана зависност на другиот крај.

 

Прашањето за апстиненција

 

Повеќето луѓе се блиску до апстиненција, но сепак ќе учествуваат во некоја употреба на дрога, како што се алкохол или канабис. Во оваа ситуација, закрепнувањето всушност треба да ги придвижи зависниците кон општествено нормалниот опсег на однесување, а не над него кон целосна апстиненција.

 

Додека апстиненцијата останува вообичаен модел за дроги кои обично се нелегални или контролирани, има мал, но се поголем број кои предлагаат умерен модел за зависност од алкохол. Дел од аргументите во прилог на ова е дека алкохолот е општествено прифатлив, вообичаен и, за многумина, составен дел од нивниот нормален живот.

 

Со оглед на ова, инсистирањето на апстиненција може да биде поштетно поради притисоците што ги врши врз опоравениот алкохоличар, кој честопати ќе се оттргне од социјалните активности како резултат. Истражувањето исто така го поткрепи ова. Предлагањето дека, кога се управува и поддржува, контролираното пиење е остварлива опција.

Калифорнија трезен и канабис

 

Истражувањето за медицинската употреба на други лекови, исто така, им дава тежина на аргументите дека може да има вредност за трезвен пристап во Калифорнија. Студиите за психоделици, на пример, сугерираат дека тие можат да бидат многу корисни во лекувањето на некои состојби на менталното здравје, со единечна доза што обезбедува долгорочно, а можеби дури и трајно, закрепнување за некои пациенти кои страдаат од состојби од депресија до ПТСН.

 

Медицинската употреба на третмани добиени од канабис станува се почеста, со испитувања за различни физички и ментални здравствени состојби11.H. Helm, Цели за контролирано пиење-не-апстинентно наспроти апстинентно лекување во нарушувањето на употребата на алкохол: систематски преглед, мета-анализа и мета-регресија - PubMed, PubMed.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188563/.

 

Иако ова истражување се одвива под клинички услови, многумина кои практикуваат трезен пристап во Калифорнија може всушност да се самолекуваат. Во овие случаи, без разлика дали е свесно или не, приодот на Кали трезвено може да се однесува на симптомите кои инаку би предизвикале попроблематична употреба на дрога.

Дали Cali Sober е долгорочно решение?

 

Има многу луѓе кои се залагаат за калифорнискиот трезен пристап, но Деми Ловато беше највисок профил. Но, не повеќе. Шест месеци откако го открија нивниот трезен пристап во Кали, Ловато на Инстаграм објави дека го напуштиле. „Повеќе не ги поддржувам моите начини на „Кали трезвени““, објави Ловато. „Трезен трезен е единствениот начин да се биде“.

 

Искуството на Ловато даде многу позитивни страни. Да се ​​биде толку јавен за нивната зависност и менталното здравје продолжува да ја подига свеста. Но, епизодата исто така истакна некои важни точки. Иако Ловато никогаш не разговараше дали нивниот тим за лекување ја поддржа нивната одлука, сепак беше обезбедена медицинска поддршка. Ловато земала Вивитрол, на пример, кој помага во ублажување на дејството на алкохолот.

 

И можеби беше дека трезвената Калифорнија беше неопходна фаза на закрепнувањето на Ловато. Многу терапевти за зависности признаваат дека апстиненцијата може да биде неверојатно непривлечна за целосниот зависник кој едноставно не може да замисли и не сака да размислува за целосно трезен живот. Изгледот може дури и да одложи некое барање помош. Во некои случаи, тие сугерираат дека Cali sober може да има некои придобивки, но многумина ќе додадат дека веројатно нема да биде успешна долгорочна стратегија.

 

Ако воопшто постои некаков консензус, тоа е дека третманот на зависност е личен. Секој зависник ќе има различен сет на физички и ментални здравствени проблеми и потреби. И најдобриот начин за справување со зависноста е со поддршка од професионалец за третман на зависност.

 

Калифорнискиот трезен пристап може да биде корисна стратегија за употреба за време на рехабилитацијата и закрепнувањето, па дури и може да биде успешен долгорочен пат. Но, каков и да пристапи зависникот, многу е поголема веројатноста да успее ако, како Ловато, на тој пат има професионална поддршка.

Најчесто поставувани прашања во Калифорнија трезен

Што е значењето на Калифорнија трезен?

 

Терминот „Cali Sober“ се користи од луѓе кои се воздржуваат од одредени супстанции како што е алкохолот, а сепак се препуштаат на други помалку штетни материи. Калифорнија трезен е форма на намалување на штети и често се дискутира во Калифорниски рехабилитанти.

 

Дали Калифорнија трезвена е работа?

 

За многу луѓе целта за постигнување трезвеност е клучен дел од нивното лично патување кон поголемо здравје и благосостојба. Има безброј ресурси на располагање за да им се помогне на луѓето да постигнат и одржуваат трезвеност, вклучувајќи групи за поддршка, сесии за терапија и програми за лекување зависности.

 

Дали Кали трезен е всушност трезен?

 

Не постои единствен одговор на ова прашање, бидејќи дефиницијата за „трезен“ ќе се разликува од личност до личност. Меѓутоа, општо земено, да се биде трезен значи да се живее начин на живот без злоупотреба на алкохол и дрога.

 

 

Претходно: Зошто продолжувам да рецидив?

Следно: Како еуфоричното потсетување влијае на закрепнувањето од зависност

  • 1
    1.H. Helm, Цели за контролирано пиење-не-апстинентно наспроти апстинентно лекување во нарушувањето на употребата на алкохол: систематски преглед, мета-анализа и мета-регресија - PubMed, PubMed.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188563/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.