Дознајте за приватноста во Rehab

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Приватност во Rehab

 

Една од најитните грижи за оние кои влегуваат во рехабилитација е да ја задржат нивната состојба приватна. Ова е особено точно за оние на високи позиции. Често е причина зошто познатите личности и другите во очите на јавноста избегнуваат третман. Затоа, изборот на центар за рехабилитација кој ја штити приватноста станува најважен фактор.

 

Во најголем дел, центрите за рехабилитација прават добра работа за заштита на приватноста на своите пациенти. Многу од нив се наоѓаат во области на земјата кои се помалку населени. Плус, тие имаат и други начини да ја задржат јавноста надвор, за да можете да го добиете потребниот третман без да ви го одвлекува вниманието. Одредени центри за премиум третман обезбедуваат дополнителна изолација, третмани еден на еден, па дури и приватни вили кои помагаат да се зголемат чувствата на приватност и заштита.

 

Зошто приватноста во Rehab е толку важна

 

Иако постојат центри за рехабилитација кои нудат групна терапија, за многумина може да биде тешко да се отворат со луѓе што не ги познаваат. Додека стигмата за менталното здравје се намалува, оние кои страдаат од проблеми со злоупотреба на супстанции сè уште се соочуваат со последици во зависност од нивната ситуација. Истражувањата покажаа дека оние кои имаат проблем со злоупотреба на супстанции трпат слични стресови како оние кои имаат проблеми со менталното здравје.

 

За оние кои се во очите на јавноста, како што се познати личности, извршни директори и слично, е достапно да се води подискретна форма на третман.

Како центрите за рехабилитација ја штитат вашата приватност

 

Здравствените услуги, вклучително и оние кои нудат рехабилитација од злоупотреба на супстанции спаѓаат под две важни упатства за заштита на личната приватност.

 

 

HIPAA е закон кој спречува споделување на здравствени информации без согласност на пациентот. Имате право на пристап до вашите здравствени досиеја. Ова вклучува откривање на кој било пристап или откривање на вашите записи.

 

42 CRF Дел 2 се однесува на оние кои или ќе, имаат или имаат завршено програми за лекување зависност. Овој закон го спречува откривањето на лични информации за вашето лекување. Овој закон постои за да ги заштити оние кои инаку може да бидат третирани неправедно во ситуации како што е следново:

 

  • Старателство на дете
  • Развод
  • Вработување и повеќе

 

Освен ако не обезбедите писмена согласност, никакви информации за вашите информации нема да бидат споделени со никого. Ова вклучува и други практичари и установи, освен ако тоа не го одобрите. Сите програми во САД мора да го почитуваат овој федерален закон.

Како HIPPA влијае на програмите за третман

 

Постојат различни видови програми за рехабилитација, како што се станбени и амбулантски, кои може да имаат различни правила кога станува збор за заштита на вашата приватност. Сепак, HIPAA и 42 CFR Дел 2 сè уште ќе ја заштитат вашата приватност до степен до кој опфаќа секој закон.

 

Некои станбени центри за рехабилитација се лоцирани во области кои се рурални и оддалечени од областите на поголемите населени места. Ова ви овозможува да ги минимизирате шансите да наидете на луѓе што ги познавате. Исто така, го намалува бројот на луѓе кои можат да дојдат во контакт со вас.

 

Локалната култура исто така игра силна улога во помагањето да се заштити вашата приватност. Ова ви обезбедува уште повеќе простор за шетање додека сеуште ја имате заштитена вашата приватност. Се разбира, вашите постапки ќе ја диктираат количината на приватност во која ќе уживате додека сте во центар за рехабилитација.

 

Претходно: Семејна терапија во рехабилитација

Следно: Во потрага по рехабилитација

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.