Рехабилитација за исцрпеност

Рехабилитација за исцрпеност

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Рехабилитација за исцрпеност

 

Во денешниот свет со брзо темпо, исцрпеноста стана доста честа појава, дури и кај оние кои ја сакаат својата работа. Значи, ако сте се бореле со исцрпеност, треба да знаете дека не сте сами. Освен тоа, секогаш запомнете дека симптомите на исцрпеност не се трајни, или барем не треба да бидат. Деновиве има дури и рехабилитација за исцрпеност. Затоа, ако го имате, не го игнорирајте и наместо тоа побарајте третман.

 

Дали ви треба рехабилитација за исцрпеност?

 

на Светската здравствена организација (СЗО) го опишува исцрпеноста како синдром предизвикан од хроничен стрес на работното место. Обично се карактеризира со исцрпеност, чувство на одвоеност од вашата работа и намалена професионална ефикасност. Општо земено, овие симптоми треба да бидат поврзани со вашата работа за да се класифицираат како исцрпеност. Според експертите, постојат 6 клучни домени од вашиот работен живот кои се поврзани со исцрпеност.

 

Знаци на исцрпеност:

 

 • Обем на работа  

 

Една од најголемите причини за исцрпеност е постојаното големо оптоварување. Ако никогаш немате време за одмор или постојано работите, на крајот ќе бидете исцрпени и ќе доживеете исцрпеност.

 

 • Награда

 

Ако се чувствувате како да заработувате помалку отколку што заслужувате, поголема е веројатноста да доживеете исцрпеност. Склони сте и на исцрпеност ако се чувствувате како вашата работа да не наградува или ако не добивате никакво признание за вашите достигнувања.

 

 • Контрола на

 

Колку помала контрола имате врз вашата работа и околина, толку е поголема веројатноста да изгорите. Не е важно дали сте вработен на ниско ниво или директор на високо ниво - потребен ви е одреден степен на авторитет за да бидете задоволни на работа.

 

 • Вредности

 

Кога вашите цели и вредности не се усогласуваат со оние на вашиот работодавец, потешко е да постигнете високи нивоа на задоволство од работата. Како такво, важно е да научите како ефективно да ги артикулирате вашите вредности и цели и да барате работни места кои се усогласени со нив.

 

 • заедница

 

Со оглед на тоа што имањето заедница за поддршка е составен дел од вашето ментално здравје, ако имате неподдржана/непријателска заедница може да предизвика стрес и да придонесе за исцрпеност.

 

 • Правичност

 

Секој сака да биде добро третиран, особено на работа. Значи, ако се чувствувате како да ве третираат неправедно на работа, поголема е веројатноста да бидете помалку продуктивни и да завршите со исцрпеност. А кога станува збор за објективни неправди како што се расизмот или сексизмот, последиците се многу пострашни - веројатно ќе имате повеќе болни денови отколку порано.

 

На крајот на краиштата, ако работите лошо во сите горенаведени домени, исцрпеноста е неизбежна.

Симптоми на согорување

 

За да се заштитите од исцрпување на долги периоди, секогаш треба да внимавате на знаците за предупредување.

 

Симптоми на согорување:

 

 • Песимизам
 • Физичка и ментална исцрпеност
 • Губење на интерес за вашата работа
 • Намалена продуктивност
 • Раздразливост
 • Меѓучовечки проблеми на работа
 • Недостаток на мотивација
 • Недостаток на концентрација

Одење на рехабилитација поради исцрпеност

 

Ако се сомневате дека страдате од исцрпеност, еден од најдобрите начини да се справите со тоа е да отидете во установа за рехабилитација која нуди специјализирани програми за оваа состојба. Овие програми обично ги комбинираат традиционалните терапии и релаксација, понекогаш дури и вклучуваат болничка нега.

 

Некои пристапи за третман на рехабилитација за согорување обично вклучуваат:

 

 • Терапија за разговор

 

Терапијата за разговор обично ви помага повторно да се поврзете со себе, да ги дефинирате вашите вредности и да научите како да ги почитувате во секојдневниот живот. Ова може да ви помогне да го надминете секое незадоволство поврзано со работата и да можете да направите разлика помеѓу нормалниот работен стрес и исцрпеноста.

 

 • Масажа терапија

 

Терапијата со масажа може да ја ублажи болката, да ве подмлади и да ви помогне да се опуштите. Како таков, тоа е одличен начин за ублажување на физичките и емоционалните симптоми на исцрпеност.

 

 • Mindfulness

 

Практиките на внимателност како јога и медитација можат да ви помогнат да бидете поприсутни и здраво да се справите со стресот. На овој начин тие ја олеснуваат емоционалната регулација и ги намалуваат шансите да доживеете исцрпеност.

 

 • Современи терапевтски технологии

 

Во некои установи за рехабилитација, се користи врвна технологија за ублажување на симптомите на исцрпеност. На пример, некои користат хипербарична кислородна терапија (HBOT). Ова е курс на лекување за кој е познато дека ги ублажува симптомите на низа состојби на ментално здравје, вклучувајќи депресија и анксиозност.

Други начини да се справите со исцрпеноста

 

Ако доживеете исцрпеност, но не сте подготвени или подготвени да одите на рехабилитација, сè уште има некои начини на кои можете да се справите со тоа и да ги ублажите симптомите.

 

Други начини за справување со Burnout вклучуваат:

 

 • Одземање време

 

Кога првпат ќе го почувствувате почетокот на исцрпеноста, една од најдобрите работи што можете да ги направите е да одвоите малку време. Можете да земете отсуство и да одите на одмор за да се наполните. Во ова време, не треба да се занимавате со никаква работа и да одвоите време да се опоравите.

 

 • Најдете вредност во вашата работа

 

Без разлика колку е вообичаена вашата работа, важно е да најдете барем еден начин на кој таа е вредна. Ова го прави поднослив и може да ви помогне да ги намалите шансите да изгорите.

 

 • Направете нови пријателства на работа

 

За да го направите вашиот живот помалку стресен, препорачливо е да се дружите на работа. Значи, ако сè уште не сте почнале, ова е одлично време да започнете да се дружите со вашите колеги.

 

Претходно: Објаснето е рехабилитација за зависност од секс

Следно: Рехабилитација во Силиконската долина

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .