Добрите и лошите страни на локалната рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Добрите и лошите страни на локалната рехабилитација

По години на злоупотреба на супстанции и искусување на циклусот на зависност, посетата на станбена рехабилитација или амбулантски центар е шанса да започнете одново. Да, одењето на рехабилитација е вртење на страницата кон ново поглавје од вашиот живот. Без оглед на тоа каде посетувате рехабилитација или која рехабилитација ја избирате; тоа е шанса да се започне одново.

 

Промената е позитивна и може да ве ослободи од старите навики. Сепак, не сите луѓе сакаат промени. Некои се противат на промените и не им помагаат. Искусувањето на нова средина за време на рехабилитација може да го попречи процесот на закрепнување. Наместо да доживуваат промени околу себе, овие поединци претпочитаат промени одвнатре.

 

Ако сè уште не сте одлучиле дали да присуствувате на рехабилитација во домот локално или надвор од дома, може да разгледате некои од добрите и лошите страни на локалната рехабилитација подолу.

 

Добрите страни на локалната рехабилитација

 

Една од најпопуларните причини за избор на локален центар за рехабилитација е цената. Престојот на локална рехабилитација за резиденцијална или амбулантска нега може да биде многу поисплатлив отколку одењето на рехабилитација надвор од државата или во странство. Далечината може да биде огромен фактор за помош на лицето. Нивната злоупотреба на супстанции може да биде толку лоша што напуштањето на локалната област е една од најзначајните причини зошто поединецот не добива помош.

 

Може да откриете дека трошоците за лекување се исти локално како и на друго место. Сепак, ова не се единствените трошоци што ќе ги направите. Мора да ги земете предвид и трошоците за патување за да стигнете до крајната дестинација за рехабилитација. Трошоците за летање или возење до рехабилитација што не е локална може да го направат поскап одењето во објектот. Вашето медицинско осигурување може да ги покрие трошоците за престојот на рехабилитација, но ретко кој обезбедувачот на осигурување ќе ги покрие трошоците за патување и сместување доколку е потребно.

 

Друг фактор што треба да се земе предвид е дека одењето на рехабилитација надвор од вашата локална област значи дека можеби немате пријатели или семејство на кои ќе се вратите. Во денешно време има многу рехабилитации кои нудат семејна терапија. Овие рехабилитации се идеални ако планирате да останете блиску до дома. Тоа ви дава шанса повторно да се поврзете со пријателите и семејството со кои можеби сте изгубиле контакт. Патувањето во рехабилитација ги спречува пријателите и семејството да учествуваат во сесиите на семејна терапија. Поддршката е од витално значење за некој да постигне трезвеност.

 

Останувањето локално ви овозможува да пристапите до ресурсите што рехабилитацијата ги воспоставила на локално или регионално ниво. Овие врски и ресурси што ги изградил рехабилитацијата може да се покажат како корисни за вас. Веројатно ќе има мрежа од советници, состаноци, групи за поддршка, работни програми и спонзори со кои ќе се поврзете откако ќе ја напуштите рехабилитацијата. Ова може да ви помогне да останете трезни благодарение на долготрајната нега што ќе ја добиете.

 

Ако треба да останете дома и да работите и не можете да посветите 24/7 на рехабилитација, амбулантските програми на локалните центри се одлични опции. Тие лесно ви дозволуваат да добивате витален третман за злоупотреба на супстанции додека го живеете вашиот речиси нормален живот.

Придобивки од локалната рехабилитација:

 

 • Рентабилно
 • Ресурси и алатки такт
 • Воспоставена мрежа за поддршка
 • Вклучување на семејството
 • Повеќе долгорочни програми и опции
 • Разновидност на амбулантски опции
 • Стратегии за справување

 

Недостатоци на локалната рехабилитација

 

Како и со сè, има и лошите страни на добрите, а локалната рехабилитација не се разликува. Локален центар за рехабилитација можеби нема да ви одговара поради различни причини. Можеби најзначајното е тоа што може да обезбеди предизвикувачи за релапс. Локалната рехабилитација не ве извлекува целосно од околината што сте ја доживеале. Ова значи дека можете да ја напуштите рехабилитацијата откако ќе ја завршите програмата и веднаш да се вратите во круговите на пријатели и местата што првично довеле до употреба на дрога.

 

Можеби немате пријатели и семејство кои можат да ве поддржат по потреба. Почетниот процес на обновување може да биде премногу тежок без соодветна поддршка. Вашите пријатели и семејството може да имаат свои проблеми со злоупотреба на супстанции. Ако немаат желба да бидат чисти и трезни, тоа може да предизвика релапс.

 

Ако се обидувате да ја напуштите навредливата врска и да добиете третман во исто време, локалната рехабилитација можеби нема да ја обезбеди потребната дистанца за да се извлечете од партнерот кој навредува. Безбедноста е од витално значење за мажите и жените кои бараат оддалеченост од партнерот кој навредува. Посета на рехабилитација подалеку може да обезбеди безбедно растојание за поединецот. Исто така, може да им даде растојание и време да сфатат дека животот е подобар без партнерот кој го навредува во нивниот живот.

 

Локалната рехабилитација може да ви го одвлече вниманието за да ве спречи да се подобрите. Пријателите и семејството се поблиски, предизвикувачите може да бидат пообилни и може да биде лесно да се одлучи да се откаже од третманот и да се повтори. Престојот на локална рехабилитација ви го олеснува заминувањето од лекувањето. Ќе треба да се справите со животот локално, што може да го спречи закрепнувањето. Постои дури и шанса да видите луѓе од вашето минато во локалната рехабилитација, што може да има негативно влијание врз вашето закрепнување.

 

Недостатоци на одење на локална рехабилитација:

 • Бројни предизвикувачи на дрога
 • Ограничени опции за третман
 • Повеќе одвлекување на вниманието
 • Недостаток на анонимност
 • Недостаток на безбедност
 • Полесно да се откажете

 

Зошто повеќето луѓе избираат локална рехабилитација?

 

Во целина, повеќето луѓе кои бараат третман избираат локален центар за рехабилитација. Причината за избор на локална опција за рехабилитација се должи на практичноста и близината што ја нуди на работа и дома. Постојат многу други фактори кои можат да придонесат за одлуката да присуствувате на локална рехабилитација, покрај тоа што сте блиски со семејството и пријателите.

 

Без оглед на опцијата што ќе ја изберете, важно е да имате солидна мрежа за поддршка на пријатели со семејството. Ова не само што го прави процесот на лекување подобар и поисплатлив, туку значи дека најверојатно ќе останете трезни по завршувањето на рехабилитацијата. Исто така, од витално значење е да изберете рехабилитација со алатки, ресурси и мрежа на групи кои ќе работат со вас после третманот. Програмата за последователна нега е важна за да се одржи закрепнувањето.

 

Претходно: Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација

Следно: Ослободете се од работа за рехабилитација

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.