Што да очекувате од рехабилитација

Што да очекувате од рехабилитација

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Што да очекувате од рехабилитација

Како и со секој суштински чекор што го менува животот, влегувањето во рехабилитација може да биде застрашувачко искуство. Доста често, луѓето кои имаат проблеми со злоупотреба на супстанции ќе го одложат добивањето на потребниот третман поради нивниот страв од рехабилитација. Како и со повеќето работи што се непознати, стравот се вкорени во незнаењето што ќе се случи. Затоа, ќе помогне подобро да се разбере за што се работи за третман за рехабилитација за да можете најдобро да се подготвите за искуството.

 

Започнување со рехабилитација

 

Ако влегувате во програма од 30, 60 или 90 дена, првиот чекор е процесот на пријавување. Ова обично се состои од тоа што член на персоналот ќе ги преземе вашите информации. Собраните информации ќе помогнат во водењето на третманот што го добивате.

 

Во повеќето случаи, се препорачува 90-дневна програма за третман. Тоа е затоа што колку подолго се држите подалеку од искушението на алкохол или дрога, толку подобро ќе можете да ја надминете зависноста. Времето е суштински елемент во процесот на лекување.

 

Детоксикација

 

Откако ќе бидете проверени во одредена просторија, следниот чекор е вашето тело да се детоксицира од супстанцијата или супстанциите. Ова може да биде тежок процес за многумина во зависност од тоа колку долго траела нивната зависност. Но, тоа е неопходен чекор за да започне остатокот од менталниот и физичкиот аспект на процесот на рехабилитација11.RH Moos и BS Moos, Стапки и предиктори на релапс по природна и третирана ремисија од нарушувања на употребата на алкохол - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1976118/.

 

Имајте на ум дека ако страдате од симптоми на повлекување, може да ви бидат препишани лекови. Ова ќе ви помогне да стигнете до следниот чекор откако вашето тело ќе се детоксицира.

 

Терапија

 

Постојат различни видови на терапии достапни. Ова обично го доделува одговорниот лекар кој ги прегледал вашите информации. Целта на терапијата е да ви помогне да избегнете повторно повторување на злоупотреба на супстанции. На овој начин, можете да останете чисти до крајот на животот. Сепак, имајте на ум дека многумина кои успешно ја надминале зависноста ќе се повторат барем еднаш, ако не и почесто во текот на животот.

 

Како функционира терапијата во рехабилитација

 

Ќе биде назначен здравствен работник да работи со вас на надминување на вашата зависност. Ова ќе се состои од серија сесии каде што ќе се случи следново.

 

  • Искрен поглед кој сте и каде сте
  • Ефектот што го имаше зависноста врз вас
  • Како зависноста влијаеше на вашиот начин на размислување и многу повеќе

 

Овие сесии се често тапи и директни. Целта е да ја пробиете вашата лична одбрана и да ве натера искрено да погледнете што предизвикала зависноста. Но, уште поважно, терапевтот ќе се стреми да ги идентификува предизвикувачите на вашата зависност и ќе ви помогне или да се справите со нив или целосно да ги избегнете.

 

Терапискиот процес е процес на разбивање на вашата зависност на искрен начин. Идентификување на она што ве поттикнува да ја земете супстанцијата. И потоа да ве едуцираме да се борите против предизвикувачите на најефикасен можен начин. Иако постојат различни видови на терапии, бихејвиоралната терапија е најефикасна. Овој тип на терапија спаѓа во две категории, мотивациска и когнитивна бихејвиорална.

Семејна терапија

 

Можеби најтешкиот дел од целиот процес на рехабилитација е вклучувањето на семејството и пријателите. Колку и да е непријатно, тоа е витален дел од процесот за злоупотребувачот на супстанции. Тоа го покажува ефектот на нивната зависност врз оние што ги сакаат. Тоа им дозволува на оние кои ве сакаат да кажат на искрен начин што им направило вашето однесување.

 

Не само што ова обезбедува нова перспектива за злоупотребувачите на супстанции, туку создава и програма за поддршка во семејството што може да се следи дома. Оние кои се вклучени, исто така, ќе научат како да ве поддржат откако ќе ја напуштите установата за рехабилитација. На тој начин, многу од прашањата што ја поттикнале вашата зависност претходно може да се идентификуваат, па дури и да се избегнат пред повторно да паднете во истите навики.

 

Додека различни луѓе имаат различни предизвикувачи, тоа е обично емоционална реакција на стрес што може да биде предизвикана од кој било број на извори. Кога луѓето се под притисок, барањето бегство е популарен избор. За многумина, супстанците од кои тие се зависни претставуваат форма на бегство што го прави многу потешко да се откажат.

 

Затоа многумина не успеваат во процесот на рехабилитација при првиот обид. Тие не знаат што да очекуваат од рехабилитација и имаат нереални очекувања дека некој друг ќе ги поправи, слично како лекар во Итна помош. Ќе треба да вложите малку трпение за да сфатите дека може да се лизнете или да се уназадите, но никогаш не треба да се откажувате ако сакате да ја надминете зависноста.

 

Постојана нега

 

Само затоа што сте ја завршиле програмата и сте излегле од установата не значи дека вашето лекување е завршено. Понатамошната нега или планот за континуирана нега ќе ви помогне значително да ги зголемите шансите успешно да ја надминете зависноста22.AB Laudet, R. Savage и D. Mahmood, Pathways to Long-Term Recovery: A preliminary Investigation – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/.

 

Овој тип на програма обезбедува комплетни услуги за медицинска и социјална поддршка за да ви помогне да се вратите во вашиот нормален живот. Ова може да вклучува половина пат, таков трезен дом за живеење, советување, терапија за следење, групи за поддршка и други програми дизајнирани да ве спречат да се вратите на старите начини.

 

Иако може да ја надминете зависноста, процесот на континуирана грижа може да трае до крајот на вашиот живот. Додека различни луѓе реагираат на различни начини, за повеќето кои страдаат од зависност, дури и со текот на времето не е доволно да го остават зад нив. Имањето семејство и пријатели кои ја поддржуваат вашата одлука и ви помагаат да ги надминете искушенијата може да биде најпроценливо.

 

Мора да се признае, процесот на рехабилитација може да биде застрашувачки за оние кои не сакаат да се соочат со својата зависност и последиците од нивните одлуки. Најлошиот дел често не е она што ви го направи зависноста, туку она што им го направи на оние кои се грижат за вас. Да се ​​соочиме со тоа може да биде доста понижувачко и исполнето со болка. Но, мора да се соочите ако се надевате дека ќе ја надминете зависноста и ќе се вратите во нормален живот.

 

Иако учењето за процесот на рехабилитација можеби нема да ве натера да се чувствувате поудобно, барем знаете што да очекувате од рехабилитација. Разбирањето како функционира процесот на лекување, вклучените различни терапии и која ќе биде крајната цел може да ви помогне да донесете малку мир пред да одлучите да влезете во процесот.

 

Претходно: Тинејџерска рехабилитација

Следно: Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација

  • 1
    1.RH Moos и BS Moos, Стапки и предиктори на релапс по природна и третирана ремисија од нарушувања на употребата на алкохол - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1976118/
  • 2
    2.AB Laudet, R. Savage и D. Mahmood, Pathways to Long-Term Recovery: A preliminary Investigation – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .