ЛГБТК рехабилитација

ЛГБТК рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Преглед на ЛГБТК рехабилитација

 

Истражувањето покажа дека стапката на поединци на кои им е потребна ЛГБТК рехабилитација кои страдаат од злоупотреба на супстанции и зависност се повисоки од оние кои не се членови. Поединците во ЛГБТК заедницата се соочуваат со уникатни околности што другите надвор од неа не ги прават. Членовите на ЛГБТК се справуваат со пријателите, семејството и поголемиот дел од општеството кои не го прифаќаат нивниот начин на живот.

 

Внатрешната хомофобија и самозагрозеноста, негативно влијае на менталното здравје на една личност, што доведува до зависност поради импулсивната потреба да се смират преку дрога и алкохол.11.RL Moody, TJ Starks, C. Grov и JT Parsons, Интернализирана хомофобија и употреба на дрога во национална група геј и бисексуални мажи: испитување на депресија, сексуална анксиозност и приврзаност на геј заедницата како посреднички фактори - PMC, PubMed Central (PMC ).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5726951/.

 

Кога индивидуите се научени да се плашат од секс и се натерале да веруваат дека нивната сексуалност е погрешна, би имало логика личноста да се насочи кон дрога и алкохол со цел да се отепа или да го намали зголемениот страв.

 

ЛГБТК заедницата има двојно поголема веројатност да развие зависност во споредба со оние кои не се членови на популацијата. Се појавуваат основни причини кои овозможуваат злоупотреба на супстанции22.DM Frost и IH Meyer, Интернализирана хомофобија и квалитет на односите меѓу лезбејките, геј мажите и бисексуалците – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2678796/.

 

Поединците се соочуваат и со други прашања, вклучувајќи траума, насилство и вознемирување и злоупотреба од луѓе внатре и надвор од ЛГБТК заедницата. За да им се помогне на овие лица, ЛГБТК центрите за рехабилитација и третман за хомосексуалците се отворени за да обезбедат третман за злоупотреба на супстанции. Гостите на ЛГБТК рехабилитација може да добијат и специјализирана помош за истовремени нарушувања.

 

Подобрување на ЛГБТК искуството за рехабилитација

 

Рехабилитацијата може да биде застрашувачка за членовите на ЛГБТК популацијата да присуствуваат. Поединците може да се чувствуваат срам, небезбедни и непочитувани ако одат во центри за рехабилитација кои не се хомосексуалци. Многу поединци не ја бараат потребната медицинска помош поради предизвиците што ги претставува медицинската заедница. Премногу често, членовите на ЛГБТК заедницата се осудуваат и се развиваат пристрасност. Во текот на последните две децении, променетите ставови го подобрија здравственото искуство за членовите на ЛГБТК. Сега, поединците можат да ја добијат потребната помош за да се стави крај на зависноста од алкохол и дрога.

 

Центрите за рехабилитација се сменија низ целиот свет и многумина сега се пријателски настроени кон ЛГБТК. Многу нови капацитети се појавија за строго да се фокусираат на помагање на членовите на геј, лезбејките и трансродовите заедници.

 

ЛГБТКИ+ рехабилитација

 

Кога третираат широк спектар на нарушувања на алкохол и супстанци, нарушувања во исхраната и истовремени ментални болести кај жителите на ЛГБТК, многу центри за третман нудат интегрирана филозофија на третман која користи различни терапевтски методи за персонализирана нега. Терапиите вклучуваат едукација за исхрана, фитнес, терапија за тело и масажа, холистички методи и модели базирани на докази.

 

Приватна ЛГБТК рехабилитација

 

Сè попопуларна опција за ЛГБТК заедницата е приватната рехабилитација, и додека групниот елемент на терапија не е искусен, секако е добра опција за оние кои се во јавна служба, вооружените сили и поединците кои се предмет на интензивна медиумска контрола. Едноставно има некои елементи кои не можат да се споделат со пошироката заедница поради страв од протекување на јавниот домен.

 

Клиниките за рехабилитација за лезбејки, геј, бисексуалци, трансродови, квир (или понекогаш испрашувачки) со еден клиент, како што е Remedy Wellbeing™, можат да го создадат најдобриот тим од светска класа ЛГБТК експерти за секој поединечен клиент. Обезбедување насочена и ефикасна грижа за завршување на циклусот на зависност со најголеми шанси за долгорочно закрепнување и ремисија.

Зошто е важна ЛГБТК рехабилитацијата?

 

Традиционалните рехабилитации може да бидат пристрасни и да имаат негативни ставови за луѓето од лезбејската, геј, бисексуалната, трансродовата, квир (или понекогаш испрашувачка) популација. Ова може да доведе до дискриминација од објектите за рехабилитација и другите клиенти на клиниката.

 

Факторите кои водат до злоупотреба на супстанции меѓу членовите на ЛГБТК популацијата вклучуваат:

 

 • Исклучување од социјалните групи
 • Исклучување од врски и активности со семејството и/или пријателите
 • Физичка и/или ментална злоупотреба од членови на семејството, пријатели, најблиски и партнери
 • Отфрлање од семејството и пријателите
 • Отфрлање од духовната заедница
 • Губење на работа, старателство над детето или јавна дискриминација
 • Насилство поради сексуална ориентација или родова идентификација
 • Сексуална дискриминација комбинирана со полова, расна и верска дискриминација

 

Вообичаено е членовите на ЛГБТК заедницата да трпат повеќе форми на дискриминација. Комбинираните проблеми со кои се соочуваат може да доведат до сериозни проблеми со злоупотреба на супстанции и истовремени нарушувања на менталното здравје.

 

Наоѓање ЛГБТК рехабилитација

 

Поради спецификите на секој поединец од ЛГБТКИ+ заедницата и проблемите со кои се соочуваат, барањата за рехабилитација можеби нема да бидат исполнети. Поединците можеби нема да бидат подготвени да побараат помош ако не чувствуваат дека третманот може да ги реши нивните специфични проблеми.

 

Има се поголем број ЛГБТК+ центри за рехабилитација кои можат да се справат со проблемите со кои се соочуваат членовите на ЛГБТК+ заедницата. Рехабилитацијата може да ги реши проблемите со злоупотреба на супстанции со кои се соочуваат поединците, заедно со препознавање и лекување на истовремените проблеми со менталното здравје кои се загноени.

 

ЛГБТК рехабилитацијата можеби е понов концепт, но навистина не треба. Поединците треба да ја добијат грижата што отсекогаш ја заслужувале без пристрасност и негативни конотации што постојат. За среќа, сега поединците можат да ја добијат помошта што ја бараат.

 

Станувајќи се трезвени како ЛГБТК личност што ја идентификува

 

За повеќето, трезнувањето е долг и тежок процес. За ЛГБТК луѓето, овој процес може да биде особено предизвикувачки: тие може да се соочат со дополнителни борби како дискриминација и хомофобија. Но, многумина сè уште бараат помош за нивните зависности бидејќи хемиската зависност е еден од предизвиците со кои секој треба да се соочи во животот. Персоналот во ЛГБТК центрите за рехабилитација има за цел да понуди поддршка во сите фази на закрепнување од алкохол и дрога преку создавање безбеден простор. Во таквите установи, ќе најдете психотерапевти кои обезбедуваат индивидуална и групна терапија и терапевти пријателски настроени кон ЛГБТК.

 

Како што растеше ЛГБТК рехабилитацијата, ЛГБТК заедницата е подобро претставена во програмите за советување и лекување. Целта на третманот за зависност од ЛГБТК е да ви помогне да го препознаете не само вашето зависно однесување, туку и како тоа се поврзува со другите аспекти на вашето јас. Повеќето ЛГБТК центри за рехабилитација обезбедуваат многу различни услуги, вклучувајќи психоедукација за зависност од ЛГБТК, групни терапии, техники на внимание, сесии еден на еден со советник или терапевт, групи за поддршка на родовиот идентитет, ЛГБТК групи за сексуалност, часови по уметност и физички активности како јога. или трчање.

 

Статистика за зависност од ЛГБТК

 

Хемиската зависност кај ЛГБТК луѓето може да доведе до различни проблеми со менталното здравје, покрај злоупотребата на алкохол и дрога. Всушност, многу фактори на ризик за зависности се кај ЛГБТК луѓето. ЛГБТК луѓето имаат поголема веројатност да имаат проблеми со депресија, анксиозност и ниска самодоверба отколку општата популација. Статистиката за дроги за ЛГБТК покажува дека ЛГБТК младите се изложени на поголем ризик да експериментираат со дрога или алкохол.

Статистика за злоупотреба на ЛГБТК супстанции

 

Додека хемиската зависност може да влијае на секого, ЛГБТК луѓето почесто користат или злоупотребуваат дрога и алкохол од различни причини отколку нивните хетеросексуални врсници. Некои студии покажуваат дека ЛГБТК поединците имаат три пати поголема веројатност да доживеат зависност од супстанции отколку општата популација. Други студии покажуваат дека одредени групи на ЛГБТК луѓе - особено геј мажи - имаат четири пати поголема веројатност да станат зависни во споредба со нивните хетеросексуални колеги.

 

Хемиската зависност е компулсивна потреба за земање дрога или пиење и покрај какви било негативни последици што ги носи врз животот, семејството, пријателите и кариерата на поединецот. Според (Центрите за контрола на болести), статистиката за злоупотреба на дрога ЛГБТК покажува дека ЛГБТК луѓето почесто користат опиоиди, екстази, седативи и алкохол отколку општата популација.

 

Зависноста не е само ЛГБТК проблем, туку и поврзан со социјалните нееднаквости. ЛГБТК нееднаквоста има негативни ефекти врз менталното здравје и физичката благосостојба на луѓето бидејќи ги ограничува економските можности за нив со негирање на здравствена заштита или заштита од вработување. Статистиката за дроги за ЛГБТК покажува дека само 13 држави низ земјата обезбедуваат закони со кои им забрануваат на осигурениците да исклучуваат врз основа на сексуална ориентација или родов идентитет.

 

Управата за злоупотреба на супстанции и ментално здравје (SAMHSA) известува дека ЛГБТК заедницата е презастапена во повеќето категории на злоупотреба на супстанции во споредба со нивниот процент во општата популација. Статистиката за дроги за ЛГБТК покажува дека 6% од испитаниците лезбејки или геј биле класифицирани како со сериозни психички нарушувања (СПД). ЛГБТК учениците имале 7% поголема веројатност да бидат принудени на сексуални односи, а ЛГБТК луѓето на возраст од 12-17 години кои биле принудени на сексуален однос пријавиле значително повисоки нивоа на користење анти-ЛГБТК навреди на училиште, пиење алкохол и употреба на тутун во споредба со ЛГБТК младинци кои не се вклучени во такви дела.

 

Статистиката за дроги за ЛГБТК покажува дека ЛГБТК младите се изложени на висок ризик за злоупотреба на супстанции поради зголемената изложеност на стресни фактори на животната средина. ЛГБТК тинејџерите можеби се поранливи бидејќи ЛГБТК учениците имаат поголема веројатност да бидат изложени на дрога или алкохол како механизам за справување.

 

Потребата од повеќе ЛГБТК центри за третман

 

Откривањето на коренот на хемиската зависност во нашето општество е сложено бидејќи вклучува разбирање како социјалните нееднаквости влијаат врз животите и благосостојбата на луѓето. На пример, структурното насилство е постојана изложеност на доминација што ги спречува луѓето да го саморелизираат својот целосен потенцијал. ЛГБТК поединците имаат поголема веројатност од хетеросексуалците да доживеат структурно насилство поради легализирана дискриминација против нив, вознемирување и разлики во здравствената заштита, што може да доведе некои од нив да се свртат кон супстанции или други форми на самоуништување или самолекување. Овие прашања може да предизвикаат ЛГБТК поединците да станат заробени во зависност.

 

ЛГБТК нееднаквост и насилство

 

ЛГБТК популацијата има долга историја на дискриминација, насилство и друго вознемирување дури и пред епидемијата на СИДА. Изложеноста на ЛГБТК заедницата на структурно насилство наведува многу ЛГБТК луѓе да веруваат дека се „помалку“ од другите, што предизвикува ниска самодоверба што може да доведе до негативни механизми за справување, како што се злоупотреба на алкохол или дрога.

 

Дополнително, ЛГБТК лицата доживуваат високи стапки на меѓучовечко насилство бидејќи нивната сексуална ориентација или родов идентитет често се мета на сторителите. Според статистиката за дроги за ЛГБТК, истражувањата покажуваат дека истополовите двојки трпат повисоки стапки на семејно насилство од паровите од спротивен пол. ЛГБТК тинејџерите имаат поголема веројатност да доживеат насилство, малтретирање и злоупотреба во средно училиште отколку нивните врсници ЛГБТК. ЛГБТК тинејџерите кои пријавуваат такво насилство страдаат од траума што може да ги спречи да постигнат успех во. Статистиката за зависност од ЛГБТК покажува дека ЛГБТК учениците доживуваат повисоки нивоа на малтретирање и малтретирање на училиште во споредба со не-ЛГБТК учениците.

 

ЛГБТК зависност и превенција

 

Зависноста е компулсивна, надвор од контрола зависност од алкохол или дрога кога употребата на поединецот го достигнува нивото кога почнува да предизвикува штета во нивните животи, вклучувајќи семејни проблеми, финансиски прашања, правни проблеми и проблеми со работните перформанси поради нарушена способност за функција. Фактори кои ги водат ЛГБТК луѓето кон зависност може да бидат внатрешни и надворешни предизвици поврзани со ЛГБТК идентитетот. ЛГБТК поединците често доживуваат стресни фактори како што е социјалната стигма околу нивната сексуална ориентација или родов идентитет што може да ги наведе да користат супстанции или да се вклучат во други ризични однесувања.

 

ЛГБТК негативни детски искуства (ACES)

 

Рани негативни искуства - како физичка, емоционална, сексуална злоупотреба дома; губење на родител преку смрт, развод или отуѓување; ментална болест на родителите; зависност од супстанции во домаќинството; насилство надвор од домот; и сурова казна - се фактори на ризик за хемиска зависност подоцна во животот. ЛГБТК лицата кои имаат историја на сексуална злоупотреба во детството се изложени на уште поголем ризик од другите да развијат зависност.

 

Статистиката за ЛГБТК дрога споделува дека ЛГБТК луѓето со историја на сексуална злоупотреба или физички напад имаат поголема веројатност да користат супстанции, често во високи дози. ЛГБТК учениците, особено ЛГБТК учениците во боја, кои пријавуваат малтретирање, исто така, може да бидат изложени на поголем ризик за злоупотреба на супстанции од ЛГБТК тинејџерите кои не доживуваат вознемирување.

 

Претходно: Рехабилитација само за жени

Следно: Кои се фазите на рехабилитација

 • 1
  1.RL Moody, TJ Starks, C. Grov и JT Parsons, Интернализирана хомофобија и употреба на дрога во национална група геј и бисексуални мажи: испитување на депресија, сексуална анксиозност и приврзаност на геј заедницата како посреднички фактори - PMC, PubMed Central (PMC ).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5726951/
 • 2
  2.DM Frost и IH Meyer, Интернализирана хомофобија и квалитет на односите меѓу лезбејките, геј мажите и бисексуалците – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2678796/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .