Разбирање на емоционалната рехабилитација

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на емоционалната рехабилитација

 

Терминот „рехабилитација“ често го поврзуваме со поединци кои се борат со проблеми со дрога и алкохол. Овие рехабилитации добиваат големо медиумско внимание поради многу личности од висок профил што ги посетуваат. Една рехабилитација која не го добива истото признание од медиумите е емотивната рехабилитација.

 

Емоционалната рехабилитација е слична на другите форми на рехабилитација, но исто така се разликува на многу начини. Привлекува луѓе од сите сфери на животот, а многу личности од висок профил присуствуваат на емоционална рехабилитација за да се решат проблемите што ги промениле нивните животи.

 

Емоциите на една личност можат да бидат под влијание на животните настани. На емоциите може да влијае смртта на некој близок, медицински проблем или стресот од работата.

 

Исто како и зависноста, емоциите можат да ја преземат контролата врз вашиот живот, што го отежнува функционирањето како порано. Емоционалната рехабилитација е дизајнирана да ви помогне да ја вратите контролата врз вашиот живот и да се справите со проблемите со менталното здравје.

 

Центарот за емоционална рехабилитација може да се спореди со објект за физичка рехабилитација. Процесот е сличен, но наместо да го поправите вашето физичко тело, вие се занимавате со емоционалните проблеми што предизвикале тага, стрес, вознемиреност, исцрпеност или било која од другите емоции што влијаат на толку многу луѓе во светот денес.

 

Што е емоционална рехабилитација?

 

Процесот на емоционална рехабилитација вклучува низа чекори кои ве носат низ болката од загубата. На крајот, вие сте вратени на здраво место и сте способни да живеете уште еднаш без проблемите што претходно ве засегале.

 

Додека многу центри за емоционална рехабилитација се фокусираат на загуба и тага, оваа форма на рехабилитација не е само за овие емоции. Покрај клиентите кои страдаат од загуба и тага, рехабилитацијата ќе ги третира и поединците кои доживуваат исцрпеност и стрес. Честопати, исцрпеноста и стресот се предизвикани од работата и зафатените кариери.

 

Емоционалната рехабилитација е алатка која ќе ви помогне да избегнете идни рецидиви од проблеми со менталното здравје11.М. Dorow, M. Löbner, A. Pabst, J. Stein и SG Riedel-Heller, Frontiers | Преференции за третман на депресија, вклучувајќи интервенции базирани на Интернет: Резултати од голем примерок на пациенти од примарната здравствена заштита, граници.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00181/full. Од пандемијата СОВИД-19, светот научи многу повеќе за прашањата на менталното здравје и предизвикувачите кои предизвикуваат дефекти. Сега, повеќе од кога било, општеството работи на справување со ефектите од менталното здравје.

 

Пред само пет години, многу луѓе не би побарале помош за стрес, анксиозност, исцрпеност, па дури и тага. Меѓутоа, во денешно време луѓето добиваат стручна помош и го враќаат својот живот на вистинскиот пат.

 

Што се случува во емоционалната рехабилитација?

 

Ќе работите на зајакнување на вашите „емоционални мускули“ на рехабилитација. Со зајакнување на овие ментални мускули, ќе откриете како да се справите со стресот и интензивните емоции. Со текот на времето, ќе можете подобро да се справите со овие прашања што ќе ви овозможи да се соочите со предизвиците на животот.

 

Еден од аспектите што мора да се подобри е самодовербата. Емоционалната рехабилитација работи на обновување на самодовербата што сте ја изгубиле и ја подобрува вашата одлучност. Можеби некогаш сте биле потресени од мали проблеми кои ве натерале да се сомневате во вашите способности, но по емоционалната рехабилитација, ќе можете да се справите со овие мали проблеми и да се соочите со уште поголеми.

Колку долго трае емоционалната рехабилитација?

 

Поправањето на вашите емоции и менталното здравје не е брзо решение. Многупати, поединците кои претрпеле трауматски повреди велат дека најтешкиот дел не е да се залечат физичките рани, туку да се поправат менталните. Емоционалната рехабилитација може да потрае додека научите да се справувате и да се справите со проблемите со менталното здравје.

 

Многу луѓе кои страдаат од тага, вознемиреност, загуба, исцрпеност и стрес веруваат дека проблемите ќе исчезнат сами по себе. Можеби очекувате дека еден ден ќе се разбудите и овие проблеми се минато. Реалноста е многу поинаква и почесто проблемите прогресивно се влошуваат. Со тоа што не барате помош, ризикувате да страдате од ментални здравствени проблеми до крајот на животот.

 

Иако временската рамка за рехабилитација на вашите емоции се разликува од личност до личност, може да забележите непосредна промена по вашата прва сесија со советник. Одеднаш, може да се најдете како размислувате поинаку или правите работи што не сте ги правеле со години. Ова не значи дека рехабилитацијата целосно функционирала. Тоа значи дека сте на вистинскиот пат и со континуирана работа, можете да ги решите проблемите со вашето ментално здравје.

 

Кои фактори влијаат на вашето време на закрепнување?

 

Постојат некои фактори кои влијаат на времето на закрепнување кога одите на рехабилитација за емоционални нарушувања. Факторите вклучуваат:

 

 • Возраст - Постарите поединци обично доживеале повеќе години емоции што создавале проблеми.
 • Навика - Навиките може да влијаат на времето потребно за закрепнување поради тоа што поединците се заглавени на нивниот начин. Ако постојано сте работеле во ситуации со висок стрес, може да се борите да се ослободите од овие навики.
 • Пол - Мажите се познати по тоа што не се отвораат за нивните емотивни прашања. На мажите може да им треба подолго време за да се излечат од нивните емоционални проблеми поради недостаток на разговор за нив.
 • Скала на загуба - Загубата на некој близок може да биде поголема за некои луѓе од другите.
 • Самосвест – Знаејќи колку лошо влијае на вашите емоции може да ја промени временската рамка на процесот на лекување.
 • Способност за справување - Ако во минатото сте се бореле да се справите со проблемите со менталното здравје и емоциите, можеби ќе ви треба повеќе време за процесот на рехабилитација.
 • Отвореност кон промени - Луѓето кои се отворени за промени можат побрзо да закрепнат од оние кои не се толку отворени за промени.

 

За кого е наменета емоционалната рехабилитација?

 

Емоционалната рехабилитација е идеална за сите кои страдаат од проблеми со менталното здравје предизвикани од тага, загуба, анксиозност, депресија и исцрпеност. Постојат некои знаци дека страдате од проблеми со менталното здравје кои треба да се решат од установа за рехабилитација.

 

Знаци на кои можеби ви треба емоционална рехабилитација вклучуваат:

 

 • Влијание врз односите
 • Се бори да се справи со барањата на работата
 • Користење на алкохол и дрога за справување со стресот и/или анксиозноста
 • Активностите од секојдневниот живот стануваат огромни
 • Суицидни мисли

 

Придобивките од присуството на емоционална рехабилитација

 

Откако ќе посетите центар за емоционална рехабилитација, ќе имате алатки и вештини за да се справите со проблемите што претходно ве мачеа. Покрај тоа, ќе можете да се соочите со проблеми во иднина директно. Штом ќе ви се врати самодовербата и ќе се подобри вашата одлучност, ќе можете да го живеете животот поцелосно. Емоционалната рехабилитација ви овозможува да ја добиете потребната поддршка. Ќе добиете здрава самодоверба и ќе стекнете позитивна самодоверба.

 

Недостатоци на емоционалната рехабилитација

 

Многу состојби кои се лекуваат на емоционална рехабилитација се третираат и во специјализирани центри за зависности и многу луѓе кои посетуваат емоционална рехабилитација имаат тенденција да имаат некои други проблеми. На пример, многу луѓе кои страдаат од недијагностицирана депресија или анксиозност можеби користеле дрога и алкохол за да ги ублажат симптомите на нивното страдање и со текот на времето. Вообичаено е истите тие лица да имаат развиено толеранција и зависност од овие супстанции.

 

Иако можеби ќе ви треба самостојна емоционална рехабилитација или самостојна рехабилитација за третман на зависност, повеќето установи нудат мешавина од третман на зависност и третман за нарушувања кои исто така се појавуваат. Ова се нарекува двојна дијагноза.

 

Претходно: Повикување на рехабилитација

Следно: Рехабилитации финансирани од државата

 • 1
  1.М. Dorow, M. Löbner, A. Pabst, J. Stein и SG Riedel-Heller, Frontiers | Преференции за третман на депресија, вклучувајќи интервенции базирани на Интернет: Резултати од голем примерок на пациенти од примарната здравствена заштита, граници.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00181/full
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .