Зошто рехабилитацијата е 28 дена?

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Зошто рехабилитацијата е 28 дена

 

Можеби сте се запрашале зошто се чини дека програмите за рехабилитација секогаш се поставени на 28 дена и иако е норма за повеќето центри за рехабилитација да нудат 28-дневни програми, тоа не е баш магичен број. Четиринеделниот престој во рехабилитација не е магичен временски период што целосно го менува начинот на размислување и живеење на една личност.

 

Студиите за рехабилитација и закрепнување открија дека пократкиот престој во центрите е катализатор за релапси11.AB Laudet, R. Savage и D. Mahmood, Pathways to Long-Term Recovery: A preliminary Investigation – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/. Колку е пократок престојот во рехабилитација, толку е поголем ризикот лицето да се нурне во светот на злоупотреба.

 

Продолжен период од 28 дена - или по можност повеќе - му нуди на поединецот шанса да ги идентификува основните проблеми што предизвикуваат зависност. Исто така, пореметувањата како депресија и анксиозност може да се откријат и лекуваат со подолг престој.

 

Еднонеделен престој едноставно не е доволен за целосна детоксикација22.H. Џонс, Видови програми за третман | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/drug-addiction-treatment-in-united-states/types -третман-програми, терапија и решавање на основните проблеми што ги има лицето кога влегува во рехабилитација. На пример, некои од најдобрите рехабилитатори во светот, како што е Remedy Wellbeing, препорачуваат епизоди на третман помеѓу шест и педесет и две недели.

 

Не сите клиенти кои влегуваат во рехабилитација ги имаат истите проблеми. Не постои единствено решение за зависноста од дрога и алкохол и затоа, краткотрајниот престој на рехабилитација не му дозволува на поединецот да ја добие потребната помош за долгорочен успех.

 

Осигурување и 28 дневна рехабилитација

 

Осигурителните компании се главните двигатели на должината на рехабилитација која едно лице добива повеќе од студиите за зависност. Додека медицинските професионалци и професионалците од зависности имаат свои истражувања за рехабилитација и должината што треба да биде, осигурителните компании исто така прават. Сепак, експертите од областа на зависноста веруваат дека осигурителните компании не се допирни со тоа што им е потребно на пациентите за да се подобрат.

 

Доказите презентирани од осигурителните компании не сметаат дека долгорочниот третман е неопходен. Пациентите кои влегуваат во рехабилитација за 28-дневен престој честопати сметаат дека искуството е исцрпувачко и тешко, но ова е сè што можат да добијат од нивната осигурителна компанија.

 

На 28-ми ден од рехабилитацијата, осигурувањето на поединецот престанува да плаќа за лекување, иако некои ќе траат до 30 дена во зависност од планот за осигурување на пациентот. Од 1970-тите кога беше воспоставена првата програма за зависност за Американското Воено Воздухопловство, осигурителните компании се откажаа од програмите за одвикнување од дрога и алкохол кои траат повеќе од 28 до 30 дена.

Оригинална 28-дневна рехабилитација

 

Зошто американските воздухопловни сили понудија само 28-дневен престој за рехабилитација? Членовите на воздухопловните сили можеа да бидат отсутни од должност само најмногу четири недели или ќе бидат прераспределени, така што 28-дневната програма му овозможи на персоналот на воздухопловните сили да се лекува и да се врати на својата работа без да биде прераспределен.

 

Другите програми го видоа начинот на кој американските воздухопловни сили ја водеа рехабилитацијата и ја усвоија. И покрај истражувањето кое тврди дека подолг престој на рехабилитација би резултирал со помалку рецидиви од дрога и алкохол, осигурителните компании не го смениле тужбата.

 

Осигурителните компании се виновни што ги спречуваат поединците да ја добијат потребната нега за рехабилитација со создавање комплексна мрежа на упатства што е невозможно да се исполнат. За жал, ова е случај дури и откако опширното истражување покажа дека за секој американски долар потрошен за нега на рехабилитација заштедува 7 долари во дополнителна здравствена заштита и затворски трошоци33.М. Филипс, време за промена | Извештај на генералниот хирург за алкохолот, дрогата и здравјето, време за промена | Извештај на генералниот хирург за алкохолот, дрогата и здравјето; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://addiction.surgeongeneral.gov/vision-future/time-for-a-change.

 

Како што наведуваат скоро сите центри за рехабилитација низ светот, закрепнувањето не е единствена ситуација. За жал, осигурителните компании не ја разбираат комплексноста на зависноста и затоа 28 дена остануваат норма.

 

Следно: Рехабилитација само за жени

  • 1
    1.AB Laudet, R. Savage и D. Mahmood, Pathways to Long-Term Recovery: A preliminary Investigation – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/
  • 2
    2.H. Џонс, Видови програми за третман | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/drug-addiction-treatment-in-united-states/types -третман-програми
  • 3
    3.М. Филипс, време за промена | Извештај на генералниот хирург за алкохолот, дрогата и здравјето, време за промена | Извештај на генералниот хирург за алкохолот, дрогата и здравјето; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://addiction.surgeongeneral.gov/vision-future/time-for-a-change
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.