Разбирање на рехабилитација за парови

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дали паровите можат да одат на рехабилитација?

Рехабилитацијата за парови е можност за пар, кој дели проблем со зависност или злоупотреба на супстанции, заедно да го поминат процесот на рехабилитација. Традиционално, ова беше избегнато, бидејќи конвенционалното гледиште беше дека зависноста е индивидуален проблем кој најдобро се третира без одвлекување на вниманието од партнерот. Сепак, современиот третман и терапија признава дека, иако зависноста е индивидуална, проблемот постои во динамика која вклучува и други луѓе11.TJ O'Farrell и AZ Schein, Бихејвиорална терапија со парови за алкохолизам и злоупотреба на дроги - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215582/.

 

Затоа, рехабилитацијата за парови може да биде корисна во некои случаи. Кога е ефективно, може да помогне не само да се реши проблемот со зависноста, туку да помогне и со други проблеми кои би можеле да постојат во врската и да ја придвижи двојката во ситуација во која е поверојатно закрепнување.

Предности на рехабилитација во парови

 

Постојат неколку аргументи во корист на терапијата со парови. Еден од најмоќните е тоа што може ефикасно да се справи со некои од другите проблеми што ја опкружуваат зависноста во врската, како што е ко-зависноста или овозможувачкото однесување. Со тоа што им се обраќате како двојка, тоа помага да се подобри меѓусебното разбирање и го прави долгорочното закрепнување многу поверојатно.

 

Рехабилитацијата за парови исто така може да помогне во решавањето на другите проблеми во врската22.Ш. Фалс-Стјуарт, Ти Џеј О'Фарел и Г.Р. Бирчлер, Бихејвиорална терапија со парови за злоупотреба на супстанции: образложение, методи и наоди - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851021/. Овие можеби биле меѓу причините за зависноста или резултат на зависноста; зависноста често се поврзува со проблеми во комуникацијата, расправии и семејна злоупотреба и насилство. Но, без оглед на причината, доколку не се решат, проблемите или однесувањата би и наштетиле на врската или би ги зголемиле шансите за релапс.

 

За да работат, и двајцата партнери треба да се посветат на процесот на рехабилитација. И тие треба да бидат посветени на нивната врска. Ако врската се фокусира чисто околу зависноста и нема основа без неа, тогаш индивидуалната рехабилитација би била најдобрата опција.

 

Недостатоци на рехабилитација во парови

 

Рехабилитацијата за парови не е соодветна за секого. Очигледни времиња кога тоа не е соодветно се кога само еден партнер е посветен на рехабилитација, или кога партнерите немаат посветеност еден на друг. Сепак, постојат неколку други фактори кои би покажале дека индивидуалниот третман би бил подобар.

 

Тоа може да биде дека клиничките потреби на еден или двајцата партнери. На пример, сложената состојба која исто така се јавува, како што е растројството на личноста, значи дека најдобро е да се реши индивидуално.

 

Тековната семејна злоупотреба и насилство, исто така, може да ги направат паровите непрепорачлива рехабилитација. Дури и кога и двајцата се посветени на надминување на ова, тешките фази на детоксикација и повлекување може да бидат предизвикувачи за тековно насилство. Може да биде и дека едниот партнер носи физички и ментални лузни кои не можат да се излечат.

 

Во некои случаи, каде што рехабилитацијата за парови не е опција, терапијата за парови сепак може да биде корисна33. TJ O'Farrell и W. Fals-Stewart, Бихејвиорални парови и семејна терапија за злоупотребувачи на супстанции - Тековни извештаи за психијатрија, SpringerLink.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-002-0085-7. Ова би вклучило партнерите да живеат одвоено, можеби во различни квартови или дури и различни установи, но да се здружуваат на сесии за терапија.

 

Конечно, дури и кога двајцата партнери влегуваат на рехабилитација со позитивни намери еден кон друг, понекогаш тоа може да резултира со неуспех на врската. Зависноста ги менува луѓето, а закрепнувањето повторно ќе ги промени. Дури и ако се запознале пред да развијат зависност еден, или дури и двајцата, партнерите може да откријат дека самооткривањето на закрепнувањето ги менува, оставајќи ги повеќе неисполнети од врската.

 

Што се случува на рехабилитација за парови?

 

На многу начини, рехабилитацијата за парови е слична на кое било друго патување за закрепнување. Рехабилитацијата и закрепнувањето се различни за секого, а установата треба да создаде индивидуализирана програма која ги покрива нивните потреби на нивните клиенти. Затоа, рехабилитацијата за парови не се разликува. Секој партнер ќе има индивидуализирана програма, клучната разлика од другите клиенти е дека тие ќе имаат елемент на терапија за парови како дел од нивниот третман.

 

Терапијата за парови ќе седи покрај индивидуалните и групните сесии44.H. Монг, Бихејвиорална терапија со парови за машки пациенти за одржување со метадон: Ефекти врз однесувањето кон употреба на дрога и приспособување на врската, Бихејвиорална терапија со парови за машки пациенти за одржување со метадон: Ефекти врз однесувањето кон употреба на дрога и прилагодувањето на врската – ScienceDirect.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789401800101. Сесиите, кои најверојатно ќе бидат бихејвиорална терапија за парови (BCT), ќе се однесуваат на прашања како комуникација, лутина и управување со конфликти заедно со взаемна поддршка и одговорност. BCT е терапија заснована на докази и, како и когнитивната бихејвиорална терапија, им помага на парот да ги разбере причините за нивното негативно однесување, а исто така развива стратегии за справување за да помогне да остане чист по рехабилитација.

 

Според Филипа Голд, главен клинички директор на Remedy Wellbeing, додека остатокот од рехабилитацијата и закрепнувањето ќе изгледаат многу слично на индивидуално патување. Паровите може да откријат дека има некои придобивки од тоа заедно. Процесот ќе создаде заедничко искуство, што може да ја збогати нивната врска. Навистина, некои од дополнителните активности кои често се достапни во рехабилитација, како што се уметничка терапија или јога, може да имаат дополнително значење како заедничка активност што може да ја продолжат за време на закрепнувањето.

Што се случува по рехабилитација?

 

Иако двојките ќе имаат корист еден од друг (и тие ќе имаат длабоко разбирање за патувањето на кое бил нивниот партнер), грижата понатамошна грижа ќе биде исто толку важна за нив како и за секој зависник кој се опоравува. Рецидив сè уште е можност, и на ист начин како што двојките можат да се поддржуваат едни со други за да останат чисти, постои ризик дека ако едниот партнер повторно се врати, тоа ќе биде поттик и за другиот партнер да рецидивира.

 

Затоа, последователната грижа ќе продолжи. Ова обично вклучува продолжување на терапијата со установа и членство во група од дванаесет чекори или нешто слично. Ова може да биде група за поддршка заснована на супстанции, но во некои области може да има и анонимна група на парови кои закрепнуваат.

 

Дали рехабилитацијата за парови е вистинскиот избор?

 

Дури и ако рехабилитација за парови е можност, сè уште постои дебата дали тоа е најдобрата опција. Иако може да има придобивки од взаемната поддршка, таа може да носи ризик. Има некои аргументи кои го прават закрепнувањето покомплексно и потешко, бидејќи тоа може да значи дека секој зависник ги носи проблемите и проблемите и на своите и на партнерите. Двојката ќе треба да одлучи дали рехабилитацијата за парови е најдобрата опција за нив.

 

Паровите кои ја разгледуваат опцијата треба да бидат свесни за ризикот и да се погрижат не само дека нивниот објект може да се справи со потенцијалните проблеми, туку и дека тие исто така чувствуваат дека и двајцата ќе имаат самосвест, флексибилност и посветеност да го преземат патувањето кон закрепнување заедно.

 

Претходно: Што да очекувате кога ќе бидете примени на рехабилитација

Следно: Тинејџерска рехабилитација

 • 1
  1.TJ O'Farrell и AZ Schein, Бихејвиорална терапија со парови за алкохолизам и злоупотреба на дроги - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215582/
 • 2
  2.Ш. Фалс-Стјуарт, Ти Џеј О'Фарел и Г.Р. Бирчлер, Бихејвиорална терапија со парови за злоупотреба на супстанции: образложение, методи и наоди - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851021/
 • 3
  3. TJ O'Farrell и W. Fals-Stewart, Бихејвиорални парови и семејна терапија за злоупотребувачи на супстанции - Тековни извештаи за психијатрија, SpringerLink.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-002-0085-7
 • 4
  4.H. Монг, Бихејвиорална терапија со парови за машки пациенти за одржување со метадон: Ефекти врз однесувањето кон употреба на дрога и приспособување на врската, Бихејвиорална терапија со парови за машки пациенти за одржување со метадон: Ефекти врз однесувањето кон употреба на дрога и прилагодувањето на врската – ScienceDirect.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789401800101
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.