Што е рехабилитација

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Што е рехабилитација?

 

Програма за рехабилитација, или скратено рехабилитација, е надгледувана форма на третман што е дизајнирана да стави крај на зависноста од дрога и/или алкохол на една личност. Центрите за третман на зависност традиционално се фокусираат на помагање на поединецот да добие помош од дрога и алкохол; сепак, создадени се повеќе програми за да им се помогне на луѓето со различни пороци. Поединците можат да посетуваат центри за рехабилитација за повеќе од дрога и алкохол, а сексот, нарушувањата во исхраната, коцкањето и видеоигрите се примери за проблеми што може да се третираат.

 

Центрите за третман со висок квалитет не ги третираат само симптомите на една личност, туку можат да ги решат основните проблеми што ги предизвикале на прво место. Некои клиники за зависности се специфични за индустријата или локацијата, како што е рехабилитацијата на Вол Стрит која е посветена на потребите на финансиската индустрија и рехабилитацијата во Холивуд која е фокусирана на потребите на секторот за забава. Создадени се рехабилитации во Силиконската долина бидејќи областа сега е синоним за употреба на дрога меѓу поединци кои работат за компании во областа.

 

Програмите за рехабилитационен третман им нудат на клиентите шанса да научат да живеат без супстанцијата(ите) што ги врзуваат. Научените алатки им овозможуваат на клиентите да ја напуштат рехабилитацијата и да се вратат на секојдневниот живот способни да живеат поздраво.

Крај на зависноста

 

Програмите за закрепнување им даваат на клиентите можност безбедно да ја прекинат зависноста. Едно лице може да ја добие потребната поддршка од обучени професионалци по трезвена детоксикација. Должината на престојот на рехабилитација варира во зависност од личноста која ја посетува. Обезбедените третмани исто така се разликуваат.

 

Важно е да се напомене дека не сите третмани за рехабилитација работат за секого. Програмите не се еднакви за сите. Постојат центри за третман кои нудат програми нарачани кои се дизајнирани за секој клиент што присуствува. Центрите за рехабилитација нарачани имаат заеднички работи со другите програми за закрепнување. Сепак, тие можат да понудат различни удобности, терапии или опкружување насочени кон заздравување на нивните клиенти11. hy mysa, Видови програми за третман | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 30 септември 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/drug-addiction-treatment-in-united-states/types -третман-програми.

Рехабилитација на станбени простории

 

Рехабилитацијата во домот е популарна форма на закрепнување што го вади поединецот од секојдневните околности и го става во специјализирана установа. Објектите варираат од централа до луксузни центри кои на клиентот му нудат сè што може да посака и повеќе. Рехабилитацијата обезбедува 24-часовна нега, седум дена во неделата. Клиентите може да искусат групни и индивидуални терапии, екскурзии, оброци, активности за физичка кондиција и многу повеќе.

 

Центри за рехабилитација на еден клиент

 

Потребата да се биде чист и трезен доведе до зголемување на опциите за луксузен третман за рехабилитација само засновани на лекување на индивидуални клиенти. Веќе со децении, индивидуите со проблеми со зависноста се собираат заедно во установи за рехабилитација со надеж дека сите ќе излезат без проблемите што ги ставаат таму. За жал, овие центри може да не успеат во нивните крајни цели да ги направат клиентите чисти и трезвени. Во некои случаи, рехабилитацијата со повеќе клиенти може да ги влоши работите.

 

Рехабилитација стационарна

 

Рехабилитацијата во болница може да биде лоцирана во болница или достапна за лица кога ќе искусат тешки симптоми на зависност и/или состојба на ментално здравје. Достапно е за поединци на кои им е потребна итна помош и деноноќно следење. Едно лице може да помине низ детоксикација додека е во центарот за лекување. Поединец со проблеми со менталното здравје ќе биде оценет од професионалец и ќе научи за плановите за лекување.

 

Амбулантски третман

 

Амбулантски третман е алтернативна програма и се разликува од резиденцијална рехабилитација. Амбулантско закрепнување работи со поединци кои не можат да присуствуваат на третман за зависност во домот. Тоа им дава можности на лицето што му овозможува да ја заврши својата секојдневна задача, како што е работа или училиште, но сепак му дава помош да ја прекине зависноста. Повеќето програми за амбулантско лекување се случуваат во текот на вечерните часови.

 

UHNW третман

 

Поединците со ултра висока нето вредност може да страдаат од проблеми, вклучително и зависност од дрога и алкохол бидејќи овие супстанции изгледаат како единственото ослободување од стресот што го прават. За да им се помогне на овие лица, создадени се елитни центри за третман за да се задоволат потребите на поединци со ултра висока нето вредност. Овие центри за третман за рехабилитација обезбедуваат максимална приватност.

 

Делумна хоспитализација

 

Делумна хоспитализација (PHP) е програма која му овозможува на лицето да присуствува и да добие помош откако ќе доживее симптоми на зависност. PHP, исто така, третира лица со ментални здравствени состојби на кои им е потребен понатамошен третман по рехабилитација. Повеќето клиенти посетуваат PHP откако ќе ја напуштат болницата за лекување. Тоа може да им помогне повторно да се прилагодат на животот додека добиваат дополнителен третман22.Д. Мекарти, Л. Брауд, Д-р Лајман, Р. Преземено на 30 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152944/.

 

Одлуката за тоа кој центар за рехабилитација да присуствува може да биде предизвик. Правилната рехабилитација навистина зависи од потребите и околностите на една личност. Добивањето на потребната помош никогаш не било полесно отколку што е сега, а различните опции за третман за рехабилитација е доказ за тоа колку помош е достапна.

 

Претходно: Помогнете при изборот на рехабилитација

Следно: Што е еко рехабилитација?

  • 1
    1. hy mysa, Видови програми за третман | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 30 септември 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/drug-addiction-treatment-in-united-states/types -третман-програми
  • 2
    2.Д. Мекарти, Л. Брауд, Д-р Лајман, Р. Преземено на 30 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152944/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .