Што се случува после рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор MD

[popup_anything id="15369"]

Што се случува после рехабилитација?

 

Рехабилитацијата може да ви го промени животот и да ви ја врати иднината за која мислевте дека сте ја изгубиле. Сепак, завршувањето на 28-дневна или 60-дневна рехабилитација не е крај на патувањето. Програма за рехабилитација може да ве постави на патот кон животна трезвеност, но она што се случува по рехабилитација е тоа што можеби не знаете што да правите. Покрај тоа, може да се плашите да не се вратите и да се навлезете во светот на дрогата и алкохолот. Ова е местото каде последователната грижа станува важна.

 

Мора да се прилагодите на животот откако ќе ја напуштите рехабилитација. Може да потрае некое време за да се балансира вашата работа, пријателите и семејството и трезвениот начин на живот. Некои поединци може да создадат нови животи или да продолжат со нови кариери по напуштањето на рехабилитација. Не е невообичаено да се види како претходно неспособните поединци успеваат во бизнисот и стануваат софистицирани инвеститори, преземајќи сè поголема одговорност лично, професионално и финансиски.

 

Најважната работа што можете да ја направите кога ја напуштате рехабилитацијата е одржување на присебност. Но, како можете да продолжите да живеете трезвено откако ќе се вратите на вашите претходни рутини?

Трезен дома по рехабилитација

 

Додека зборовите „трезен дом“ или „трезен живот“ честопати создаваат слики за тип на афера на половина пат, иако реалноста може да биде сосема поинаква. Многу рехабилитанти сега имаат опција за секундарна рехабилитација во квази надгледувана средина. Трезвеното живеење може да обезбеди многу неопходен мост за нормално живеење по примарната рехабилитација бидејќи клиентите учат да се приспособат и да се приспособат на стресот и напрегањата од справувањето со нормалниот живот без зависност. Како и кај примарната здравствена заштита, постојат повеќе опции за секундарна рехабилитација од основни програми и сместување до луксузно трезвено живеење.

Градење на врски

 

Една од најважните работи што можете да ги направите по напуштањето на рехабилитацијата е да создадете односи со поединци кои не користат дрога и алкохол. Овие врски можат да ве поттикнат да останете трезни и да имате здрав начин на живот.

 

Пред да влезете во станбена установа за рехабилитација, добра идеја е да имате план за посттретман. Планот ќе ви помогне да ги постигнете целите што сте ги поставиле за да останете трезни. Многу е полесно да влезете во фазата на третман по рехабилитација ако знаете што сакате да постигнете следно.

 

Различни видови поддршка при напуштање на третманот

 

Животот штом ќе ја напуштите рехабилитацијата може да биде тежок без воспоставени соодветни мрежи за поддршка. Целта е да продолжите да напредувате откако ќе ја завршите програмата за лекување, така што наоѓањето поддршка што овозможува прогресија е идеално.

 

Можете да изградите мрежи за поддршка со приклучување на разни организации или групи. Имајќи други кои се потпираат на вас може да ги подобри вашите шанси да останете трезни. Постојат и други начини да продолжите да живеете здрав, чист начин на живот, а тие вклучуваат:

 

  • Индивидуална терапија – Присуството на терапија еден-на-еден може да му овозможи на специјалистот да ги открие основните проблеми што на прво место создале злоупотреба на супстанции. Терапевтот може да ги открие емоциите со кои е тешко да се справите, а кои може да бидат потиснати. Терапевтите можат да користат методи на лекување како што е медитација за да ги натераат клиентите да се фокусираат на тоа да останат трезни.
  • Проверки – Рутинските прегледи од професионалци за ментално здравје ви овозможуваат да останете на вистинскиот пат. Откако ќе го изложите вашето тело и ум на деструктивни материи, добро е да се прегледувате на секои неколку месеци за да бидете сигурни дека вашето тело работи како што треба.
  • 12-чекори – Програмите во 12 чекори постојат со децении и најчесто се поврзуваат со анонимни алкохоличари. Програмите од 12 чекори сега вклучуваат разновидна помош со лекови од крек до зависност од секс. Иако некои луѓе се исклучени од религиозниот аспект на програмите во 12 чекори, има некои што се секуларни.
  • Паметна – Обука за самоуправување и закрепнување (SMART) е алтернатива на програмскиот модел од 12 чекори. Се фокусира на тоа да им покаже на клиентите дека можат да ја преземат контролата врз нивните проблеми со зависноста. ПАМЕТЕН12.АК Бек, А. Бејкер, Пи Џеј Кели, Ф.П. Дин, А. Шејкшафт, Д. Хант, Е. Форбс и Џ.Ф. програма за поддршка – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885378/ беше создаден преку истражување засновано на докази и беше искористено за да им помогне на тинејџерите, членовите на ЛГБТК заедницата и луѓето од етнички различно потекло да останат на прав и тесен начин.

 

Рехабилитацијата е само првиот чекор во добивањето помош. Поединците мора да продолжат по патот на присебноста и наоѓањето на вистинската мрежа за поддршка по рехабилитација е од витално значење за продолжување на патувањето. Закрепнувањето не завршува по рехабилитација и со вистинска помош, можете да продолжите да живеете чисто и трезвено до крајот на животот.

 

Претходно: Може ли да се исфрлите од рехабилитација

Следно: Помогнете при изборот на рехабилитација

  • 1
    2.АК Бек, А. Бејкер, Пи Џеј Кели, Ф.П. Дин, А. Шејкшафт, Д. Хант, Е. Форбс и Џ.Ф. програма за поддршка – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885378/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .