Тинејџерска рехабилитација

Тинејџерска рехабилитација

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Што е рехабилитација за тинејџери?

 

Тинејџерите се поподложни на употреба на дрога и алкохол поради тоа што се на ранлива возраст. Адолесцентите на возраст од средно и средно училиште честопати почнуваат да користат дрога и алкохол за да се вклопат со другите. Некои почнуваат да користат дрога и алкохол бидејќи нивните пријатели веќе почнале. Експериментирањето со дрога и алкохол е вообичаено и наскоро може да доведе до целосна зависност11.A. B. CEO Worlds Best Rehab Magazine, Newport Academy | Amenities, Reviews, Education, Cost (Verified), Worlds Best Rehab.; Retrieved October 8, 2022, from https://worldsbest.rehab/newport-academy/.

 

Она што изгледа како невино забави како тинејџер може да доведе до хемиска зависност кога адолесцентот ќе стигне до доцните тинејџерски години и раните 20-ти. Употребата на дрога и алкохол од страна на тинејџерите може да има штетни ефекти врз нивниот мозок и физички развој. На пример, употребата на тешки психоактивни дроги ги менува наградните кола на мозокот.

 

Може да забележите дека интересите на вашето тинејџерско дете се менуваат како што расте. Ова е природно, но употребата на тешки дроги и алкохол може целосно да ги промени приоритетите на адолесцентот. Тинејџерите имаат различни потреби за рехабилитација од возрасните кои злоупотребуваат супстанции. Тинејџерската рехабилитација, исто така, им овозможува на младите луѓе образование, третман на ментално нарушување, семејни проблеми и многу повеќе.

 

Знаци на тинејџерска зависност од дрога и алкохол

 

Специфичните знаци ќе се појават ако вашето дете е зависно од дрога или алкохол. Различни супстанции ќе покажат различни знаци на злоупотреба и злоупотреба22.KC Winters, AM Botzet и T. Fahnhorst, Advances in Adolescent Abuse Abuse Treatment – ​​PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166985/. Природно е родителите да се сомневаат дека нивното дете користи дрога или алкохол.

 

Ако сте еден од овие родители, тогаш треба да внимавате на овие знаци на тинејџерска зависност

 

 • Промени во физичкиот изглед кои не се поврзани со атлетика или хоби
 • Позајмување или крадење пари
 • Поминете време со различни пријатели или нови пријатели
 • Целосна промена во групата пријатели
 • Исклучени од училиште со АДХД
 • Апетитни промени
 • Се менува навиката за спиење
 • Прекумерна тајност или лажење
 • Ненадеен пад на оценките или академските перформанси
 • Реквизити за дрога во нивната спална соба

Тинејџерска рехабилитација против терапевтски интернат

 

Најдобрите центри за рехабилитација за тинејџери се установи кои користат повеќе пристапи за лекување на зависност од дрога и алкохол. Сеопфатниот и холистички пристап кон злоупотребата на супстанции честопати е најефективниот начин за лекување на зависноста. Тинејџерите се единствени, а исто така се и потребите за третман на зависност. Рехабилитацијата која ги третира индивидуално, а не како бројка, може да обезбеди долгорочно лекување.

 

Постојат повеќе опции за тинејџерите кога станува збор за рехабилитација. Најефективниот третман за тинејџерите е достапен во рехабилитација во домот. Рехабилитација во домот, исто така позната како стационарна рехабилитација, обезбедува голем број придобивки за адолесцентите. Тинејџерите ќе добиваат нега со полно работно време, деноноќно.

 

Поединец останува во кампусот дење и ноќе, дозволувајќи им да се детоксицира, да присуствува на терапија и да биде отстранет од околината што предизвикува злоупотреба на супстанции. Лекарите и персоналот ќе бидат при рака 24 часа на ден обезбедувајќи им грижа на тинејџерите за секоја потреба што ќе се појави.

 

Амбулантска рехабилитација е достапна и за тинејџерите. Тинејџерите не остануваат на кампусот 24 часа на ден. Адолесцентите во текот на денот посетуваат одредени состаноци со нивните терапевти и/или советници.

 

Терапевтски интернати

 

Терапевтските интернати се уште една опција за третман за тинејџерите. Овие училишта обезбедуваат разновидни програми за обновување и користат докажани техники од голем број идеологии. Учениците живеат во кампусот во интернатот кои работат на трезвеност, самодоверба и академски развој.

 

Тинејџерите ќе бидат подложени на наставна програма за рехабилитација која користи медицински третман во комбинација со терапија фокусирана на подобрување на однесувањето33.Б. Танг, И. Ванг, И. Гао, С. Ву, Х. Ли, И. Чен и И. Ши, Ефектот на интернатот врз менталното здравје на учениците од основните училишта во западна рурална Кина - PMC, PubMed Central (PMC) .; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7664204/. Крајната цел на терапевтскиот интернат е да понуди третман заснован на откривање и справување со потенцијални состојби како што е депресијата. Тинејџерите ќе научат да креираат распоредена програма за да ги поправат емоционалните проблеми и проблемите базирани на гнев. Овие прашања можеби не се сите поврзани со злоупотреба на супстанции.

Како функционира рехабилитацијата за тинејџери?

 

Злоупотребата на супстанции е различна кај секој поединец. Тоа е исто така различно кај тинејџерите отколку кај возрасните. Адолесцентите имаат поголема веројатност да бидат прекумерно злоупотребувачи на супстанции, наместо да можат редовно да пристапуваат до дрога и алкохол. Покрај тоа, тинејџерите често имаат истовремени нарушувања.

 

Во поново време, рехабилитациите дизајнираа и имплементираа програми специјално за тинејџери. Претходно, програмите за тинејџери беа едноставно исти што некогаш се користеа за возрасни. Програмите за рехабилитација на тинејџери ќе користат комбинација од повеќе пристапи за лекување на проблеми.

 

Некои од начините на кои рехабилитацијата ќе ги третира адолесцентите вклучуваат:

 

 • Индивидуална и групна терапија
 • Мотивациско интервјуирање
 • Когнитивно-бихевиорална терапија
 • Управување со непредвидени ситуации
 • Семејна терапија
 • Програми од 12 чекори
 • Лекови за управување со повлекување или желба

 

Когнитивната бихејвиорална терапија е еден од најупотребуваните методи кај рехабилитациите. КБТ му помага на поединецот да види како нивните мисли го поттикнуваат однесувањето. Тие учат како да ги менуваат негативните, деструктивни мисли. КБТ му овозможува на тинејџерот да идентификува високоризични ситуации кои водат до употреба на дрога. Тоа им помага да изградат вештини за справување за да се справат со желби и предизвикувачки настани. КБТ е еден од најшироко користените тераписки методи и повеќето тинејџери и возрасни на рехабилитација ќе го искусат.

Дали на мојот тинејџер му треба рехабилитација?

 

Мора да одредите дали вашето дете навистина се бори со зависност од дрога и алкохол пред да побарате рехабилитација. Експериментирањето со дрога или дури и едноставното менување на нивната личност без дроги, не гарантира патување до рехабилитација. Постои голема разлика помеѓу зависност и експериментирање.

 

Тинејџерите често наоѓаат поголема независност во средно училиште. Тие запознаваат нови пријатели и учествуваат во нови активности. Не сите активности вклучуваат употреба на дрога и алкохол. Наместо тоа, тинејџерот расте и нивниот живот се менува.

 

Дрогата и алкохолот нудат забранета привлечност. Тоа е една од главните причини зошто тинејџерите се свртуваат кон супстанции. Експериментирањето со овие супстанции може да се претвори во зависност. Но, не треба да се заборави дека многу деца кои пробуваат дрога и/или алкохол не продолжуваат да ги користат.

 

Како да се избере вистинскиот третман за зависност од тинејџери

 

Треба да истражите за тинејџерска рехабилитација пред да го испратите вашето дете на лекување. Заедно со читањето на прегледите за рехабилитација, треба да научите и за методите на лекување што се користат во центарот. Корисно е да го обиколите објектот за да се осигурате дека е безбеден, чист и нуди атмосфера во која би сакале вашето дете да биде дел.

 

Дополнително, направете листа на прашања кои треба да ги поставите на персоналот со кој се среќавате во центарот. Ова ќе ви даде повеќе увид во процесите и третманот на рехабилитација. Од витално значење е да го направите вашето истражување. Рехабилитацијата за тинејџери која не е со висок квалитет значи дека вашето дете може да се врати на злоупотреба на супстанции и зависност по враќањето дома.

 

Наоѓање на вистинската тинејџерска рехабилитација

 

Прашањата за злоупотреба на супстанции за тинејџерите претставуваат различен сет на проблеми во споредба со возрасните. Затоа е толку важно да се најде центар за рехабилитација дизајниран за тинејџери. Имајте на ум дека секој тинејџер кој има 17 години или помлади во Соединетите Држави може да биде сместен во центар за рехабилитација без нивна согласност. Како нивен родител или законски старател, вие имате избор дали да ги испратите во центар за рехабилитација или да добиете амбулантско лекување.

 

Но, ќе треба да најдете центар за рехабилитација кој е дизајниран да ги реши проблемите со кои се соочуваат тинејџерите. Ова значи стеснување на вашето пребарување со користење на следниве упатства:

 

Целосно обучени, лиценцирани и професионалци

 

Вашето пребарување треба да започне со центри за лекување кои се целосно лиценцирани од државните и локалните власти. Ова го вклучува персоналот кој исто така треба да биде целосно обучен, лиценциран и стручен во нивниот пристап. Ова ќе ви помогне да ги елиминирате центрите кои не ги исполнуваат локалните и државните стандарди за лекување. Треба да ги посетите сите центри за третман во вашата непосредна област и да ги елиминирате оние што не ги исполнуваат соодветните стандарди.

 

Третман во Тинејџерска рехабилитација

 

Од евалуација до креирање сопствен план до помагање на тинејџерот да ја надмине зависноста и да го врати во нормален живот, центарот за третман треба да понуди целосен план од почеток до крај. Тоа не значи дека тинејџерот е излечен. Наместо тоа, тие ја надминале моменталната состојба на злоупотреба на супстанции и сега имаат алатки за да ги идентификуваат и спречат проблемите што можат да предизвикаат појава на рецидиви.

 

Третман за тинејџери специфичен за возраста

 

Адолесцентите не се исти како возрасните, поради што центарот за третман посветен на тинејџерите ќе биде поефикасен од оној кој главно се фокусира на возрасните. Со создавање соодветна атмосфера, помага да се мотивираат тинејџерите побрзо да прифатат третман. Да се ​​биде опкружен со оние кои се на иста возраст може да помогне неизмерно во однос на поддршката. Ова е причината зошто вашето пребарување треба да се фокусира на центри кои обезбедуваат првенствено третман за злоупотреба на супстанции кај тинејџерите и проблеми со менталното здравје на тинејџерите.

Прилагодени планови за тинејџери

 

Типичен центар за рехабилитација ќе создаде целосен профил во смисла на психологија, биологија и социјална проценка. Ваквите проценки ќе треба да се засноваат на докази, да се тестираат со текот на времето и да се покажат како ефикасни во одредувањето на основните причини за злоупотреба на супстанцијата. Дополнително, треба да се развијат сопствени планови врз основа на дадените информации

 

Центарот што ќе го изберете треба да може да препознае различни нарушувања кои се случуваат во исто време, да биде чувствителен на уникатната динамика на вашето семејство и можеби најважно да ги разбере релевантните социјални фактори кои можеби придонеле за оваа ситуација.

 

Културни и родови размислувања во Teen Rehab

 

Додека секој центар за третман ќе има разновидна популација на тинејџери, лекарите исто така ќе имаат соодветен третман кој е насочен кон полот, малцинствата, ЛГБТКИ и други културни размислувања. Со други зборови, тинејџерите кои имаат уникатни предизвици ќе го имаат вистинскиот третман наменет за нив. Сето ова додека се наоѓате во здрава, разновидна средина која помага во надминување на нивната зависност.

Семејна поддршка во Тинејџерската рехабилитација

 

Секој план за лекување мора да го вклучи семејството. Ова значи родители, браќа и сестри и баби и дедовци заедно со примарните старатели и секој кој има секојдневна вклученост со тинејџерот. Истражувањата покажаа дека учеството на семејството е витален елемент во закрепнувањето на тинејџерот. Ова значи поголема шанса да се надмине злоупотребата на супстанции.

Доверба во Teenage Rehab

 

Еден од клучните елементи на секој успешен центар за рехабилитација што се занимава со тинејџери е да се стекне довербата од нивните пациенти. Тинејџерите се секако различни од возрасните во овој поглед, така што центарот што успешно ги лекува тинејџерите е оној што треба да се оценува.

 

За да се стекне довербата е потребно време, вклученост и активности кои го ангажираат тинејџерот. Ова им овозможува на тинејџерот да се прилагоди на нивниот нов живот во центарот. Со прилагодување на околината, вклучување во активности и поминување часови секој ден на третман, тие имаат многу поголеми шанси да станат трезни и да ја задржат трезвеноста до крајот на својот живот.

 

Ова е причината зошто стекнувањето доверба е толку важно. Во спротивно, тинејџерот има тенденција да се повлече и може да ја влоши ситуацијата за нивното долгорочно здравје.

Следење на резултатите од рехабилитација

 

Правилната рехабилитација бара следење на резултатите и проценка на моменталната состојба на тинејџерот. Со следење на постигнатиот напредок, може да се додадат прилагодувања на нивната грижа за да се обезбедат поголеми шанси за успех. Дополнително, со внесување на нови техники кои се во чекор со најдобрите практики, ова им овозможува на лекарите да имаат дополнителни алатки во лекувањето на своите пациенти.

 

Знаејќи што се случува сега, тоа им помага на лекарите да обезбедат соодветен третман за утре. Ова се претвора во поголеми шанси за успех кога тинејџерот ќе се врати дома. Но, следењето не завршува тука. Ќе продолжи да го оценува животот на тинејџерот во текот на следните неколку месеци за да се види дали третманот сè уште функционира.

Амбулантска нега наспроти тинејџерска рехабилитација

 

Третманот не завршува кога тинејџерот ќе излезе од вратата и ќе си оди дома. Поставени се планови за последователна нега кои ги следат напорите за закрепнување на тинејџерот. Воведување стратегии за трезвеност, како да се справите со притисоците од враќање на старите навики и обезбедување опции за постојана поддршка засновани на заедницата.

 

Ова значи дека правилниот план за последователна грижа ќе вклучува пристап до локални организации како што се NA, AA, Refuge Recovery, SMART Recovery и други програми од дванаесет чекори кои им помагаат на тинејџерите додека повторно влегуваат во нивниот нормален живот. Со обезбедување на соодветна грижа после тоа, тинејџерите ќе имаат каде да одат кога ќе бидат во искушение да се вратат на своите стари навики.

 

Решавањето на потребите на тинејџерите додека се подложени на третман за злоупотреба на супстанции не е лесна задача. Сепак, тинејџерите имаат некои предности во однос на возрасните кога станува збор за надминување на злоупотребата на супстанции. Една од придобивките е тоа што тинејџерите немаат децениска злоупотреба во нивното минато што може да ја попречи ефективноста на третманите за возрасните.

 

Со внесување на вашиот тинејџер во соодветен центар за рехабилитација кој е посветен на помагање на тинејџерите, можете да ги зголемите шансите трезвеноста да стане дел од нивниот живот. Плус, тие се обезбедени со алатки и поддршка потребни за да им помогнат да ги спречат идните искушенија да се вратат во злоупотреба на супстанции.

 

Претходно: Рехабилитација за парови

 • 1
  1.A. B. CEO Worlds Best Rehab Magazine, Newport Academy | Amenities, Reviews, Education, Cost (Verified), Worlds Best Rehab.; Retrieved October 8, 2022, from https://worldsbest.rehab/newport-academy/
 • 2
  2.KC Winters, AM Botzet и T. Fahnhorst, Advances in Adolescent Abuse Abuse Treatment – ​​PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166985/
 • 3
  3.Б. Танг, И. Ванг, И. Гао, С. Ву, Х. Ли, И. Чен и И. Ши, Ефектот на интернатот врз менталното здравје на учениците од основните училишта во западна рурална Кина - PMC, PubMed Central (PMC) .; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7664204/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .