Што да очекувате кога ќе бидете примени на рехабилитација

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Што да очекувате кога ќе бидете примени на рехабилитација

 

Патувањето за рехабилитација започнува со прием на рехабилитација, така што ова е добро време да дознаете повеќе за тоа што се случува во рехабилитација и како функционира процесот на рехабилитација.

 

Прифатете го фактот дека рехабилитацијата ќе биде тешка. Веднаш штом ќе пристигнете, вашиот советник за рехабилитација ќе ви објасни што треба да знаете за рехабилитација. Не очекувајте рехабилитацијата да биде ден во бањата бидејќи не е така. Може да очекувате околу триесет до деведесет дена интензивен третман, вклучувајќи:

 

 • индивидуални и групни тераписки сесии
 • предавања за зависност и закрепнување
 • вежби за модификација на однесувањето
 • вежбање во теретана за рехабилитација
 • Анонимни алкохоличари (АА),
 • Анонимни наркотици (НА)
 • едукативни часови
 • задачи за читање
 • волонтерска работа
 • Состаноци во 12 чекори
 • советување за исхрана
 • обука за животни вештини
 • подобро управување со стресот преку техники на дишење и вежбање
 • art терапија
 • техники за релаксација
 • јога и медитација
 • и сè друго што нуди вашата установа за рехабилитација за да ви помогне да се опоравите од зависноста

 

Потсетете се дека приемот на рехабилитација ќе биде тежок пат, но ќе вреди да се оди бидејќи ќе ви помогне да научите како да живеете трезен живот.

 

Ова е најважниот чекор во рехабилитација: признајте дека имате проблем со алкохол или дрога.

 

Мора навистина да го сакате ова искуство на рехабилитација, толку многу да сакате присебност ако воопшто го сакате. Помага кога луѓето ќе влезат на рехабилитација порано отколку подоцна, кога сè уште се доволно мотивирани и решени да го следат процесот на рехабилитација11.H. Смит, Установи за рехабилитација на болници: 3-часовно правило : Медицина, LWW.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2019/09130/inpatient_rehabilitation_facilities__the_3_hour.26.aspx. Ако луѓето бидат испратени на рехабилитација од дрога или алкохол, откако таму им е наложено судски налог, големи се шансите дека нема да им биде добро само затоа што се принудени на рехабилитација. Ова не е начин да се оди на рехабилитација.

 

Добро запознајте го вашиот советник за рехабилитација

 

Тој или таа ќе биде со вас на секој чекор откако ќе бидат примени на рехабилитација, ќе ви помогне да преминете во трезен начин на живот, ќе ве научи на сите вештини кои се неопходни за закрепнување. Треба целосно да му верувате на вашиот советник за рехабилитација ако рехабилитацијата воопшто ќе работи. Верувајте во него или неа, учете од нив и пред сè дозволете си на себе способност да правите грешки на ова патување за детоксикација. Само затоа што се нарекува третман на зависност не значи дека треба да очекувате перфекционизам од себе 100% од времето додека сте на рехабилитација; грешките се во ред доколку научите нешто преку нив наместо да ја повторите истата грешка два дена подоцна.

Запознајте ги сите други кои се примени на рехабилитација со вас

 

Ќе поминувате многу време со заедницата за рехабилитација, затоа погрижете се тие да се луѓе на кои можете да им верувате, да ги почитувате и да уживате да бидете во близина. Поминувајте време заедно во групи за рехабилитација, состаноци за рехабилитација, часови за рехабилитација. Во текот на рехабилитацијата ќе научите за силните страни, слабостите и животните искуства на едни со други. Можеби ќе најдете дури и нови пријатели што никогаш не сте очекувале да ги сретнете кога за прв пат одите на рехабилитација!

 

Разберете дека рехабилитацијата вклучува емоционален раст, како и учење за хемиската зависност и како таа работи со вашиот ум и тело. Најдобрите центри за рехабилитација нудат холистички третман со вклучување теми како управување со стресот преку техники за релаксација како јога или медитација; вежбајте во теретана за рехабилитација за да ослободите ендорфин и да се чувствувате подобро за себе; списание или други вежби за пишување како форма на самоизразување што може да ви помогне да се разберете подобро на потсвесно ниво; Часови за уметничка терапија за луѓе кои се покреативни од повеќето пациенти на рехабилитација.

 

Подгответе се да правите домашна задача за рехабилитација, бидете подготвени секој ден со писмената работа завршена од вашиот советник за рехабилитација. Тој или таа често ќе излезе со пораки или предавања за студиски теми за рехабилитација за кои сакаат сите во центарот за рехабилитација да знаат.

 

Научете ги овие пораки не само затоа што е неопходно академски, туку и затоа што е важно да размислите за она што се зборува. Ако има пораки што ве инспирираат, запишете ги за да можете да ги чувате кај вас за време на раната рехабилитација. Ќе ви требаат кога ќе ја напуштите рехабилитацијата, доколку подоцна имате релапс.

 

Разберете го процесот на рехабилитација од почеток до крај за да можете да научите што ќе понуди рехабилитацијата и како ќе ви помогне да станете чисти или трезни за добро22. AS Labberton, M. Barra, OM Rønning, B. Thommessen, L. Churilov, DA Cadilhac and EA Lynch, Пациент и фактори на услуга поврзани со упатување и прием на стационарна рехабилитација по акутната фаза на мозочен удар во Австралија и Норвешка - PMC , PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6873491/. Центрите за лекување на зависности се дизајнирани не само да го детоксираат вашето тело од алкохол или дрога, туку и да го трансформираат вашиот ум во начин на размислување кој повеќе не копнее за дрога или алкохол. Тоа вклучува учење нови техники за справување со секојдневниот стрес, подобро управување со односите со членовите на семејството и пријателите, враќање во контакт со хоби и активности, учество во групи за рехабилитација како состаноци во 12 чекори каде луѓето ги споделуваат своите лични приказни за живеење трезен живот.

 

Вклучете ги домашните задачи за рехабилитација секогаш кога е можно бидејќи завршувањето на домашните задачи за рехабилитација и задачите за рехабилитација е добар начин да се осигурате дека мудро го користите времето за рехабилитација. Советниците за рехабилитација честопати даваат домашна задача за рехабилитација која бара од луѓето на рехабилитација да пишуваат за она што го научиле, да нацртаат слики од нивното искуство со рехабилитација, да ги наведат сите позитивни работи за рехабилитација и да ги наведат сите негативни мисли или чувства што ги имале откако пристигнале во рехабилитација. Некои центри за рехабилитација препорачуваат секојдневно да пишувате дневник за време на третманот за рехабилитација, да ги запишете вашите надежи за после рехабилитација или дури да наведете сè за што сте благодарни во моментов, бидејќи тоа може да помогне да се зголемат позитивните чувства во себе.

 

Очекувајте некој вид на групна активност во повеќето денови на рана рехабилитација. Овие активности честопати се забавни начини за раскинување на секој ден во текот на лекувањето од зависност, но исто така служат како важни моменти за учење каде што секој што се рехабилитира може да ги сподели своите приказни за рехабилитација, да научи теми како превенција од релапс, вештини за справување за управување со стресот и желбата за повторно користење дрога или алкохол.

Очекувајте рехабилитациониот третман понекогаш да биде интензивен

 

Ќе добиете повеќе терапија за рехабилитација отколку што можеби очекувавте, особено во текот на првите неколку дена во центарот за рехабилитација. Некои центри за рехабилитација нудат шок третмани за луѓе кои се сериозно зависни од супстанции како хероин или апчиња на рецепт; рехабилитаторите, исто така, може да препорачаат состаноци на групни состаноци каде зависниците се обидуваат да си помогнат меѓусебно да разберат како се чувствува во активната зависност; повеќе сесии за терапија за рехабилитација со советници за рехабилитација од персоналот; индивидуални сесии за советување со вашиот матичен лекар ако или таа е назначена како ваш личен лекар за рехабилитација; услуги за рехабилитација како часови за вежбање за рехабилитација, програми за оброци за рехабилитација и сесии за терапија со масажа за рехабилитација.

 

Подгответе се за рехабилитација која ќе одземе голем дел од вашиот живот во текот на првите неколку дена во центарот за рехабилитација. Од сите на рехабилитација се бара да направат значителни промени и да поминат низ процес на детоксикација што може да биде прилично груб за сите вклучени. Луѓето кои не ја завршуваат препорачаната количина на време за рехабилитација честопати ја напуштаат рехабилитацијата рано бидејќи не се чувствуваат добро кога ќе почнат повторно да се дрогираат или да пијат алкохол откако ќе ја напуштат рехабилитација. Од друга страна, луѓето кои остануваат на лекување доволно долго, не само што ја враќаат трезвеноста, туку и откриваат работи за себе кои им помагаат да ја подобрат својата трезвеност во годините што доаѓаат.

 

Еве неколку начини на кои можете да научите лекции и вештини за рехабилитација кои ќе ви помогнат да останете трезни подолго:

 

 • Учествувајте во групи за рехабилитација како состаноци во 12 чекори каде што луѓето ги споделуваат своите лични приказни за живеење трезен живот. Тие можат да бидат одличен систем за поддршка за вас затоа што знаете дека другите минуваат низ истите борби на рехабилитација исто како и вие.

 

 • Погрижете се домашните задачи за рехабилитација да се завршуваат секој ден, така што советниците за рехабилитација можат да видат колку рехабилитација сте направиле на ваше време. Не ги сметајте домашните задачи за рехабилитација како дополнителна зафатена работа, туку како нешто што може да помогне да изградите доверба во себе, што ќе се подготви за присебност по завршувањето на рехабилитацијата.

 

 • Поставувајте повеќе прашања за специфичните услуги за рехабилитација за време на раната рехабилитација за да може вашиот матичен лекар да ги објасни појасно пред да бидете примени на рехабилитација, особено ако има услуги за рехабилитација или избори за рехабилитација за кои не сте сигурни или не сте сигурни како услугите за рехабилитација можат да имаат корист од вашата рехабилитација останете.

 

 • Не плашете се да побарате помош од персоналот за рехабилитација кој работи на рехабилитација ако ви треба помош за нешто за време на рехабилитација, особено во првите неколку дена во центарот за рехабилитација. Бидете отворени и искрени за тоа што ви треба за да можат подобар план за третман за рехабилитација за вашето искуство со рехабилитација и исто така да се погрижат да останете ангажирани во активностите за рехабилитација.

 

Претходно: Трошоци за рехабилитација

Следно: Рехабилитација за парови

 • 1
  1.H. Смит, Установи за рехабилитација на болници: 3-часовно правило : Медицина, LWW.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2019/09130/inpatient_rehabilitation_facilities__the_3_hour.26.aspx
 • 2
  2. AS Labberton, M. Barra, OM Rønning, B. Thommessen, L. Churilov, DA Cadilhac and EA Lynch, Пациент и фактори на услуга поврзани со упатување и прием на стационарна рехабилитација по акутната фаза на мозочен удар во Австралија и Норвешка - PMC , PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6873491/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.