Zakoni i keq vs varësia

Author: Matthew Idle Redaktor: Aleksandër Bentli Rishikuar: Michael Por
Nëse blini diçka përmes reklamave tona ose lidhjeve të jashtme, ne mund të marrim një komision.

Zakoni i keq vs varësia

 

E dëgjojmë shpesh nga miqtë dhe të dashurit, duke bërë shaka se janë ‘të varur’ nga kafeja, sheqeri apo pazari. Por a janë ata të varur apo kanë thjesht një zakon të keq të kafesë? Ndërsa ne si njerëz jemi krijesa të zakonit, qofshin të mira apo të këqija, varësia mund të konsiderohet një hap më tej, duke e çuar zakonin në një nivel ekstrem dhe të dëmshëm. Cili është ndryshimi i vërtetë midis një zakoni dhe një varësie, dhe si ndikojnë ato në mendjet dhe trupin tonë?

 

Përkufizimi i zakonit të keq

 

Së pari, duhet të kuptojmë se çfarë nënkuptojmë kur diskutojmë një zakon. Një zakon në përgjithësi mund të përkufizohet si një veprim ose sjellje që ju e bëni rregullisht dhe shpesh, kështu që një model sjelljeje krijohet me kalimin e kohës.

 

Ndonjëherë një zakon është nënndërgjegjeshëm, domethënë ne e bëjmë atë pa e kuptuar. Zakonet mund të jenë ose të dobishme ose të dëmshme për mirëqenien tonë mendore dhe fizike. Duke përsëritur sjellje të tilla, përsëri dhe përsëri, ne po krijojmë shtigje në trurin tonë që janë të lehta për t'u ndjekur dhe që mund të bëhen natyrë e dytë për ne.

 

Ky automatizim na bën më efikas në kryerjen e zakonit. Një mënyrë e dobishme për të treguar nëse keni krijuar një zakon është nëse ai është bërë vazhdimisht automatik ose rutinë pa pasur nevojë të mendoni më për të dhe nuk ndihet më si një arritje.

 

Për të krijuar një zakon, ne ndjekim ciklin sugjerim-rutinë-shpërblim. Le të themi, për shembull, se ju keni një zakon të hani ushqime të lehta ndërsa shikoni TV. Së pari, ne fillojmë me një sinjal ose shkas, siç është ndezja e televizorit. Sugjerimi ndiqet nga një rutinë, siç është arritja për ushqimet tuaja.

 

Mund të mos e shoqëroni me vetëdije ndezjen e televizorit si një shkas për të ngrënë meze. Së fundi, ju merrni shpërblimin ose rezultatin e ngrënies së ushqimeve të shijshme, që mund të nënkuptojë gjithashtu se mund të hani tepër. Përsëriteni këtë model çdo ditë për ditë të mjaftueshme dhe ju keni krijuar një zakon, megjithëse një zakon potencialisht të keq. Procesi gjithashtu funksionon për të futur zakone të mira në jetën tuaj ose për të zëvendësuar zakonet e këqija me ato të mira.

 

Përkufizimi i varësisë

 

Varësia ndjek të njëjtën rrugë të rezultatit sugjerues rutinë që bën një zakon, por përshkallëzohet - zakoni bëhet një varësi kur ndikon negativisht në jetën tuaj të përditshme dhe e keni të vështirë të ndaloni veprimin që formon zakonin.

 

Në mënyrë tipike ne mendojmë për varësinë si konsumim të tepërt të alkoolit, drogës ose ushqimit, ose sjellje si pazari ose bixhozi, por çdo zakon i keq mund të kalojë në një varësi.

 

Shenjat që tregojnë se zakoni juaj është bërë një varësi mund të përfshijnë: dëshirat fizike, tolerancën ndaj substancave të tilla si alkooli ose droga që rezulton në një sasi më të madhe të nevojshme për ta bërë përdoruesin të ndihet më mirë, shëndeti fizik dukshëm në rënie, përsëritja e vazhdueshme e një sjelljeje pavarësisht nga pasojat negative. , dhe simptomat e tërheqjes nëse dikujt i mungon doza e alkoolit, ushqimit ose barnave me të cilat janë mësuar.

 

Më e rëndësishmja, varësia mund të ketë ndryshime themelore dhe strukturore në tru, të cilat më pas ndikojnë në sistemi i shpërblimit në tru, duke rezultuar që truri të mos jetë në gjendje të përballojë situatat pa goditjen e dopaminës së ndjenjave të mira që furnizon fokusi i varësisë së tyre.

 

Për shembull, mund të pini një gotë verë pasi keni pasur një ditë stresuese në punë. Një ditë stresuese është një shenjë për të pirë verë, e cila ju bën të ndiheni më mirë emocionalisht. Pirja e verës pas punës bëhet një zakon i rregullt pasi keni disa ditë stresuese radhazi, dhe së shpejti truri juaj nuk mund të përballojë në nivel fiziologjik stresin në punë pa pirë një gotë verë, në atë moment është kthyer në një varësi.

 

Përgjigja e dopaminës, ndjenja e mirë pasi keni pirë një pije, është ndryshimi kryesor këtu, pasi nuk është i pranishëm brenda zakoneve. Fakti që dopamina çon gjithashtu në një tolerancë ndaj substancave dhe një sasi të shtuar të kërkuar për të marrë të njëjtën ndjenjë të mirë ndërsa përjetojnë tërheqje nëse nuk e bëjnë atë, është gjithashtu diçka unike për varësinë dhe nuk gjendet në zakone të këqija.

 

Nëse ju ose një person i dashur jeni i shqetësuar se një zakon i keq bëhet një terapi për varësinë në internet mund të ndihmojë. Dallimi midis terapisë në internet për zakonet dhe varësitë është se terapistët janë të disponueshëm 24/7 kur ju nevojiten, kështu që nuk duhet të prisni deri në seancën tuaj javore për të marrë ndihmën që ju nevojitet. Shtypni Këtu për të marrë ndihmë sot

Dallimi kryesor midis një zakoni të keq dhe një varësie

 

Si dhe ekstremiteti dhe ndryshimet fiziologjike që mund të ketë varësia, ndryshimi tjetër kryesor midis një zakoni të keq dhe një varësie rrethon aftësinë për ta ndryshuar atë. Një zakon i keq mund të kërkojë pak vullnet dhe vendosmëri për t'u shkëputur, por zakonisht mund të bëhet vetëm pa ndihmën ose mbështetjen e të tjerëve dhe nuk është domosdoshmërisht një problem për personin që kryen zakonin.

 

Kur zakonet e këqija shndërrohen në varësi?

 

Një varësi, nga ana tjetër, shpesh ka nevojë për ndihmë profesionale dhe mbështetje familjare për t'u shkëputur, pasi është shumë e vështirë, nëse jo thuajse e pamundur, ta bësh këtë vetëm, me varësinë që prek si të varurin ashtu edhe ata përreth tyre.

 

Vështirësia për të hequr qafe varësinë vjen pjesërisht nga ndryshimet fizike që një varësi, veçanërisht një varësi ndaj një substance si droga ose alkooli, mund të ketë në tru.11.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Rehabilituesit më të mirë të trajtimit të varësisë në botë, Rehabilitimi më i mirë në botë; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab. Ndërsa varësia ndryshon trurin kimikisht, duke ndryshuar mënyrën se si funksionon, heqja e substancës së varësisë shpesh shkakton simptoma të tërheqjes dhe mund ta bëjë të varurin shumë të sëmurë si rezultat.

 

Ka shumë mënyra të ndryshme për të marrë ndihmë për varësinë, shumë prej të cilave përfshijnë një kombinim të rehabilitimit rezidencial, terapisë dhe trajtimit mjekësor. Kushdo që lufton me varësinë duhet të kujtojë se nuk është turp të kërkosh ndihmë dhe se meriton dashurinë dhe mbështetjen e atyre që janë përreth. Studimet kanë treguar se ata që kërkojnë ndihmë me varësinë përmes trajtimit kanë shumë më shumë gjasa të shërohen plotësisht.

 

Në përgjithësi, ndryshimi midis një zakoni të keq dhe një varësie përcaktohet në dy mënyra. Së pari, se varësia është më konsumuese dhe kërkuese për një person sesa një ves i keq, është e vështirë të heqësh dorë dhe zakonisht dëmton jetën e tij të përditshme.

 

Së dyti, varësitë kanë ndikime fiziologjike në tru, ndërsa zakonet e këqija jo. Varësitë kanë fuqinë të rilidhojnë trurin dhe ta bëjnë atë të varur nga substanca ose sjellja e varur për t'u ndjerë të lumtur22.S. Sussman dhe AN Sussman, Duke marrë parasysh përkufizimin e varësisë – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210595/. Ata kanë një ndryshim më të madh në mënyrën se si mendja dhe trupi ynë funksionojnë në thelb sesa zakonet e këqija, dhe ne shpesh kemi nevojë për mbështetje profesionale dhe ndonjëherë afatgjatë për të kapërcyer një varësi.

 

Previous: Varësia e kryqëzuar

Next: A është varësia një sëmundje apo zgjedhje?

  • 1
    1.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Rehabilituesit më të mirë të trajtimit të varësisë në botë, Rehabilitimi më i mirë në botë; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab
  • 2
    2.S. Sussman dhe AN Sussman, Duke marrë parasysh përkufizimin e varësisë – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210595/
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.