Kuptimi i varësisë nga Vicodin

Kuptimi i varësisë nga Vicodin

Me autor Jane Squire MSc

Redaktuar prej Hugh Soames BA

Shqyrtuar nga Philippa Gold

Vicodin është një qetësues popullor kundër dhimbjeve që është mahnitur me kalimin e viteve nga filmat, shfaqjet televizive dhe letërsia. Popullaritetit të Vicodin-it i shtohet edhe përdorimi i tij nga të famshëm në jetën e tyre private dhe dikur, dukej se ishte receta e zgjedhur nga shumë mjekë që kërkonin të ndihmonin pacientët që jetonin me dhimbje. Fatkeqësisht, shumë nga individët që i thirrën Vicodin-it për ndihmë e gjetën veten të varur nga qetësuesi.

 

Ilaçi kundër dhimbjeve mund t'i gjurmojë rrënjët e tij që në vitet 1890, kur u regjistrua përdorimi i parë mjekësor i acetaminofenit. Megjithatë, vetëm në vitin 1978, kompania farmaceutike gjermane Knoll kombinoi acetaminofen me hidrokodon për të krijuar Vicodin. Brenda natës, u krijua një ilaç i mrekullueshëm qetësues dhe deri në vitet 1990, ai u përdor nga të gjithë ata që kërkonin të ishin pa dhimbje për individët që kërkonin një ilaç me recetë të lartë.

 

Vicodin përmban 500 miligramë acetaminofen dhe pesë miligramë hidrokodon. Ai vjen në disa forma duke përfshirë shurup, kapsulë dhe tabletë. Mjekët përshkruajnë Vicodin për individët që vuajnë nga forma të ndryshme dhimbjeje. Fillimisht, ajo u përdor nga pacientët si një alternativë kur opsionet e tjera nuk funksiononin. Megjithatë, kishte një kohë kur mjekët përshkruanin Vicodin pa peshuar opsionet e tjera të lehtësimit të dhimbjeve dhe pacientët u varën nga ajo. Varësia nga vikodina ka çuar në një krizë opioidësh të përjetuar nga një numër vendesh aktualisht.

 

Hidrokodoni (Vikodin)

 

Hidrokodoni shitet me emrin e markës Vicodin, së bashku me Norco, Lortab dhe të tjerë. Të gjitha markat përmbajnë të njëjtin përbërës aktiv, analgjezik opioid, oxycodone, si dhe përbërësit aktivë të Vicadin. Disa njerëz me varësi ndaj hidrokodonit kanë një varësi ndaj opioideve që kanë efekte të ngjashme në sasi mjaft të mëdha, duke përfshirë morfinën, kodeinën dhe heroinën.

 

Ky lloj preference ka arsye praktike dhe psikologjike, thonë studiuesit. Hidrokodoni lidhet me receptorët e dhimbjes në tru, të njohur veçanërisht si receptorët Mu opioid. Nëse lidhet me këta receptorë, sinjalet e dhimbjes dobësohen ose bllokohen plotësisht.

 

Receptorët mu opioid janë gjithashtu përgjegjës për aspektet pozitive të përdorimit të drogës, dhe kur përdoren në mënyrë të përsëritur, efektet e opioideve në korteksin frontal dobësojnë aftësinë e trurit për të marrë vendime dhe për të rregulluar gjendjen shpirtërore. Kur njerëzit përpiqen të ndalojnë ose reduktojnë përdorimin e Vicodin, ata zbulojnë se sa i varur trupi i tyre është bërë nga qetësuesit. Ai gjithashtu prezanton ndjenjën e ndjesive "të mira" ose euforisë të shkaktuar nga opioidet, gjë që gjithashtu inkurajon njerëzit të marrin përsëri drogën.

 

Megjithëse Vicodin zakonisht merret nga goja, disa që e keqpërdorin ilaçin shtypin tabletat ose injektojnë pluhurin. Meqenëse shumica e njerëzve e fillojnë varësinë e tyre ndaj hidrokodonit duke keqpërdorur recetën që u është dhënë nga mjeku i tyre, mund të jetë e vështirë të zbulohen shenjat e varësisë. Keqpërdorimi i barnave me recetë përfshin marrjen e pilulave më shpesh sesa rekomandohet, marrjen e pilulave jashtë afatit kohor të përcaktuar, ose marrjen e tyre më shumë se një ditë në një ditë të vetme në vend që të merrni një pilulë çdo ditë për një periudhë të caktuar kohore, siç është përshkruar.

Individët mund të përjetojnë tërheqje nëse reduktojnë ose heqin dorë nga marrja e gjelit të detit Vicodin. Edhe përdoruesit që marrin Vicodin sipas udhëzimeve të mjekut të tyre mund të përjetojnë disa simptoma të tërheqjes.

Cilat janë shenjat e varësisë nga Vicodin?

 

Varësia nga vikodina shkakton efekte negative shëndetësore për ata që e keqpërdorin atë. Përdorimi afatgjatë dhe varësia mund të dëmtojë mëlçinë. Nëse acetaminofeni merret në sasi të mëdha, ai do të ndikojë në mëlçi dhe mund të shkaktojë mbylljen e saj. Kombinimi i alkoolit me Vicodin mund të ketë pasoja edhe më të rënda tek marrësi. Ka shenja të tjera të zakonshme që një person është i varur nga Vicodin dhe këto mund të ndryshojnë nga të lehta në seri.

 

Shenjat e varësisë nga Vicodin përfshijnë:

 

 • Përgjumje/Përgjumje
 • Marramendje/Drita e kokës
 • Ndjenjë relaksi dhe qetësie
 • Eufori
 • Kapsllëk
 • Ankth
 • Rrahje e dëshpëruar e zemrës/Frymëmarrje e reduktuar
 • Dhimbje, dhimbje, dhimbje muskulore dhe ngërçe
 • Përzier dhe të vjella
 • Trishtimi, ndjenja e vetëvlerësimit të ulët dhe depresioni

 

Përdorimi afatgjatë i Vicodin mund të bëjë që individët të krijojnë një tolerancë ndaj ilaçit. Përdoruesit mund të duhet të rrisin dozën e tyre të Vicodin për të fituar të njëjtat efekte që kanë arritur më parë. Rritja e dozës së Vicodin për shkak të tolerancës mund të përshkallëzohet shpejt dhe të çojë në varësi të plotë.

 

Simptomat e tërheqjes së varësisë nga Vicodin

 

Individët mund të përjetojnë tërheqje nëse reduktojnë ose heqin dorë nga marrja e gjelit të detit Vicodin. Edhe përdoruesit që marrin Vicodin sipas udhëzimeve të mjekut të tyre mund të përjetojnë disa simptoma të tërheqjes. Nuk kërkon shumë kohë që simptomat e tërheqjes të fillojnë pasi përdoruesit mund t'i përjetojnë ato vetëm gjashtë orë pas dozës së fundit të ilaçit.

 

Tërheqja mund të ngatërrohet lehtësisht me gripin dhe përdoruesi mund të mos e kuptojë se po vuan nga efektet e ndalimit të përdorimit të drogës.

 

Simptomat e tërheqjes përfshijnë:

 

 • Dëshirat e forta për Vikodin
 • Djersitje
 • Nauze/Vjellje/Diarre
 • Shqetësim/Pagjumësi
 • Sy të përlotur
 • rrufë
 • Nxënësit e zmadhuar

 

Vdekja nga varësia nga Vicodin

 

Keqpërdorimi i opioideve është rritur në Shtetet e Bashkuara dhe në vitin 2018, hulumtimi zbuloi se 128 njerëz vdisnin çdo ditë nga mbidoza. Në vitet 1990, ndërsa përdorimi i Vicodin u rrit, mjekët amerikanë pohuan se individët nuk do të bëheshin të varur nga qetësuesi i dhimbjes. Pretendimi bëri që më shumë individë të merrnin Vicodin dhe qetësues të tjerë me bazë opioidet. Gjithashtu bëri që disa mjekë, të cilët ishin të bindur se Vicodin nuk shkaktonte varësi, ta përshkruanin atë me ritme të larta. Për shkak të historisë së gjatë të Vicodin-it në shoqërinë amerikane veçanërisht, ai është një ilaç i kulturës pop në kohët moderne.

 

Barnat me recetë dhe pilulat pa recetë janë disa nga substancat më të keqpërdorura nga adoleshentët, sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisë. Në vitin 2017, hulumtimi zbuloi se 11.4 për qind e individëve midis moshës 12 dhe 25 vjeç përdorën në mënyrë rekreative ilaçe me recetë.

Përdoruesit afatgjatë të Vicodin duhet të kërkojnë detoksifikimin mjekësor për të hequr qafe drogën e varur. Trajtimet e asistuara me ilaçe (MAT) janë të disponueshme për përdoruesit që kërkojnë t'i japin fund varësisë së tyre nga droga. Metadoni dhe buprenorfina përdoren si zëvendësues për opioidet.

Pse njerëzit filluan të përdorin Vicodin?

 

Hidrokodoni kap mesazhet e dhimbjes që arrijnë në tru. Ai ndryshon mënyrën në të cilën përdoruesit reagojnë ndaj dhimbjes dhe u jep atyre një ndjenjë euforike kur Hydrocodone merret në doza të mëdha. Shumica, nëse jo të gjithë, individët që bëhen të varur nga Vicodin nuk e nisin një mision për t'u bërë të varur. Është një varësi e pavullnetshme që krijohet për shkak të përdorimit afatgjatë dhe të dozave të mëdha. Efektet e fuqishme të Vicodin-it nuk duhen injoruar dhe vetëm për shkak se janë ilaçe të përshkruara nga një mjek, nuk do të thotë se është e sigurt për t'u mbështetur. Në fakt, përshkrimi nga mjekët, të cilëve individët u besojnë, është ajo që çoi në probleme të përhapura të varësisë.

 

A mund ta menaxhoni dhimbjen pa Vicodin?

 

Individët që vuajnë nga dhimbja mund ta menaxhojnë atë pa përdorimin e Vicodin. Ekzistojnë alternativa për lehtësimin e dhimbjes. Medikamentet që nuk përmbajnë opioidë që mund të përdoren në vend të Vicodin përfshijnë barnat anti-inflamatore josteroidale (NSAIDS). NSAID-të bllokojnë dhimbjen dhe inflamacionin në muskuj dhe nyje të shkaktuara nga lëndimet dhe/ose ndrydhjet.

 

Antidepresantët mund të përdoren gjithashtu si qetësues dhimbjesh. Dhimbjet e forta mund të shkaktojnë depresion tek individët dhe anti-depresivët mund të lehtësojnë disponimin e një personi duke rritur mirëqenien e tyre. Medikamentet lokale mund të aplikohen gjithashtu në zonat burimore të dhimbjes. Kremrat, pomadat dhe njollat ​​mund të ofrojnë lehtësim për ata që vuajnë nga dhimbjet.

 

Si të trajtoni varësinë nga vikodina?

 

Individët që përjetojnë varësinë nga Vicodin duhet të flasin me mjekun e tyre. Përdoruesit duhet të flasin me mjekët e tyre për reduktimin e konsumit të Vicodin. Pacientëve mund t'u përshkruhet një ilaç për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të mundshme të tërheqjes. Disa pacientë mund të këshillohen që të marrin një qasje më të vogël për t'i dhënë fund varësisë së tyre nga Vicodin.

 

Përdoruesit afatgjatë të Vicodin duhet të kërkojnë detoksifikimin mjekësor për të hequr qafe drogën e varur. Trajtimet e asistuara me ilaçe (MAT) janë të disponueshme për përdoruesit që kërkojnë t'i japin fund varësisë së tyre nga droga. Metadoni dhe buprenorfina përdoren si zëvendësues për opioidet. Një mjekim metadon ose buprenorfinë mund të reduktohet ngadalë me kalimin e kohës nga një mjek duke i lejuar pacientit të jetojë më në fund pa drogë.

 

MAT ndalojnë simptomat intensive të tërheqjes gjatë detoksifikimit. Individët mund të fokusohen në rimëkëmbjen dhe jo në aspektet ekstreme dobësuese të tij. MAT-et potencialisht mund të zvogëlojnë shanset e një personi për të relapsuar gjatë detoksifikimit. Detoksifikimi duhet të pasohet nga terapi gjithëpërfshirëse në të gjitha rastet për të çliruar një individ nga varësia e tyre nga opioidet.

 

Naltreksoni për varësinë nga vikodina

 

Megjithëse naltreksoni përdoret zakonisht për të trajtuar varësinë nga Vicodin, ai nuk ndalon dëshirat për këtë ilaç. Për këtë arsye, trajtimi me Naltrexone për varësinë nga Vicodin zakonisht fillon pas fazës së detoksifikimit dhe tërheqjes, dhe vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore.

 

Naltrexone është një pilulë e zakonshme me emrin e markës, e përshkruar zakonisht nën emrat e markave ReVia dhe Depade dhe disponohet në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Evropë. Forma e injektueshme, me çlirim të zgjatur të drogës është shpesh Shitet me emrin Vivitrol dhe disponohet në forma të ndryshme në varësi të sasisë së mjekimit të kërkuar në ditë.

 

Një formë tjetër e Naltrexone është një lloj implanti që përdoret në trajtim që ka formën e një pelet të vogël dhe futet në murin e poshtëm të barkut. Pajisja lëshon një sasi konstante të Naltreksonit kur implantohet dhe ilaçi mund të administrohet gjithashtu përmes një lëshimi të zgjatur me injeksion çdo muaj.

Përditësimi i fundit: 10 shkurt 2022

Farmakologjia Vicodin

Vicodin përmban 500 miligramë acetaminofen dhe pesë miligramë hidrokodon. Ai vjen në disa forma duke përfshirë shurup, kapsulë dhe tabletë. Mjekët përshkruajnë Vicodin për individët që vuajnë nga forma të ndryshme dhimbjeje.

Brand Name

hydrocodone

Emrat gjenerikë

Lortab®, Norco®, Vicodin®

Emrat e Rrugëve

Banane, Dro, Fluff, Hydros, Tabs, Vikes, V-itamin, Watson-387, 357s

Vicodin në lajme

47,590 njerëz vdiqën nga një mbidozë e opioideve dhe më shumë se 2 milionë vuajnë nga çrregullimi i varësisë nga opioidet, sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Institutin Kombëtar të Shëndetit… [Klikoni për të lexuar më shumë]

Isha shumë i tmerruar kur u qetësova nga një vrapim dhjetëvjeçar me Vicodin dhe alkool. Unë isha i tmerruar për të qenë jashtë. Isha i tmerruar nga tabloidet. Ndjeva sikur ajo dobësi do të ekspozohej dhe më pas do të shfrytëzohej…[Klikoni për të lexuar më shumë]

Në lartësinë time në Vicodin, do të merrja 125 në ditë,” tha ai. “Arriti në pikën që do të merrja një grumbull me 15 Vicodin dhe do të më duhej t'i merrja me qumësht çokollatë...[Klikoni për të lexuar më shumë]

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.